Å selge seg selv..

Samfunn, Sex og samliv

Jeg kom over en interessant diskusjon på et nettforum her om dagen. Spørsmålet var ganske enkelt:

“Hva er den objektive forskjellen på en prostituert og en profesjonell soldat?”

Premisset var at begge tar betaling for å stille sin kropp og sine tjenester til disposisjon for en neve mynter, og så lenge begge gjør det frivillig er det ingen objektiv forskjell.

Jeg fulgte diskusjonen, og jeg har reflektert over det en del i det siste. Og fra en som er imot bruk av våpen i en konflikt, så blir mitt ståsted nokså raskt klart.

Profesjonell soldat
Dette er et menneske som har god trening i det å bruke våpen, eksplosiver og i både å angripe og beskytte. En person som overlever økonomisk ved å stille disse egenskapene til disposisjon til sitt land, og som kan bli sendt hvor som helst i verden på oppdrag. Et yrke hvor han kan komme til å måtte ta menneskeliv, men også kan komme til å ende opp med å redde andres liv som konsekvens av det.

En leiesoldat/yrkesmilitær er en person som profitterer på enten en konflikt, eller forberedelsene til en konflikt.

Prostituert
Dette er et menneske hvor sine profesjonelle egenskaper dreier seg mer mot det seksuelle. Hvor egenskaper som seksuell utholdenhet, utseende og seksuell erfaring er de som teller høyt. Med andre ord et yrke som krever mye fysisk trening det også. En person som overlever økonomisk ved å stille disse egenskapene til disposisjon for de som måtte ha behov for en seksuell utladning, men kanskje ikke får det til på andre nivåer, eller bare syns det er underholdende å ha det med noen som nettopp tar betalt for det.

En prostituert er en person som profitterer på seksuell frustrasjon eller seksuell utforskningstrang hos sine kunder.

Forskjellene
Forskjellene er åpenbare. Sex vs våpenmakt. Samtidig som begges tjenester kan fremkalle både glede og smerte på forskjellige nivåer, er effekten av deres tjenester så forskjellig at vi må kunne si at det en stor subjektiv forskjell i deres tjenester. Allikevel er det, objektivt sett, liten forskjell i å stille sin kropp til disposisjon på denne måten.

Hvorfor er kun det ene uglesett?
Det eksisterer jo liten tvil om at prostituerte er de som blir mest sett ned på av disse to gruppene mennesker. At profesjonelle soldater ofte blir sett på som en slags selvoppofrende helter, mens de prostituerte er skitne skjøger.

“Problematikken” ligger jo i religionsbevisstheten menneskeheten har hatt gjennom alle tider. I de fleste religioner er det en eller annen paragraf med en eller annen variant av “Du skal ikke drive med hor”. Det er for å unngå religionsdebatten jeg har valgt å se på disse yrkene objektivt sett, for fra et religiøst synspunkt er det jo ingen tvil om hvilken holdning som vinner gjennom.

Jeg tror allikevel jeg må slå fast at det i stor grad er menneskers religiøst indoktrinerte* holdninger som gjør at prostitusjon er det yrket som blir mest uglesett av disse to. Selv blant ikke-religiøse.

Yrkessoldatene ligger i sin “trygge” boble fordi de alltid kan si at de drepte for fedrelandet..

Alle selger seg selv
For det å selge sin egen kropp og tjenester frivillig for å tjene penger til livets opphold, er noe alle gjør i en eller annen form. Vi er alle prostituerte i den forstand. At det å selge seksuelle tjenester er et av verdens eldste yrker overrasker dermed ikke, for det er et av de få yrkene hvor en kan tjene virkelig gode penger uten å bruke årevis på skolebenken…

Ulempen ved prostitusjon
Det finnes jo ingen tvil om at prostitusjon bærer med seg mange fallgruver. Dårlige kunder, halliker, vold, sykdommer, seksuell utnyttelse, trafficking og ikke minst vil det være en risiko for å miste gleden av sex.

Alle disse egenskapene gjør at det ikke er noe problem å se alle problemene ved prostitusjon. Derfor er dette innlegget atter en gang basert på et premiss som gjør at vi unngår litt slike problemstillinger. Dette premisset er frivilligheten. :)

Hva jeg ville valgt?
Hvis jeg hadde hatt valget mellom å trene kroppen min opp for potensielt å ta menneskeliv, eller å trene kroppen min opp for å gi andre mennesker seksuell nytelse, så ville jeg valgt sistnevnte. Jeg syns det er langt større umoral i å ta et menneskeliv eller delta i væpnet konflikt, enn det er å ha sex. Det er jeg for øvrig enig i uansett religiøst standpunkt. Vil understreke at jeg vet det er stor forskjell på å delta i defansiv krigføring og offansiv, naturligvis, men idet du vedkjenner deg selv yrket “soldat”, så vedkjenner du deg muligheten til at du vil måtte ta et annet menneskes liv.

Den muligheten ville aldri jeg vedkjent meg.

Hva er ditt ståsted?
Hvis du ser bort fra de åpenbare ulempene ved prostitusjon, og forutsetter at de prostituerte er frivillige som gjør det av eget ønske, hva er da galt med det?

Og hva ville du valgt?

6 Comments

6 kommentarer

 1. Spire  •  Sep 22, 2008 @08:10

  Jeg ville valgt slik som deg, prostitusjonen. Mest fordi da er det frivillig (i allefall nesten), hvem, hva, hvor og hvordan.

  Ikke for det, jeg kunne godt vært soldat også. Det er et yrke, men desto mer ødeleggende tror jeg. Sjangsen for å få traumer og psykiske “lidelser” er større da. TROR jeg da. Uten at jeg helt vet det:P

 2. Ditte  •  Sep 22, 2008 @20:40

  Det høres så pent ut når du sier: “trene kroppen min opp for å gi andre mennesker seksuell nytelse”
  Jeg har mange ganger sagt “det beste med å selge kroppen sin er at man får jo den tilbake.” -men fysj for et utsagn egentlig!
  Jeg leste bloggen din før i dag, og mens jeg har vært på jobb så har jeg tenkt litt over det..
  Jeg kunne aldri ha drept et menneske! Men jeg kunne heller ikke vært prostituert.. Jeg tror nok at det er mange som har hatt med seg noen hjem, hatt sex med vedkommende og angra etterpå… Og etter en liten stund så er det fortrengt.. Men å ha gjort det flere ganger om dagen (?)
  Hvis jeg skulle vært prostituert så hadde jeg blitt nødt til å fjerne en del følelser inni meg. Og jeg hadde nok blitt kald og likegyldig.
  Er det virkelig frivillig?
  Er det ikke fordi de ikke kan noen andre måter å tjene så mye penger på?
  Men for all del, jeg vil ikke ta fra dem levebrødet sitt..hvis det virkelig er slik de vil ha det..
  Jeg respekterer de. Men jeg syns de er skumle…
  Jeg tror at uansett hvilke av de to yrkene man skulle ha valgt, så hadde man fått store psykiske lidelser. Det hadde iallefall jeg!
  Så i dag vil jeg ikke velge :)

 3. Samuro  •  Sep 23, 2008 @07:43

  @ Spire:
  Heldigvis vet du ikke :P

  @ Ditte:
  Å trene kroppen sin opp av den motivasjon tror jeg er bra uansett egentlig :)

  Men for all del, jeg tror ikke alle kunne vært prostituerte, og at alle hadde klart å gjøre det frivillig. Såklart ikke, så jeg forstår godt hva du skriver om følelser. Og jeg er enig, helt fullstendig.

  Jeg tror allikevel at noen klarer å gjøre dette basert frivillig, men at i den virkelige verden er ikke ting så idylliske som denne diskusjonen er basert på. :)

 4. Marihønemus  •  Sep 23, 2008 @13:41

  Objektivt sett, er det egentlig noe forskjell mellom en hvilken som helst annen jobb? Er det noe å diskutere?

 5. Samuel  •  Sep 23, 2008 @13:53

  @ Marihønemus:
  Hvis du ikke syns det er noe å diskutere, er det jo ikke noe poeng i å delta ;)

  Det handler for min del om at all prostitusjon blir uglesett, mens så mange andre yrker blir opphøyd. Derfor drar jeg frem to svært motsatte yrker som begge har moralske betenkninger, for å høre hva andre syntes om sammenlikningen :)

 6. marihønemus  •  Sep 24, 2008 @04:20

  Ja akuratt, men mener du og ikke trenger å diskutere det. Ellers bør du forandre problemstillingen for det du skriver har ikke noe særlig med den å gjøre etter min mening.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat