Vet Gud alt?

Religion

Gud er allmektig og allvitende. That’s a known fact blant oss som tror på Gud. Det står jo i Bibelen :)

Men hva betyr det? I dette innlegget skal jeg forsøke å forklare mitt syn på Guds allvitenhet.

For mange så betyr dette at Gud vet absolutt ALT. Hva du gjorde igår, hvem du tissa på da du var 4 måneder gammel, hvor mange hårstrå du har på hodet, og ikke minst hva du vil ha til middag 15 år frem i tid. At Gud er allvitende, betyr for mange at Han kjenner våre tanker før vi tenker dem. At Han kjenner våre valg før vi har tatt dem. At Han kjenner våre valg før vi i det hele tatt vet at vi må ta nettopp det valget.

Jeg tror med sikkerhet jeg kan si at over 50% av de kristne tror nettopp dette, sannsynligvis mye høyere enn dette også. Dette er såvidt jeg vet det vanlige synet blant kirker og menigheter, hvor hver kirke har “autoriteter” som garantert har lest bibelen mer enn hva jeg har gjort. Jeg prøver ikke å utfordre hverken deres autoritet eller kunnskap. Jeg prøver bare å utfordre deres forutintatthet.

For har dette rot i hva Bibelen faktisk sier?

Mange som leser Bibelen, leser den med øynene til foreldrene, presten, pastoren eller en eller annen autoritet som allerede har forklart dem meningen med ordet de leser. Slik er jeg overbevist om at det har vært veldig lenge. I effekt blir det en slags “arvetro”; man beholder en overbevisning som ikke nødvendigvis er riktig, bare fordi den er gammel. Det er denne delen av troen jeg protesterer på. Jeg syns det er kjempeviktig å være kritisk og danne seg sine egne reflekterte meninger :) Men det er min mening, forsåvidt godt noen er uenige :D

Jeg mener at Gud vet alt. Alt som er mulig å vite, uten begrensninger. Alle ting som skjer, over alt i universet. Alle setninger vi sier. Alle tanker vi har. Gud kjenner skaperverket inn og ut, og vi er en del av det. Det vil si at jeg tror Gud vet langt mer enn hva vi kan samle sammen av informasjon. Jeg tror også han kan forutsette en del av fremtiden, basert på at han kjenner oss så utrolig godt som han gjør.

Akkurat som du kan. Du er med en venn på pizzeriaen, og dere skal bestille brus. Dersom du kjenner din venn, så VET du at han vil velge Cola, fordi han har alltid drikker Cola. Da kan du forutse (med en mulighet for å ta feil, men allikevel med en viss sikkerhet) at din venn vil velge Cola idag også. På samme måte, men i langt større grad, tror jeg Gud kan forutse våre handlinger uten at de blir begrenset av det. Eller jeg mener kanskje heller at han kan sette opp en sannsynlighet for valgene, og vite konsekvensene av dem.

Du skjønner det, at sikker viten om vår fremtid kan ikke Gud ha ettersom han har gitt oss fri vilje. Den frie viljen betyr at vi selv har makt til å styre vår fremtid. Dersom Gud kunne forutse ALT, ville vi ikke hatt fri vilje, for vi hadde da ikke hatt mulighet til å endre vår egen fremtid. Alt ville vært skrevet i stein.

Det som for meg “beviser” dette, er beretninger fra Mosebøkene. Gud skapte mennesket, vi syndet, han kastet oss ut i “verden”. Vi drepte, ødela, tilba avguder, døde. Vi gjorde så mye ondt, at Gud så at ondskapen hadde tatt over våre hjerter. Nå husker jeg ikke nøyaktig bibelvers, men Gud ANGRET å ha skapt menneskene. Det står svart på hvitt i Bibelen. En allvitende Gud kan ikke angre noe han visste ville skje. Han visste nok om muligheten, for all del, men jeg tror ikke han skapte oss med kunnskapen om at mennesket ville bli så fordervet at han måtte utslette alle bortsett fra en liten familie. Jeg tror ikke Gud ville skapt mennesket om han hadde visst han måtte sende så mange av oss i den sikre død på en så smertefull måte.

For meg så er dette bevis nok, selv om det også er flere ting som understøtter mitt synspunkt i Bibelen.

Og for all del, jeg ønsker ikke å sverte Gud på noe som helst vis. Jeg tror ikke Gud begrenses på noe som helst vis av oss. Men det faktum at ham selv har gitt oss løfter, fratar ham litt makt, da han faktisk blir nødt å holde disse løftene. På det viset har Gud gitt oss løfte om fri vilje, og dermed kan han ikke gå på akkord med dette, uten å i så fall gå bort fra sin status som ufeilbarlig – noe igjen Gud ikke kan gjøre.

Det er flertallets oppfatning av konseptet allvitenhet jeg protesterer på, ikke Gud.

Dersom Gud hadde kjent all fremtid fra dagenes morgen, og hvor mye lidelse skapelsen ville betydd, kunne jeg ikke trukket noen annen konklusjon enn at Gud måtte være ond. Og det tror jeg ikke han er…

Men jeg tror fremdeles at Gud er allvitende :) Men at allvitenhet begrenser seg til alt som er mulig å vite.

14 Comments

12 kommentarer

 1. Kiki  •  Sep 2, 2008 @17:14

  Veldig enig i det du skriver (fra mitt ikke-troende ståsted, vel å merke ;))

 2. rable  •  Sep 2, 2008 @22:08

  Ingenting er umulig for Gud. Han er større enn vi aner. Kanskje større enn sin egen allvitenhet? Jeg tror det er uforståelig for oss som mennesker. Men jeg gleder meg til å spørre ham en dag.

 3. Nadja^^  •  Sep 2, 2008 @22:17

  Syykt bra innlegg Samuel:)
  Du e så flink t å ytra di meining,
  Tru du he et godt poeng me detta :D

 4. Samuro  •  Sep 2, 2008 @22:52

  @ rable:
  Han er langt større enn noe annet, og det er mye jeg ikke kan forestille meg å kunne forstå ved hans natur. Allikevel tror jeg ikke han kan bryte sine egne løfter, og dermed finnes det noe som faktisk er umulig for Gud.

 5. Irene, ho pene Ü  •  Sep 2, 2008 @23:01

  Jeg tror ikke han bryter sitt løfte. Og jeg tror ikke han begrenses av å faktisk kunne vite hva vi velger. OG det begrenser heller ikke oss, vi har fremdeles valgene.

 6. #2  •  Sep 2, 2008 @23:17

  Jeg synes dette var veldig bra Samuel. Og for meg som ikke vet, og ikke alltid forstår, var det veldig ryddig..
  Men jeg har igjen et spørsmål til Irene faktisk, (beklager Irene, må bare spørre) Men det du skriver -“Og jeg tror ikke han begrenses av å faktisk kunne vite hva vi velger. OG det begrenser heller ikke oss, vi har fremdeles valgene.” Er det et valg da? Velger vi selv da? Hvis han allerede vet hva vi velger må han jo ha bestemt det på et vis?

 7. Irene, ho pene Ü  •  Sep 3, 2008 @06:37

  Hvis han vet alt, så må han både vite valgene vi kan ta – og hva vi velger – siden han kjenner oss bedre enn vi kjenner oss selv. Og jeg tror ikke at han da har bestemt hva vi velger.

 8. Samuro  •  Sep 3, 2008 @08:03

  @ #2:
  Jeg er glad du oppfatter meg som ryddig, jeg gjør mitt beste i å fremstille mine tanker så oversiktlig som mulig :)

  @ Irene:
  Forsøker ikke å kverulere, men jeg lurer oppriktig på hvordan noen kan tro Gud kan se all fremtid, og fremdeles ikke syntes det er ondt å skape menneskerasen når han vet at han må utslette nesten alle av oss i en flom fordi vi skuffer ham? For meg er dette kun forenelig med en god Gud dersom det var en nødplan, og ikke noe han planla fra starten av…

 9. Irene, ho pene Ü  •  Sep 3, 2008 @12:04

  Kanskje Gud visste at vi kom til å skuffe han – det var en av farene ved å gi oss fri vilje. Kanskje han forutså det. Eller kanskje han ikke visste hva som kom til å skje. Jeg vet ikke! MEN for meg er det ikke viktig å vite nettopp det. For uansett hva man legger i ordet allvitenhet så kan man være enig i at Gud ER allmektig og allvitende. Og det holder fint og flott for meg.

 10. Samuro  •  Sep 3, 2008 @12:10

  Ok, da forstår jeg ditt synspunkt og skal ikke grave mer i det :) Takk :D

 11. Dan  •  Sep 9, 2008 @12:08

  Det e ikje logisk!
  Hvis gud vet alt må han jo ha det kjasse, alt bli jo som en reprise.
  Ke va då vitsen med skapelsen å sånn?

 12. Samuro  •  Sep 9, 2008 @12:39

  @ Dan:
  Nå tror jo ikke jeg at Gud vet alt da, så dersom han hadde visst alt så hadde ikke jeg heller forstått poenget med skapelsen..

  Men jeg tror det dreier seg om at uansett om Gud skulle kunne se fremtiden, så ønsker han allikevel å ha et samvær med mennesker som velger å tro på ham ut fra fri vilje. For Gud handler det nemlig ikke om hva som skjer på jorden, men om hva som skjer i evigheten.

2 trackbacks

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat