Antijanti

Samfunn

I det norske samfunnet har vi en fryktelig tendens til å la oss styre av negativ tankegang om oss selv. Det har nærmest blitt galt å ha troen på seg selv. Denne tankegangen blir ofte referert til som janteloven; en tekst som ble skrevet av Aksel Sandemose i 1933 og ble publisert i en av hans bøker. Janteloven er en god illustrasjon på «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned».

Idag har jeg tenkt å invitere deg til å vise fingern til janteloven og åpne armene for antijanti, eller Anti-Janteloven, som det egentlig heter.

Janteloven

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

av Aksel Sandemose (1933)

Anti-janteloven

  1. Du er enestående.
  2. Du er mer verdt enn noen kan måle.
  3. Du kan noe som er spesielt for deg.
  4. Du har noe å gi andre.
  5. Du har gjort noe du kan være stolt av.
  6. Du har store ubrukte ressurser.
  7. Du duger til noe.
  8. Du kan godta andre.
  9. Du har evner til å forstå og lære av andre.
  10. Det er noen som er glad i deg.

av Erling Førland

Poenget mitt ved å legge ut denne listen, er å vise forholdet mellom det jeg ser på som et grunnløst verdiperspektiv og et verdifullt verdiperspektiv. Å kaste bort livet sitt på en idiotisk selvpessimisme er noe jeg tror alt for mange mennesker faktisk gjør, og jeg tror naturligvis ikke jeg kan forandre noe som helst. Jeg prøver bare å minne så mange som mulig på at en slik tankegang er ødeleggende. Jeg prøver bare å inspirere så mange som mulig til å våge å tenke høyt om seg selv.

Det er lov!
Det er faktisk lov å tenke positivt om seg selv. Man er ikke en egoist, man er ikke selvgod, man er ikke klysete. Man er ikke det bare man har høye eller positive tanker om seg selv. Det er det øyeblikket man hever seg over andre det blir galt, og det må vi alle vokte oss mot.

Det er lov å tro man kan!
Du er flink til masse, og du må tillate deg selv å tro på det. Enten det er innen musikk, data, design, grafikk, med mennesker, med dyr, med planter, med mat, uansett hva det er – tillat deg selv å se dine kvaliteter!

“If you think you can, or you think you can’t, you’re probably right.”
– Henry Ford

VÅG å tro på deg selv. VÅG å innse dine kvaliteter. VIT om dine svakheter, men FOKUSER på det positive. La hver dag bli en mulighet, ikke en problemstilling.

Våg å se dine kvaliteter. Smak på den setningen. Dine kvaliteter. Våg. Se! De er dine, og du fortjener å være stolt av dem. Vær det!

Tør du fortelle meg om dine kvaliteter?

15 Comments

15 kommentarer

  1. Heidi  •  Oct 25, 2008 @09:55

    Mange som har nevnt janteloven i det siste, men dessverre er det en god del av disse som snakker om hvor nyttig janteloven kan være for å jekke ned folk som “tror de er så mye bedre enn alle andre”. Og så er det selvfølgelig de som mener at en mellomting mellom jante og anti-jante vil være det beste. Da har man tydeligvis ikke skjønt hva noen av tekstene egentlig viser til, selv om mentaliteten på sett og vis er janteloven i praksis. Godt å se at ikke alle ser det slik.
    (Måtte bare få ut litt frustrasjon.)

  2. rockekua  •  Oct 25, 2008 @11:25

    Tør? nei, egentlig ikke… jeg HATER å si til folk at jeg er flink til noe! faller meg ikke naturlig kan du si!
    vet det er teit, men det er meg!
    Jeg kan si jeg er ganske fornøyd med noe jeg har gjort eller lagd eller noe sånn, men jeg sier aldri at jeg er flink til det, etter at det var kjempe fra! bare ganske fornøyd…

  3. Nadja^^  •  Oct 25, 2008 @12:05

    Skikkelig bra innlegg Samuel =)
    Man må våga å tru på seg sjøl då blir allt så mye mye bedre =)

    stå på! =)

  4. Samuel  •  Oct 25, 2008 @14:41

    @ Kristin Kvinlaug:
    Om man blir møtt av det, må man fokusere på sin egen oppfatning av seg selv, og ikke la seg formes av andres oppfatning. Jeg kan naturligvis ikke svare for deres oppførsel, og hvorvidt det er Janteloven som driver den.

    @ Heidi:
    Jeg ventet faktisk på din kommentar i lys av dine refleksjoner rundt selvsentrismen før. Det gleder meg at du er enig i at anti-janteloven ikke dreier seg om en forhøyet egoisme, men heller troen på seg selv og sine potensialer :)

    Du er naturligvis alltid velkommen til å få ut din frustrasjon i mine diskusjoner og innlegg :D

    @ rockekua:
    Da håper jeg du i det minste i ditt eget selskap er villig til å innrømme for deg selv at du er flink i disse tingene, selv om du ikke sier det åpenlyst.

    @ Nadja^^:
    Takk skal du ha. Troen på seg selv er nøkkelen til å få noe til, det mener jeg så absolutt!

  5. Anonymous  •  Oct 26, 2008 @19:26

    Flott innlegg, Samuel!
    Dette trenger folk flest å få høre, og bli oppfordret til å faktisk ta i bruk “Anti-janteloven”. Det er altfor mange går rundt og har negative tanker om seg selv. Til og med flere er med å tynge andre enda lengre ned.

    Cluet ligger der du sier det er; tør å våge! Ha tro på deg selv.
    Og når folk kommer og skryter av/roser deg, ta det til deg og si “takk!”. :)

    Veldig nyttig og bra innlegg!

    – Howie ;)

  6. rockekua  •  Oct 26, 2008 @22:45

    Samuel, jeg velger å ikke kommentere den saken ytterligere! Klarer ikke si sånt, eller tenke sånn om meg selv… får prøve å jobbe litt med det der…!

  7. Samuel  •  Oct 27, 2008 @01:05

    @ Howie:
    I agree – det trengs mye påminnelse om å tro på seg selv. Det er utrolig vanskelig, spesielt i jantepregede Norge. Norge er faktisk et land hvor det er forbundet med skam å ha god tro på seg selv, hvor det blir uglesett og nærmest tråkket på.

    Det er helt utrolig at det skal være slik.

    Tror en nøkkel for å rive ned slike barrierer faktisk ofte kan være å gi komplimenter oftere :)

    Takk skal du ha!

    @ rockekua:
    Det må du jobbe med i så fall.. For du har all grunn til å ha god tro på deg selv :)

  8. Irene, hun pene Ü  •  Oct 27, 2008 @10:44

    Det er vanskelig å påpeke slike ting for seg selv, og enda vanskeligere å tørre å si til andre at man er flink til noe.

    Men la meg prøve:
    Jeg er flink til å vaske! Og jeg liker å vaske! :) Det er en av mine sære kvaliteter… :P
    Dessuten synes jeg er at jeg har vært flink som har strikket en hel genser nå – alene! Jeg vil tørre å påstå at jeg har visse kreative kvaliteter… :)

    Nei, dette var sannelig vanskelig. Det er ikke lett å skrive slike ting om seg selv. Og automatisk kommer tanken: “Jeg håper ikke folk synes jeg er teit nå, som sa at jeg er kreativ og flink å vaske…hva vil folk tro om meg…?”

  9. Samuel  •  Oct 27, 2008 @17:02

    @ Irene:
    At det er en sær kvalitet får nå så være, du har en heldig mann – det er iallefall sikkert og visst ;)

    Du peker på essensen i hva janteloven har gjort mot oss. Vi frykter stolthet, vi frykter erkjennelsen av noe positivt, vi frykter nærmest anerkjennelse. Jeg kjenner det, og du kjenner det.

    At noen kan finne på å tenke “Halloo, for ei selvgod jente” om deg etter de utsagnene er for meg helt idiotisk, men det er fremdeles ikke helt utenkelig.

    Til de som tenker slik vil jeg si; De, min gode mann/kvinne, er en tufs!

    Jeg er glad du klarte å åpne deg og dele dine tanker.

  10. Irene, hun pene Ü  •  Oct 28, 2008 @10:28

    Hehe, ordet “tufs” brukes for sjeldent!

  11. Joakim Skjefstad  •  Jan 11, 2009 @00:49

    Bra! Bra! Bra! Jeg undres noen ganger, hvordan ville en person som ser lei seg ut, vandrende nedover gaten, deprimert og sliten, påvirket av vær og vind i dagens kalde samfunn, hvordan ville han eller hun sett ut i dette øyeblikket om denne personen fikk leve i en slik “antijantitisk” verden? Jeg tror mange problemer ville vært unngått om man så hva man klarer, får til og er, og at man duger, at man har noe man skulle sagt. Tenk så lykkelige folk kunne vært om de hadde tatt det inn over seg og forstått. Forstått at antijantiloven er slik man burde følge og at det ikke skader å fortelle andre, eller segselv at man er bra og nyttig. Hadde jeg vært litt mer mann og flinkere til å gjøre det jeg har lyst til å gjøre, vært mer frempå, hadde jeg stoppet vedkommende og spurt om klokka, sagt at vedkommende er mer verdt enn noen kan måle for å så smile og gå min vei, og vedkommende sin vei, med en lystigere mine og kanskje, kanskje det hadde gjort mange andre sin dag bedre, kunder eller medansatte, kjæresten kanskje. Det er ikke så mye som skal til, men vi er for redde for å gjøre det som skal til. Mange lange setninger her, uff. Men dette er bra. Du er bra!

  12. Samuel  •  Jan 11, 2009 @17:30

    Joakim Skjefstad:
    Hey kompis, velkommen til bloggen!

    Janteloven står dessverre sterkt i Norge, det skal ikke mye til før det står folk og snakker dritt om deg fordi du føler deg vel i ditt eget skall.

    Dersom du hadde turt å gjøre noe slikt, Joakim, hadde jeg virkelig berømt deg det. Det tror jeg absolutt det skal mye til at jeg tør selv, for det ville føltes rart. Men tenk så fint det hadde vært dersom vedkommende hadde fått hørt den beskjeden OG tatt deg seriøst. Wow!

    Du er en kjempeflott fyr Joakim! Takk for kommentaren din.

  13. vero  •  Jan 24, 2009 @06:17

    Nå er jeg ganske motsatt på dette punktet selv om jeg i stor grad bruker janteloven. Når man er i den klassiske jobb intervju situasjonen å blir bedt om å nevne 3 positive og 3 negative ting om deg selv, sliter jeg alltid med at det stopper på det negative, alldri det positive.

    for å nevne noen:
    Jeg er flink til å skrive
    jeg er målrettet
    Jeg er flink til å danse
    Jeg har god selvinnsikt
    jeg jobber hardt for å få til ting
    jeg er smart

    Etter en liste som dette vil vell mange tenke at jeg er “høy på pæra” med i forindelse med et innlegg som dette så er det vell ingen som tør. :P

  14. Samuel  •  Jan 24, 2009 @19:06

    vero:
    Welcome, Vero! Det gleder meg å høre at du har en slik holdning til jantelovens påvirkning på deg selv. Jeg sliter også litt iblant med de negative sidene, men de har allikevel klart å summe seg opp i at jeg er distre, vimsete og sta. Det er dog ikke alltid jeg nevner dette i jobbsøksammenheng, da distré ikke er en typisk egenskap arbeidsgivere søker etter.

    Du er ikke “høy på pæra”, du er selvbevisst. Om noen ville kalt deg noe annet, hadde jeg bare slengt antijanti i trynet på dem og bedt dem holde kjeft.

    :)

  15. Samuel  •  Jan 26, 2009 @15:58

    Vil bare henvise til publiseringen av dette innlegget:
    http://psykisk.wordpress.com/2009/01/25/antijanti/

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Bloggurat