Det skitne tegneseriesamfunn!

Morrosaker

Andeby… et samfunn i fordervelse. Et samfunn i forråtnelse, drevet av korrupsjon, grådighet og vold. Et samfunn som kan rive i stykker kjernefamiliens verdier det øyeblikket barnet faktisk begynner å tenke selv.

Hva er det vi utsetter barna våre for? Tenker vi ikke klart?

Rasisme, kanibalisme, doping, dominasjon, nakenhet, forskjellsbehandling og mye mer – at Donald Duck og Andeby-universet er en del av barns hverdagsunderholdning er langt over min fatteevne. Det er et paradoks med få sammenlikninger. Det inneholder så ufattelig mange samfunnselementer og -verdier man ønsker å ha bort at jeg ikke forstår hvordan vi kan la dem bli indoktrinert i barna våre.

#Disclaimer :

Mange av disse punktene er tatt opp i andre sammenhenger av andre mennesker. Jeg hevder ikke å ha oppdaget noen av disse, selv om jeg ikke har hørt alle av andre. Mitt bidrag er mer å sette dem i en samfunnskritisk sammenheng.


La oss ta for oss paradoksene en etter en.

Om å dekke til underlivet
Donald Duck er en and. Det ligger i navnet. Han går som regel iført en matrosjakke og blotter uten forlegenhet underlivet til alle som måtte ha glede av å se det. Det faktum at han er en and, og ikke har synlige kjønnsorganer, gjør at jeg personlig kan godta det, men da kommer et relevant og ofte stilt spørsmål; hvorfor dekker han da til underlivet med et håndkle etter han har dusjet? For ikke å nevne at han nå blotter brystene, som ellers er tildekket.

Om kanibalisme
Vår kjære Donald Duck er som avdekket en and, og bor i Andeby. I det samme Disney-universet finnes det byer som heter både Gåseby og Kalkunby. Disse byene har Donald i en eller annen sammenheng besøkt og snakket nettopp med gjess og kalkuner. Allikevel, tross at han har snakket med dem, spiser han både gås og kalkun til jul eller høytider. Dette er jo kannibalisme i en mild form, men om man da tar med at Guffen (ei gås) spiser det samme, så kommer kannibalismen virkelig frem for oss..

Kan kjapt nevne at kalkun og gås ikke er med i den typiske dietten til hverken and eller gås, i tilfelle det skulle være noen tvil.

Om makt og maktbruk
Det hersker vel liten tvil om at det er Onkel Skrue og Rikerud som er de rikeste i Disney’s univers, og følgelig de to med mest makt og innflytningskraft. Det leder meg til følgende spørsmål; i et univers hvor det er både personifiserte fugler, hunder og mus (men ikke katter!?!), hvorfor er det da fuglene som skal være de mest velstående?

Og hvorfor skal de alltid behandle sine tjenere og hjelpere med total mangel på respekt? Donald blir jo selv behandlet som dritt gang på gang av sin kjære onkel, og Rikerud’s undersåtter har det stort sett ikke bedre de. Samtidig brukes det en god del våpen og feller mot potensielle inntrengere og ulydige medlemmer av familien.

Om språk
Et paradoks i disneyuniverset som imponerer meg er språkfellesskapet. I tillegg til andisk snakker Donald og de andre endene også bjeffisk, musisk, gåsisk, kalkunisk og flere andre språk. Spesielt er det også at ei gås og en kalkun, eller ei mus og en hund, begge kan forstå en helt identisk setning. Kanskje det er gjessene og kalkunene som snakker andisk?

Forvirrende og imponerende på en gang!

Om juks og fanteri
Det skjer gang på gang at det er en eller annen duell mellom Rikerud og Skrue, der vinneren skal kåres. Like ofte som det er slike dueller, ser vi en juksekamp uten like. Begge forsøker å seire gjennom skitne triks og manipulering. At dette kanskje er realistisk er en ting, men vil vi ha det i våre barns litteratur?

Om veksthormoner
Mikke Mus er – som navnet tilsier – en mus. En veldig stor mus, faktisk overdimensjonert; på størrelse med ender og større enn en hund. Dette må jo nødvendigvis bety at Disney har tvangsforet disse stakkars dyrene på veksthormoner for å gjøre dem salgbare. De fleste vet jo at mus er langt mindre enn hunder, og at hunder ofte pleier å jage mus når de finner dem.

At en hund da lar seg underkue av ei mus på veksthormoner er et av de større paradoksene i Disney-universet.

Om forskjellsbehandling
Mikke Mus, som allerede har blitt fastslått at er en mus, har en bestevenn som er en hund. Han er igjen litt større enn Mikke, noe som virker langt mer logisk enn det meste jeg har skrevet så langt. Størrelsesforskjellen mellom hunder kan nok tilskrives at det er forskjellige hunderaser, men det betyr ikke at vi skal måtte godta at;

Langbein – en hund – går på to bein, samtidig som Pluto – en hund – går på fire?
Langbein – en hund – er Mikkes besteven, samtidig som Pluto – en hund – er hans kjeledyr?
Langbein – en hund – har klær, hus og venner, samtidig som Pluto – en hund – har et halsbånd, et hundehus og en eier?
Langbein – en hund – har (delvis tilstedeværende) intelligens, samtidig som Pluto – en hund – er dum som en stokk og reagerer kun på instinkt?

Samtidig er Mikke Mus sammen med Petter Smart to av de smarteste figurene i Disneys Donald-univers. Er ikke dette forskjellsbehandling på sitt mest groteske?

Tankekors
Er dette verdier og holdninger vi ønsker at våre barn skal vokse opp med og ta med seg videre i livet? Dyr på veksthormoner, forskjellsbehandling, diskriminasjon, vold mot familie, uvenner og fiender, kanibalisme..?

Jeg er overbevist om at det finnes mange eksempler på Andebys fordervelser som jeg ikke har tatt med selv. Bidra gjerne hvis du har noen ved å slenge inn en liten kommentar. Men først og fremst protester mot dette drittet. Ikke godta at barna våre må lese slikt makabert skit!

Reis deg, i stolen du nå sannsynligvis sitter!

Reis deg og rop ut:
JEG VIL IKKE HA DETTE MER!!!
Bli med, støtt saken! UmD – Ungdom mot Disney!

;)

25 Comments

24 kommentarer

 1. Heidi  •  Oct 14, 2008 @11:50

  Litt overrasket over at du ikke tok opp kvinnenes rolle i Andeby :p Enten er de gamle (og med aldersdiskriminering intet annet enn koselige og nokså ubetydelige bestemødre), onde hekser eller dumme påheng til mennene.

 2. Samuel  •  Oct 14, 2008 @11:59

  @ Heidi:
  Hehe, så har du Dolly og Minni som spiller forholdsvis sentrale roller i serien :) I tillegg er kanskje likestilling ikke typisk gutteting å tenke så mye over, da vi generelt sett har det greit :P

 3. Stusdal  •  Oct 14, 2008 @12:01

  Her er jeg ikke mye enig. Det er viktig at barn lærer seg å skille mellom fiksjon og virkelighet. Til det rengs tegneserier med mus på veksthormon. Hunder på to bein, og ender som snakker bjeffsk er i tilleg bra for fantasien. Jeg syns barn skal få ha livlig fantasi.
  Er dog veldig enig i det du eier i punktet fusk og fanteri.

 4. Samuel  •  Oct 14, 2008 @12:25

  @ Stusdal:
  For noe tull! Det er en ting å ha fantasi, det er noe helt annet å læres opp til vold og rasisme…

  I neste øyeblikk sier du vel at Pokémon er BRA for barna?

 5. Anonymous  •  Oct 14, 2008 @12:33

  Jeg fikk aldri lov å se på tv2 eller tv3 på lørdagsmorgenene da jeg var barn fordi det var så mye banning og stygge tegnefilmer med skittent innhold og mye vold på de kanalene. Så det finnes noen av de så absoulutt.

  Fikk heller ikke lov å spille nintendo eller andre slike dataspill. Synes personlig at de er mye, mye verre. Der går det jo ut på å drepe!

  K

 6. Fortsatt Stusdal  •  Oct 14, 2008 @12:42

  Har ikke sett noe Pokemon, så kan ikke uttale meg om det. Syns ikke Doanld fortjener slik pepper. Rassismen i Donald blir i mine øyne for uskyldig, hvilket barn leser rasisme ut av forskjellen i rollene til Langbein og Pluto?

 7. Samuel  •  Oct 14, 2008 @12:59

  @ K/Anonym:
  Dataspill er jo kjempeviktig for å få ut aggresjon ;) I tillegg leser barna Donald i fra en så ung alder at det så altfor lett blir indoktrinert. Det er der mye av risikoen ligger…

  @ Fortsatt Stusdal:
  Jeg har faktisk ikke skrevet noe konkret om rasismen, Langbein/Pluto er jo mer forskjellsbehandling og mangel på likestilling enn rasisme. Det er jo ikke Donald som får pepper, det er Walt Disney.

 8. Lars Frøsland  •  Oct 14, 2008 @13:05

  Du henger deg for mye opp i hva slags dyr karakterene er. Donald og Langbein er begge menneske-dyr. Pluto derimot, er hund-hund, dog en rar en.

  Ingen barn tenker på Donald som en and, eller Langbein som en hund!

 9. Constantine : )  •  Oct 14, 2008 @13:17

  Pluto kan faktisk være smartere enn både Mikke Mus og Langbein ;) er vell heller det at Pluto er den smarte hunden og Langbein den dumme :P

  Men jeg har aldri sett på Donald Duck som det du påpeker her Samuel :P jeg har ikke tenkt tanken på noe sånt heller .. men det er vell fordi jeg er stokk dum? eller?

 10. Elise  •  Oct 14, 2008 @13:21

  Uten å overhode lese de andre kommentarene må jeg bare si:
  Håper vikerlig du tuller nå Samuel! Hvis ikke, det er jo bare uskyldig tegneserier jo! Tror egentlig ikke at en 5`åring har veldig lyst til å spise et annet menneske på grunn av at han ser en and som spiser kalkun til jul! Egentlig.. :P

 11. Samuel  •  Oct 14, 2008 @13:29

  @ Lars Frøsland:
  Menneske-dyr? Pøh, de er så dyrete som de bare kan få blitt. Jeg tenket alltid på Donald som en and!

  @ Constantine:
  Hehe, kan hende du har rett i at Pluto er den smarte ;)

  At du aldri har tenkt tanken tror jeg absolutt ikke har noe med intelligensnivå, tror heller det betyr at du har et sunnere og friskere hode :D

  @ Elise:
  Du har rett ;)

  @ ALLE:
  Til alle som leser dette innlegget;
  Såklart er det ment som satire, som humor. Det er ikke seriøst ment i hele tatt, det er jo bare artig.

  Grunnen til at jeg svarte litt “seriøst” var bare for å teste reaksjoner :P

  Derfor håper jeg folk kan legge inn morsomme og tvilsomme eksempler på hva Disney gjør galt, slik at vi kan fortsette å diskutere dette på et humoristisk plan :P

 12. Constantine : )  •  Oct 14, 2008 @13:34

  haha :)

  JEG kan vell påstå at jeg har mest sans for den heksa som alltid kommer inn men avslører seg på en eller annen måte.. og B-gjengen er vell kanskje de dårligste, men dog mest fantasifulle gjengen i hele serien :P

 13. Dan  •  Oct 14, 2008 @17:49

  Walt var jo åpen antismatist, så han har sikkert gjemmt noen budskap i Andeby.

 14. Marianne  •  Oct 14, 2008 @23:24

  Jeg så Tom og Jerry i dag. Det er brutalt, det! Den ene episoden endte faktisk med at Tom ble halshugd og drept! :P

 15. Samuel  •  Oct 14, 2008 @23:33

  @ Dan:
  Kan såklart ikke se bort fra det, men det er langt utenfor mitt kunnskapsområde :P

  @ Marianne:
  HÆH? Endte det med det? Vræl :S Det dumme med Tom og Jerry er at de har sånn sikkert 3-4 forskjellige tegnere, og alle har forskjellige stiler – og noen av dem er direkte elendige og bare groteske…

  :P

 16. Irene, hun pene Ü  •  Oct 15, 2008 @10:18

  Jeg digger Disney!
  (Og jeg orker ikke tullediskutere mot det på noen måte… Ikke fordi jeg er for “voksen” til det, men fordi jeg er så barnslig at jeg ikke liker at folk gjør det ;)

 17. Line  •  Oct 15, 2008 @11:36

  Du altså, Samuel… At du får det te ;)

 18. Spire  •  Oct 16, 2008 @16:06

  Første tanken: Hva i helvette har skjedd i hodet til Samuel nå?
  Den andre tanken: Tosk *ler kraftig*

  Jeg er så for disney som man kan bli. Jeg vet ikke om noe som er mer koselig enn å krype opp i sofa/senga, et pledd/dyne rundt, pysjen og kakao, sette på en disneyfilm (i mitt tilfelle, er den beste EVER pocahontas! Eller pontahontas som jeg sa når jeg var bittelita:D) Dessverre er filmene vanskelige å få kjøpt, og de smo man laster ned er på engelsk, som igjen blir feil, jeg liker de på norsk *mimre*

  Disneyfilmer har jo likesågodt et budskap, løvenes konge forteller livets sirkel, antiloper spiser gress, løvene spiser antiloper, antiloper spiser gress OSV.
  Pocahontas’ colours of the wind:

  You think I’m an ignorant savage
  and you’ve been so many places
  I guess it must be so, but still I can not see
  If the savage one is me
  How can there be so much that you don’t know

  You think you own whatever land you land on
  the earth is just a dead thing you can claim
  But I know every rock and tree and creature
  Has a life, has a spirit, has a name

  You think the only people who are people
  Are the people who look and think like you
  But if you walk the footsteps of a stranger
  You learn things you never knew
  You never knew

  Dette forklarer jo bare hvor snevre mennesker kan være

  Have you ever heard the wolf cry to the blue corn moon?
  or ask the grinning bobcat why he grinned
  Can you sing with all the voices of the mountains?
  Can you paint with all the colours of the wind?
  Can you paint with all the colours of the wind?

  Come run the hidden pinetrails of the forest
  Come taste the sun-sweet berries of the earth
  Come roll in all the riches all around you
  And for once never wonder what they’re worth

  Jeg har vært så heldig å kunne ta av fruktene til jorda, alt fra poteter til ville bringebær og jordbær, og jeg DIGGER det. Og tenk å kunne være så fri å bare kunne spise slike ting, uten å tenke verdi og penger?

  The rainstorm and the rivers are my brothers
  And the heron and the otter are my friends
  And we are all connected to each other
  In a circle in a hoop that never ends

  Hvorfor har vi ødelagt jorda såpass, at vi ikke klarer å leve i harmoni til den?

  How high does the sycamore grow
  If you cut it down, then you’ll never know

  Hvor høyt blir egentlig treet?

  And you’ll never hear the wolf cry
  To the blue corn moon
  For whether we are white or copper-skinned
  We need to sing with all the voices of the mountains
  Need to paint with all the colours of the wind
  You can own the Earth and still all you’ll own is earth
  Until you can paint with all the colours of the wind

  The end

 19. Spire  •  Oct 16, 2008 @16:07

  Tror faktisk vi kunne lært mye av disney og!

 20. Samuel  •  Oct 16, 2008 @16:39

  @ Spire:
  Hehe, kult med en såpass seriøs respons på et spøkefullt tema :)

  For å svare i lik tone, er nok de fleste av disse sangene laget uten medvirkning av selve Walt’ern, og dermed faller de litt utenfor denne kategorien.

  Vi kan jo f.eks. snakke om den første tegnefilmen med Mikke Mus, hvor han halvveis klemte i hjel en fugl og skadet masse andre dyr for å lage musikk, samt det var en neger som ble kraftig diskriminert og karikert.

  En senere tegnefilm (Atlantis?) er det en scene vi ser fra bak en slags sofa hvor ei jente rir en gutt som ligger på sofaen. Hun “jukker” iallefall opp og ned, så klatrer hun av, og gutten kommer til syne.

  Jeg er delvis enig – Disney har produsert mye BRA tegnefilm. Pocahontas og Løvenes Konge er to fantastiske eksempler på dette. De har fremdeles produsert og produserer ting som befinner seg i gråsonen.

 21. Spire  •  Oct 16, 2008 @16:44

  De vurderer jo å øa være å vise Tom og Jerry, pga det lærer ungene å være udødelig. (det er ikke dinsey, er det?)

  Atlantis har jeg ikke sett, så der kan jeg ikke uttale meg:)

  Jeg synes mer og mer av de nye disneyene faller litt utenfor det som blir bra, og det at de skal lage oppfølgere hele tiden, mener jeg bare ødelegger (selv om jeg synes pocahontas 2 er LITT bra).

 22. Samuel  •  Dec 24, 2008 @14:52

  Spire:
  Supersent svar, men det får bare være ;)

  Tom & Jerry er ikke disney nei, det er vel Hanna Barbera/Metro-Goldwyn-Mayer som produserte dette. Jeg har alltid digget Tom & Jerry, og selv om jeg har sett på det siden jeg var liten guttunge så har jeg aldri tenkt at jeg var udødelig på grunnlag av dette. Jeg tror det er lett å overdrive effekten tegneserier har på oss.

  Men ja – jeg syns også mye av det Disney produserer for tiden er regelrett dritt. Veldig synd, med tanke på hvor flinke de har vært over så lang tid til å lage ting som har vært gøy å se på for barn og voksne i alle aldre :)

 23. TS  •  Mar 8, 2009 @19:06

  Har noen noensinne tenkt på at vi mennesker også er forskjellige med forskjellige språk, at de fleste av oss snakker engelsk med andre mennesker på jobb og fritid?? Dessuten fins det faktisk rike gniere i den virkelige verden også!

  Det at Disney-figurene har kjæledyr er KUN FOR AT DET SKAL VÆRE MER REALISTISK!! Det at de spiser andre dyr er for at vi skal kunne kjenne oss igjen i dem i jula og andre høytider. Vi spiser jo også kalkun og and (med unntak av alle de som spiser Grandis på julaften :P)!

  I Andeby er det i alle fall ingen rasediskriminering slik det er i den virkelige verden; DET hadde faktisk vært noe av betydning å hakke ned på, og ikke slike tåpelige beskyldninger og fantasier som ytres her!!

  Jeg råder INGEN til å støtte denne tåpelige og unødvendige saken!

  Hilsen en som er oppvokst med Donald, og som ikke har tatt skade av det.

 24. Samuel  •  Mar 8, 2009 @22:00

  TS:
  Vel, jada, vi har alle felles språk i Engelsk, men det er en vesentlig forskjell i oppbygningen på stemmebåndene til en hund og ei gås, som gjør at disse ikke kan lage de samme lydene uten ekstremt mye opplæring – noe som dyrene i Disney tar fra fødselen.

  Naturligvis finnes det rike gniere, slik er det jo ofte. Hva er poenget?

  At Disney-figurene har kjæledyr viser nettopp rasismen og diskrimineringen i Disney-universet. For samtidig som de kan snakke til hunder, har de andre (lavere rangerte) hunder som kjæledyr. Er ikke det diskriminering så vet ikke jeg. At de spiser andre dyr for at vi skal kjenne oss igjen syns jeg er enda mer skremmende. Hvorfor skal vi kjenne oss igjen i et dyreunivers? Er det ikke bedre å få frem forskjellene enda mer slik at barna våre i enda større grad forstår at dyr er dyr, og ikke leketøy?

  Det at du så hardnakket beskytter Disney er kanskje et bevis på at du har blitt indoktrinert til å like slik rasisme. Kanskje du er rasist selv? Du har kanskje sett et barn kaste rundt eller slå på en katt, men har du innsett at det er Disney’s feil? Det har jeg! Du har tydeligvis tatt skade av det. Dessverre.

  Så må jeg bare få sagt at hele denne kommentaren til deg naturligvis er tull, og at jeg digger Disney. Hele dette innlegget er skrevet på tull, derfor har det taggen “Satire” :)

  Nå håper jeg bare du kommer tilbake og leser dette svaret… Velkommen innom skal du uansett ha!

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat