gi det videre

Filosofiske tanker, Kjærlighet

Igår så jeg filmen Pay it Forward, en helt herlig film om en ung gutts (spilt av Haley Joel Osment) visjon om å forandre verden etter oppfordring fra samfunnsfaglæreren.

Idéen
Hans tanke var da skremmende enkel, men også i teorien veldig effektiv. Han skulle velge seg ut tre mennesker, og hjelpe dem med noe de ikke kunne klare å hjelpe seg selv med. Så skulle han fortelle dem at alt handlet om å gi det videre til neste person; at når du først har tatt imot hjelpen, er du forpliktet til å gi denne typen hjelp til tre nye mennesker igjen.

Pay it forward-prinsippet - jeg gir det til tre, som igjen gir det til tre, osv...
Hele idéen er basert på æreskodeksen; ingen sjekker at du gir det videre, men du blir oppfordret til det. Så blir det opp til deg å gjøre det du vil med det.

Dersom nok mennesker tar oppfordringen vokser det seg plutselig veldig stort veldig fort.

Hvorfor ikke?
De sier det klart i filmen, og det er ingen tvil om at det er sant; dette er en på alle måter utopisk* idé som tar menneskers velgjørenhet for gitt, og hvor man forutsetter at oppfordringen etterfølges.

Allikevel spør jeg; Hvorfor ikke?

Det er absolutt ingenting som hindrer deg og meg i å være på vakt etter muligheter til å gjøre store ting i andres liv. Det er ingenting som stopper oss i å lete etter åpninger for å gi av oss selv i en sammenheng som kan være med og forandre et menneske. Vi må bare være åpne for det. Vi må bare lete etter det.

Det finnes allerede en amerikansk bevegelse som har tatt dette på alvor. Her kan dere lese masse eksempler på mennesker som aktivt har forsøkt å spre kjeden av velgjørelse!

La oss forsøke da!
Jeg ser ærlig talt ikke et eneste argument for å ikke gjøre dette. Samtidig er det så ufattelig mange argumenter for å gjøre dette.

Så min oppfordring til både meg selv og alle som leser dette er følgende; se etter muligheter. Hver dag, hele tiden. Lær deg å kjenne dine nære på helt andre måter enn før, se nærmere etter, kanskje det er noe. Se etter på mennesker du ikke kjenner også, det kan være noe du kan gjøre.

Når du så har gjort en skikkelig tjeneste, fortell dem om prinsippet. Si at de nå må gi det videre til tre andre mennesker og at det må være noe som vil bety noe. Fortell det med et smil om munnen. Det skal jo være en hyggelig bevegelse.

La oss forsøke å gjøre en liten innsats som vil kunne få en stor effekt. La oss tro på menneskeheten. La oss tro på utopien*.

Start en Gi det videre-kjede så fort du kan :)

I mellomtiden kan du kanskje fortelle om en gang du har gjort en stor tjeneste for noen? :) Eller om din første Gi det videre-handling?

9 Comments

8 kommentarer

 1. Line  •  Oct 6, 2008 @14:14

  God film, god idé, godt innlegg, god oppfordring :D

 2. rockekua  •  Oct 6, 2008 @18:38

  Ingen dum tanke Samuel! Skal virkelig ta det med videre i tankene mine og prøve å praktisere det i hverdagen!

 3. rable  •  Oct 6, 2008 @21:59

  Årh, den filmen er fantastisk! Og ideen er enda mer fantastisk!

  Jeg skal gjøre mitt beste på se etter mulighetene. :)

  Takk for at du minte meg på filmen igjen! :D

 4. Irene  •  Oct 7, 2008 @08:10

  To bloggere (som jeg leser hos) har skrevet om denne filmen SAMME UKE. Hehe, har den gått på TV eller noe? ;)
  Men god film – og god idé Ü

 5. Samuel  •  Oct 7, 2008 @11:36

  @ Irene:
  Hehe, nei, jeg så den faktisk hjemme :) Sleng inn link til den andre bloggen også da, vil lese :D

  Det er uansett en meget god film, og en fantastisk idé. Håper jeg og leserne klarer å følge den litt :)

  @ Alle:
  Er det virkelig ingen som har gjort noen gode gjerninger som de har lyst å dele?

 6. Irene, hun pene Ü  •  Oct 7, 2008 @11:59

  Neida, jeg ser ved nærmere ettersyn at hun hadde sett filmen for noen år siden. Bare morsomt at dere nevnte samme film så nær hverandre i tid.
  Gir deg linken over msn en dag, føler ikke for å spre linker til andres blogger her.

  Jeg gjorde en god gjerning på søndag (en liten, god gjerning, i alle fall). Var på Start-kamp, skulle kjøpe kaffe i pausen. En gutt på ca. 8 år skulle betale før meg, og han manglet 5 kroner til det han ville ha. Jeg gav dama i kassa en 5-er på vegne av han. Kostet lite for meg, men han lyste opp og takket som bare det :) Ble veldig glad av smilet hans! Det var dessverre ikke rette forum for å be han gi det videre ;) (Full kø, var kun 11028 mennesker på kampen. Hehe…)

  Man blir glad selv av å gjøre andre glade Ü

 7. Samuel  •  Oct 8, 2008 @00:32

  @ Irene:
  Bra, det var en fin måte å gjøre andre glade på :D

  Kan selv nevne to selvopplevde episoder, i håp om at det vil inspirere andre om å dele av sine opplevelser;

  #1:
  Var på vei hjem i bilen en gang, og det pøste ordentlig ned. Så ser jeg plutselig en mann på venstre side av veien som går uten noen form for regntøy og attpåtil med krykker. Stopper naturligvis og tilbyr den klissvåte stakkaren et sete i bilen, og kjører ham hjem.

  #2:
  Var på butikken en gang, og la merke til at dama foran meg sleit litt med bankkortet sitt (eller hun hadde kanskje glemt det, husker ikke helt akkurat den detaljen). For at hun skulle slippe å kjøre hjem og tilbake igjen for å betale, tilbød jeg meg ganske enkelt å legge ut for henne. Hun takket og bukket og ble kjempeglad, og krevde å få kontonummeret mitt for å betale tilbake. Jeg har aldri kontrollert, men tviler ikke et sekund på at det var det første hun gjorde når hun kom hjem. Skjer dette en gang til senere, vil jeg ganske enkelt be personen gi det videre :)

  Alle bidrag tas imot med takk, vi trenger flere inspirerende historier her :D

 8. Marley Kristin  •  Apr 19, 2009 @21:20

  Dette innlegget likte e svært godt! og pay it forward filmen e et av mine yndlingsfilmer!

  så e ska definitivt ta oppfordringa di!:D

  Marley Kristins siste blogginnlegg..Det å både gi og få et råd..

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat