P.O. #1 – Svindel!

Personlig

Svindel og bedrag! Fusk og fanteri! Jeg har opplevd det. Jeg har vært midt i det. Jeg har blitt offer for en svindler, jeg gikk på limpinnen så det sang, og nå danser jeg taperdansen på sidelinjen av livets skole.


Jeg smiler, for mulighetene det har gitt er både morsomme og interessante, men for en tankevekker. For en skremmende tankevekker. Oppdagelsen av at jeg har blitt lurt trill rundt av en person er langt fra en soloppgang på en vakker strand.

Her er historien, så kort og anonymt beskrevet som mulig;
Min drømmejobb har siden jeg fikk interesse for programmering vært å programmere spill med et verktøy som kalles Adobe Flash, i et språk som heter Actionscripting.

For noen måneder siden blir jeg kontaktet av en venn (la oss kalle ham Gunnar), som sier at han har vært med å starte opp et firma som skal drive med spillprogrammering og annen morro i Flash. Gunnar sier samtidig at firmaet gjerne vil ha et møte med underskrevne, noe jeg naturligvis blir happy for. Faktisk svært oppspilt og glad, det ser ut som om jeg får en mulighet til å jobbe med drømmen min alt i en alder av 24. Møtet går svært bra, og jeg blir bedt om å gjøre et prøveprosjekt for dem – og leverer et produkt de i etterkant gir uttrykk for at de er svært fornøyd med, og sier de nå har bestemt seg for at jeg er en de ønsker å ha med på teamet.

Jeg blir ekstatisk. Ekstase er farlig. På samme måte som det å bli sjarmert av et menneske gjør at det mennesket plutselig bare har gode sider og er ubegripelig vakker, gjør ekstase oss fullstendig fraværende med tanke på kritisk sans, og alt høres bare rosenrødt og greit ut.

Tillit
Det var en digresjon, back to the story. I lys av at de er nyoppstartede må de nemlig gjennom en del prosesser med sine overmenn og investorer før de er klare til å ansette. Dette aksepterer jeg, og ber om løpende oppdateringer så jeg kan vite hvor vi er i prosessen. Påfølgende har vi mye kommunikasjon frem og tilbake, noe som fører til at jeg får en god tillit til han som er fungerende daglig leder (la oss kalle ham Arild). I løpet av to-tre måneders tid utsetter allikevel Arild alltid datoen for når tilbudet kommer. Han har alltid en god grunn, og gjør det alltid klart for meg at han gjør sitt for å få ting i orden så fort som mulig, og at det er investorgruppen bak som er bremseklossen. Han sier også at jeg bør sikre meg en god jobb om jeg har mulighet, men at han er sikker på at jeg vil få tilbudet fra dem snart. Når han så etter kanskje tre måneder med konstant ambivalens og utsettelser sier at nå er alt klart om to magre uker, så hører jeg naturligvis på ham, for følelsen av ekstase kommer hver gang han nevner nye detaljer om hva som vil skje fremover.

Jeg hadde nemlig fått beskjed om at lønnstilbudet vil overstige 50 000 mer enn hva jeg tjente der jeg jobbet fra før, jeg fikk beskjed om å si hva jeg ønsket av goder (typiske forslag er da at jobben betaler telefon og internett), og jeg fikk beskjed om at tilbudet var klart – de ventet bare på godkjenning fra investorene til å starte å ansette.

Ikke glem at dette er snakk om drømmejobben for mitt vedkommende…

“This part of my life I like to call: ‘Being stupid’
Så nå er det to uker igjen altså. Månedsskiftet er rett i nærheten, og med tre måneders oppsigelse så finner jeg ut at jeg ikke vil vente til over månedsskiftet, for da må jeg vente en hel måned ekstra før jeg faktisk kan starte i ny jobb, for en oppsigelse må leveres før den 1. i hver måned. Så jeg skriver en oppsigelse og takker for en flott tid i mitt gamle firma, og slenger den på pulten til sjefen dagen før månedsskiftet.

Nå skal det endelig skje noe i mitt liv. Mange ganger tenker jeg at det er for godt til å være sant. Venner i alle aldre forteller meg at jeg må være forsiktig og ikke stole på Arild, familien er skeptisk, vennene er kritiske – og jeg blir fornærmet over at de ikke stoler på at jeg har riktig forståelse av Arilds intensjoner. Det er jo tross alt jeg som har snakket med ham, og vet best hvordan han er å forholde seg til.

“nå på mandag…”
Jeg burde kanskje sett det komme. Mønsteret. Utsettelser atter en gang. Utsettelser gang på gang. Nye løfter om at “nå på mandag…” eller “til fredag så…”.

Tilbudet kommer aldri. Tiden begynner å ebbe ut. Oppsigelsestidspunktet nærmer seg med buldrende skritt, og jeg begynner å skjønne ting jeg fremdeles ikke helt har skjønt. Telefonsamtaler mellom meg og Arild gir positive prognoser om at ting vil komme i orden før tidspunktet jeg frykter. Smilet sitter fremdeles løst rundt munnen min. Jeg er optimistisk, helt til jeg ringer og ber om en endelig avklaring. Helt til jeg får følgende mail i innboksen min:

“Hei Samuel!
Jeg har sagt to ting til deg….det ene er at vi trenger din kompetanse og at jeg er sikker på at vi kan tilby deg jobb…men at jeg ikke vet nøyaktig når. Som du vet har jeg arbeidet hardt for å få dette til. Jeg har også sagt…og sier det igjen…at du må tenke på deg selv og din hverdag når du gjør dine valg. Har du en sikker jobb på hånden bør du ta den…så lenge det er et fnugg av tvil om når jobben hos oss dukker opp. Jeg har ikke lykkes med en snarlig løsning så langt. Årsakene er mange og jeg kan ikke gå inn på disse. Så beskjeden er fremdeles den samme, tilbudet kommer når jeg har fått bokset dette. Det har tatt lenger tid enn jeg troddde…velg en trygg løsning…er mitt råd. Når jeg har ting klart….sender jeg tilbudet…og du kan godta, eller avslå. Slik må det være dessverre.

Jeg er frykteleg mye på farten og er litt lei å nå frem til…beklager dette…

Med hilsen
*******”

Denne mailen inneholder flere løgner, og hvitvasker veldig hva Arild har sagt direkte på telefonen tidligere. Den er en endelig bekreftelse på at jeg ikke vil få noe tilbud om jobb hos dette firmaet på en stund enda. Denne kommer en liten uke før oppsigelsen trer i kraft. Jeg må rydde opp nå. Jeg må rydde opp fort.

Vaskedag
Firmaet jeg jobbet hos før har nå forholdt seg til at jeg ikke vil fortsette, og har dermed ikke booket arbeid tilsvarende at de trenger meg hos dem fremover. Dermed har de ikke behov for mine tjenester når jeg spør om de kanskje er interessert i å se på vår gamle avtale på nytt. Jeg møter en fantastisk sjef som gjør sitt for å gi meg arbeidsoppgaver og finne nye ting å gjøre, en imøtekommenhet som for min del ikke kan sammenliknes med noe. Jeg blir imponert og på grensen til rørt, over en arbeidsgiver som virkelig fremdeles er personlig engasjert i meg tross at jeg planla å forlate firmaet.

Han kunne allikevel ikke gi meg full jobb tilbake, men vil gjerne ansette meg i perioder. For min del er det naturligvis viktig å sørge for full dekning; dvs en full arbeidsuke, så jeg blir rett og slett nødt til å søke jobber. For å hurtig sikre meg full dekning, søker jeg jobb i et arbeid jeg hele mitt liv har garantert meg selv å aldri bli. I tillegg søker jeg jobb i en barnehage i Grimstad.

Rent og pent
Jeg får gjennomslag på begge. Telefonselgerjobben først, det er et to minutter langt intervju, og en beskjed om når jeg skal møte opp på første kursdag. Barnehagejobben etter det, et halvtimeslangt intervju med ei svært hyggelig dame som er veldig positiv allerede på intervjuet, og 3 dager senere ringer meg og sier hun er interessert i å ha meg fast på mandager og tirsdager. Det tok altså ikke lang tid å ordne full dekning, jeg jobber mandag og tirsdag som barnehageonkel, resten av hverdagene som “salgsagent”. Begge jobbene er i Grimstad, så nå må jeg ordne sykkelen min.

Salgsagentjobben er tilfeldigvis i samme bygg som firmaet både Arild og min venn Gunnar holder til. I samme etasje også, bare i helt andre enden av bygget. Der har jeg vært tre dager denne uka.

Fusket og fanteriet kommer for en dag
Idag møtte jeg på Gunnar igjen. Han møtte meg da jeg kom på jobb og lurte på hva jeg jobbet med nå. Etter en rask forklaring spør han om han kan få noen ord med meg under fire øyne.

Jeg blir med inn, og han ser alvorlig på meg. Tar en diskret mine, og venter til vi er alene. Snakker rolig.

“Jeg ville bare si at vi nå vet at Arild er en eneste stor svindler. Han har lurt både oss andre i firmaet, investorer og alle, og han er en eneste stor egoist. Jeg vet ikke hva han har sagt til deg, men det er meget godt mulig alt har vært løgn. Omtrent alt han har gjort har vært for egen vinnings skyld, det virker som om han får et “high” av å starte opp nye ting, tjene penger på dem, og så stikke. Han er ekstremt smart da, og han har jo vært med å sørget for en del kunder og gitt meg jobb, men samtidig har han jobbet aktivt for å sørge for splid her i firmaet og ellers. Vi holder på med en skikkelig oppvask etter ham nå, og purringer og inkassovarsler dukker opp i fleng. Vi har rett og slett blitt kraftig lurt hele gjengen.”

Gunnar har tatt over mesteparten av driften, og forsøker nå å rydde opp. Han står foran meg med to nøkler til kontoret, låsen er byttet, og Arild slipper ikke inn.

Hårene reiser seg på hele kroppen min. Alvoret tynger blikket hans. Jeg kjenner det knyter seg i magen min. Ikke bare har jeg vært direkte involvert i en svindel, men Gunnar er tobarnsfar, og den andre ansatte har også barn. Arild har altså vært så direkte kvalm og motbydelig at han har våget å gamble og svindle med fremtiden til barna deres. Han har for egen vinnings skyld holdt på med en “lek” som går på bekostning av hele familier. Min deltakelse i dette er peanuts and beans i forhold til engasjementet til de andre to.

Jeg blir kvalm av slike mennesker. Jeg blir skremt. Jeg blir forbanna. Oppgitt. Trist.

Jeg håper Gunnar klarer å stable bedriften opp på beina igjen, slik at de kan sikre sine jobber og familier. At mitt eget liv ble snudd på hodet av denne personen spilte plutselig ingen rolle når jeg fikk vite at han var en virkelig svindler, og når jeg fikk se hvor stort omfang hans narrskap har fått.

Jeg blir kvalm av slike mennesker. Jeg blir skremt. Jeg blir forbanna. Oppgitt. Trist.

Jeg håper de klarer å ordne opp etter skadedyret som herjet.

18 Comments

18 kommentarer

 1. Ditte  •  Oct 18, 2008 @02:35

  Dette var innmari kjipt å høre Samuel.. Tenk å være så grusom?!

  Nei, sånne ting kan man være for uten!!

 2. rockekua  •  Oct 18, 2008 @09:45

  Dette er en forferdelig trist sak!
  Ingen fortjener å bli svindlet, eller bli utsatt for fjusk og fanteri! Det jeg ikke skjønner er at folk kan holde på sånn med andre mennesker! Lure de rundt lillefingeren på den måter og det de egentlig gjøre er å gjøre livet surt for andre! ELENDIG!!!
  EVIG ELENDIG;)

 3. Line  •  Oct 18, 2008 @11:42

  At det går an være så egoistisk! Å ikke bry seg noen verdens ting om andre mennesker, og jors på å la resten av firmaet sitte med trøbbel og problemer til langt over ørene. Jeg fikk helt hakeslepp.

 4. Anonymous  •  Oct 18, 2008 @12:18

  Dette er jo bare en side av saken da..Og det finnes alltid to..

  Kristin

 5. Samuel  •  Oct 18, 2008 @12:29

  @ Ditte:
  Hehe, meg går det som sagt bra med – er verre hva han har gjort mot de andre..

  @ rockekua:
  Det er sprøtt at det finnes så dyktige og egosentriske svindlere så nært ja.

  @ Line:
  Jeg også. Fikk ståpels over hele kroppen da han la ut om hvor intrikat denne saken faktisk var. Jeg var sikker på at det bare var meg som hadde vært for godtroende og lagt for mye i det han hadde sagt, men når jeg hørte at han hadde lurt både andre ansatte, investorer og kunder, fikk jeg skikkelig hakeslepp selv..

  @ Kristin:
  Nei, dette er to sider av saken. Min og “Gunnars”. Som jeg skriver i kommmentaren til Line så er det ikke bare meg som har blitt påvirket av denne saken. Jeg er som sagt bare en bitteliten del av svindelen.

 6. Anonymous  •  Oct 18, 2008 @12:33

  Misforstå meg rett da. Jeg skal jo vri nakken om på Arild da jeg er fullt kapabel til slikt, så den saken er jo biff ;) Poenget mitt var bare at vi vet jo ingenting om hans private situasjon. Ja, det var helt utrolig stygt og uansvarlig gjort av han og opptre slik han gjorde, men så lenge ingen ble drept, så ønsker jeg alltid å se det faktum at det er to sider og at kanskje Arild har grunner for sin idiotiske oppførsel. Ikke grunner som er unnskyldt! Ikke slik jeg mener det. Men han er et menneske han også..(selvom det sikkert er ganske vanskelig å se når han har gjort slik han har gjort)

  Men jeg skal ikke forsvare han (Arild), for det er så absolutt ikke min hensikt her. Prøver bare å se om han kanskje kan være bittelitt unnskyldt for sin egoisme, men nei, du Arild, jeg tror jeg gir deg opp jeg altså. Finner ikke no grunnlag som kan unnskylde slikt tror jeg..

  Men anmeldelse? Hvorfor gjør dere ikke bare det? Anmelder han mener jeg.

  P.S: Bare vis meg hvem han er, så skal jeg terrorisere han psykisk til han ligger i foserstilling og gråter og finner tommelen tilbake til munnen sin..Og du VET jeg klarer det og gjør det om jeg blir utfordret ;)

  Kanskje min psyko-brain endelig kan komme deg til gode? ;)

  Neida, skal være snill jente. Skal ikke røre han. Har blitt litt ferdig med den type oppførsel mens jeg har vært innlagt..
  Men hadde vært syyykt moro!!! :D :D

  Kristin

 7. Samuel  •  Oct 18, 2008 @12:39

  @ Kristin:
  Jeg snakket aldri konsekvenser med Gunnar, så jeg vet ikke hvordan de forfølger saken. Det blir deres sak egentlig, kan være jeg finner ut mer om det senere.

  Han har visstnok svindlet før, og da kan man ikke lengre skylde på privat situasjon akkurat nå. Da er det rett og slett en personlighetsforstyrrelse. Egoisme kan ofte unnskyldes, men ikke svindel.

  Trenger ikke terrorisere ham ;) Hehe

 8. Anonymous  •  Oct 18, 2008 @12:48

  Personlighetsforstyrrelse! Jøss, det er jo en av mine diagnoser! Kanskje jeg skulle prøvd meg på denne Arild da vi er likesinnede. Hmmm.. ;)

  Neida, bare fleiper. Fra spøk til alvor, så kan jeg faktisk gå litt privat nå å fortelle at jeg har en onkel som er svindler og som har sittet inne for svindel. Dokumentforfalskning, men også akkurat denne type svindel som Arild har brukt. Vi prøvde, som hans familie, å se om han kanskje hadde “grunner” for sine lovbrudd og egoistiske oppførsel, men han har ikke noe i bakhånd som tilsier noe om at han kan ha “respektable grunner”. Seff finnes de ikke, men som familie, så ville vi jo prøve å finne noen.

  Han svindlet min far, hans egen bror, samt firmaer, kona, UNGENE osv. Så belive me, jeg kjenner typen og det er ikke bra! Men du kan trøste deg med og gni deg i hendene på en ting: Det faller tilbake på han selv en dag ;) Bare håper ikke familien hans blir dratt med ned i det dragsuget..

  Nei, skal holde meg unna han. Det kan du iallfall slappe av på :)

  Kristin

 9. Heidi  •  Oct 18, 2008 @23:35

  Jeg tror at det bare er de som lider som kan skape lidelse. Jo større lidelse de skaper, jo verre har de det selv, så på mange måter er det like synd på Arild som på Gunnar.

 10. Anonymous  •  Oct 19, 2008 @02:19

  Enig med deg i det, Heidi. Slik tenkte jeg også da jeg skrev første kommentaren jeg la inn her..Utrolig stygt gjort av han Arild, men han lider tydelig og det er ikke noe godt(..)

  Og spess ikke når han har slikt på samvittigheten sin..Slikt gnager sykt mye..

  Kristin

 11. Samuel  •  Oct 19, 2008 @03:12

  @ Heidi:
  Jeg kunne ikke vært mer uenig. Kan nok være mye rett i at lidelse avler lidelse, men det unnskylder ikke en slik oppførsel.

  Eller du syns kanskje like synd på voldtektsofferet som selve voldtektsmannen?

  Dette ble rett og slett for dumt til at jeg kan ta din kommentar seriøst. Politisk korrekt svada.

  @ Kristin:
  Dine responser i denne saken kan i beste tilfelle omtales som ambivalente, hvor du i en setting vil vri rundt nakken på Arild, i neste vil du sy puter under armene hans.

  Jeg forstår dessverre ikke hva du egentlig vil frem til.

 12. Anonymous  •  Oct 19, 2008 @03:58

  Du må da la oss få diskutere temaet her. Ja, jeg vil vri nakken av Arild og det står jeg fast ved. Han virker som en skikkelig sleiping og er en skikkelig sleiping etter oppførselen å dømme. Det jeg mente med kommentaren til Heidi var at jeg er litt delt da jeg føler sinne for Arild, men samtidig, så vet jeg hvordan det er å være skikkelig ond mot andre mennesker og smerten man sitter med selv etterpå..Av den grunn kan jeg si at jeg kan føle bittelitt med Arild HVIS han sliter med noe. Men hvis han er en gjennomført sleiping, så er det jo bare ren og skjær ondskap.

  Da onkelen min viste seg som svindler, så var jo det vondt fordi en del av oss i familien var forbanna på han fordi han hadde svindlet pappa, men en annen del visste om hans fortid og følte litt med han..Unnskyldte han kanskje litt..Ikke bra, men alle mennesker er verdifulle, er de ikke? Du som er kristen burde jo vite det at Arild også er et Guds barn og vi har da lært om tilgivelse.

  MEN når det er sagt, så holder jeg på fristelsen av tanken på å vri nakken hans ;)

  Forstå meg den som kan. Men gidder ikke no piss fra deg bare fordi jeg er uenig med deg eller har todelte meninger om saken..

  Kristin

 13. Samuel  •  Oct 19, 2008 @04:03

  @ Kristin:
  Jeg nekter dere ikke å diskutere, tvert imot oppfordrer jeg dere til det – men jeg beholder fremdeles retten, muligheten og lysten til å gi min mening om deres diskusjon.

  Jeg bare kommenterer det faktum at du virker veldig ubestemt i forhold til hva du faktisk prøver å si, for du har ingen klart definerte mening – men vimser fram og tilbake mellom sympati og antipati.

  Såklart vet jeg om tilgivelse, og jeg har aldri sagt jeg ikke har tilgitt ham – men det er en vesentlig forskjell på å syntes synd på ham og å tilgi ham.

  Jeg pisser ikke på deg i hele tatt, jeg prøver bare å få tak i din egentlige mening.

 14. Heidi  •  Oct 19, 2008 @09:51

  I en voldtektssituasjon mener jeg at der er grunn for å sympati med både offer og overgriper, rett og slett fordi jeg tror det alltid er minst to ofre i enhver volds-/utnyttelsessituasjon. (Og ja, jeg har det personlige grunnlaget til å kunne uttale meg om akkurat det.)

  Som sagt, jeg tror man kun skaper lidelse hvis man alt lider. Det er ikke et forsøk på å unnskylde noe som helst eller å dille, men å forklare det og forsøke å forstå. Forståelse – i seg selv – kan da ikke skade? (Jeg sier i seg selv fordi andres reaksjon å enkeltes forståelse har ført til mang en skade opp gjennom historien.)

  Det er altfor mange som i saker hvor noen er blitt gjort urett, snakker som om det kun finnes en begrenset mengde medfølelse her i verden. Alternativet blir å tro at det er noe som heter gode og onde mennesker, og det strider mot alt jeg står for – og alt jeg tror Gud er.

 15. Anonymous  •  Oct 19, 2008 @12:01

  Du har full rett til å diskutere vår diskusjon, men en gyllen regel for å få være med i diskusjoner generelt er og ikke være negativ til sine motpartere på en ydmykende og sårende måte..

  Når du uttaler deg nedverdigende mot meg, så tråkker du på mine meninger. Noe som resulterer i at jeg ikke gidder å diskutere med deg mer enda jeg synes det er veldig morsomt å diskutere generelt.

  Dessuten går det fint an å vakle mellom to meninger hvis man har erfart litt mer enn sin egen nesetipp i dette livet og har møtt begge typer mennesker: Syke og friske (psykisk).

  Jeg har dessuten iallfall et eksempel fra en situasjon ifra mitt liv som jeg delte med deg i sommer hvorav du sa du var enig med meg, men mente også at du kunne forstå motparten litt..Tar det ikke er. Kan heller ta det på msn.

  Poenget mitt er at verden er ikke bare svart hvitt. Og selvom jeg ofte ender på det svarte i livet mitt personlig dessverre, så betyr ikke det at jeg unner andre mennesker å gjøre idiotiske ting fordi det faller bare tilbake på dem selv tilslutt..

  Konklusjon: Er imot Arild sin opptreden og handling. Er imot hans oppførsel mot arbeidskollegaer og generelt hans væremåte det kommer fram at han har for andre mennesker. MEN en bitteliten del av hjerte mitt undrer meg litt over hvorfor han opptrer som han gjør og hva som foregår i hans indre. Dette fordi, som du vet, så er jeg meget opptatt av psykologi og mener at ingen mennesker er gjennomført onde. Det går ikke an. Ergo: Arild har sine bra sider også og det er nok grunner til hans svindel.

  MEN ikke noen unnskyldninger for det han har gjort. Og jeg er ikke begeistret for han hvis det er det du tror.

  Kristin

 16. Samuel  •  Oct 19, 2008 @13:16

  @ Heidi:
  Vel, uansett personlig grunnlag er jeg fremdeles fullstendig uenig. Du har et verdigrunnlag som fratar rettstaten all sin makt, for om alle er ofre, så er det jo ingen som er straffeansvarlige.

  Det er nemlig en vesentlig forskjell på å være et offer/lidende, og å føre til at andre blir det samme. Det er her den egoistiske naturen til mennesket kommer frem – og uansett om du kaller det ondskap eller egoisme er det uansett Arilds ansvar at han har sørget for lidelse for Gunnar.

  Jeg personlig tror det finnes både potensiale for ondskap og godhet i hvert enkelt menneske – men jeg tror ingen er KUN det ene eller det andre.

  Jeg står fast på at jeg er helt uenig i at man skal sympatisere med gjerningsmann. At man kan føle litt sympati for personen pga hendelsesbeløpet som førte til udåden er nå en ting – men allikevel er det viktig å sympatisere mot det faktiske offeret her.

  @ Kristin:
  Jeg var ikke negativ til deg, jeg var negativ til dine meninger. En gyllen regel i en diskusjon er å ikke bli personlig, og å la meninger og person være separate entiteter. Dermed må jeg kunne kommentere/kritisere dine meninger uten at du skal ta det personlig.

  Såklart er ikke verden svart/hvit, det var bare den ekstreme forskjellen i utsagn fra deg som gjorde at jeg reagerte. Hadde du vært litt mer forsiktig i dine utsagn – og ikke gått fra å terrorisere og vri nakken rundt, til å sympatisere (altså store forskjeller), så hadde jeg heller forstått din ambivalens.

  Jeg forstår dine poenger om du bare er litt mer forsiktig i dine aggresjonsutsagn. Jeg forstår (som beskrevet til Heidi) at det kan gå ann å ha en viss sympati med ethvert menneske – for det er svært få som har hatt et liv fritt for lidelse.

  Jeg bare står fast på at jeg ikke syns det å oppleve lidelse gir oss autoritet til å sende lidelsen videre til andre.

  | Samuel

 17. Anonymous  •  Oct 19, 2008 @17:12

  Det har jeg heller aldri sagt..

  Dessuten må du skille mellom utsagn som beskrivelse for evt sinne og realiteten bak. Å si at jeg vil vri nakken hans er bare en formulering fra min side og ikke noe jeg har tenkt å gjøre.

  Men skal slutte å kommentere her jeg, så slipper vi mer kluss.

  Kristin

 18. Heidi  •  Oct 19, 2008 @18:54

  Jeg vil bare si at det er en stor forskjell på å ikke holde noen strafferettslig ansvarlig og det å ha sympati for noen. Man kan faktisk ha medfølelse for et menneske og likevel kreve at vedkommende tar ansvar for sine gjerninger. Du viser et svart-hvitt syn på saken, som du mang en gang har beskyldt meg for å gjøre – og påpekt det som noe negativt. (Bare sier det.) Veldig beleilig da, hvem du holder ansvarlig for hvilken lidelse og hvem som ikke kan klandres…

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat