Den perfekte jul…

Personlig
Jeg hadde egentlig skrevet et nokså langt innlegg om julen. Om hva jeg mener er feil med romjulen; at stresset og kjøpemaset har tatt over hele julen og gjort det til en stressende årstid fremfor å være det den skal være – nemlig en hyggelig familietradisjon.

Der komprimerte jeg alt jeg hadde skrevet ned i 2-3 setninger. Det enkle er ofte det beste. Jeg innså nemlig at fokusen ble helt feil, for dette innlegget skal handle om det som jeg ser på som den perfekte jul.

Den perfekte julJeg har tenkt mye over hva jeg anser som den perfekte jul, og jeg innser såklart at alle vil ha forskjellige meninger på akkurat dette. For meg så tror jeg allikevel jeg har klart å skille ut litt hvilke verdier jeg vil at min jul skal representere, og til dels hvordan jeg i min familie skal klare å få gitt uttrykk for dette.

Gavene
For det første så vil jeg at julen ikke lengre skal handle om et gavemas for å finne de største og flotteste gavene. Dette vil jeg heller overføre til bursdager, og heller gi flottere og mer personlige gaver der. Såklart skal det gis gaver i jula, men dette skal være på et helt annet nivå.

Gavene skal være små og personlige. De skal ikke koste mye, gjerne selvlaget – kanskje vi kan ha et juleverksted, og de skal være pakket inn av hver enkelt giver. Jeg ønsker å inspirere til å skrive et personlig kort på hver enkelt gave, og alle skal gi hvert familiemedlem kun en eller to gaver. Det er viktig å understreke at dette ikke handler om økonomi, men at jeg rett og slett tror både romjulen, juleforberedelsene og julen blir hyggeligere om man tar bort fokusen på gavejaget og prislappene.

I tillegg tenker jeg at gavene kanskje kan åpnes i rolig tempo på julemorgen, ikke julaften. Det er en amerikansk tradisjon, og jeg forfekter som regel de, men i akkurat dette tilfellet så tror jeg de har rett. Da kan julaften, med maten, familiehyggen og praten gå løst og ledig, uten at noen snur seg mot gavene hele kvelden og lurer på når vi skal åpne dem. Alle vil vite at gavene åpnes først morgenen etter når alle er våkne og har stått opp.

Førjulen og romjulen – en tid for minneskaping
Før- og romjulstiden ønsker jeg å tilbringe i aktiviteter med barna og kjente. Invitere venner på middager. Aktiviteter, turer, utflukter. Kutte juletre sammen. Pynte juletre sammen. Pakke sekken og dra en hel dag på tur i fjellet eller skogen, og spise piknik der vi blir sultne. Kakebaking tar gjerne et par dager. Tilbringe en hel dag med brettspill og leker sammen. La besteforeldre få en dag alene med barna mens jeg og min kone tar en dag for oss selv. At jeg og barna tar en dag alene for å knytte litt far-barn-bånd, mens kona tar seg en spatur eller gjør noe annet hun ønsker. At kona og barna får en dag alene for å knytte litt mor-barn-bånd, mens jeg tar meg en dag med gutta eller hva enn jeg ønsker. Gaveshopping sammen. Invitere venner på besøk. Invitere noen man kanskje ikke kjenner like godt. Samles i større familiegrupper og gjøre ting sammen. Tanken er at alle skal oppleve litt alenetid, men også mye tid med familie og venner. Å gjøre julen til en tid hvor man knytter bånd som kan og vil vare resten av livet.

Selv så husker jeg utrolig godt de gangene som barn når jeg fant på ting med familien hvor jeg merket at vi virkelig koste oss sammen, og det er utrolig viktige minner. Jeg vil så gjerne gi min egen familie muligheten til å få slike minner, også utenfor julen, men kanskje spesielt julen kan bli en høytid hvor vi legger bort alt stress og bare tilbringer tiden sammen.

Julaften
Julaften ønsker jeg å gjøre til kulminasjonen av denne familiefølelsen. Uten at jeg har for definert rammeverk så dreier deg seg naturligvis om å samle den delen av familien som ønske å tilbringe julen med oss. Kanskje til og med invitere noen man vet er alene i julen for et hyggelig selskap. Spise god mat, drikke god drikke, nyte kaker og desserter. Lese juleevangeliet. Dele historier, oppdatere hverandre på livet, leke leker sammen, spille brettspill hele gjengen. Se tegnefilmer, julefilmer. Gå en juletur sammen. Spille musikk. Synge.

Så legger vi oss, og morgenen etter er det tid for gaveåpning. Da åpnes en og en gave, man venter høflig på tur, og man kan selv velge om man vil lese opp kortet eller ikke. Gavene åpnes med omhu, og man venter noen minutter mellom hver gave slik at den som tar imot får tid til å se litt på den og vise den rundt før man gjør klar neste gave. Slik fortsetter vi i kjemperolig tempo til alle gavene er åpnet, hvorpå vi så deler en kjempegod frokost sammen og gjør dagen til enda en familiedag.

Jeg er klar over at det kan virke som om jeg understreker familiehyggen litt for mye her, men såklart er det ikke slik at jeg ønsker å overdrive. Jeg vil ikke det skal bli familiemas, så det vil såklart ikke skje noe hver eneste dag. I førjulstiden vil det være en dag iblant, etter hva barna og vi voksne ønsker, men i romjulen vil jeg ha faste dager satt av til dette. Merker jeg derimot at barna er lei, gir jeg dem friere tøyler – for målet er som sagt å skape gode minner, ikke et mas som de blir lei av.

For å konkludere et sted, noe jeg ofte gjør, så ønsker jeg å reise langt bort fra det kommersielle jaget julen nå har i stor grad blitt, og gjøre det mer personlig og fokusert på det å knytte bånd til familie og venner. Ønsket er å skape minner med mine barn og mine venner som vi kan huske resten av livet. Jeg tror dette kan oppnås ved å fjerne stresselementer som hastverk og gavemas, og heller sette litt mer definerte og jordnære ønsker til hva julen skal dreie seg om. Det er min drøm om julen.

Det er min perfekte jul…

Så nå som jeg har utlevert mine innerste tanker om hva jeg anser som den perfekte jul, så syns jeg nesten at jeg kan spørre deg nå som årstiden nærmer seg; har du gjort opp noen tanker om hva du mener er den perfekte jul? For noen så er nok julaften de vokste opp med perfekt, for andre så er det kanskje noe dere gleder dere til å skape helt på egenhånd? Jeg har lyst å høre iallefall!

21 Comments

20 kommentarer

 1. Steinar  •  Nov 13, 2008 @08:33

  Greit nok at du vil åpne presanger første juledag, men å sage juletre og kjøpe presanger i romjula – det får jeg ikke helt til å stemme… ?

 2. Spire  •  Nov 13, 2008 @08:58

  Jeg ville gjerne feira jula sammen med deg! For akkurat slik tenker jeg om det også, og ikke minst føler. Jula er forbundet med stress. Og det eneste jeg tror jeg savner fra skola på Landegode, er nemlig juleverkstedene. Det å kunne lage gaver. Nå i byen blir det lite tid, får ikke samla folk og det er kjipt å gjøre det alene.

  Men jula for meg er forbundet litt med tradisjoner. I adventstida har mamma pynta lilla, hver søndag får JEG tenne 1 lys. Det er mest jeg som krever denne lystenninga, fordi jeg synes den er en fin liten avslapping i ventetida.

  Lille julaften, da setter jula inn hos oss. Juletreet kommer inn (og jeg banner over hvorfor lysene ikke virker og må sitte til i tre tida på natta og fikse dem), vi pynter juletreet med en liten pause når Grevinnen og Hovmesteren kommer på tv. Pappa limer pepperkakehus, mamma pynter huset og jeg og broren min pynter juletreet. Gavene legges under treet samme kveld. Og jeg driter i det meste når det kommer til jula, men juletreet liker jeg. Og lille julaften er nok den fineste dagen synes jeg. Det blir for meg en slags “feiring” på at nå kan jeg ta det med ro! Selvfølgelig må strømpa henges på sengestolpen.

  Julaften: Våkner tidlig og ser hva som er i strømpa. Etter 17 år synes jeg dette er like spennende, selv om jeg vet hva som er i den :p Kanskje flaut å innrømme, men sånn ER det. Så skal julefilmene sees, tre nøtter til askepott, disneys jul og reisen til julestjernen. Jeg bruker også å lage strømpe til mamma og pappa. Etter dette vanker det god frokost (med hjemmelaga pålegg). Deretter har det hendt at jeg og broren min har dratt å hugget ned greiner som vi pynter med på husene hjemme.
  Så er det bare å gå inn, dusje, kle seg pent og spise middag. Middagen består av pinnekjøtt, mandelpoteter, kålrabistappe og surkål. Med mamma sin deiligste dessert etterpå, fruktsalat med sjokolade!
  En uting er at resten av familien drikker alkohol, dette synes jeg er HELT forferdelig å gjøre på julaften! og i jula ellers! Det skal IKKE skje i mitt hus når det en dag skjer.

  før i tida satt jeg og broren min å så på flåklypa, mens resten av familien sov middag. Nå går ikke flåklypa på julaften, så vi sitter som regel på hver vår pc. Etter på dette er det kaffe og kaker, mens vi åpner julegavene. Jeg sitter på gulvet under juletreet og tar opp 1 og 1 gave, leser opp gavelappen og gir gaven til mottakeren. Jeg og broren min er som regel så mette etter all pinnekjøttet, at vi vil utsette gavene, men det vil ikke mamma og pappa:p Gaveåpninga varer som regel til langt på natt, og så går vi til sengs.

  1.juledag spiser vi kveite og er på kake og kaffe hos farmor. Ellers beundrer vi gavene:)

  2. eller 3. juledag: Da er det gudstjeneste i kirka (forøvrig den eneste jeg går på) og juletrefest på skola hvor hele øya samles. Alle tar med seg et fat med brødskiver, med diverse pålegg og litt kaker. Vi koker kakao og kaffe, og så får vi kanskje en nisse på besøk til de minste barna:)

  Og resten av jula slapper vi egentlig bare av og gjør det vi vil. Koser oss og stresser minst mulig, spiser godt.

  Og forresten, romjula er mellom jul og nyttår, ikke før!:p

 3. Heidi  •  Nov 13, 2008 @10:41

  Jeg feirer egentlig ikke jul for annet enn den delen av familien som feirer jul, men selv før jeg sluttet så jeg på juletrær som en uting: Det kuttes ned nok trær som det er.

 4. Samuel  •  Nov 13, 2008 @10:42

  @ Steinar:
  I agree – det var såklart ment som “førjul og romjul”, det er nå oppdatert. Takk for bemerkelsen :)

  @ Spire:
  Jeg ser at jeg har blingset på deffen av romjula, det er nå oppdatert :)

  Når det kommer til alkohol, så mener jeg det finnes en grense. Jeg syns de voksne skal kunne ta seg litt vin eller en liten pjolter, men det skal ikke være snakk om noe annet enn smånips for smakens skyld. Noe annet er jeg helt enig i at absolutt ikke hører hjemme i en feiring.

  Men det høres jo ut som om dere har en fin jul hjemme da, med mye gode tradisjoner. Pynting, pepperkakehus, god mat, familie – dere har mange av kjerneverdiene med dere, og det skal du være glad for :)

  Og for øvrig, jeg savner også Flåklypa, så jeg har den på dvd. Kanskje et tips? :)

 5. rockekua  •  Nov 13, 2008 @16:53

  Din perfekte jul høres jo helt fantastisk bra ut. Jeg må si at jeg måtte sette meg å tenkte litt på hva min “perfekt jul” skulle inneholdt.

  Gaver: Jeg er utrolig enig med deg, personlige gaver er absolutt det beste. I fjor lagde jeg en cd der jeg hadde spilt inn 8 sanger, jeg sang selv og en kammerat av meg spilte piano. Denne cden ga jeg til mine nærmeste, og de satt utrolig stor pris på det. Gaver man lager selv, eller har en skikkelig baktanke med er jo så utorlig mye gøyere å gi enn om man bare gir neo fordi man må gi noe. Jeg setter utrolig mye større pris på et personlig brev fra noen jeg er glad i enn en gave som de har kjøpt til meg fordi di “må jo” gi meg en julegave. Så personlige gaver i stede for dyre gaver er jeg helt enig i.

  Når det gjelder hva som skjer i romjule og førjulstider har jeg ikke tenkt så mye på hvordan jeg vil ha det, de siste julene mine har vært proppa fulle med spille jobber og synging. En normal førjulstid for meg innebærer mye øving og 22 desember begynner spille maratonnet med julenatinè på Fevik, lillejulaften øver jeg til det som skal spilles på julaften og første juledag. Lille julaften innebærer også juletrepynting og familiekos på kvelden.
  På julaften stå jeg opp tidlig, finner julestømpa mi(JOHO), ser hva som er oppi den og tilbringer litt tid med familie. Når klokka nærmer seg 11 er det på tide å få på finstasen og reise til gamlehjemmet for å synge og spille for di som bor der. Dette er en tradisjon som sprer UTROLIG mye glede, og det liker jeg. Etter gamlehjemspilling er det på tide å rundt med litt blomster og juleklemmer til “gamle tanter”. Deretter er det Gudstjenneste, først en Gudstjenneste der barnekoret jeg dirrigerer deltar, og etter det en gudstjenneste der jeg selv synger og spiller. Da er all spilling unnagjort for den dagen og jeg reiser hjem til mamma å spiser middag og koser meg med familien. Vi kjenner mange enslige mennesker, og hver julaften inviterer vi alle som er alene til kaffe og kaker. Det er mange som benytter seg av denne invitasjonen og det blir alltid en hyggelig julaften. Jeg syns dette er en flott ting å gjøre, for jeg kan ikke forestille meg at det kan være noe koselig å sitte alene på julaften.
  Første juledag er det nok engang spilling og synging som står for tur, og etter dette er det familie middag på den ene eller andre siden av familien. andre juledag er det også familiemiddag, noe som er veldig koselig. Jeg syns jula er en høytid der man skal kose seg med familie, og venner såklart.
  Romjula ellers har jeg ikke noen faste “rutiner” på, men det blir alltid et par dager til med musisering og mye hygge med venner og kjente.
  Jeg syns jula er koselig, og jeg elsker å kunne spre velsignelse og glede gjennom musikken. Men jeg kan ikke se for meg å ha en så travel musikk jul resten av livet, men akkurat der jeg er i dag KOSER jeg meg med det.
  Min perferkte jul er først og fremst en jul der man slapper av, koser seg med si man er glad i og der man kan gi en oppmuntring til de som trenger det, i mitt tilfelle vil jeg si at det at jeg er på gamlehjemmet å spiller pg synger hver julaften er en fin måte å spre velsignelse og glede til de som trenger det.
  Føler dette innlegget ble litt kaos, men det er i hvertfall et innblikk i “min jul”

 6. Ditte  •  Nov 13, 2008 @20:27

  Skal vi gifte oss Samuel?? hihi :P
  Jeg kunne gjerne hatt det slik, og jeg gleder SÅÅ til jeg kan begynne å skape mine egne juletradisjoner :)

  Mine foreldre ble skilt da jeg var seks år. Men jeg og mine søsken har vært så heldig å hatt både mamma og pappa sammen på julaften og 1 juledag middagen :) Det er 20 år siden de ble skilt – og det var ikke før mamma fikk seg ny mann på en annen kant av landet for 3 år siden at tradisjonen ble brutt. Så jeg har vært veldig heldig, -familie betyr alt for meg.Og spesiellt i høytider.

  Tradisjoner forandres ettersom gamle i familien dør bort og barna vokser til..og noen flytter til andre kanter. Men sånn er det jo..

  Baking sammen med mamma, baking sammen med bestemor, ut å hente juletre med pappa, bære ved i hus for mine besteforeldre, pakke inn julegaver sammen med mine søsken, stelle ekstra godt for dyra i fjøset før julaften, pynting av juletre hos mine besteforeldre på lillejulaften, sette ut grøt til nissen på fjøstrappa, våkne grytidlig på julaften til ferdig pynta juletre og lukten av en blanding av grønnsåpe, røkelse, granbar og svibel… så er det å løpe rundt å vekke søsken sånn at alle rekker barnetv :) Det er mine beste barneminner :)

  Jeg står fremdeles grytidlig opp på julaftenmorran… Må se på barnetv med mine to nevøer – det er kvalitetstid det :) Så steller jeg til frokost sammen med min far – alle spiser sammen – det er viktig :) Tenne lys på grava til mine besteforeldre har blitt en ny tradisjon, -og det er også viktig.

  Jeg kommer nok til å ta med meg noen av de gamle tradisjonene – men som sagt gleder jeg meg til å lage nye tradisjoner når jeg får min egen familie.. Lage vår egen jul :)

  Jeg har forresten begynt å lage julegaver i år :) Snart ferdig med de også :) Stolt av meg selv :)

 7. Spire  •  Nov 13, 2008 @21:11

  Samuel:
  Hjemme går det i aquavitt og juleøl, begge delene fortæres mest under middag men også en del under gaveåpning/kakespising. Mao, pappa og broren min er litt bedugga under hele julaften. En aquavit til maten, helt i orden, men tre og fire bare til første tallerken?

  Joda, vet at flåklypa finnes på DVD, men det blir fremdeles ikke det samme :p Jeg vil ha introduksjonen på tv’n av vertinna!

  Og så savner jeg en ordentlig god julekalender på tv, barnetv. Amalies jul eller skomakergata. Hva er det tøvet med BLÅ nisser? Nissene er jo RØDE!
  Og the julekalender på tv2 :D så er førjulstida, jula og romjula perfekt!

  Men ja, er helt enig, vi har gode tradisjoner. Og jeg merker det ville blitt vanskelig for meg å feire jul noen annen plass enn hjemme med Mamma, Pappa, broren min og farmor:) En dag må jeg vel til pers, men ikke nåå :p

 8. Samuel  •  Nov 14, 2008 @00:12

  @ Rockekua:
  Det høres jo ut som om du til dels har funnet din drømmejul; for du får nemlig en jul hvor du koser deg med de du bryr deg om, og gir masse oppmuntringer til de som trenger det.

  Du mangler kanskje bare den avslapningsfasen? :)

  @ Ditte:
  Hehe :P

  Det jeg tror er viktig, er å videreføre sine beste minner til sin familie, så de får ta del i dem. Du har noen gode og koslige minner, og jeg tror de kan by på mange gode minner for andre mennesker også :)

  Jøss, så flink du er! Jeg er ikke så fingernem jeg, så jeg ser ikke ut til å få laga så mye i år :P

  @ Spire:
  Jeg skjønte at du mente noe slik da, jeg bare sier at med måtehold så går det greit – og så lenge familien min klarer å forholde seg til det kommer ikke jeg til å forby alkoholen :)

  Såklart det ikke er det samme, og det elendige juletv’en som går nå setter også en demper på jula. Det går også an å få Skomakergata på dvd ;)

  Ta det når den tid kommer, du er fremdeles ung nok til å feire hjemme – det er jeg også, og det skal utnyttes så lenge jeg kan ;)

 9. Anonymous  •  Nov 14, 2008 @02:52

  Eh..Ok..Dette var et utrolig sært innlegg, Samuel.

  For det første så beskriver du en jul som er helt normal i mine øyne. Iallfall i min familie. Hva er så utrolig flott og fint med dette? Du fremstiller det som en drømmejul som bare kan drømmes om. Men mange har det jo slik i julen. Ja, jeg koser meg jeg i julen var ikke slik ment. Elsker jul over alt på jord så og si. Beste tiden i året jeg kan få. Men nei, vi åpner ikke gaver 1.juledag og iallfall ikke i stillhet. Det høres jo mer ut som en begravelsesdag.

  For det andre. Du som jobber i barnehage, har du ikke lært en dritt om barn der eller? Forstår du deg virkelig så lite på barn? Stakkars små.

  Selvom DU ønsker lang middager og prat med familie og venner i ro og mak på julaften, så må du da forstå at når man har barn, så er det først og fremst BARNAS jul! Og barn SKAL ha en fin julaften og ikke sitte ved borde og høre på voksne snakke om ting de ikke forstår noe av. Det er ikke noe gøy for dem- selvom voksne kan synes at det er koselig. De skal få kose seg! De skal få ha det gøy! Slå seg løs! De skal få lov å være barn! Og barn sitter ikke rundt i en ring og venter høflig på at folk pakker opp gavene, en og en. Hallo!! Barn skal jo ikke straffes i jula bare fordi mor og far ønsker ro og fred! De skal få lov å glede seg over gavene selvom ikke du som da er pappa er begeistret for gaver som et høydepunkt i jula! Du har hatt dine 25år med jul du. Nå er det barnas tur. Og de vil ha BARNEJUL. Sånn som de andre vennene i barnehagen eller på skolen. De vil få lov å kunne snakke med venninnnene og kameratene om julekvelden da de fikk ditt og datt og vise stolt frem gavene. Ingen barn ønsker å sitte forlegne å fortelle vennene sine at da de feiret jul, så spiste de en lang, kjedelig middag med voksne familiemedlemmer og venner av mamma og pappa- fordi mamma og pappa ønsket det, gikk lange turer og besøkte familie- fordi mamma og pappa ønsket det osv. Alt sånt istedet for å få lov å få tid til å leke og utforske gavene. Juble over gaver på julaften, hopping opp og ned av glede over bilen eller dokka di fikk. Glade hyl, sang og ja, ofte også skrik (av glede da)og løping frem og tilbake mellom mor og far for å vise hva de har fått. Det skal være liv på julaften med barn! Og det BLIR liv. Liv og røre, for det blir mye liv med barn om man har to eller flere der enten du vil eller ei.

  Jeg elsker jul over alt i verden..Og mye av grunnen til det er fordi jeg har fått lov å være barn på julaften og i romjulen. Mamma og pappa har alltid satt oss barna i fokus den høytiden. Det gjør de faktisk enda. Og ja, det går viltert hos oss på julekvelden fremdeles- enda vi alle er voksne nå. Men ikke noe galt i å være litt barnslige i en barnehøytid vel?

  For det tredje, tror du det er så rosenrødt å være gift? At du kan sende kona på spa og du kan ha barna og så bytte. Gå klisjeturer i skog og mark og sitte på en sky og spise bringebær også kanskje? Nei, førjulstiden er og blir stress, Samuel. Ja, du kan sikkert skifte mye på det i din egen fremtidelige familie, men de aller fleste kvinner vasker, rydder, steller osv før jul og har ikke tid til noe spa. Og i romjula, så er det vel litt sært og dra på spa da det ikke er spa åpne pga helligdager? Ja, vet spa bare var et eksempel, men jula er jo familiehøytid og å skulle feire separat med ungene bærer vel litt skilsmissepreg nærmest?

  Og du som er kristen, har du glemt budskapet? Hva med å droppe klisjeturene og heller lære barna og hvem vi EGENTLIG feirer i jula.

  Nei, dette var faktisk morsomt lesestoff. Skulle likt å se trynet ditt den dagen du selv får barn og ser hvor vanskelig denne drømmejulen din er å realisere. Men for all del, lov å drømme ;)

  *IB*

 10. Samuel  •  Nov 14, 2008 @10:46

  @ *IB*:
  Hehe, jeg må si at jeg syns din kommentar var veldig underholdende. La meg forklare!

  1.
  For det første så forklarer du at dette er en helt normal jul, og det er slik du opplever julen. Deretter sier du at du elsker julen fordi dere ble satt i fokus.

  Etter det så bruker du masse tid på å kritisere det jeg beskriver.

  Legger du merke til at du først sier at du har alltid hatt en slik jul, og du elsket den – for så å kritisere alt jeg skriver?

  Det er jo merkelig inkonsekvent. Du har tonnevis av motsigelser i innlegget ditt, slik at det egentlig virker som et forsøk på å kritisere meg på så mange nivåer som mulig kun for å kritisere :)

  2.
  Jeg har jo på ingen måte sagt at åpningen av gaver skal foregå i stillhet. Jeg kan se forvirringen, men det jeg mente var at vi ikke skal haste oss gjennom gavene og ikke gi dem noe som helst fokus og forsøke å åpne flest mulig på kortest mulig tid – tvert imot skal vi ta tid på på se på og kose oss over gavene, gjerne både hyle og skrike og smile og le :)

  Det samme gjelder resten av julen – det skal dreie seg om å ha det gøy og artig sammen med familie og venner. Jeg ser ikke hvordan du får dette til å bli stille og kjedelig :)

  I tillegg har jeg også skrevet at juleevangeliet skal leses.

  Når det kommer til hvor rosenrødt ekteskapet er, så vet jeg såklart at alle ekteskap har sine problemer. Men jeg tror mine løsninger vil kunne fjerne mye av stresset og dermed gi oss tid til nettopp å gå turer sammen og finne på ting som en familie :) Og spa-dagen er jo ikke på helligdagene, det er jo i førjulstiden – at vi har noen tider hvor vi bare setter av til å slappe helt av. Såklart vil det bli vaskedager og slikt selv om vi ordner det slik – naturligvis.

  Og det er ikke snakk om å separere barna og foreldrene, men å gi barna litt alenetid med både pappa og mamma, for det tror jeg kan være gøy og oppbyggende iblant :)

  Sist men ikke minst forstår jeg såklart at alt dette er vanskelig å realisere, men det skal jo ikke være et hinder for å forsøke og å drømme.

  Ut over dette er jeg svært nysgjerrig på hvem som er så pysete å gi så krass kritikk anonymt bak et pseudonym :P Har mine teorier såklart, men du kan gjerne være såpass real at du sier det selv – om du tør å stå for meningene dine da :)

 11. Anonymous  •  Nov 14, 2008 @16:37

  Intet pseudonym. Bare en signatur. Og jeg er ikke første som bare signer med forbokstaver. Men skal du absolutt vite det, så heter jeg Ingvild Beate og kommer fra Lyngdal. Noe mer du må vite? Adressen kanskje? Tror neppe du kan ha hatt teorier nei, for har aldri truffet deg, men ser du er fra kvinesdal, så du er jo i traktene.

  Ingvild Beate er så langt å skrive. Kan jeg få lov å signere med IB?

  Takk, tar meg den frihet.

  IB

 12. Samuel  •  Nov 14, 2008 @18:00

  IB:
  Såklart jeg kan ha teorier selv om jeg ikke har møtt deg, og fremdeles ta feil :) Trenger ikke vite mer enn det du har sagt nå :) De fleste som signerer med initialer er nemlig folk jeg allerede kjenner, det var derfor jeg spurte.

  Syns for øvrig det er interessant at du ikke sier noe på mine kommentarer til inkonsekvensheten i selve innlegget ditt.

 13. Anonymous  •  Nov 14, 2008 @21:45

  Kommenterer ikke kommentaren min fordi du tydeligvis ikke har forstått den og jeg forstår sikkert ikke din heller, så best å la det vær. Sa bare mi meining, men skrev nok litt oppå hverandre i den, så skjønner hvis folk går seg vill i den. Lar det derfor ligge. Men skjønte i vertfall hva jeg selv meinte og for meg er det det viktigste.

  IB

 14. Samuel  •  Nov 14, 2008 @22:12

  @ IB:
  Hehe, ok – siden du tydeligvis ikke klarer å forklare din egen kommentar, og den er så inkonsekvent at jeg neste må anta det var mer ment som et angrep rettet direkte mot meg enn saklig tilbakemelding, håper jeg noen kan tyde innlegget og forklare det for meg :)

  I mellomtiden har du gitt meg en god latter :D

  @ Alle andre:
  Vil bare forklare min åpenbare frekke tone litt, slik at dere ikke mistolker min hensikt med denne kommentaren.

  Dette er da snakk om en person som tar kontakt og sier “Du må nesten være en idiot og utrolig slem mot barna dine”, samtidig som hun sier “dette er jo en helt vanlig jul, sånn hadde jeg det, og jeg elsker julen”.

  Samtidig klarer hun i innlegget sitt å kritisere alle punkter i mitt blogginnlegg (noe som igjen gjør at hun motiser seg selv til de grader). Dette leder meg til å tro at hun kun er ute etter å “ta” meg; noe som igjen gjør at jeg tror hun kjenner meg, men ikke vil la meg vite hennes ekte identitet.

  Dersom det ikke kommer et forklarende innlegg på hennes utspill, avslutter jeg denne diskusjonen nå.

  Jeg er fremdeles svært interessert i å høre om hvordan du feirer din jul, og hva du ser på som din perfekte jul :)

 15. Irene, hun pene Ü  •  Nov 15, 2008 @10:22

  Jeg er veldig spent på hvordan jula vil feires de neste årene! :) I år skal jeg feire med min svigerfamilie for første gang, og jeg er spent på hvordan de gjør det. Har allerede forstått at de gjør ting litt annerledes ift meny og slikt :) Ellers er jeg åpen for hva som helst – for det viktigste blir på en måte å feire med folk man er glad i! (Og jeg er virkelig glad i dem!)

  Når jeg en gang får barn, da vil jeg legge arbeid i å gjøre jula til et av årets absolutte høydepunkt. Jeg vil gjøre mitt for å la dem forme jula slik de ønsker, og gjerne putte inn noen av mine barndomstradisjoner. Uansett: Jul skal være ei tid for samvær og hygge – og man skal ha det GØY! Jul blir bedre og bedre jo eldre jeg blir! :D

 16. Irene, hun pene Ü  •  Nov 15, 2008 @10:30

  Og en viktig ting til: Jula skal handle om Jesus og engler! Ikke om julenissen. Jeg synes ikke han har noe i jula å gjøre, egentlig. Ja, vet det virker rart. Men synes i grunnen heller vi kan fokusere på Jesus og englene, på budskapet jula egentlig dreier seg om.

 17. rockekua  •  Nov 15, 2008 @12:06

  Jeg er veldig enig men Irene, jula skal absolutt handle om Jesus og engler. Vet ikke om jeg fikk sagt det i kommentaren min, så må bare understreke det. Jula er Jesus sin bursdag, og det MÅ vi ikke glemme! Så i jula skal hans velsignelse spres og han skal feires!

 18. Samuel  •  Nov 15, 2008 @14:12

  @ Irene og rockekua:
  Jeg er absolutt enig i at juleevangeliet skal bakes inn i julefeiringen, men da må jeg nesten spørre dere;

  Hva gjør dere om deres barn bestemmer seg for ikke å tro på Gud? Hvordan vil dere forholde dere til det?

  Grunnen til at jeg spør er fordi jeg selv er usikker hvordan jeg ville forholdt meg til det :)

 19. Anonymous  •  Nov 15, 2008 @19:24

  Barn tar sjelden det standpunkt før de blir tenåringer og når de har kommet dit, så har de allerede fått juleevangeliet inn som tradisjon og er vant med å høre det hver jul :)

  Ikke verre tror jeg ;)

  Oppdragelse har mye å si for unger utvikling vet du, så bare vær en god, forståelsesfull far, så ordner nok alt seg skal du se :)

 20. rockekua  •  Nov 16, 2008 @02:23

  For meg vil julen alltid handle om Jesus, og om mine barn velger å ikke tro på dette skal jeg selvfølgelig respektere dette. Men jeg vil ikke la deres standpunk endre mitt julesyn, men jeg vil samtidig ikke tvinge mine eventuelt ikke troende barn til å gå i kirka i jula. Det syns jeg er et valg di skal få lov til å ta selv. Men i årene før di har tatt et endelig og eget standpunkt når det kommer til tro, kommer jeg til å ta de med i kirka.. ikke bare i julen, men resten av året også!:D

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat