2.1mill per folkefiende

Nyheter
Igår leste jeg en sak i Agderposten som irriterte vettet av meg.

De har bygget et nytt fengsel på Evjemoen på Evje. Et fengsel til den nette sum av 42 millioner. Et bygg som skal huse våre folkefiender; mennesker som ikke klarer å følge lovene som blir skrevet for at vi alle skal være “trygge”.

Fengselet kostet som sagt 42 millioner. Da jeg leste det forventet jeg at det skulle huse en del innsatte, men neida, det er plass til 20 innsatte på åpen soning. 42 millioner for 20 innsatte på åpen soning. 2.1 millioner per leilighet. Det er mer enn hva jeg kommer til å gi for huset mitt. For ikke å nevne hvor stor utgiftspost fengsler er i drift, og det faktum at disse pengene ikke vil komme tilbake som en investering, de er brukt og signaliserer at mer penger vil bli brukt på de samme menneskene.

Er det bare meg som syns dette er helt hårreisende?

Med fylkesordførar Laila Øygarden (Ap) i spissen fekk dei frammøtte sjå eit
praktbygg der alt – og då meiner me alt, er på
plass. Celler, opphaldsrom og
fellesareal, administrasjonsavdeling, bygget minnar meir om eit flott internat
enn eit fengsel.

Er det bare jeg som syns at et fengsel skal vær en straff, og ikke et bedre alternativ enn eldreomsorgen?

Eit praktbygg, ikkje meir eller mindre, sa ei blid Laila Øygarden
(fylkesordfører)

Er det bare jeg som syns at et fengsel skal se ut som et fengsel, og ikke et praktbygg?

Nå skal jeg ikke være unyansert. Jeg så videoen på nyhetssaken, og det så ikke ut som et drømmested. I tillegg er det et fengsel for åpen soning. Da forstår jeg at fengselet må bygges rundt visse rammer. Da forstår jeg at de innsatte det er snakk om, ikke er våre verste kriminelle. Evjemoen fengsel vil nok ikke huse våre voldtektsforbrytere, mordere, bankranere og voldsmenn. Og ja – fengselet vil ikke huse 20 forskjellige personer, men hundrevis.

Allikevel syns jeg det er hårreisende å bruke 42 millioner kroner på et praktfengsel…
8 Comments

8 kommentarer

 1. rockekua  •  Dec 21, 2008 @13:43

  Det er klart at å bygge en stor “instutisjon” som dette koster uansatt penger, og har vi ikke plass til “fangene” andre steder må man jo bruke penger på å bygge det.
  Men det er veldig mye penger.
  Og jeg må jo si at de rommene der er jo jamen meg like store og vel så fine som rommet jeg bodde i på Ansgar i to år. Og badet på rommet er FINERE enn det jeg levde på. Da tenker jeg, er dette riktig prioritering? Jeg har også sett en del av studenthybelene her i Grimstad, og de er ikke så fine som disse rommene vi får se i videoen på Agderposten… Kanskje pengene burde bli brukt på noe annet en et flott fengsel?!?
  Jeg vet ikke nok om grunnen til at de bygger dette fengselet, så er vanskelig å si om det er rett elle galt. Jeg bare tenker litt høyt,
  Men det er uansett VELDIG mye penger!

 2. Spire  •  Dec 21, 2008 @14:11

  Ting koster penger, og her i Bodø får du fint leiligheter som koster over 2 mill. Så akkurat DET synes jeg ikke var så rart.

  Det skal se ut som fengsel ja, ala ILA :p Det er grått og stygt.

  Derimot har jeg en kjenning (voksen mann, dømt 30 dager for å ha brista nesa på en annen tulling), og han mente at han kunne like godt bodd på hotell, som å bo i fengsel. Det var som en liten ferie med lønn, siden han spikra litt paller. Har og lest om innnvandrede og folk som har erfaring med fengsel i andre land, og da er norske fengsler som hotell å regne.

 3. Samuel  •  Dec 21, 2008 @18:25

  rockekua:
  Såklart det koster penger, men det som irriterer meg (og som også Spire poengterer) er hvordan den Norske Stat belønner de blant oss som ikke klarer å følge normer og regler vi har satt. Studenthybler og bibelskoler er noen eksempler, men se på eldrehjem og sykehjem – i mange tilfeller opplever eldre og syke langt verre behandling enn hva man ser i fengsler.

  DET er helt forferdelig…

  Spire:
  Hehe, vi får både leiligheter og hus til over 2 mill i Grimstad også, det er ikke dét jeg sier. Jeg sier bare at å misplassere så mye penger er grusomt.

  Fengselet trenger ikke se stygt ut, men å bruke skattebetalernes penger på å bygge det så det skal se fint ut blir dumt.

  Vet om flere som har vært i fengsel og endt opp med å legge på seg og bygge seg opp fysisk fordi de hadde langt bedre vilkår der enn hjemme.

  Sånn det er nå er det kun frihetsberøvelsen som utgjør straffen… Da er det noe feil et sted.

 4. rockekua  •  Dec 21, 2008 @21:12

  Er helt klart enig med deg her Samuel, det er forferdelig!!
  Og jeg skjønner godt at det provoserer deg!

 5. Dæniel  •  Dec 24, 2008 @13:54

  Jeg skjønner godt hva du mener, men nå skal det være sagt at offentlige bygg faktisk koster veldig mye pga offentlige reguleringer av hvordan byggene skal være.

  Vet ikke om du har sett bygget som er kommet opp ved siden av Vollan. Der skal det bo fire stykk, med et fellesrom. Det kom på 10-12 millioner.

  Men som sagt, jeg tar poenget ditt, og er enig i at det er andre enn innsattes velbehag som burde være fokuset!

  God jul! :)

 6. Marley Kristin  •  Dec 24, 2008 @23:54

  Hei Du!
  Ei venninne av meg viste den her bloggen til meg. Med engang e kom inn, tenkte e: “for en kjedelig blogg, ingen bilder..bare masse tekst jo..”
  men så begynte e å lese tekstene dine, og e må si e er fascinert over tankene dine!
  Kjempe bra blogg, E liker den!:D
  Tenkte e skulle legge igjen en hilsen:)

 7. Samuel  •  Dec 25, 2008 @13:23

  rockekua:
  Forferdelig er kanskje å ta litt i, jeg syns iallefall at det er fullstendig misplasserte midler og at man burde prioritere de store pengesummene på de som er på motsatt side av loven.

  Dæniel:
  Jeg kan lettere rettferdiggjøre bruken av 10-12 millioner for å ivareta 4 av våre mindre heldige borgere, enn å bruke 42 mill på de som velger å bryte loven på en slik måte at de får fengselstraff for det.

  At det offentlige setter reguleringer som øker kostnadene på et slikt bygg forstår jeg forsåvidt, for det er garantert mange ting som skal være med og sørge for sikkerheten til både de innsatte og de ansatte. Jeg mener da at disse reguleringene burde reguleres slik at de blir billigere *kniz*

  For min del kunne gjerne fengler i Norge vært som i USA. Lite komfor, lite frihet og lite privatliv = straff.

  Marley Kristin:
  Heisann. Det var litt av et spesielt navn! Velkommen til bloggen skal du iallefall være!

  Jeg er veldig glad for at bloggen min falt i smak hos deg, tross lavt bildebruk. Jeg forsøker å slenge inn et bilde eller to der jeg finner plass til det, men som du har skjønt så ligger min fokus først og fremst på det skriftlige.

  Takk for en kjempehyggelig hilsen på selveste julaften :D God Jul!

 8. Marley Kristin  •  Dec 26, 2008 @00:13

  Nej, ikkje så mange som heiter di, og di var no fordi presten døpte meg feil..men e heiter no Marley Kristin:)

  hehe, det gjør absolutt ingenting at du ikkje har non bilder:)..Det gir et særpreg;)

  God Jul!

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat