selvrefleksjon; megmegmegmeg!

Personlig

Temaet selvrefleksjon opptar meg en del. Det at vi mennesker må, bør og skal reflektere over vår egen person, vår egen livsførsel, vår egen situasjon og våre egne liv. For ved refleksjon over disse temaene kan vi komme frem til bedre måter å forholde oss til dem på – eller eventuelle forandringer vi kan gjøre i dem for at de skal bli bedre i seg selv.

Jeg reflekterer mye over meg selv. Ikke fordi jeg er egoistisk; jeg tror vi alle gjør det, men fordi jeg ønsker å kjenne meg selv så godt som mulig. Kjennskap til seg selv øker selvbevisstheten, selvsikkerheten og naturligheten i egen karakter.

For en liten tid siden kom jeg til å tenke på en tankegang som garantert har blitt brukt mange ganger før. Jeg skal forsøke å sette den til liv idag med meg selv som eksempel. Jeg har kommet opp med en del spørsmål, og jeg skal besvare dem slik jeg tror andre kanskje ser på meg. Med andre ord – jeg skal svare som om jeg var en annen person som kjente meg fullstendig, men allikevel ikke var meg.

Hva irriterer deg mest med Samuel?
Det må nok være måten han smiler til meg når han vet han har rett. Vi kan stå midt i en heftig diskusjon, og selv om jeg vet at jeg har rett, så får han et slikt irriterende arrogant smil når han tror det er han som eier diskusjonen. Dette smilet kommer enda bedre frem når han faktisk har rett, og da er han sykt irriterende. Forestill deg hvordan det er å være irritert og engasjert, og så står motstandern å ler deg midt oppi trynet. DET irriterer meg mest med Samuel!

For ikke å nevne hans tilbøyelighet til å ta en diskusjon og kverulere seg gjennom den, bare for å trekke i oss andre. Eller hvordan han “alltid har rett”, selv når han ikke har det. Påståeligheten hans er irriterende! Det skal bare så altfor mye til å overbevise ham om noe. Da er det ekstra deilig å komme med et av de argumentene han ikke har tenkt på, og som dermed knuser argumentasjonsrekken hans.

Hva fascinerer deg med ham?
At han faktisk forsøker å lære seg russisk! Og hvordan han kan forholde seg til mange mennesker han aldri har møtt før som om han har kjent dem hele livet.

Hva er det kjipeste med ham?
Smilet under krangler må tas opp igjen her. Allikevel vil jeg dra det litt videre, for han har en tendens til å være utrolig dårlig til å ta initiativ. Han er sosial, men hans evne til å finne på ting selv er nesten ikke tilstedeværende. At han så sjeldent ringer og spør om vi skal finne på noe er også veldig dumt.

I tillegg er han veldig flørtete. I mange tilfeller er dette bare morsomt og hyggelig, men i noen tilfeller er det veldig irriterende og upassende.

And nobody likes a besserwisser – han er det litt for mye innimellom!

Hva er det mest ålreite med ham?
Hans evne til å lytte og snakke under fire øyne når det trengs. Det at han faktisk stiller opp for meg om jeg trenger en å prate med; om det så er midt på natta. Dette er ikke spesielt akkurat for ham; mange venner gjør dette. Jeg bare liker dette ved ham.

I tillegg så har han en ålreit måte å forholde seg til andre mennesker på; han er god til å få opp humøret hos folk når han er til stede, og han er god til å inkludere andre mennesker.

Hvilke personlige egenskaper er det som definerer ham?
+sider: Flørten. Positiv. Optimistisk. Empatisk. Omsorgsfull.
-sider: Flørten. Kverulant. Sta. Til tider arrogant. Ubesluttsom. Uorganisert.

Hva kunne han blitt bedre på?
Han kunne lært seg å huske ting. Er det en fyr som glemmer mye, og som har kortidsminne på lik linje med en gullfisk, så er det ham. Spør ham om han husker navnet ditt, så kan du risikere å få deg et sjokk – for selv om dere har prata sammen 5-6 ganger, så kan du risikere at han har glemt navnet. Spør om han husker hvilke planer dere har sammen på den og den datoen, og han ser på deg med et spørrende blikk. Dette er en kar du dessverre må minne på slike ting – og glem datoer; si heller “om fjorten dager” eller “neste uke”. Han gjør det selvfølgelig ikke med vilje; jeg tror bare han ble mista litt for mange ganger i bakken som barn.

I tillegg kunne han som nevnt blitt flinkere til å ta initiativ til ting. Kjøre på med forslag til ting som kan gjøres sammen; foruten Xbox, film og gåturer. For all del; koselig det også, men gøy om han plutselig en dag sier “skal vi ta en tur til Gautefall til helgen” eller noe slikt! Come on Samuel, skjerp deg!

No more questions
for now… Oioi, jeg ser for meg at jeg kommer til å få mange responser på hvor selvgod jeg er nå, men det får jeg heller leve med. Såklart er dette skrevet av meg selv om meg selv. Såklart blir det da selvsentrisk. Men målet helliger midlet – poenget med dette er nemlig å gi litt av meg selv, for å få deg til selv å tenke over de samme tingene ovenfor seg selv. Dette er en god øvelse, og jeg har lært mye om meg selv ved å tenke gjennom nettopp dette.

Så – hvordan tror du andre ser på deg? Hvis du setter deg i en annen persons sko, og stiller “deg selv” spørsmålene;

“Hva fascinerer deg med *ditt egentlige navn*?”
“Hva irriterer deg med *ditt egentlige navn*?”
“Hva er det kjipeste med ham/henne?”
“Hva er det beste med ham/henne?”
“Hvilke personlige egenskaper definerer ham/henne?”
“Hva kunne han/hun gjort bedre?”

Hva er da svarene du får? Tar du utfordringen?

Hvis du ønsker å kommentere mine svar, eller legge til egne spørsmål i din selvrefleksjon, så er du naturligvis hjertelig velkommen til det!

9 Comments

8 kommentarer

 1. Spire  •  Dec 3, 2008 @17:29

  Haha, jeg har aldri møtt deg, eller prata med deg på telefon, men selv over MSN, så merker jeg det arrogante smilet du har,hver gang du greier å kverulerere og sette folk fast i diskusjoner. Så kommer den latteren som man egentlig ikke hører, men vet er der og da blir man bare veldig irritert på deg :P

 2. Ditte  •  Dec 3, 2008 @18:03

  Huff..det er kjempe vanskelig – jeg har prøvd!
  Men skal jeg ta med noe av det jeg tror folk irriterer seg over ved meg og som jeg prøver å gjøre noe med, så må det være;- At jeg er ekstremt nysgjerrig. Belærende -litt sånn “dette VET jeg”. Og at jeg husker alt for godt detaljer, – jeg har en tendens til å få med meg ting som jeg ikke har NOE med. Og det skjønner jeg godt kan være irriterende.

  Arbeidsgivere har også blitt så “flinke” til å komme med slike spørsmål. Så det er en fordel at man har tenkt over disse tingene før man for eksempel skal på jobbintervju :)

  Men jeg vil slenge på litt fasinasjon ved deg Samuel :)

  Det at du alltid er positiv. -Det er en egenskap ved deg som jeg setter stor pris på. Og at selv om ting har gått i vasken, så klarer du å sette en positiv spin på det også. Jeg blir også fasinert over at du er så fri – at du “spretter” avgårde som om du gjør det gøyeste du noen gang har gjort -hele tiden! :)

  En annen ting som fasinerer meg er den gleden du viser når du vinner diskusjoner – selvfølgelig kan det være en irritasjon også – men smilet som er klistra over hele ansiktet ditt når du har rett, eller klarer å sette noen fast -hehe, herlig!! ;)

 3. Spire  •  Dec 3, 2008 @21:31

  JEg tok utfordringen! NÆHÆ!

  Hva fascinerer deg med Hanna-Anette?

  – Det fascinerer meg at hun har en ståpåvilje uten like. Er det noe noen sier til henne at hun ikke skal, så er det nettopp det hun gjør. Hun fullfører det hun setter i gang med og gir seg ikke. Å be om hjelp er et nederlag. Hun har gått igjennom mye dritt og opplever nederlag flere ganger, men karrer seg opp igjen på ett eller annet vis. Og at når hun blir interessert i noe, så er hun interessert også, det virker ikke som det slutter heller.

  Hva irriterer deg med Hanna-Anette?

  – Det irriterer meg at hun brenner for så mye, og hun BRENNER for det. Ta dansing f.eks, det er noe hun brenner for og hun ser da det som er å se av dans på tv, film og lignende. Det samme gjelder astronomi, hun har alt for mange bøker, og hun tar de alle frem og leser dem. Og når noe skjer så er hun der på de tingene og alt annet må vike.
  Samtidig er hun ekstremt påståelig og sta, og det kan til tider bli for mye. Har hun bestemt seg for noe, så har hun bestemt seg. Ingenting greier hun å flytte på dersom det skulle skjer forandringer.

  Hva er det kjipeste med ham/henne?

  – Hun viser ikke følelser og sier gjerne at ting er ok når det ikke er det. Hun stenger seg gjerne inne i seg selv og det er ikke så lett å få henne ut derfra heller. Har hun bestemt seg, så har hun bestemt seg, og det er litt synd dersom man skulle få andre planer.
  og så er hun vimsete og glemsk. Typen hennes synes ikke det er like morsomt å måtte minne henne på den ene tingen hun har lovet de skal gjøre sammen.

  Hva er det beste med ham/henne?

  – Smiler BESTANDIG! Hun står for det hun mener, og hun kjemper for det hun tror på. Hun er der for deg når du trenger henne, og hun prøver alltid å finne tid til ”alle”. Hun går også gjerne mot strømmen for å skille seg litt ut, samtidig som hun liker å gli litt inn i miljøet der hun trenger det. Hun liker å være sosial og er utadvent. Hun vil også være best i alt, som gjør at hun ikke gir opp.

  Hvilke personlige egenskaper definerer ham/henne?

  – Omtenksom, sta, bedagelig, ivrig, irriterende, følsom og blid.

  Hva kunne han/hun gjort bedre?

  – Vise følelser, ikke stenge seg inne. Roe seg ned fem hakk på ting hun interesserer seg for. Ikke minst burde hun kunne greie om hjelp, og ikke føle at det er flaut eller ekkelt fordi hun vil klare seg selv. Alle trenger hjelp iblandt:).

 4. Samuel  •  Dec 5, 2008 @17:14

  @ Spire #1:
  I know – det er en veeeldig slem egenskap :P

  @ Ditte:
  Jeg skjønner veldig godt at det er vanskelig, men selv føler jeg at jeg lærte mye om meg selv ved å gå gjennom disse tingene. Man blir tvunget til å reflektere litt over hvordan mennesker kan oppfatte en, og det er et interessant eksperiment.

  At du kan være litt belærende har jeg faktisk lagt merke til; men det er jo faktisk i stor grad en positiv ting når du faktisk har peiling!

  Du glemte forresten dine positive egenskaper; effekten av å kun oppsummere de negative tingene er liten – man skal jo helst se på flere aspekter ved seg selv. De fleste klarer jo å se sine negative trekk (dessverre)…

  Kjempedigg at du faktisk finner glede i det gliset; du er blant de få ;) Ellers takk for hyggelig tilbakemelding!

  @ Spire #2:
  Du har herved tatt en utfordring svært mange andre sliter med å ta. Det skal du ha cred for, så ta det med deg.

  Som du sier så fint i svar 1 – det er mye man ikke legger merke til ved å kun kommunisere over nett, men jeg må bare få sagt at mange av disse negative tingene du sier har jeg aldri merket ved deg.

 5. rockekua  •  Dec 5, 2008 @20:19

  jeg tok utfordringen, tro det eller ei… men jeg likte det ikke!

  Hva facinerer deg mest med Eli Anne?
  Det som facinerer meg med Eli Anne er at ho la folk tulle med ho så det utad nesten kan virke som mobbing, men Eli Anne holder ut. Og ler bare av det, mens andre perosner i samme situasjon ofte ville blitt kjempe såra.

  Hva irriterer deg med Eli Anne?
  Det som er utrolig irriterende med Eli Anne er at ho kan ha sinsyke humørsvingninger. I det ene øyeblikket kan ho være kjempe glad og på humør, mens i neste stund virker det som ho er KJEMPE sur. Ho kan lett bli litt hissig og kan til tider være veldig negativ og kritisk. Ho kan også være rimelig dirrekte i det ho sier, det kan være ganske irriterende.

  Hva er det kjipeste med Eli Anne?
  Det kjipeste med Eli Anne er at ho kan blir veldig dominerende og kan ta litt mye plass.

  Hva er det beste med Eli Anne?
  Eli Anne stiller opp om jeg trenger henne, ho er en venn som gjerne vil strekke til og støtte vennene sine i alle situasjoner. Ho er en omsorgsfull person som vil at alle skal ha det bra.
  Ho er ærlig og legger ikke skjul på sine feil og mangler.

  Hvilke personlige egenskaper definerer henne?
  + stiller opp om du trenger det, omsorgsfull, ærlig.
  – ofte negativ, til tider frekk, dårlig til å si nei til ting, dominerende, kritisk.

  Hva kunne hun gjort bedre?
  Eli Anne kunne blitt flinkere til å kontrolere temperamentet sitt, og til å skjønner at ho ikke kan få med seg alt her i livet. Ho bør bli flinkere til å si nei til ting, og ikke “nikke og smile og si ja” til alle forespørsel hun får. Døgnet har jo bare 24 timer.

  ja, ja… da var det gjort!

 6. Spire  •  Dec 5, 2008 @20:50

  Samuel, du har heller ikke møtt meg i virkeligheten, og mange av disse svarene baserer på nettopp det.
  Dessuten er du en av de som faktisk har fått meg til å åpne meg for en person, det er IKKE mange som har greid det.

  Hvilke negative ting tenker du på? :)

 7. Ingerine  •  Jan 8, 2009 @00:31

  Ej føle ej e litt seint ute..
  Men, bedre seint enn aldri ;)
  Ej tok utfordringa di!

  http://ingerine.wordpress.com/2009/01/08/up-close-and-personal-ine/

 8. Samuel  •  Jan 8, 2009 @01:10

  Eli Anne:
  Utrolig fett at du også tok utfordringen. Jeg vet du sleit deg gjennom spørsmålene, men jeg tror absolutt du kan ha lærten del om deg selv ved å gjøre det!

  Og du har svært mye rett i det du skriver, men jeg syns du burde beholdt posten på bloggen din. Du har kanskje ikke sletta den?

  Spire:
  Det har jeg ikke, men vi har hatt mange lange samtaler hvor det nok har vært snakk om gjensidig deling.

  Ingerine:
  Det er utrolig kult at du faktisk tok utfordringen. Det er ikke mange som er blant dem som har gjort det, og det krever at man klarer å se på seg selv i et iallefall litt objektivt lys, og reflektere litt rundt hva vi tror gjør at våre venner faktisk ønsker å være nettopp det.

  For øvrig fascinerer det meg hvordan du kan gi inntrykk av å være DEN livlige og artige berta når man treffer deg, men når man leser bloggen din så viser det seg at din tankegang er basert på noe langt mer dystert :P

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat