Takk for i år!

Personlig, Poetiske strofer

Kjære Samuel.

Det har vært så koselig å ha deg her og bli kjent med deg! Vi syns det er trist at du skal slutte og vi kommer til å savne deg! Men gleder oss til du kommer på besøk =) Lykke til på Holbekk! Ønsker deg en GOD JUL!! Gla’ i deg!

Store klemmer fra Lykketrolla

Idag tok jeg farvel. Med alle de voksne. Med nesten 40 barn som jeg nå har lekt med de siste månedene. Passet på. Overvåket. Kjeftet på. Matet. Lekt med. Lekt med. Lekt med

En virkelig drømmejobb, hvor dagene stort sett gikk ut på å leke med masse artige barn i aldersgruppen 3-6 år. En jobb hvor det i starten mest av alt gikk ut på å kaste og riste og slenge så mye på barna som mulig, hvor man egentlig ikke helt så ansvaret som lå i jobben. Som vikar og ufaglært så blir det gjerne slik.

Ansvaret kryper innpå etter hvert. Man merker det ikke alltid så mye på selve jobben, men når man kommer hjem og man tenker over hva som har skjedd, og de små og subtile tegnene man har sett her og der begynner å sette sine spor. Det barnet som alltid henger seg på uten at noen egentlig virker interessert i å ha det der. Hun som alltid er sutrete og klengete. Det barnet som åpnet armene for deg med en gang. Han som snakker som om han var 8 år gammel, og egentlig bare er 2,5. Det barnet som nesten ikke tør se deg i øynene. Det barnet som alltid er tøffing. Han som kler seg naken og løper leende og smilende rundt og viser tissen. Han som passer på de mindre barna og gir dem fart på huska.

Det er ikke alle disse tingene som trenger å bety noe. Noen av dem gjør. Noen av dem gjør meg veldig vemodig. Og det er her ansvaret kommer inn. Når man blir bevisst på hvor utrolig forskjellige disse personlighetene er, og hvor utviklet deres sanser er allerede i så ung alder, så innser man plutselig at ordene man velger, bevegelsene man gjør og ansiktsuttrykkene våre faktisk betyr utrolig mye. En forstår at barna trenger individuell oppfølging. Alle kan ikke lekes med på samme måte. Alle liker ikke det samme. Når han slår seg, så er det beste om du setter ham på kneet og blåser på stedet. Når hun slår seg er den beste trøsten en klem.

De sporene jeg setter igjen i dag kan få store ringvirkninger senere.

Nå skal jeg såklart ikke gi inntrykk av at jeg tror mitt ansvar er større enn hva det egentlig er. Poenget er at jeg etter hvert merket det som egentlig var usagt – at det som i første omgang egentlig bare var lek og morro, faktisk er en jobb med et helt enormt ansvarsbegrep.

Det beste for meg var fremdeles å være i de områdene hvor det var flest og villest barn, gjerne med høyt støy- og aktivitetsnivå. De som kjenner meg bare bittelitt tror jeg kan se akkurat den koblinga. Fra første til siste dag i denne barnehagen har jeg fått muligheten og gleden av å i all hovedsak stå med barn til knærne, eller ligge under en haug med barn som skal ta meg. Av en eller annen grunn så er det lettere å gjøre det når man kun er der 2 dager i uka i noen måneder, enn når man jobber med dette 5 dager i uka over flere år. Kan ikke skjønne det ;)

For meg var det en gave å få lov. For noen av de andre så satt de pris på muligheten til å slippe å stå midt oppi skrikingen. Jeg forstår dem. Man blir sliten av å jobbe aktivt i en barnehage. Det betyr ikke at man liker barna mindre eller mer dersom man liker å stå midt oppi akkurat dette. Det betyr bare at man har lært seg å ta hensyn til hva kroppen forteller oss på ettermiddagen.

Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at jeg er godt sliten når jeg nå sitter i sofaen etter en dag i barnehagen. Det er dét som er så deilig! Jeg gleder meg til å komme meg på jobb, men på grunn av slitet så gleder jeg meg faktisk litt til å komme hjem også.

Ikke idag. Idag var en dag som gjerne kunne vart noen timer ekstra. Idag var min siste dag på Askeladden Barnehage på Groos. Det var en trist dag for meg.

I juletider har Askeladden en hyggelig tradisjon, som jeg bare må ta med her. Det lages en julekalender med hvert eneste barns navn på et hjerte. Hver eneste dag i desember trekkes det et par navn som skal få hjertet sitt, og på baksiden står det et lite dikt om den som trakk. Vi voksne var også satt opp med slike hjerter, og igår fikk jeg mitt.

Jeg ble faktisk veldig rørt over det som stod på baksiden av mitt, og selv om jeg satt og smilte og tulla med barna mens det ble lest opp så må jeg innrømme at jeg kjente tilløp til tårekanalsprengning.

Samuel, det er du som nyest er
men du har jo blitt så fort kjent her.

Mandag og tirsdag vi venter på deg,
det er fordi vi syns du er så grei.

Oppe du liker deg veldig godt,
leke masse og herje er topp.

Du blid og snill er,
og vi har allerede blitt glad i deg her.

Smilende tok jeg med meg hjertet mitt ned og satt meg med barna igjen.

Jeg skal fortsette i en annen avdeling (Holbekk) til neste år, samme turnus på to dager i uka. Uansett er det fremdeles trist å ta farvel med masse mennesker man har blitt glad i. De voksne treffer jeg jo alltids på her og der, så det er nok alle barna som jeg har lekt, snakket og hygget meg med jeg kommer til å savne mest. Barna som jeg håper har blitt litt glad i meg. Det er mennesker jeg virkelig kommer til å savne. Smilene, tilliten, den fantastiske gleden over noe så enkelt som å bli løftet opp og slengt litt på.

Derfor var dette en trist dag for meg.

Det var igår jeg fikk vite det. Marianne, sjæfen, kom inn på avdelingen jeg var og fortalte meg at de gjerne ville jeg skulle fortsette til neste år, men at det da måtte bli på en annen avdeling med en annen aldersgruppe (0-3). Jeg ble naturligvis glad for å få fortsette, og jeg gleder meg veldig. Naturligvis kommer nye gleder i en ny avdeling, og jeg kommer nok til å bli like knyttet til de jeg møter der. Forandringen i arbeidsoppgaver tror jeg også vil bli en spennende utfordring; jeg kommer til å bli en racer på bleieskift etterhvert tipper jeg! Positiv innstilling tross litt sorgmodighet tror jeg er viktig.

Idag hadde vi en liten avslutning for meg. Min overførsel ble omtalt som en “fryktelig trist nyhet”. Jeg fikk gaver, tre poser med forskjellige typer hjertegodteri. Sjokoladehjerter. Rosa hjerter. Skumsjokoladehjerter. Barna hadde vært med å plukke ut, om jeg skjønte det riktig. Et julehefte, og et hefte med tegninger fra barna. På utsiden av det heftet stod den teksten jeg begynte dagens innlegg med.

Kjære Samuel.

Det har vært så koselig å ha deg her og bli kjent med deg! Vi syns det er trist at du skal slutte og vi kommer til å savne deg! Men gleder oss til du kommer på besøk =) Lykke til på Holbekk! Ønsker deg en GOD JUL!! Gla’ i deg!

Store klemmer fra Lykketrolla

Jeg sa noen få ord til barna om at jeg hadde hatt det kjempegøy med dem, og at jeg kom til å savne dem, før jeg satte meg ned. Når den første jenta da sa “Jeg kommer til å savne deg, Sanuel”, så fikk jeg gleden av å gi henne en klem.

Så strømte det på mange flere, og det ble en god del klemmer. Varmende klemmer. Deilige barneklemmer!

Så jeg tror jeg vil avslutte dette innlegget nå, med mange hjertens takker til alle de jeg har jobbet sammen med på Groos. Takk til alle de herlige barna. Takk for hyggelige tider som har vært og vil komme. Og ikke minst – takk for muligheten til å fortsette i barnehagen, jeg gleder veldig meg til å begynne på Holbekk etter jul!

17 Comments

17 kommentarer

 1. Anonymous  •  Dec 16, 2008 @20:29

  Mange som jobbe i barnehage samuel så d e ikkje så stort så du prøve å få d te å hørras ut her. de alle fleste jente he ein fortid frå bhg. He sjøl jobba i bhg si 2003 så æg begynne på mitt 6.år itte jul og he to kompise så også jobbe i bhg. Du he ikkje meir ansvar enn andre ;)

  Men bra du he små glede.

  Trur æg så Stein Ivar på Tinius i går. Han satt me ei dama. Viss d va han då. He han fått sæg dama nå?

  Camilla

 2. Anonymous  •  Dec 16, 2008 @22:24

  Så flott skrevet, Samuel. Du får ta med deg de flotte opplevelsene og glede deg til småtassene som venter på deg etter nyttår. Alle aldre har sin sjarme (og litt øvelse som bleieskiftarbeider kan jo være kjekt å ha etterhvert *lol*)
  Ha en riktig flott Jul. Vi reiser på torsdag, så da blir det mindre nett på meg for noen uker.
  Stor klem
  *Kille*

 3. Line  •  Dec 16, 2008 @23:13

  Oi, så kjipt!

  Men eg skjønne godt at ongan he blitt gla i deg, Samuel :)

 4. Samuel  •  Dec 16, 2008 @23:29

  Camilla:
  Hehe, hvem Camilla er du? Fra Kvinesdal?

  Jeg har aldri sagt jeg har mer ansvar enn andre, jeg sier bare at ansvaret ER der. Hvis ikke du merker det, etter 6 år, så er det kanskje du eller barnehagen din det er noe galt med – ikke meg? Alle jeg jobber med som jeg har snakket med det om har iallefall uttrykt enighet om at det er et stort ansvar å ha en slik jobb hvor mye av grunnmuren til et barns liv dannes.

  JEG syns det er stort. Selv om de fleste jenter kanskje har hatt en slik jobb, betyr ikke det at alle har vært bevisst på hva det faktisk betyr. Eller kanskje jeg tar feil, og alle de som har sagt seg enig med meg?

  Takk for at du syns det er bra jeg har gleder.

  Du må nesten spørre ham selv, eller ta kontakt på et mindre offentlig sted, om du vil ha svar på slike spørsmål som det siste der.

  Kille:
  Takk skal du ha. Tror nok neste år vil inneholde mange fantastiske opplevelser, og det er vel ingen tvil om at bleieskift er en grei sak å ha erfaringer med!

  Du må ha en fantastisk jul, Kille! Stor klem tilbake!

  Line:
  Det var en trist dag – men som sagt, det nye året vil by på mange erfaringer og utfordringer som jeg ser frem til. Det er også viktig å nevne at jeg ikke gruer meg til å starte i den nye avdelingen, jeg bare har kost meg så masse der jeg var at jeg kommer til å savne dem.

  Håper de har det, jeg tror iallefall vi har kost oss masse sammen og at de har syntes jeg var litt gøy ;)

 5. rockekua  •  Dec 17, 2008 @02:22

  Jeg blir glad når jeg leser om at du har kjent på ansvaret ved å jobbe i barnehage, for det er virkelig et stort ansvar.
  Du husker kanskje noen av de voksne du møtte når du gikk i barnehage selv? Jeg gjør i hvertfall det, jeg har spesielt en barnehagetante jeg hadde i barnehagen som jeg husker godt, hun var et forbilde og en trygghet for meg. Og dette tenker jeg ofte på nå som jeg driver å utdanner meg i dette “skolesystemet”.
  Som ansatt i barnehage eller skole skal man være et forbilde. det er klart at man skal leke og kose seg med barna, men man skal også være en som barna skal føle seg trygge rundt, og som de kan komme å snakke med.
  Jeg skjønner samtidig at for deg som bare har jobbet der 2 dager i uka, har det vært naturlig å være den “sprøe og lekene” Samuel som ungene kan herje med. Og det er klart at det er også bra for ungene å ha en slik person i barnehagen. Spesielt for de som kanskje ikke har noen pappa i hjemmet, de har utrolig godt av å kunne herje og leke litt med gutter i barnehagen, hvis du skjønner.

  Men tenk på det, mange barn er i barnehagen fra klokka 8-17 hver dag, og da blir jo de voksene i barnehagen personer som disse barna ser nesten like mye til som foreldrene! da er det jo naturlig at ansvaret hos barnehage-personellet er stort, dere påvirker barna utrolig mye, og jeg er sikker på at du har gjort en utrolig bra jobb der:D
  Du er flink, og jeg vet at kolegaene dine er fornøyd med deg(i hvertfall en av de)!
  Lykke til med ny jobb etter jul:D

 6. Ditte  •  Dec 17, 2008 @02:26

  Det er akkurat det – jeg mener å huske at vi snakka om det før du i det hele tatt søkte i barnehagen.. Jeg savner de barna jeg ble kjent med enda, – det er vel ett og et halvt år siden nå. De gode barneklemmene som er så hjertelige – det er helt fantastisk. Når et barn sier “jeg liker deg” – eller “jeg vil være hos deg” Eller bare vil sitte på fanget. Det er kanskje små gleder som ikke betyr så mye for noen. Men for meg var de gledene noe av det beste. Da vet man at man ikke bare har vært en gøyal lekekammerat , men også som du sier – tatt ansvar og gjort barnet trygt.
  Det er gleder – små for noen – store for noen – store for meg – og for deg også, tror jeg – som er vært å ta med seg ;)

 7. Anonymous  •  Dec 17, 2008 @03:44

  Nei frå lista æg. Men sa æg noge om at d ikkje e viktig me ansvar? d einaste æg meine va at d e mange av åkke så he d ansvaret oxå men me tenke ikkje meir på d enn at d e ein jobb så alle andre jobbe. For mæg så virke d nesten så du prøve å framheve at du he ein heilt spesiell jobb i forhold t åkke andre. Bhg e noge a den vanligaste jobben t ungdomma og studenta. Syns derfor d e litt sært at du lage eit langt innlegg om noge så e så vanleg og som så mange av oss oppleve kvar dag. Æg he oxo mottat sånn avslutningskort då æg slutta i ein bhg og begynte i ein ny ein. Ikkje noge nytt d.

  Ok kan spørre han sjøl neste gong æg e i kvinesdal.

 8. Anonymous  •  Dec 17, 2008 @08:38

  Klarer ikke å holde kjeft i dag. Som mor med 2 barn i bhg, så håper jeg inderlig at mine små treffer på flere “Samueler” enn “Camillaer” i bhg sin. Hva er galt med å kjenne på gleden og ansvaret de som jobber der har? Fordi barna har faktisk mer våkentid i bhg enn hjemme!! Så det er veldig viktig hva de opplever der og at de føler seg trygge – og da liker jeg at de ansatte er inspirerte og bygger opp ekte relasjoner til barna. Mulig man blir kynisk og “kald” når man jobber der lenge (enda jeg ikke kan tenke meg det – sånn innerst inne), men jeg håper at Samuel beholder den gløden han utstråler nå i lang lang tid!

  GOD JUL!
  *Kille*

 9. Spire  •  Dec 17, 2008 @09:33

  Dette høres supert ut Samuel, og du er veldig heldig:) Ikke nødvendigvis for at du får passe barn (her hadde jeg streika, en mer anti-barn person enn meg skal du leite ei stund etter. Misforstå meg rett, jeg har ingenting imot barn, så lenge jeg slipper å ha noe med de å gjøre), men fordi å få oppleve noen som kan bli såpass tilknytta deg til såpass kort tid :)

  Og erfaringen med unger fra 0-3 er nok ikke en dårlig erfaring;) Du ønsker barn, og jeg tror nok du vil bli en god far som gjerne tar bæsjebleia og lar mora få en pause;)

 10. Samuel  •  Dec 17, 2008 @12:20

  Rockekua:
  Det er godt å høre at du har gode minner fra din tid i barnehagen. Jeg har nok som beskrevet mest vært den lekne, men jeg har hatt noen veldig fine samtaler også – og det er utrolig hvor reflekterte og tenkende de kan være i så ung alder.

  Hehe, han er en knakende fin fyr selv – og fantastisk med barna. Og DU så killen han er ;)

  Takk skal du ha :)

  Ditte:
  De er så absolutt verdt å ta med seg. Jeg forstår ikke helt hvordan noen med tilsynelatende så mye erfaring har et såpass avspisset forhold til det som Camilla, men hun om det.

  En av de siste hilsenene jeg fikk i barnehagen fra ett av barna var “Du er snill”. Den setningen ringer om og om igjen i hodet mitt, og jeg har kjempestor glede av det.

  Jeg skjønner godt at du savner det. En slik jobb, utført riktig, setter merker for resten av livet!

  Camilla:
  Det er IKKE en jobb som alle andre jobber. Det er stor forskjell på dette og f.eks. en telefonsalgsjobb eller programmering. Mekanikken bak (gjør en jobb – få betalt) er lik, men selve jobben differensierer seg veldig fra andre jobber.

  Og jeg fremhever meg ikke i forhold til dere andre – du sier jo selv at du jobber i barnehage. Jeg sier bare at det er en givende og ansvarsfull jobb, som gav meg mye.

  Syns det er rart at du prøver å trivialisere noe som har så stor innvirkning på et barn.

  Hvordan fant du min blogg forresten? Siden du tydeligvis kjenner min bror, men ikke meg i hele tatt :P

  Kille:
  Takk for dette, jeg er helt enig i det du skriver, og setter pris på støtten.

  Spire:
  Hehe, jeg skjønner hva du mener – og takker for dine ord og din støtte :D

 11. Anonymous  •  Dec 17, 2008 @17:02

  Jeg jobber i barnehage, og det går ikke en dag uten at jeg tenker på hvilket ansvar JEG har. Jeg og alle andre som jobber i barnehage har faktisk ansvar for små barns liv, hver dag…. ER ikke det stort så vet ikke jeg.
  Camilla; jobber du i barnehage anbefaler jeg deg å finne en ny jobb…. Jeg ville aldri overlatt barna mine til en som ikke følte og tenkte over det ansvaret hver dag.
  Samuel; Du har akkurat så mye ansvar som du føler du har:)Du har skjønt både alvor og gleden med å jobbe i barnehage du:) Og jeg tror nok at hvert ord på det hjertet var sant og jeg……;)
  håper pepperkaken smakte..

 12. rockekua  •  Dec 17, 2008 @18:39

  Vittig at du har merka at han er killen, hehe! Kjenner jeg er glad for at du ikke har prøvd å kille meg;)

 13. Samuel  •  Dec 18, 2008 @21:54

  Nå skal jeg svare litt mer utfyllende , sist jeg kommenterte var jeg på jobb og i slutten av pausen :P

  Kille:
  For å si det som sant er, så var det deilig å slippe å “forsvare” meg helt alene mot denne Camilla, for det hun skrev var så utrolig rart og uforståelig at jeg egentlig trengte noen andres synspunkter også. En tobarnsmor har nok slagkraft til at mine senere kommentarer nesten blir overflødige. Takk for en kjempefin kommentar!

  Spire:
  Hahaha, nei, du har gjort det temmelig klart at du ikke er så utrolig glad i barn! For en som ER glad i barn (les: meg), så er det utrolig deilig å merke hvor nært knyttet man blir til disse små menneskene!

  Ja, jeg gleder meg til å bli pappa – så da ser jeg egentlig på hele erfaringen i barnehage som en velsignelse – selv om jeg VET at det er stor forskjell på det å ha barna 8 timer hver ukedag, og det å være forelder for dem ;)

  Anonym:
  Det er dét jeg prøver å si – det er et veldig stort ansvar. Mange takk for en oppløftende og svært hyggelig kommentar, det er ingen tvil om at du også har den rette innstillingen for å gjøre en kjempeflott jobb i barnehagen!

  Pepperkaken smakte helt nydelig :D

  Rockekua:
  Bare vent, det kommer ;) Iallefall nå som du nærmest inviterer meg!

 14. rockekua  •  Dec 18, 2008 @22:40

  Du gjør det i tilfelle på eget ansvar, jeg sparker og slår:D

 15. Spire  •  Dec 19, 2008 @09:28

  Selvfølgelig er det en genuin forskjell, men du får jo i hvertfall en pekepinn :p

  Dessuten har du som foreldre kun 1-3 bar (som regel da), det igjen er nok litt mer forskjellig fra 10-15;)

 16. joakim  •  Dec 19, 2008 @11:50

  Har selv jobbet med barn, det er en fantastisk jobb:)

 17. Samuel  •  Dec 19, 2008 @15:26

  rockekua:
  Lykke til med å treffe da, jeg er kjapp :P

  Spire:
  Hehe, såklart :) Prøv 38 du, så har du riktig tall :P

  joakim:
  Godt å høre at du også har positive minner fra den jobben :)

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat