Det PERFEKTE kyss

Debatt, Greit å vite, Personlig, Sex og samliv

Foto: Vanessa Buholzer

..finnes ikke. Eller jo, det finnes kanskje, men det finnes ingen fasitsvar som kan fortelle oss nøyaktig hva vi må gjøre for å bli en drømmekysser. Iallefall ikke hos meg. I motsetning av visse sider på nett kommer jeg nemlig ikke til å hevde at jeg har nøkkelen til et perfekt kyss. Allikevel er jeg svært interessert i å diskutere hva man mener er med på å definere et kyss som godt eller dårlig. Som vanlig kan jeg kun starte med min mening.

Fun science

Selve definisjonen på kyssing er enkel; det er når to mennesker berører hverandre med leppene. Det vitenskapelige navnet for kyssing er filematologi, og selv dyrene gjør det. Det gjør de riktignok ved å vaske hverandre – en praksis jeg kanskje fraråder for mennesker. Uansett hvordan vi kysser så er allikevel kysset en måte å utveksle informasjon mellom mennesker på, og en måte å finne ut om det er en reell attraksjon til stede. Ifølge statistikk har 60% av oss vært tiltrukket av mennesker inntil vi har kysset dem. Et dårlig kyss kan altså få fatale konsekvenser for utviklingen av en attraksjon (selv om visstnok bare 5% av oss har dumpet noen pga. dårlige kysseevner).

Derfor begynner jeg idag med dem.

Dårlige kyss

Det er noen egenskaper som utmerker seg når det kommer til dårlige kyss. Noen av dem har jeg selv opplevd, andre har jeg hørt om i diskusjon med andre. Kysset er spennende å diskutere, spesielt med jenter, for en kan faktisk få mange gode tips. Jeg skal ikke påstå at jeg aldri har brutt noen av disse tipsene, men jeg tror jeg lærer av mine feil. Kanskje du også kan lære av dem? Her er litt konkret ‘whatnottodo’.

1. Drøvelflørten
Dette er et svært ubehagelig kyss. De fleste som nevner virkelig elendige kyss, tar opp han/hun som insisterte på at tunga skulle lengst mulig bak i munnen til den som blir kysset. Det blir vanskelig å bevege sin egen tunge, det blir vanskelig å puste, og hele kysset ender opp i en fektekamp hvor du bare prøver å fekte ut den andre personens tunge.
Husk: Tunga er et hjelpemiddel, ikke et våpen. Ikke press tunga di inn i munnen på den du kysser, men bruk tunga til å forsterke inntrykket av kysset på riktig måte.

2. Fektemesteren
Dette er de som insisterer på at tunga skal bevege seg mest mulig på kortest mulig tid. Tungevirvel, er over alt i munnen din og gir deg ikke et øyeblikks pause.
Husk: Det er ikke mengden bevegelse som teller, men typen.

3. Breiflabben
Dette er en søt en. Breiflabben er når noen åpner munnen sin så mye at den går over hele munnen din, eller iallefall rekker langt over ansiktet ditt. Rett og slett får deg til å føle deg liten, og du får liten kontroll (og nytelse) av kysset.
Husk: Når du kysser noen, pass på at du ikke åpner munnen din så veldig mye. De fleste anbefaler å ikke åpne munnen din mer enn din partner, dette virker som et godt tips – men hvis begge følger dette tipset åpner ingen munnen i utgangspunktet.

4. Våtservietten
The wet kiss. Hos de som har høy spyttproduksjon så kan det rett og slett være uflaks, men dette gjelder iallefall de kyssene som etterlater deg med et vått ansikt. Følelsen kan i noen tilfeller sammenliknes med å bli slikket eller siklet på av en hund. Pass på å ikke være en våtserviett.
Husk: For å unngå dette, er det beste tipset å lære seg opp til å svelge mye, og ikke slikk deg rundt munnen rett før du starter kysset.

5. Tafsebassen
Klåfingret? Det kan ødelegge kysset fullstendig. Det er absolutt greit å berøre dem man kysser, men ikke gå rett til angrep på brystene, baken eller skrittet idet du starter kysset. Det kan heller komme etterhvert som kysset eskalerer.
Husk: Vent på signaler om at det er greit før du tar steget videre.

6. Smulegrabben og godånden
Hun har nettopp spist et rundstykke, og med tunga full av smuler stikker hun den inn i din. Hyggelig tanke? Eller kanskje preget av dårlig ånde er veldig tilstedeværende?
Husk: Puss tennene dine!

Det er faktisk greit å vite om slike typiske feller man kan gå i, går i eller har gått i. Det kan faktisk hende man ikke har tenkt over det selv, eller at ingen har turt å være ærlig om at det kanskje føles helt feil.

Det gode kysset

Et romantisk kyssHer er det ingen kategorier. Ingen kallenavn. Bare gode minner!

Når kysset starter, åpne munnen litt. Legg den over underleppen hennes, og kyss forsiktig, prøvende, med hodet på skakke. Pust med nesa. Før en hånd til halsen, og stryk kinnet med tomlen eller la hånden skli bak til nakken mens du kysser henne. La tungen forsiktig berøre leppen hennes, og vent på hennes reaksjon. Gjengjelder hun leppebruken, kan du eskalere enda litt. Åpne munnen mer, og flytt leppene dine opp til overleppen hennes. Idet du kysser, la tungen stryke innsiden av overleppen og trekk den rolig tilbake når den treffer. Etter hvert vil begge munnene åpnes, og tungene møtes. Ikke overdriv. Ikke start med en tungevirvel, men la tungene forsiktig stryke hverandre. Beveg tungen rolig og ikke la den gå for langt inn i munnen hennes.

Etterhvert blir det tungelek og dere finner rytmen. Hodene snus frem og tilbake, tungen brukes mer og mindre gjennom hele kysset, det dynamiske trer virkelig i kraft. Finesser oppdages og utvikles, og kysset blir levende, vibrerende.

Finessene

romantickiss2I kyssekunsten finnes det mange deilige finesser – heldigvis liker ikke alle det samme. Her er noen jeg har hørt om eller forsøkt.

Leppetrekket
Du kysser leppa hennes, og suger litt tak i den og trekker litt i den mens du beveger hodet bakover. Dette kan gjøres på begge leppene, og føles veldig godt.

Underleppebittet
Mens du kysser underleppa hennes, småbiter du litt i den mens du ser henne i øynene.

Tungesuget
Dette er kanskje en av de særere finessene, og er nok ikke noe for alle. Tanken her er at når hun har tunga ute av sin egen munn, tar du tak i den med leppene og suger halvfast på den. Ved å minke og øke sugekraften får du en veldig.. spesiell greie.

Utforskingen
Tunga kan fint kose litt på andre områder enn bare selve tungen i munnen hennes. Typisk er å slikke forsiktig på oversiden av munnen hennes, og noen liker å bli slikket på baksiden og/eller forsiden av tennene.

Uppnerkysset
Spiderman. Jeg sier ikke mer. Trenger jeg det?

Kyssing er…

… deilig! Det er også noe som kan ta tid å lære seg, for et virkelig godt kyss er ikke noe alle kan gi i utgangspunktet. Jeg hevder ikke at jeg kan det heller, men kanskje. Eller kanskje en dag?

Et kyss er toveiskommunikasjon, og et godt kyss er god kommunikasjon. Men en samtale krever to mennesker. Skal en bli god til å kommunisere, så hjelper det absolutt om en kommuniserer mye. Ved å lese litt om kommunikasjonsteknikker så kan du få noen gode tips. Bruk dem!

Nå kaster jeg ballen til deg. Hva syns du er et godt kyss? Hvilke finesser liker du? Del dine tips du også, kanskje den neste du kysser leser dette!

18 Comments

17 kommentarer

 1. Maria  •  Jan 29, 2009 @09:05

  Utrolig morsom lesning, Samuel :) Det må jeg si! Endelig noen som setter ord på det vi alle tenker på…
  Når eg las lista di over ting man ikke burde gjøre måtte eg le høyt. Jeg har nemlig blitt utsatt for flere av dem. Og igrunnen er det litt vittig å tenke på.
  Og på tanken om det finnes et perfekt kyss, så er jeg skeptisk.. MEN, de kyssene som får deg til å glemme tid og sted, og hvor det føles som leppene smelter sammen. Når man ikke kjenner bakken man sitter på og ikke en gang rekker å tenke på hvor man skal ha hendene. Slike kyss kan ikke være langt unna PERFEKTE.

  Men spørsmål til deg… Tror du kyssing kan læres, tror du alle kan bli like “myke og smidige” – jeg tror alle kan forbedre seg. MEN mitt inntrykk er at noen har mer naturlige talenter på området enn andre. For all del… Jeg kan ta veldig feil ;-P

  Og skal jeg velge en favoritt av hva du har beskrevet ovenfor, så er “tungesuget” uten tvil mitt valg :)

  Bra innlegg – artig tema :)

 2. Irene  •  Jan 29, 2009 @11:41

  Hehe… Kyssing er (så å si) alltid gøy, ingen tvil om det!

  Jeg er kanskje en håpløs romantiker som mener at et kyss med den man elsker over alt på denne jord, bare er og blir perfekt! Bare tanken på å kysse den man elsker, frambringer uendelig kribling i magen – og man tenker verken på hvordan man skal kysse eller hvor man skal ha hendene. Det går av seg selv, og det er perfekt!

  Og utover det, er det selvsagt moro å eksperimentere. Spidermankyss er f.eks annerledes og gøy, “sommerfugl-kyss” (små, lette kyss ulike steder i ansiktet) er koselig, og litt utforskning gjør at man lærer å variere – selv i de perfekte situasjonene :)

  Men som regel går det vel av seg selv, uten planlegging og “læring” bak?

 3. Samuel  •  Jan 29, 2009 @12:14

  Maria:
  Det er nettopp de kyssene jeg anser som de perfekte; de som gir den følelsen der. Selv om de kanskje ikke er perfekte, så føles de sånn akkurat der og da – og et er alt som teller!

  Om alle kan lære seg å kysse? Vel, det er jo vanskelig for meg å si, men som du sier kan alle forbedre seg. Det er heller ingen tvil om at kysset er langt mer enn bare selve leppene; det er kroppsbevegelsen, kontakten, attraksjonen, lukta og flere ting som skal til for å gjøre et kyss virkelig vellykket. Mye av dette ligger nok mer naturlig hos noen enn hos andre.

  Irene:
  Vel, de fleste av oss kysser nok en person før man elsker vedkommende, så da er det greit å ha litt teoretisk erfaring. Som regel går kysset av seg selv ja, såklart, men som du leser i Maria’s kommentar så finnes det eksempler på folk som driter seg regelrett ut. For dem så kunne det jo vært greit å hatt litt teoretisk kunnskap først? ;)

  Ut over det er jeg glad du har en slik fantastisk opplevelse og glede av kysset!

 4. Ufrivillig barnløs  •  Jan 29, 2009 @13:05

  Utrolig morsomt å lese. Men da er jeg ei av de få som faktisk har dumpet en pga dårlig kyssing lol!

 5. Anne Turid  •  Jan 29, 2009 @14:24

  Haha! Utrolig bra innlegg, Samuel!
  Morsomt, men samtidig ganske så sant.
  “Fektemesteren” og “breiflabben” er beskrevet veldig bra, og begge resulterer i en noe lei opplevelse :p Kanskje de som er oftest selvopplevd av whatnottodo’ene..
  Dersom man skal nevne noen favoritt av de du har nevnt så må det nesten bli “leppetrekket” ;)
  Når det er sagt, så har Maria en veldig bra definisjon på det perfekte kyss, som jeg ikke kan annet enn å si meg enig i..

  -Anne Turid-

 6. Samuel  •  Jan 29, 2009 @15:29

  Ufrivillig barnløs:
  Hehe, huff da – det må ha føltes fælt for ham! Gav du ham grunnen, eller brukte du en typisk bortforklaring? Hehe, velkommen til bloggen skal du være uansett! :D

  Anne Turid:
  Takk skal du ha! :D

  Hehe, såklart – alle vil ha kysset som får en til å smelte, spørsmålet går jo mer på hvilken type kyss akkurat dét er. Føler med deg, håper du slipper å oppleve dem igjen. I så fall – send dem linken hit ;)

 7. Ufrivillig barnløs  •  Jan 29, 2009 @21:13

  hehe, ble nok en typisk bortforklaring :)
  Må vel si at jeg var ung og det var et fersk små forelskelse kunn ;)

 8. Spire  •  Jan 29, 2009 @22:56

  Mitt første kyss, med en som var mye eldre (og etter det man skulle tro erfaren), var en breiflabb! Han slukte hele munnen min, og skulle han ha litt tunge, var tungespissen såvidt innenfor leppene mine, og var som en turbo frem og tilbake. Og man kan si, jeg mista sansen for han og kyssing etter det:p

  Så møtte jeg typen, og han spurte faktisk om å få kysse meg. Etter den forrige opplevelsen min, så var jeg ikke særlig optimistisk! Men gjett om at jeg ble overraska. Får kilinger i magen når jeg kjenner leppene hans, enda 1 år etter ;)

  Så et kyss er veeeldig avgjørende! Men liker best den normale kyssinga, ikke noe fiksfakserier:p Og så er jeg enig med Irene: Det beste kysset er det man får fra de man er glad i og elsker:)

 9. Ana  •  Jan 30, 2009 @01:09

  Når sant skal sies har jeg aldri blitt kysset eller hatt en ordentlig kjæreste i løpet av mine 18 år på kloden. Det at du skriver dette innlegget (og at jeg fant det) får jo meg til å enda mer ønske å bli kysset. Sukk!

  Anyway, det var et veldig bra innlegg for oss kyssedummies!

 10. Samuel  •  Jan 30, 2009 @02:10

  Ufrivillig barnløs:
  Hehe, jeg skjønner den ;) Tror kanskje det var best også!

  Spire:
  Du fikk altså en helt forferdelig dårlig start, men kanskje det hjalp deg ekstra godt å nyte fortsettelsen? Godt å høre at du enda her det så deilig!

  Hva vil det si å drive med “fiksfakserier”? Er det finessene du sikter til da? Dette er jo såklart ment som krydderier, ikke det dominerende.

  Når det kommer til din avslutning, så tror jeg absolutt at om en virkelig er forelsket så vil det gode kysset komme om man har tålmodighet og går inn for det (hvis det ikke er der fra starten av). Desto mer man bryr seg om vedkommende man kysser, desto mer vil kysset bety, og desto bedre vil det bli også!

  Ana:
  Det er en glede å høre at et blogginnlegg jeg har skrevet og påfølgende kommentarer gir deg en slik følelse. Håper innlegget kan bidra til å gjøre ditt første kyss enda litt mer spennende :)

  Hjertelig takk, og velkommen til bloggen Ana!

 11. Spire  •  Jan 30, 2009 @21:29

  Starten min ble ganske elendig faktisk. Men da jeg først fikk kysse kjæresten, ja da var jeg solgt;)

  Å drive med fiksfakserier, så mener jeg å suge på tunga, slikke rundt om på tannkjøttet osv. Hadde noen gjort dette med meg, hadde jeg trukket meg unna.

  For oss var det der fra starten av;) Jeg var likegyldig før kysset, og etter kysset var jeg så rolig og ville ha mer. Var en helt spesiell opplevelse, faktisk, det var de begge:)

 12. eter  •  Jan 30, 2009 @22:00

  Morsomt innlegg! Fant mange jeg kunne kjenne meg igjen i her. Mitt første kyss var nok av breiflabbtypen. Det hele var egentlig ganske romantisk, fordi han var engelsk, høflig og faktisk spurte “May I kiss you now?”. Men minnet er en høy type som bøyer seg over meg, begraver meg i munnen sin og pøser spytt inn i munnen min. Jeg følte jeg skulle drukne… Litt kult å bli minnet på det noe sånn som 16 år etter:-) Med litt erfaring på baken har jeg nok funnet ut at jeg foretrekker leppetrekket og sakte utforsking av hverandres tunger. I tillegg må jeg føye til at tungens mykhet / hardhet har stor betydning. En slapp tunge er vel så vemmelig som en helt stiv og ufølsom en…

 13. Samuel  •  Jan 31, 2009 @14:07

  Spire:
  Hehe, da skjønner jeg :) Vel, for min del er disse fiksfakseriene med på å krydre kysset og gjøre det spennende og deilig – men jeg skjønner jo at ikke alle er på samme side når det kommer til dette. Godt vi kan være forskjellige egentlig, og bra dere to har funnet ut av hva som funker for dere :D

  eter:
  Hehehe, artig at jeg kan bidra til litt mimring hos deg som en velkomstgave til bloggen ;) Starten på kysset hørtes faktisk veldig minneverdig ut, jeg skal være enig med det – men oida så kjipt resten må ha vært!

  Leppetrekket er en søt liten finesse ja, og svært vanlig – men det er jo nettopp fordi den er lett tilgjengelig og deilig :)

  Tungens mykhet/hardhet har jeg faktisk aldri tenkt noe over, og den er jo 100% uforskyldt. Hvordan oppleves dette? Tror aldri jeg har kysset noen med en tunge som i seg selv gjorde seg negativt bemerket nemlig…

  Interessant!

 14. eter  •  Feb 4, 2009 @21:35

  Hei Samuel.
  Jeg må visst bare svare på det med tungen.
  Jeg tror ikke det har noe med tungens faktiske hardhet eller mykhet å gjør, men heller hvordan den brukes.
  Noen har så passiv tunge at det føles som å kysse med en slapp fiskefilèt, mens andre kan stramme tungen så mye at det føles som om de stikker en pinne inn i munnen på deg og overhodet ikke har lyst til å smake.
  Noe midt i mellom er det ideelle. En tunge som faktisk vil smake på deg og møte deg i kysset…

  Eller noe sånn.
  Kyssing er vel egentlig mer praksis enn teori. Eller hva?

 15. Samuel  •  Feb 4, 2009 @23:29

  eter:
  Aah, du tenker altså litt på “innsatsvilje” :P Ikke heng og sleng, men heller ikke stå i givakt? Da forstår jeg poenget, og jeg er helt enig!

  eter:
  Kyssing er vel egentlig mer praksis enn teori. Eller hva?

  Kunne ikke vært mer enig! Men som jeg sier i innlegget – litt teori før man starter kan hjelpe mange å unngå en dårlig start ;) Det er mest da det hjelper, for etter hvert tar personlig erfaring over for alt man kan lese seg til!

 16. Dicte  •  Jun 20, 2010 @21:00

  Når jeg leser dette, så begynner jeg å savne å kysse. haha :’D

 17. Samuel  •  Jul 23, 2010 @14:29

  Dicte:
  :D

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat