Hvordan har du det? Egentlig?

Kjærlighet, Samfunn
Foto: Jorja

Foto: Jorja


En typisk utendørs scene, hvor jeg møter en kompis jeg ikke har sett på lenge.

“Heh, jøss, skal si det er lenge siden jeg har sett deg!”

– “Hahaha, hei der Samuel, ja, lenge siden sist! Hva har du drevet med i det siste?”

“Jo, du vet, mye av det samme som alltid. Jobb, trening, venner og slikt! Hva med deg?”

– “Her også, lite nytt som skjer egentlig, men kan ikke klage”

“Ikke så galt at det ikke er godt for noe det! Hvordan går det med deg da?”

– “Hehe, jo, det går fint!”

“Godt å høre! Lyst å være med inn på kafeen og ta en kopp kakao eller noe sånt?”

– “Gjerne det, hadde vært koslig”


Inne på kaféen, etter litt småprat, spør jeg igjen.

“Men du.. Hvordan har du det? Egentlig?”

– “Jo.. Det går jo greit da, jeg kan jo ikke klage.. forsåvidt. Men for to uker siden så…”

Dette er ikke en sann historie i seg selv, men en illustrasjon. En illustrasjon på noe jeg mener at jeg selv og mange andre kanskje burde ta seg tid til iblant. For det er så sjeldent man faktisk spør om ‘egentlig’. Kan man da forvente noe annet svar enn et likegyldig jodadetgårgreit?

Når man treffer noen på gata man ikke har snakket med på lenge, stiller de fleste spørsmålet “Hvordan går det?” nærmest på autopilot. Det har blitt en ting man spør om for å sette igang samtalen, fordi man noen ganger får litt kjapp informasjon man kan bygge videre på. “Joda, går fint, har nettopp fått meg ny jobb og greier.” er et godt eksempel på et svar man har lyst på, som både er positivt (Joda, går fint), og inneholder grei informasjon for videre prat (fått meg ny jobb). Dermed har man oppnådd det man ville, uten pinlige pauser. Hva skjer da den gangen noen sier “Nei, huff, her går det dårlig!”? De fleste vil bli satt ut av det, fordi man forventer den typiske samfunnsaksepterte positive tilbakemeldingen om at det jo for all del går greit.

Derfor er de fleste ikke helt ærlige dersom det faktisk ikke går så greit. Ikke jeg heller alltid.

Derfor trenger de fleste spørsmålet en gang til for å faktisk klare å åpne seg.

Det er ikke alle som er villige til å åpne seg for hvem som helst, det ser jeg naturligvis. Jeg bare merker at jeg som venn ikke alltid er flink til å ta meg tiden til faktisk å mene spørsmålet når jeg stiller det; av og til både håper og forventer jeg et jodadetgårgreitnyjobb, fordi jeg ikke vet helt hvordan jeg skulle ha taklet det dersom vedkommende plutselig åpnet seg.

Så oppfordringen gjelder like mye meg selv som deg;
Våg å være vennen som spørr om ‘egentlig’, og ikke minst våg å være vennen som svarer på ‘egentlig’.

Hvordan har du det? Egentlig?


27 Comments

26 kommentarer

 1. gneis  •  Feb 4, 2009 @17:05

  “Egentlig så går det rett til helvete.”

  Det svarte jeg en dame her om dagen, som lurte på hvordan det egentlig går med meg. Hun ble taus, så jeg slapp videre utbrodering av nøyaktig hva dette helvetet gikk ut på. “Åh.. jaha…” stotret hun, før hun gikk videre, og så seg tilbake leeeenge.

  Ikke var denne damen en tilfeldig bekjent heller. Jeg kjenner henne veldig godt.

  Av og til spør vi om mer enn vi vil vite. Svarene er ikke alltid dem vi venter å få. Vi må bli flinkere til å takle svar utenom “normalen”. Oppfordringen din er flott, den :)

 2. Samuel  •  Feb 4, 2009 @17:16

  gneis:
  Så.. hun bare gikk? Og så seg tilbake? Hehe, huff, tror hun ble veldig tatt på sengen der ja.

  Hvordan ble det neste gang du møtte henne?

 3. gneis  •  Feb 4, 2009 @18:39

  Jeg har ikke møtt henne etterpå. Det er et par dager siden, dette her.

  Hun så seg tilbake, ja. Gransket meg, på en måte. Kan tenke meg at tankene var mange i hodet hennes.. ;)

 4. Joakim  •  Feb 4, 2009 @19:07

  Flott innlegg Samuel, jeg tror det er mange som ikke tør å spørre eller svare på spørsmålet. Tør du, hvordan har Samuel det egentlig?.

 5. Maren  •  Feb 4, 2009 @19:21

  Kjempebra innlegg (: Det irriterer meg kjempemasse at det har blitt en sånn “jotakkkjempebra”- greie… Hehe! Men jeg tar meg selv i det. Og mange ganger, så tenker jeg ikke på at man faktisk spør om en kjempeviktig ting! Man burde bare spørre om det hvis man har tid til å svare ordentlig!

  Gode venner trenger heldigvis ikke å spørre om det… De spør heller “hva er galt?” eller noe, hvis det er noe, for de ser det uten å spørre “hvordan går det?”. Heldigvis.. For de aller fleste er blitt altfor “flinke” til å bare smile og si at alt går bra, når egentlig alt går galt. Det er ikke bra…

 6. Ufrivillig barnløs  •  Feb 4, 2009 @21:24

  Mange vil vi ikke skal vite hvordan vi egentlig har det, tror derfor også vi har fått et litt “jodagårgreit”-svar. Noen oppnår ikke vi ikke noe av å fortelle hvordan vi egentlig har det, litt som gneis sa om damen som bare gikk.
  Men kommer vel egentlig an på hva som er “problemet” da. Når jeg har møtt deg og du spør kos det går med meg så svarer jeg ikke “joda vettu nå tar jeg 3 blodprøver i mnd, mye dårlig, og ja klare ikke å lage barn”. Altså noen “egentlige svar” passer seg ikke.

 7. mirakel  •  Feb 4, 2009 @21:39

  Veldig godt innlegg! Jeg prøver å bli flinkere til å være ærlig når jeg får disse spørsmålene (tåler de det ikke, får de droppe å spørre meg), men senest for to minutter siden sa jeg “det går bra” på autopilot. Ikke at jeg ønsker å greie ut om alt i livet mitt, men jeg har lyst til å kunne si “det går opp og ned” eller “det går bra, men jeg har hatt en kjip periode”.. ihvertfall til folk jeg stoler på. :)

  Men jeg har egentlig ikke noe problem med å spørre folk om hvordan de har det, og jeg tror jeg takler bra når folk ikke svarer standard. Men det kan ha med yrke å gjøre.. på jobb betyr “hvordan går det” mye mer enn “det går bra”.. der spør man fordi man vil vite. Så jeg har lært mye godt på jobb, slik sett!

 8. Ditte  •  Feb 4, 2009 @23:36

  Til de aller fleste svarer jeg bare, “jo-detgårbra”. Keep smiling! Fordi de aller fleste liker positive svar – og da vil ikke jeg være den som skal ødelegge dagen til vedkommende hvis ting er skikkelig crap. Da venter jeg bare til jeg evt treffer eller får ringt en av disse “igodeog ondedager-vennene” mine…og som oftest blir det en av mine søsken..

  Men det har hent mer en en gang, at jeg faktisk har lyst til å prate, (jeg er jo en type prateperson da) men merker fort at den vennen som jeg hadde veldig lyst til å dele mine kjipe opplevelser med, egentlig ikke har lyst til å høre om det…og den er litt lei – da blir det til at man svarer “jo-jeghardetfint” neste gang…

  Men…jeg vet ikke.. Jeg har kanskje gjort det selv også..

 9. Samuel  •  Feb 4, 2009 @23:54

  gneis:
  Jøss, jeg syns det var litt merkelig – men et utrolig bra poeng i denne diskusjonen! Tar meg litt i å le av det, men samtidig syntes det er sabla dumt at noen er slik…

  Joakim:
  Hehe, (dessverre kanskje) så har jeg det veldig bra akkurat nå, skal jeg ærlig innrømme. Hadde jeg hatt det fælt så hadde jeg kanskje heller invitert deg på en kopp kaffe og prata ut om det enn å legge det ut her på bloggen da – for selv om jeg ønsker å invitere til åpenhet så vil jeg ikke at bloggen skal dreie seg om meg som person i den grad ;)

  Men for all del – tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

  Maren:
  Jepp, heldigvis har man de ekte vennene som ser ting uten å trenge å spørre. Allikevel så erfarer jeg at flere jeg kjenner har kommet til meg og åpnet seg om ting – for så å si at de aldri har snakket med noen om det før. Det er kjempesmigrende, men samtidig sørgelig å tenke på at de ikke har fått muligheten til å dele det før.

  Man burde alltid ha tid til venner, men i praksis er det dessverre ikke alltid slik…

  Ufrivillig barnløs:
  Neida, jeg ser jo den – det er ikke slik at jeg mener man nødvendigvis må åpne seg fullstendig hver eneste gang noen spør hvordan det går. Jeg bare håper noen vil ta seg tiden til å spørre – dersom det virker passende – om hvordan det virkelig går.

  Prøver du å si at jeg kjenner deg?

  Tror nok du har rett i at man kanskje noen ganger bør holde seg til den “høflige” kortversjonen…

  mirakel:
  Mange takk, Mirakel! Jeg er nok personlig ikke så altfor flink til å utdype, det er nok mer som du sier en egenskap jeg også skulle ønske jeg hadde mer av. Jeg er langt bedre på å takle svar utenom det normale; det har jeg lengre erfaring med.

  Hva jobber du med da Mirakel? Jeg tipper sykepleier på et sykehus eller eldrehjem ut ifra beskrivelsen din? :)

 10. Samuel  •  Feb 4, 2009 @23:59

  Ditte:
  Tror nok det du sier reflekterer mye av holdningene til de fleste; man vil ikke svare ærlig og risikere å ødelegge en annen persons gode dag. Om man først gjør det og ender opp med en dårlig opplevelse av det, så gjentar man det nok ikke nei…

  Tror nok vi alle har gjort det en eller flere ganger, så du er ikke alene om det…

 11. Joakim  •  Feb 5, 2009 @00:59

  Kan du ikke invitere meg på en kopp når du har det bra altså?

 12. Samuel  •  Feb 5, 2009 @01:04

  Joakim:
  Såklart kan jeg det – var jo ikke dét som var poenget her :)

 13. Joakim  •  Feb 5, 2009 @01:39

  hehe, jeg måtte bare gjøre meg fortjent til mitt domene;)

 14. Maren  •  Feb 5, 2009 @08:01

  … Og selvfølgelig finnes det folk som ikke har sånne venner. Huff… Vet ikke hva jeg skal si om det. Det er bare kjempetrist! Da blir det vanskeligere å snakke om ting som er viktig. Man har ofte ikke så mye “trening” i å snakke om hvordan man egentlig har det, og andre viktige ting. Man blir ofte “flink” til å overse problemer.

  Hvis man har åpnet seg for en person, så er det så lett å bli skuffa. Så derfor er det for mange lettere å holde kjeft, enn å snakke om ting. Da blir det ofte til det, smile- nikke- detgårbarebra! Ja, jeg kjenner meg igjen…

 15. Fru Irene, hun pene  •  Feb 5, 2009 @09:20

  Egentlig – så synes jeg det er veldig sjeldent folk gidder å ta seg tid til å spørre om hvordan man har det – egentlig. Så når ting er dårlig, og man gjerne ville delt det med noen, så er det ikke mulig å bringe det på bane. Og hvis du allikevel gjør det, så blir det hele pinlig, og du ser at de absolutt ikke ønsket å høre det. Da kommer gjerne tårene, og man forlater situasjonen – flau for at man åpnet seg.

  Og de gangene det er personer du absolutt ikke kunne pratet ordentlig med hva-enn-problemet-er om som spør, da må man nesten bare lyve og si at alt er bra.

  Så noen ganger håper man folk skal spørre, og ta seg tid til å lytte. Andre ganger er man glad de ikke spør… (Og nå vet jeg ikke om det er nøyaktig det samme som står i de andre kommentarene her… ;)

 16. Ufrivillig barnløs  •  Feb 5, 2009 @09:21

  Samuel:
  Ja du kjenner meg, men var ikke det jeg skal fram til. Var med at det skal noe til at det passer seg å si hvordan man faktisk har det når man tilfeldig treffer på folk. Men da bruker man de som faktisk er der for en, de som gid ringe deg, sende en melding på mob, fb eller msn i ny og ne i det minste ;)

 17. Samuel  •  Feb 5, 2009 @12:19

  Joakim:
  Hehe, true ;)

  Maren:
  Så sant.. Den skuffelsen henger igjen lenge, jeg håper i så fall du slipper å føle det igjen om du åpner deg for en ny person…

  Fru Irene, hun pene:
  Det er sant at det er sjeldent, er derfor jeg tar det opp. Jeg har merket det selv, og merker det på andre. Det er helt sikkert at det ikke er alle man kan prate med om de større tingene, og man må for all del være forsiktige med hvem man åpner seg for..

  Men å gi muligheten til noen andre kan man kanskje klare å gjøre oftere..?

  Ufrivillig barnløs:
  For min del er ikke nødvendigvis alltid de beste vennene de en har MEST kontakt med, men kanskje de en har BEST kontakt med. Dermed kan man føle seg fortrolig med mennesker man ikke kjenner så godt også iblant.

  Men jeg skjønner allikevel hva du mener!

 18. Maren  •  Feb 5, 2009 @12:37

  Det håper jeg og (:
  Unner ingen å prøve det ut… Det er ikke kult! ;)

 19. Fru Irene, hun pene  •  Feb 5, 2009 @13:09

  Jeg er enig i din kommentar til Ufrivillig barnløs at det ikke alltid er de man har MEST kontakt med som er de beste vennene, men de man har BEST kontakt med. Men skjønte ikke setningen om at man kan føle seg fortrolig med mennesker man ikke kjenner så godt også iblant – i denne sammenhengen. For de man har BEST kontakt med da, vil man ikke kjenne dem godt?

  Ja, selvsagt kan alle klare å gi den muligheten til andre oftere.

  Hva da med problemstillingen om å spørre folk man vet man ikke orker å høre svaret fra? Hvor man vet at det vil være slitsomt og krevende å være den som lar vedkommende åpne seg for seg. Er det da riktig å unnlate å spørre hvordan vedkommende har det, når det blir for mye for meg å ta det innover meg?

 20. Samuel  •  Feb 5, 2009 @13:38

  Fru Irene, hun pene:
  Vel, det er litt med hvordan type kontakt man har. Jeg har flere ganger opplevd at bekjente har kommet til meg og åpnet seg, fordi de kjenner meg på en ANNEN måte (og langt mindre) enn sine venner, og dermed føler det er bedre eller lettere å åpne seg for meg om slike ting. Skjønner du bedre da?

  Såklart må man ta vare på seg selv. En er nok ikke den beste sjelesørgeren om man ikke klarer å ta det over seg eller har for mye å tenke på selv. Hvordan man tar vare på seg selv må hver enkelt avveie – men ingen kan uansett kreve noe av andre.

 21. mirakel  •  Feb 5, 2009 @16:24

  Vel, jeg jobber ikke på sykehus eller eldrehjem, nei. ;) Jobber med rusmisbrukere, er sosionom. Og det ER et skravleyrke..

  I dag ble jeg forresten sittende og tenke litt på innlegget ditt. Kjente nemlig at jeg spurte en om hvordan det gikk, også spurte jeg på en sånn måte at det krevde et jeghardetbra-svar. Så da gjentok jeg det, og da spurte jeg mer ordentlig. :) Så du har nok lært meg noe, godeste Samuel!

 22. Samuel  •  Feb 5, 2009 @22:41

  mirakel:
  Hehe, så gøy å høre Mirakel :D Tviler forresten ikke på at det er et skravleyrke ;)

 23. Vero  •  Feb 9, 2009 @14:25

  Du har et veldig godt poeng der! Kjenner det igjenn veldig. Men “hvordan går det?” har vell egentlig blitt en slags ny hallo! Spør noen meg det samme spørsmålet litt lenger inn i samtalen får de ett mer erlig svar.

 24. Samuel  •  Feb 9, 2009 @15:26

  Vero:
  Jepp, det er jo en veldig god måte å få nok “kjøtt på beinet” til å fortsette samtalen i mange tilfeller, og jeg forstår selvklart at folk bruker det. Jeg bare vet om nok tilfeller av mennesker som går rundt og aldri får pratet ut om ting til at jeg følte en oppfordring om å tørre å spørre var på plass.

 25. Terje  •  Feb 14, 2009 @13:45

  Bra innlegg Samuel.

  Litt ‘Bygg einannen opp’- moral som jeg tar til meg.

 26. Samuel  •  Feb 14, 2009 @16:21

  Terje:
  Takk for det, Terje :)

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat