Burde organdonasjon være obligatorisk?

Debatt, Samfunn

organdonorDette har jeg tenkt på mange ganger, og jeg blir egentlig bare mer og mer enig med meg selv om tanken på at organdonasjon egentlig burde være obligatorisk.

Slik ordningen er idag må hver enkelt hente et organdonorkort på apoteket, eller du kan plukke opp 20 og dele ut til dine venner også. Det finnes, meg bekjent, ingen registere over hvem som er donorer, og dermed er det donorkortet som identifiserer det faktum at noen er det. Hvis man ikke har donorkort, blir det opp til foreldre å bestemme.

Samtidig er det stor mangel på både organdonorer til syke pasienter, og mennesker dør hvert år i donorkø. Det leder meg gang på gang til å stille meg spørsmålet;

Hvordan skal et menneske kunne nekte et annet menneske å overleve etter sin egen død?

Løsningen vil være å innføre en obligatorisk innføring i donorregisteret. Naturligvis vil det bli altfor store reaksjoner på å gjennomføre at alle MÅ, så mitt forslag inkluderer såklart også at man må ha mulighet til å trekke seg ut av et slikt register. Det skal såklart understrekes at noen allerede er fullstendig uenige.

For å si det i klartekst: Ved fødsel blir man automatisk oppført i donorregisteret, men frem til myndighet vil foreldre eller foresatte ta et faktisk valg dersom ulykken skulle være ute. Ved 18-årsalderen vil ansvaret gå over til vedkommende, og personen må selv ta avgjørelsen om å eventuelt trekke seg ut av donorregisteret.

donorkort

Livets verdi

Dersom en del av innholdet i et avdødt menneske kan redde livet til et levende menneske, burde det ikke være mulig å hindre dette i å skje. Livets verdi er uansett større enn hva enn slags sentimental verdi noen skulle ha mot et inngrep.

Resultatet

Resultatet av dette vil være at alle enten blir tvunget til å tenke gjennom hvorvidt de faktisk ønsker å være donorer eller ei, og dermed ta et aktivt valg, eller så forblir de donorer. Mange liv vil bli reddet, og folk vil fremdeles bestemme selv.

Jeg ser ikke en eneste god grunn til ikke å ha det slik. Gjør du?

21 Comments

21 kommentarer

 1. trille  •  Feb 27, 2009 @14:56

  Jeg synes organdonasjon bør være “obligatorisk”. Sånn at det finnes et register som alle blir oppført som de aktivt må melde seg ut av hvis de er imot. Og at det kan skje nårsomhelst.
  Det finnes ikke noe offentlig register, og donorkortet gjør man ikke automatisk til donor. Det gir en beskjed om at vedkommende ønsker å være donor, men det er til syvende og sist pårørende som bestemmer. Leger/prest vil informere om at vedkommende bærer donorkort, og så får pårørende valget. Velger de å si nei, vil ingen donasjon skje. DET synes jeg er trist.
  Jeg har informert mine nærmeste (og sikkert 100 flere) om at jeg ønsker å være donor hvis det kommer til det. Jeg har både donorkort og klistremerker. Jeg snakker om det til alle mine venner, og har skjemaer både hjemme og i veska i tilfelle bruk. Det er innmari få som har tenkt over det.
  Ja til organdonasjon. En “obligatorisk” en. :)

 2. Samuel  •  Feb 27, 2009 @15:02

  trille:
  Jøss, tror det er første som har blogg hos iPublish som kommenterer her. Velkommen skal du iallefall være!

  Jeg er for øvrig fullstendig enig i at det blir for dumt at de etterlatte får overkjøre en bestemmelse den avdøde tok mens h*n levde. Det er utrolig godt å høre at noen virkelig går inn for å få andre over på “den gode siden”. For ved å informere om at du er det, inspirerer du andre til å tenke over det samme.

 3. Anemor  •  Feb 27, 2009 @17:06

  Jeg er organdonor og oppfordrer alle rundt meg til å bli det!:)

 4. Samuel  •  Feb 27, 2009 @17:26

  Anemor:
  Godt å høre! Hva syns du om tanken på at det burde/kunne blitt obligatorisk/automatisk da?

 5. Lars F  •  Feb 28, 2009 @00:48

  Jeg er delvis uenig med deg, Samuel. Jeg ser heller en mellomting av ditt forslag, og dagens ordning.

  For eksempel; send ut en mail til ALLE, en tlf og / eller del ut organdonorkort “over alt”. Gjøre det mer almennkjent og tilgjengelig… Jeg tipper minst 35% av ungdomskole og videregående-elever ikke vet hva organdonor er engang.

  Valget bør være om man ønsker å bli, ikke det motsatte.

  Lars Fs siste blogginnlegg..Elendig, Cubus!

 6. Spire  •  Feb 28, 2009 @01:09

  Jeg er og organdonor!

  Forøvrig synes jeg ikke dagens ordning er noe problem, bortsett fra den biten om at de pårørende får overkjøre MINE bestemmelser, dersom jeg en gang dør på den “riktige” måten.

  Spires siste blogginnlegg..Hm,

 7. Samuel  •  Feb 28, 2009 @02:17

  Lars F: Vel, du glemmer en vesentlig ting; det vil aldri skje, for det ville ha kostet alt for mye. Det er lett å endre et regelverk og la det være opp til oss – det skal mye til å ansette nok folk til å ringe opp hele Norges voksne befolkning.

  Over til et annet spørsmål da; hvorfor mener du at vi skal ha en slik makt selv fra utgangspunktet, når det motsatte regelverket vil kunne spare såpass mye lidelse og såpass mange liv? Bør ikke de gjenlevende prioriteres fremfor at en død kropp får beholde sine ubrukelige organer?

  Tar gjerne imot konstruktive argumenter for ditt synspunkt.

  Spire:
  Bra!

  Vel, som jeg forsøker å få frem så er problemet med dagens ordning at vi faktisk er i manko på organer, selv om det dør masse mennesker. Det er ikke meningen å være kynisk, men disse døde menneskenes egoisme gjør at mange levende mennesker ikke kommer noen vei og må vente i pine og smerter fordi ingen tar de rette valgene.

  Er det riktig at det skal være slik?

 8. Spire  •  Feb 28, 2009 @02:51

  Det er det ikke, men du bør tenke på hver enkelt person i tillegg.
  Mange har et anstrengt forhold til det å dø, og da er det slett ikke sikkert at de liker tanken på at noe skal bli tatt fra deg.
  Er ikke alle som tenker “når jeg er dau, spiller det ingen rolle”.
  og mange tenker sikkert ikke en gang at organdonasjon finnes, det er bare noe man ser på hollywood film, og at organer ikke kan brukes, selv om kroppen er død.

  Spires siste blogginnlegg..Endelig helg!!!

 9. Samuel  •  Feb 28, 2009 @09:26

  Spire :
  Og du syns at man skal forholde seg til en slik ignoranse? Disse uvitende menneskene bør jo heller tvinges til å faktisk sette seg inn i det, og ta et aktivt valg.

  Det er jo fremdeles ikke slik at noen vil bli tvunget til å donere noe som helst, snarere tvert imot vil alle bare bli nødt til å aktivt sette seg inn i det om de skulle ha slike rare (og egoistiske) tanker om sin avdøde kropp.

  Det du skriver er jo litt av kjernen i grunnen til at regelverket burde endres:

  Mange mennesker har ikke peiling, og gidder ikke forsøke å sette seg inn i det en gang. Hvor mange menneskeliv tror du ikke kan spares ved å gjøre listeinnføring obligatorisk?

 10. Lars F  •  Feb 28, 2009 @09:55

  Først og fremst strider det i mot enkeltes religion, om jeg ikke tar helt feil. (Correct me if I’m wrong)

  Samuel: “Bør ikke de gjenlevende prioriteres fremfor at en død kropp får beholde sine ubrukelige organer?” Ubrukelige;)?

  Når du fremstiller det slik høres min mening tilnærmet ond ut. Men det er mye som kunne bært påbudt / forbudt for å spare menneskeliv… Jeg har diskutert dette med flere, og det er mange som rett og slett ikke takler tanken på at noen skal “rote” i kroppen deres etter deres død.

  Hvis vi ser bort i fra “ringerunden”, ville fortsatt mitt forslag kostet mye? Ville det kostet mye å hatt informasjonsplakater, samt donorkort i dagligvarebutikker, klesbutikker, bensinstasjoner o.l.?

  Lars Fs siste blogginnlegg..Elendig, Cubus!

 11. Kille  •  Feb 28, 2009 @16:31

  Det eneste gyldige argumentet imot organdonasjon som jeg kan se er en liten angst om “gjør legene virkelig like mye/ alt for meg for å redde _mitt_ liv hvis jeg har et donorkort i lomma og de trenger sårt et hjerte/ en nyre/ you name it”. Når det er sagt, så har jeg donorkort i lomma og synes det er flott at _hvis_ jeg nå skulle dø på en slik måte at noen deler av meg kan redde et annet menneskes liv, å kunne bidra tiil nettopp dette.
  Ellers synes jeg det er galt at pårørende kan “overprøve” valgene til den det vedrører. Det skulle vært lettere å unngå med et offentlig register, som gjør det dessuten lettere å sjekke hvem som er donor eller ikke (kan jo hende at man ikke har kortet på seg der og da).
  Ang. obligatorisk oppføring i registeret, så ville jeg i alle fall sette en aldersgrense på 18 år, altså at vedkommende er myndig og kan ta sitt eget valg.
  Som du ser, så er jeg litt midt i mellom igrunn. Register, ja. Obligatorisk, nja… ;)
  Støtter uansett punktet med mer og bedre informasjon rundt temaet.

 12. Samuel  •  Feb 28, 2009 @17:46

  Lars F:
  Det stemmer; blant annet Jehovas Vitner tillater ikke organdonering (eller å få tilført blod om de skulle ha behov for det ved operasjon) – selv om det slik jeg ser det ikke er noe belegg for å hevde at Bibelen har noen motforestillinger mot det. Andre religioner har muligens også det – men igjen, her har vi muligheten til å trekke seg som gjør at jeg absolutt ikke er enig i at dette er et godt og gyldig argument mot innføringen av dette regelverket.

  Jepp, for den døde kroppen er organene ubrukelige. Derfor brukte jeg det ordet.

  Vel, hvis noen mennesker faktisk vil beholde organene etter sin død (noe jeg absolutt vil hevde er et egoistisk syn), så har de fremdeles muligheten til å trekke seg ved å melde seg ut av registeret. At det er mye annet som også kan spare for lidelse og spare liv er absolutt ikke et argument mot at dette skal innføres – kanskje burde disse andre tiltakene også innføres? Så lenge det ikke dreier seg om tvang (som dette forslaget ikke innebærer), så er jeg nok for en del av tiltakene.

  Jeg har såklart ikke oversikt over kostnadene, men det ville kostet langt mer enn mitt forslag.

  Kille:
  Jeg syns ikke en angst er et gyldig argument i hele tatt. Angst er kjipt, men at det skal kunne forhindre redningen av liv er for meg helt absurd. Spesielt når den er såpass ubegrunnet som den er.

  Aldersgrense på 18 år har jeg jo i prinsippet også argumentert for siden foreldrene vil ha bestemmelsesrett frem til det uansett, så der er vi iallefall enige.

  Et offentlig register hadde vært topp, uansett om dette hadde gått gjennom eller ikke. Det er jeg 100% for, og hverken fatter eller begriper hvorfor det ikke har vært innført for lenge siden. Å “alltid” måtte ha donorkortet på seg er nok en grunn til at mange ikke gjør det. Å gjøre det så enkelt som å registrere navn og personnr på nett, samt innføre en god del mer markedsføring på området, tror jeg kunne tatt oss en lang vei i riktig retning.

  Allikevel er jeg for obligatorisk innføring, for det kan ikke skade noen som helst (siden alle kan trekke seg ut), men ville potensielt kunne reddet mange liv og spart mange mennesker for mye lidelse.

 13. Spire  •  Feb 28, 2009 @18:32

  Samuel:
  Ignoranse og ignoranse. Å dø er faktisk en stor del av livet til et menneske, mange gruer seg ekstremt for det. Og jeg tviler på at det vil gjøre ting bedre om de vet at folk kutter i dem og plukker ut ei nyre eller ei lunge.

  Sånnsett synes i hvertfall jeg at man bør opplyse barn og ungdom så tidlig som mulig. F.eks i skolen. At slike ting burde bli like normalt som at helsesøster kommer for å fortelel om sex og samliv. Jeg visste ikke det var noe som het organdonasjon før jeg gikk på vgs. Jeg visste man kunne bli blodgiver, men jeg ante null nada om at man kunne gi bort organer når kroppen var dau. Så bare fordi DU vet, er det ikke dermed sagt at alle vet og har samme meninga som du.

  Spires siste blogginnlegg..Endelig helg!!!

 14. Ufrivillig barnløs  •  Feb 28, 2009 @18:36

  Jeg og min kjære er da blant de egoistiske :)
  Ingen av oss orker tanken på at etter noe så tragisk som et dødsfall at man ikke skal kunne sørge uten at kroppen må fjærnes å skjæres opp.

  Ufrivillig barnløss siste blogginnlegg..Valentine

 15. Samuel  •  Mar 1, 2009 @03:17

  Spire:
  Jeg tenkte jo spesielt på de som ikke visste om organdonasjon da. Det er ikke deres feil – men det er fremdeles uvitenhet.

  Å dø er en vesentlig del av det å leve, det er ingen tvil om det. Det er noen som gruer seg, og noen som ser på det som en del av livet. For min del, og det flere burde fokusere på, er at dersom man skulle være så uheldige å dø – så kanskje det kan bli til noe bra for noen andre allikevel. Det handler om et fokusskifte, rett og slett. “Plukk ut alt jeg har, gi det til noen som har bruk for det – for jeg har forlatt kroppen min nå og trenger det ikke mer.”

  Tror du ikke en slik regelendring vil føre til at flere (spesielt de som har motforestillinger) vil sette seg inn i det enn hva tilfellet er idag? Syns fint vi kan tvinge folk til å ta stilling, så lenge man ikke påtvinger dem en innstilling.

  Såklart har ikke alle samme mening som meg..?

  Ufrivillig barnløs:
  Jeg har, for å være helt ærlig, ingen problem med å si at jeg syns det er en egoistisk holdning og handling å faktisk ha den innstillingen. Såpass ærlig må jeg kunne være – og jeg håper du gir meg din ærlige mening tilbake i hvilken som helst anledning.

  Igjen mener jeg det handler om et fokusskifte. At man i sorgen kan finne glede i at andre mennesker kan finne livet igjen. At man i livet kan vite at dersom ulykken skulle være ute, vil iallefall min kropp kunne bli brukt til å glede andre. Det letter mitt forhold til min egen død iallefall litt.

 16. Pauzerommet  •  Mar 1, 2009 @17:31

  Jeg syns ikke noe om at man automatisk skal stå i et donorregister, og aktivt må melde deg ut om du ikke vil være organdonor, for meg blir det veldig feil. Den som tier samtykker blir jo dette, og slike løsninger har jeg generelt lite til overs for.

  Pauzerommets siste blogginnlegg..Er du organdonor?

 17. Heidi  •  Mar 1, 2009 @23:00

  Å gjøre organdonasjon åpner for et vell av andre etiske problemstillinger; Hvis folk ikke skal kunne bestemme hva som skjer med egen kropp etter ens død, vil vi også kunne komme i en situasjon hvor det er obligatorisk å overføre alle etterlatte økonomiske midler til den statlige felleskassa. Det kan også åpne for å innføre obligatoriske ordninger for oss som ennå lever, som obligatorisk blodgiving for de med passende profiler, obligatorisk beinmargsdonasjon osv. Når man først åpner for én type tvang følger resten ganske snart etter. Det betyr ikke at jeg er mot organdonasjon, jeg har et kort i lommeboka jeg, men folk bør gjøre gode ting fordi de vet det er riktig ikke fordi de blir tvunget til det.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 18. Elise  •  Mar 1, 2009 @23:25

  Jeg har ikke så mye å si om nettopp det, bare at jeg er fullstendig enig!

  Elises siste blogginnlegg..Amazing Days

 19. Samuel  •  Mar 2, 2009 @15:20

  Pauzerommet:
  Vel, som vi allerede har diskutert på din blogg, så er jeg uenig i at et lite ubehag skal få fortrinn ovenfor menneskeliv. Med tanke på at disse menneskene som “tier” aldri vil merke noe til om det faktisk fjernes organer fra deres kropper, så er det faktisk ingen problematikk i at det skjer.

  Heidi:
  Jeg håper ikke du oppfatter meg som frekk og forutinntatt nå, men leste du kun overskriften i dette innlegget? For jeg sier jo klart fra at det ikke dreier seg om obligatorisk donering, men obligatorisk/automatisk innføring i et donorregister. Jeg understreker nøye at det skal være mulighet for å trekke seg også, så det handler på ingen måte om tvang her.

  Derfor vil folk kunne få muligheten til å velge å bli i registeret fordi det er riktig, mens de som vil trekke seg av hva enn grunn det skal være får muligheten til det. Derfor er dine sammenlikninger til å overføre alle passiva* til statskassen etter avdød egentlig veldig malplassert.

  Elise:
  Godt å høre :)

 20. Heidi  •  Mar 2, 2009 @16:57

  Jeg leste hele innlegget ;) Men vi har vel snakka om dette før, hvor jeg nevnte at jeg tror en slik automatisk ordning vil skape rom for stigmatisering av de som melder seg av, og da blir det en funksjonell tvang.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 21. Samuel  •  Mar 2, 2009 @17:24

  Heidi:
  Det forutsetter jo at listene er offentlige – men de kunne like gjerne vært låste.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat