Romantikk på stjernehimmelen

Greit å vite, Kjærlighet, Personlig

0701-stars-paulevans

Det er vel ikke én av oss som ikke syns det er noe ekstra spennende og romantisk ved å gå tur på en stjerneklar kveld. Hånd i hånd eller side ved side passeres lys og bymas, og plutselig blir alt mørkere. Det er da man ser opp. Det er da man ser dem best.

Å stirre på stjernene kan gi en helt euforisk* følelse, og en følelse av fred. En følelse av å være en del av noe større, samtidig som følelsen virkelig understreker hvor små vi er. Å dele denne oppstemtheten med noen du bryr deg om er som regel stor. Når jeg plutselig innser hvor klar himmelen er, så søker jeg fremdeles til de mørke områdene for å få se det klarere.

Dersom du ser på himmelen i omtrent 3 minutter, så skal du statistisk sett ha sett et stjerneskudd. Ta deg tiden neste gang, det er vakkert!

venusVenus
Venus er det første lyset som dukker opp på stjernehimmelen mot kvelden, og det er da den planeten som er nærmest Jorden. Venus blir kalt jordens søsterplanet, og er det mest lyssterke objektet du vil se på himmelen.

Venus blir også ofte kalt Morgenstjernen og Aftenstjernen fordi den som regel bare er synlig rett før soloppgang eller rett etter solnedgang.

karlsvognen

Karlsvognen
Det å dele gleden over å se på stjernehimmelen går også ofte ut på det å peke og smile. Når jeg går tur og ser på stjernene, så ser jeg alltid etter karlsvogna først, for den kjenner vi alle. Den klassiske firkanta greia med halen. Det står visstnok i ei lærebok at dersom du ser den fjerde stjerna fra venstre (på bildet), så har du veldig godt syn. Greit å vite.

Dette er iallefall en av de store stjernetegnene, og veldig lett å finne. Men visste du at Karlsvognen er en del av et større stjernebilde?

storebjornStore Bjørn
Ser man nøyere på Karlsvognen kan man finne Store Bjørn. Karlsvognen er nemlig halepartiet til et stort stjernebilde, altså halen til en bjørn. Til høyre kan du sammenlikne bildene, og se hvordan stjernene forholder seg til hverandre. Kanskje du kjenner igjen hele stjernebildet neste gang du er ute.

lillebjornLille Bjørn
Lille Bjørn er veldig likt dens storebror, Karlsvognen. Forskjellen er at Lille Bjørn er et svært lite stjernebilde, og kan lett oppfattes mer som en liten klynge med stjerner. Man må derfor lete litt mer for å finne den, men så fort man finner den lille stjernehopen som minner om en miniatyr av karlsvognen, så har man den.

Det som gjør Lille Bjørn ekstra spesiell, er at den øverste stjernen (på bildet) faktisk er Polarstjernen (eller Nordstjernen).

cassiopeiaKassiopeia
Kassiopeia er et veldig tydelig stjernetegn. Jeg lærte først Kassiopeia som “MacDonalds”, fordi det ser ut som en omvendt M (altså W, men MacDonalds er en enklere huskeregel). Som bildet til høyre viser, så ser det rett og slett ut som en W, og den består av 5 svært lyssterke stjerner.

2 av stjernene er faktisk noen av de mest lyssterke i vår galakse!

oribeltOrions Belte
Også et veldig lett gjenkjennelig stjernebilde. Det består av tre stjerner som ser ut til å stå på en rett linje, og disse stjernene er også veldig lyssterke. Som navnet tilsier så er det “beltet” til stjernebildet Orion – et av de mest kjente stjernebildene som finnes.

Det hevdes at de tre store pyramidene i Giza er bygd med samme forhold mellom hverandre som de tre stjernene i Orions Belte.

stjernebilde_orion_130pxOrion
Orion er stjernebildet som omkranser Orions belte. Jeg kjenner igjen stjernetegnet ved å finne beltet, så se de tre stjernene som så pent er kalt “Orions Sverd”, som igjen leder meg til de lyssterke føttene. De to “armene” ovenfor er da også veldig lette å finne – og der har du det! Svært lett gjenkjennelig, og svært pent å se på.

Lyset fra stjernetegnet Orion er faktisk hele 1500 år gammelt, og har vært på vei mot oss siden rundt 500 e.Kr.

Så… Hva gjør vi med dette?
Nå har jeg delt noen av de stjernetegnene jeg kjenner best, og finner lettest på stjernehimmelen. Kanskje ikke den mest imponerende listen, men med noen små og søte ekstra fakta, så kan det være med å gjøre stjernetittingen ekstra hyggelig og kanskje litt romantisk. Jeg syns iallefall det er koslig å lære bort stjernetegn og fortelle litt om dem, og det gjør ting enda litt mer interessant enn å bare se på himmelen uten noen ting å feste blikket på.

Ta med deg dette, og husk at stjerneskudd ikke er så sjeldent som mange tror. Det kan by på en koslig og romantisk kveld!

Til slutt kan du kanskje fortelle meg litt om ditt forhold til stjerner og stjernebilder?

15 Comments

15 kommentarer

 1. Spire  •  Feb 19, 2009 @19:07

  Står ikke akkurat i ei lærebok da, ikke sånn skolebok. Men i en eller annen astronomibok jeg har hjemme :p

  Spires siste blogginnlegg..Pus er flink sjåfør!

 2. Elise  •  Feb 19, 2009 @21:05

  Elsker å se på Stjernehimmelen!
  Da jeg gikk i 8. klasse tok en fyr fra Hidra – som kan alt om stjerner, planeter og galakser, og har en egen kjempestor stjernekikkert hjemme – med oss opp på Hågsåen (et fjell på Hidra) å lærte bort mange stjernebilder, hvor vi kunne finne dem og hva navet på noen av stjernene var.
  Feks. heter en av stjernene i Karlsvogna Sirius, og hvis du finner stjernetegnet tvillingene så vil du oppdage en planet rett ved (husker ikke hvilken).
  Kjempe spennende kveld, vil ha “nytte” for det jeg lærte hele livet, eller som du sa:
  “gjør ting enda litt mer interessant enn å bare se på himmelen uten noen ting å feste blikket på.”

  En annen gang jeg og en gjeng venner lagg å så på stjernehimmelen så vi utallige med stjerneskudd, både store og små. Helt sikker på at vi så mist 20 tilsammen den kvelden!

 3. Samuel  •  Feb 19, 2009 @22:10

  Spire:
  Hehe, ok, enda bedre ;)

  Elise:
  Årh, hørtes utrolig kos ut med en slik kveld!

  Minner meg på en ting; Venus er den første “stjerna” som lyser opp himmelen – og er det kraftigste lyset vi ser. Det er fordi det er den nærmeste planeten til Jorden :) Greit å vite det også! Skal legge det ut i innlegget!

  Angående slike kvelder, så så jeg en gang et stjerneskudd som var utrolig langt. Tror det gikk over 80% av himmelhvelvingen. Var en fantastisk opplevelse, og det virket som om det varte i minutter – selv om det var over på sekunder…

 4. Marianne  •  Feb 19, 2009 @22:53

  Å legge seg ned å se på stjernene er virkelig noe av det fineste som finnes! Spesielt i godt selskap. :) Apropo stjerneskuddet som gikk over 80% av himmelhvelvingen, så jeg faktisk noe liknende selv! Og- whæo. Det var en HELT fantastisk opplevelse.

  For øvrig blir jeg alltid like fascinert over Venus, den første “stjernen” som dukker opp på himmelen, fordi den er så lyssterk.

 5. Samuel  •  Feb 20, 2009 @08:33

  Marianne:
  Å legge seg ned og se på dem ja, det er absolutt noe man bør gjøre oftere!

  Hehe, du også ja – håper det var i godt selskap, for slike ting er absolutt best å dele :) Utrolig fascinerende med slike stjerneskudd!

 6. Binka  •  Feb 20, 2009 @09:18

  Å, så koselig at du skrev om dette. :) Jeg føler også en ro når jeg ser opp på himmelen, eller når jeg ser storslåtte bilder fra verdensrommet, av fjerne planeter. Kassiopeia minnet meg forresten om filmen Serendipity (veldig romantisk!).

  Binkas siste blogginnlegg..Det mystiske postkortet

 7. Elise  •  Feb 20, 2009 @10:06

  Da var det bnok Venus da :)

  Det samme gjorde vi. Det var ikke like langt som “ditt” men helt utolig sterkt og varte, som du sa, i noe om følte i mange minutter!

  Elises siste blogginnlegg..7 år og akebrett: En dag i snøen.

 8. Samuel  •  Feb 20, 2009 @10:41

  Binka:
  Velkommen til bloggen, Binka :)

  Den roen likner for meg litt om roen jeg får ved å se på flammer, snø eller regn. Masse tilfeldige bevegelser som sammen danner en nydelig harmoni.

  Serendipity har jeg ikke sett – kanskje jeg bør gjøre noe med det? :)

  Elise:
  Hehe, kan tyde på det :) Er som regel det første som lyser opp stjernehimmelen, og har et veldig intenst lys :)

 9. Spire  •  Feb 20, 2009 @20:25

  Det er venus dere ser;)

  Spires siste blogginnlegg..Pus er flink sjåfør!

 10. Samuel  •  Feb 21, 2009 @01:32

  Spire:
  That’s what I said :P

 11. Spire  •  Feb 21, 2009 @02:44

  Ja, men måtte få det konkludert:p

  Spires siste blogginnlegg..Pus er flink sjåfør!

 12. Steinar  •  Feb 21, 2009 @17:58

  Var som du kanskje vet på Hawaii i januar, og der var stjernehimmelen HELT annerledes. Det første som slo oss var hvor utrolig mange flere stjerner vi så der enn hjemme, hele himmelen var jo hvit av stjerner.

  Har i ettertid spurt (samme person som Elise referer til tror jeg) – og jo det er visst andre stjernetegn du ser der borte.

  Tror også en av grunnene var at det er lite lysforursensing på den sida av jorda, så alt blir mye klarere…

  Iallefall – satt med hodet opp hver kveld :)

 13. Maren  •  Feb 21, 2009 @19:40

  På hytta vettu… Der er det fint :D Masse hvit snø, og nesten alltid stjerneklart. Mørkt. Eller.. Egentlig er det ikke mørkt. Månen lyser opp over alt. Nydelig (: Det er himla fint! Ute å går kveldsturer hver gang jeg er der, bare for å tenke osv. Det gir en slags indre ro på en måte! Merkelig hva det kan gjøre med en i grunn.

  – Men vettu hva jeg har hørt? At om få år er det ikke mulig å se stjernehimmelen lenger. Fordi vi forurenser for mye. Flere som har hørt om det? Eller er det bare meg som tuller? Håper jeg er helt på tur vaffal…

 14. Samuel  •  Feb 23, 2009 @10:19

  Steinar:
  Oi, hørtes ut som en utrolig kos reise ja! At vi ser andre stjernetegn er kanskje litt logisk, med tanke på at du ca. er på andre siden av jordkloden? :)

  Lysforurensning har vi så utrolig mye av her ja, tror heller ikke det er noe særlig tvil om at det påvirker mye. Tror det har litt med hvilket område du er i også, for da jeg var i Kirkenes midt på fjellet uten noen form for bebyggelse i mils omkrets var også stjernehimmelen helt fantastisk klar. Gode minner! :D

  Maren:
  Du er nok ikke helt på tur, men jeg tror ikke det gjelder Norge helt enda. Japan, Kina og USA har nok områder hvor det er umulig…

  Skjønner godt hva du mener med indre ro. Da jeg var i Kirkenes lyste faktisk månen opp slik at en nesten kunne tro det var dagslys. Det var riktignok snø over alt som hjalp til å spre lyset, men uansett var det helt fantastisk deilig. Midt på “bekmørke” natta med full sikt!

  Digg!

 15. Anemor  •  Feb 25, 2009 @19:51

  Utrolig matnyttig innlegg Samuel ;)

  Har om universet på skolen nå og må si det er et tema som er veldig spennende! :)

  Stjernehimmelen er forresten det fineste og mest avslappende jeg vet om… Blir så gla!

  I sommer skal jeg sove mye ute under himmelen… :)

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat