Død over tyrefekterne!

Internasjonale tanker, Samfunn

114bullfighterBortsett fra den åpenbare lidelsen som dyret opplever, så er det lite som gleder meg like mye som å se at dyret får gi litt smerte tilbake.

Tyrefekting er en fryktelig “sport” som dreier seg om å hisse opp en okse ved gjentatte ganger å provosere dyret til å angripe en mann med ei svær rød kappe, og så stikke små spyd inn i ryggen på den. Målet med dette er å fucke opp oksen så den blir forbanna, og ved at den blir surere og surere så skal dette visstnok få frem matadorens dyktighet enda mer.

Det er visstnok veldig vanskelig å pine dyr til døde i Spania, Portugal og Frankrike, som er de europeiske landene som i størst grad praktiserer dette som underholdning.

spanishbullfighterNår matadoren har pint oksen lenge nok med disse små spydene (som du ser nederst til venstre i bildet som røde duskepinner), så kommer det til kampens avslutning. Her skal et sverd drives inn i dyret og ideelt sett treffe hjertet som så dreper dyret. Dersom dette sverdet ikke dreper dyret automatisk så kommer matadorenes grusomhet til syne i enda større grad. Det som da gjøres er nemlig å drive dyret til å løpe i til høyre og venstre slik at sverdet skjærer opp lunger, hjertet og andre interne organer slik at dyret til slutt dør av skadene. Alternativt forsøker han et nytt sverd.

Denne grusomme sporten gjør at jeg absolutt elsker bilder hvor matadorene får svi!

854-spain_bullfightstandaloneprod_affiliate138Dette er en fryktelig sport, som går ut på å pine og provosere dyret til det til slutt av egen kraft kjører kroppen sin på et sverd som dreper det. Matadorene fortjener den smerte dyret klarer å påføre, og hvor mye jeg enn hater å se slike fæle bilder av dyrenes lidelse, så gir det meg en god varm følelse å vite at dyret iallefall klarte å ta igjen litt. Desto større skaden, desto bedre liker jeg det.

Dyret dør nemlig nesten uansett…

Jeg har med andre ord ingen sympati for disse såkalte menneskene som forhåpentligvis både blir spiddet, trampet på og most av de stakkars dyrene. Hadde jeg kunnet bestemme, så hadde matadorene mistet livet som straff for mishandlingen, og det hadde potensielt og forhåpentligvis vært avskrekkende for andre mennesker som skulle ønske å begynne med det samme.

Dette er ikke alt

Okseløpet i Pamplona er et annet eksempel på dyreplageri. Her er det drøssevis av mennesker som løper nedover en vei, mens ti svære okser løper etter. Her blir det mennesker skadet hvert år, og en gang så jeg en video som var utrolig ubehagelig å se på. Her ble ei jente først dyttet i bakken av ei okse, deretter stanget den jenta til hornet hektet seg fast i noe. En liten nakkebevegelse, og jenta fløy i lufta. Nedenfor ligger en annen video som viser litt om hvor galt det kan gå.

Jeg føler ingen sympati med disse menneskene heller.

Motivasjonen for dette innlegget

Det jeg ikke fatter er hvordan et samfunn kan godta denne altfor offentlige mishandlingen. Hvordan folk kan kjøpe billetter til det. Hvordan mennesker kan finne det interessant å se dyr bli pint til døde. Jeg skjems over dem.

Egentlig er ingen motivasjon. Ville bare få ut min frustrasjon over mishandlingen, og få ut min glede over at det av og til slår tilbake på mishandlerne.

15 Comments

15 kommentarer

 1. Kille  •  Mar 4, 2009 @11:29

  Så lite jeg har til overs for denne typen “sport” og mishandling av dyr, kan jeg overhodet ikke støtte din glede over at menneskene blir skadet. Har ikke sett på noen av videoene, fordi jeg synes ikke at det kan være noe glede å se mennesker skadet på dette viset.
  Sorry Samuel, her gikk du over en grense som jeg ikke kan være enig i.
  JA til protest og avskaffelse av tyrefekting, men glede seg over andre menneskers smerte og kanskje død, nei, det klarer jeg ikke :S

 2. Samuel  •  Mar 4, 2009 @11:49

  Kille:
  Jeg forstår ditt synspunkt, men på samme måte som tilskuerne av disse sportene finner glede og spenning i å se dyret bli mishandlet og drept, lar jeg meg synke til deres nivå og finner glede i det motsatte.

  At du er uenig er helt greit, og det respekterer jeg til fulle.

  Jeg finner rett og slett glede i å vite at mennesker som lever av å torturere andre levende skapninger får svi for det. At mennesker for underholdningens skyld vil forvirre og skade dyr er for meg helt utrolig lavt.

 3. Heidi  •  Mar 4, 2009 @12:00

  Jeg forstår veldig godt hvordan du føler det, Samuel, og har nok kjent på de samme følelsene mange ganger, for ikke så lenge siden døde en kjøttbonde av å bli stanget ned av noen okser på gården. En liten stemme i meg tenkte at han fortjente det, på grunn av den lidelsen han har påført så mange individer, så mange liv han har tatt. Når man hører om folk som får salmonella etter å ha spist egg og kylling er det lett for meg å tenke “karma”. Samtidig, om vi gir etter for det tenker jeg at vi taper enda mer, for da vil det bare fortsette.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 4. Åse-Beate  •  Mar 4, 2009 @12:20

  Det jeg ikke skjønner, er egentlig dette: Mennesket sies å være det mest intelligente vesenet på jorda. Allikevel utesetter de dyr og selv selv for denne type “sport”, der det er helt sikkert at dyret kommer til å lide og dø, og det er stor sannsynlighet for å at mennesket som torturerer dette dyret også blir skadet og i verste fall omkommer. Jeg kjenner jeg blir FLAU på menneskenes vegne! Plutselig føler jeg trangen til å stille spørsmålstegn ved menneskets såkalte intelligens! Herlighet, finn noe bedre å gjøre enn å torturere et stakkars dyr! Begynn med ballet, fotball, sjakk! Samma for meg, men ikke la det se ut som at vi fremdeles, etter mange års utvikling, fremdeles er på samme mentale nivå som apene! (For de av dere som måtte tro på Darwins utviklingslære, så klart. Personlig er jeg noget skeptisk til denne, men syntes det passet bra å bruke det som eksempel i denne sammenhengen.)

 5. Maren  •  Mar 4, 2009 @12:22

  Jeg er egentlig enig med deg jeg, Samuel. De får jo i grunn bare som fortjent! (:

 6. Samuel  •  Mar 4, 2009 @13:01

  Heidi:
  Nå er vi litt forskjellige i vår definisjon av hvem som fortjener det – i mine øyne fortjener ikke mennesker det fordi de spiser mat eller drifter kyr, selv om jeg ser poenget ditt veldig godt. Jeg syns det er såpass mye verre å pine dyr ved å torturere dem slik som dette (men det er kanskje en evig diskusjon vi aldri blir enige i), eller slike mennesker som vi ser på Earthlings som sparker grisene sine og tilsvarende. De som med viten og vilje mishandler dyrene for mishandlingens eller underholdningens skyld fortjener dette.

  Du har kanskje rett; hvis vi gir oss hen til opplevelsen av at det er riktig, så blir ende vi som mennesker opp i minus, men noen ganger så får frustrasjonen utløp – og det mener jeg vi også må tillate oss.

  Åse-Beate:
  Det er vel kanskje et bevis på at intelligens og empati ikke er en og samme ting. Intelligensen gjør at menneskene i de fleste tilfeller utsmarter oksa og den ender opp på bakken med mannen stående oppå. Mangelen på empati gjør at mennesket faktisk tillater seg selv å gjøre slikt.

  Jeg er uansett enig med deg, og setter pris på kommentaren.

  Maren:
  Det er jo akkurat det de gjør ja!

 7. Maja  •  Mar 4, 2009 @19:10

  “… Dersom dette sverdet ikke dreper dyret automatisk så kommer matadorenes grusomhet til syne i enda større grad. Det som da gjøres er nemlig å drive dyret til å løpe i til høyre og venstre slik at sverdet skjærer opp lunger, hjertet og andre interne organer slik at dyret til slutt dør av skadene. Alternativt forsøker han et nytt sverd…” (Samuel)

  “… Om så ikke skjer, blir oksen tirret til å bevege seg mot venstre og høyre slik at sverdet ved hjelp av oksens bevegelser skjærer opp lunger, hjerte og andre indre organer, til dyret dør av skadene. Alternativt må matadoren rette et nytt støt mot hjertet med et nytt sverd…” (Wikipedia)

 8. Ingvild  •  Mar 4, 2009 @19:28

  Milevis uttafor topic, men: jeg liker designen! Spennende å se at det blir endringer!

 9. Samuel  •  Mar 4, 2009 @19:34

  Maja:
  Overrasker det at jeg bruker Wikipedia som kilde? Det har vel aldri eksistert noen tvil om at jeg prøver å sette meg litt mer inn i temaene før jeg skriver noe om det. Når en har begrenset kunnskap om noe, men fremdeles ønsker å skrive et innlegg om noe innenfor samme kategori – så ser en rundt etter informasjon som kan gi meg litt kjøtt på beina. Jeg var ikke klar over at det var så likt som det jeg leste på Wikipedia før jeg begynte å skrive, men det får nå være.

  Du må gjerne også bidra med din mening eller dine tanker om temaet i tillegg!

  Ingvild:
  Hehe, godt du liker det. Tester det ut litt, fremdeles usikker – var litt smalt innholdsområde for en blogg som gjerne har litt mye tekst per innlegg. Vi får se om jeg beholder det :)

 10. Maren  •  Mar 4, 2009 @21:19

  Grattis med nytt design! (:

 11. Joakim  •  Mar 4, 2009 @22:05

  Det er mye rart enkelte kaller underholdning gitt. Dette er på ingen måte sport i mine øyne, det er bare dyremishandling.

  Joakims siste blogginnlegg..Jeg svarer på utfordringen

 12. Kaja  •  Mar 4, 2009 @22:29

  Jeg skjønner hvordan du føler det, men jeg klarer i grunnen ikke glede meg så veldig over andres lidelse uansett jeg. Alt er bare dritt når det kommer til tyrefekting.

  Men denne setningen kommer vel ut litt feil: “Bortsett fra den åpenbare lidelsen som dyret opplever, så er det lite som gleder meg like mye som å se at dyret får gi litt smerte tilbake.” Du gleder det vel ikke over den åpenbare lidelsen dyret opplever?

  Kajas siste blogginnlegg..Endene i Akerselva

 13. Samuel  •  Mar 5, 2009 @08:34

  Joakim:
  Ja, og det er helt grusomt. Jeg blir så sint når jeg ser mennesker holde på slik at jeg ikke vet helt hva jeg skal si…

  Kaja:
  Vel, jeg klarer ikke å unngå det. Det er som på en film, når en skikkelig motbydelig karakter som går rundt og bare lager faenskap. Når han endelig får den kula i panna, så er det ofte jeg tenker “Yess, han fikk som fortjent”. Samme er saken her.

  Hmm, setningen var ment slik: “Jeg digger bilder av at dyret får gi litt smerte tilbake, bortsett fra den åpenbare smerten dyret også føler i øyeblikket.”

  Kanskje ikke den best formulerte setningen nei, du har nok rett i det.

 14. Steven  •  Mar 12, 2009 @23:39

  Jeg forstår ikke hvorfor denne ‘sport’ er tillat ennå.

  Stevens siste blogginnlegg..Steady progress

 15. Samuel  •  Mar 13, 2009 @08:36

  Steven:
  Da er vi to!

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat