The Village

Anbefalinger

the_village_cover

M. Night Shyamalan er kanskje min favorittregissør. Ser vi bort fra den forferdelige “The Happening”, så har jeg likt alle filmene jeg har sett av ham; og det inkluderer Den Sjette Sansen, Unbreakable og Signs.

The Village er intet unntak. Det er en veldig undervurdert film, og svært mange jeg har snakket med har delte meninger om filmen. Det er kanskje i stor grad en “liker eller ikkeliker” film; enten hater du den eller du elsker den. Kanskje?

For meg er det en av mine desiderte favoritter!

Settingen

the_villageFilmen tar sted i det som ser ut som 1800-tallet i en liten landsby. Menneskene går kledd i hjemmelagde klær, og byen lever av hva den produserer. Byen er omkranset av en skog, og det er denne skogen som utgjør faremomentet i filmen. I denne skogen finnes det noen vesener som er en trussel for menneskene. Heldigvis er det en fredsavtale mellom byen og skogen; menneskene får leve i fred så lenge de lar skogen være i fred.

Plutselig brytes fredsavtalen…

Et utopisk samfunn

The Village - Hovedrollen IvyI utgangspunktet er det et utopisk* samfunn. Et liv hvor man bruker tiden på å bygge et samfunn, lage mat, klær, opparbeide vennskap, holde regler, leke, lære. Kanskje noe slikt som de fleste av oss i en stressende livsførsel drømmer om og leter etter – et slikt samfunn hvor alt det tekniske maset tas bort. Et samfunn hvor motepresset, slankepresset, og jakten på det verdslige forsvinner helt, og blir erstattet av samarbeid for å få alt til å gli sammen i jakten på det perfekte.

Tanken på å bo i et slik samfunn som beskrives i denne filmen er noe jeg har tenkt på mange ganger, og selv om det hadde blitt mye jobb så hadde jeg gjerne forsøkt det i en periode. Farmen er vel det nærmeste vi kommer det i Norge…

Det som gjør filmen bra

thevillage_hunterEn gjengående setning i filmen er: “Vi er takknemlige for tiden vi har blitt gitt!”. Kanskje det er dét som gjør filmen best for min del. En takknemlighet over gledene i livet; hvor trivielle de enn måtte være. En takknemlighet for tiden i seg selv.

Det er en skummel film. Det er en romantisk film. Det er en film hvor det er lagt såpass mye jobb ned i de mellommennesklige relasjonene at en faktisk føler kjærligheten og varmen i lagt større grad enn i så mange av de romantiske klissefilmene. I tillegg har filmen en fantastisk moral og en motivasjon som er helt skremmende gjenkjennbar.

Filmen har blitt kritisert av mange for å ha en slutt som ødelegger, som gjør filmen dum. Det ironiske er at jeg syns slutten gjør filmen nettopp intelligent og ekstra spennende. Slutten kom for meg som en god overraskelse, og jeg husker jeg satt meg opp i sofaen i opprømthet da “bitene” falt på plass.

Alt i alt er dette en kjempeherlig film som både kan skremme litt, overraske litt, gi deg den gode og deilige følelsen, for ikke å nevne aha-opplevelsen. Den anbefales på det varmeste!

Terningkast 5

15 Comments

15 kommentarer

 1. Maren  •  Mar 10, 2009 @13:17

  Tuller du?! Er det flere enn meg som har gått å tenkt på leve i “gamledager”?! Jøss… Nå blei jeg overraska! Hehe… Har ofte ønska at jeg levde for lenge siden. Det virker så koselig på filmer osv… Når man måtte bruke hest for å komme seg av gårde, istedetfor bil for eksempel. Når man måtte bedøke folk for å snakka med de, istedetfor å sende meldinger på msn ellerno. Tenk! =D

 2. Joakim  •  Mar 10, 2009 @13:27

  Som jeg skulle sagt det selv. Jeg hadde faktisk tenkt å skrive om The Happeing og The Village i dag, før jeg leste innlegget ditt, men nå drøyer jeg det innlegget litt. The Happeing var en veldig veldig skuffende film, fra en vanligvis veldig god filmskaper. Men The Village var en knall film, en film jeg har sett mange ganger å aldri blir lei av.

  Joakims siste blogginnlegg..Jeg vil til Tyrkia

 3. obskur  •  Mar 10, 2009 @14:23

  I likhet med deg er jeg en stor M. Night Shyamalan fan og syns igrunn at dette også var en svært god film. Den Shyamalanske vrien på slutten har jeg heller ingen problemer med – greit nok at det ikke var særlig overraskende, men det plager meg ikke nevneverdig. Filmen er strålende regissert og klippet og skuespillerprestasjonene er det heller ingenting å utsette på, men det er én ting som plager meg. *Spoiler* Det er så forferdelig ulogisk at en blind jente skal være i stand til å ta seg frem alene langt inne i skogen. Det hadde, etter min mening, aldri gått an og det ødelegger litt av filmen, syns jeg. Ellers er jeg enig i at den er deilig skummel – spesielt liker jeg den siste scenen med “monsteret” ute i skogen” – den er strålende! *Spoiler*

 4. Samuel  •  Mar 10, 2009 @17:31

  Maren:
  Selv om jeg ikke hadde bekreftet at jeg tenkte slik så hadde det garantert vært noen som var nysgjerrige på det samme – det er det liten tvil om. Men for min del er det ikke hestene og kommunikasjonsvanskene som frister, men kanskje forenklingen av livet. Nå er det så mye som foregår i hodet på oss alle – jobb, mote, a, b, c, d, e og f. Jeg liker tanken på at man kan fokusere på ting som får litt mer konkret virkning til tider. Vanskelig å forklare egentlig, men det er så mye i det som frister.

  Litt som jeg også blir veldig interessert i å leve som en Samurai i Japan på 1600-tallet ;)

  Joakim:
  Hehe, så vittig at du hadde det! Har du sett Lady in the Water da? Den er jeg veldig nysgjerrig på. Slik jeg har hørt det så begynte kvaliteten å falle da Shyamalan produserte The Village, så ble det dårligere med Lady in the Water, og det verste så langt er The Happening. Altså en nedadgående kurve. Nå er jeg strengt uenig angående The Village, men kritikerne og salgstallene sier jo sitt.

  obskur:
  Jeg ble faktisk overrasket. Jeg trodde til dels det var en middelalderfilm med noe sære monstre som til en viss grad gjorde filmen litt rar, men da jeg oppdaget at ting var som de var, så ble jeg veldig glad.

  *spoiler*
  Jeg ble overrasket for å si det slik, da jeg innså at alt var naturlig og logisk.

  At ei blind jente klarer å ta seg frem steder går igjen flere ganger i filmen da. For det første så finner hun rett frem til den skadde, og hun kan løpe over engen sammen med han freaken. For min del så var det forklarlig at hun faktisk klarte å gå som hun gjorde, og at blinde utvikler en retningssans er det for meg liten tvil om.

  Det tidspunktet hun kunne ha mistet orienteringen var jo nettopp der i den siste scenen. Men, som du sikkert husker, så finner hun tilbake til et referansepunkt på slutten som gjør at hun kunne peile retningen igjen. I mine øyne er det forklaring nok.

  Jeg DIGGER den scenen. Du har nettopp blitt forklart alt, og så plutselig er ikke alt så sikkert allikevel ;)
  *spoiler*

 5. Joakim  •  Mar 10, 2009 @17:40

  Samuel: Ja, jeg måtte trekke litt på smilebåndet da jeg oppdaget minuttet før jeg skulle skrive at du hadde kommet meg i forkjøpet. Lady in the water har jeg ikke sett, skal sant sies har jeg ikke fått med meg at det finnes en film med det navnet. Men nå som jeg vet må jeg jo finne den, må jo se alle hans filmer. The Happening var en utrolig dårlig film, den gjorde meg faktisk litt irritert, det skjedde jo liksom ingenting.

  Joakims siste blogginnlegg..Spøkelser, nakne jenter og Miley Cyrus

 6. obskur  •  Mar 10, 2009 @17:45

  Jeg tror noe av grunnen til at sluttvrien på filmen blir litt forutsigbar, er rett og slett fordi den er laget av M. Night Shyamalan – og så lenge man har sett noen filmer av ham før, forventer man at det skal komme en slik vri – og da er det ganske lett å gjette seg til det. Hadde filmen vært laget under et annet navn er jeg ikke så sikker på om jeg ville ha gjettet det.

  *spoiler*
  Jeg forstår hvor du vil hen med retningssansen og er til en viss grad enig, men det må ikke glemmes at der hun løper rundt tidligere i filmen er hun allerede kjent og har ofte personer hun kan forholde seg til. Hvis jeg ikke husker helt feil, vet hun alltid hvor mange steg hun skal ta for å komme seg rundt (mener å huske at hun teller stegene høyt ved noen anledninger) – i skogen kan hun jo ikke gjøre det på samme måte ettersom hun aldri har vært der før
  *spoiler*

 7. obskur  •  Mar 10, 2009 @17:48

  Forresten kan det nevnes at Lady in the Water var skuffende i forhold til hva han har levert tidligere, men jeg syns ikke den var så dårlig som anmeldere skal ha det til den heller. Dog, den er en ganske bratt nedadgående kurve fra The Village til Lady in the Water. Dessverre.

 8. Samuel  •  Mar 10, 2009 @17:48

  obskur:
  Dét er sant, hun teller faktisk.

  *spoiler*
  hvis vi da forutsetter at hun har retningssans og blir satt til å gå i én spesifikk retning – så har hun altså alle forutsetninger til å klare å gå rett frem basert på dette referansepunktet hun finner tilbake til etter den sekvensen. Det er dét jeg mener :)

 9. obskur  •  Mar 10, 2009 @17:56

  *spoiler*
  Joda, jeg forstår argumentasjonen, jeg bare klarer liksom ikke helt det at hun ville klart å komme seg frem skadefri og jeg er litt tvilende til at blinde har god retningssans, men dette vet jeg igrunn ingenting om, jeg bare synser litt :P
  */spoiler*

 10. Joakim  •  Mar 10, 2009 @18:04

  Når dere først snakker om blinde mennesker har jeg en artig historie å fortelle.

  For et år siden hadde jeg et vikariat ved en PU-bolig en plass her i Telemark, ved disse boligene hadde vi en bruker som var blind og han overrasket meg veldig en dag. Brukeren skulle hver dag bli hentet på sin arbeidsplass (arbeidstrening), denne arbeidsplassen lå ca 2 mil unna boligene. Første gang jeg hentet han og vi var på vei hjem begynte han å nevne stedene vi kjørte fordi, og han hadde rett hele veien. Han kunne ikke se noen verdens ting, men ved å høre, kjenne hvordan bilen kjørte og telle inni seg viste han alltid hvor han befant seg i forhold til jobben og hjemmet.

  Denne historien har ikke noe med filmen å gjøre, men det var en artig historie om blinde som var verdt å nevne.

  Joakims siste blogginnlegg..Spøkelser, nakne jenter og Miley Cyrus

 11. Samuel  •  Mar 10, 2009 @18:27

  obskur:
  Hehe, jeg forstår også poenget ditt – jeg bare prøver å si at så lenge det er film så kan jeg godta noe som ikke er 100% logisk dersom jeg kan finne en potensiell forklaring. Når det er sagt så har jeg aldri tenkt så mye over det før nå, og liker filmen like godt tross din kverulering ;) Hehehe

  Joakim:
  Wow, det var utrolig imponerende. Har inntrykk av at blinde tar til seg utrolig mye informasjon som går utenfor vår synlige verden nettopp fordi det er alt de har å forholde seg til. Jeg er svært imponert, og takk for at du delte det :D

 12. Maren  •  Mar 10, 2009 @18:33

  Okei… Jeg må bare blande meg litt med en film om en blind gutt jeg kom over… Take a look: http://www.youtube.com/watch?v=c49dS76KhGc (:

  DET er imponerende, det!

 13. Samuel  •  Mar 10, 2009 @18:40

  Maren:
  Absolutt. Har sett den videoen utallige ganger før, og blir alltid like imponert!

 14. Joakim  •  Mar 10, 2009 @18:43

  Når en sans er borte forsterkes de andre vet du Samuel. Jeg husker en dokumentar jeg så for en tid tilbake, om en blind afro-amerikansk gutt som syklet og gikk på rollerblades helt uten hjelp.

  Joakims siste blogginnlegg..Jeg kjeder meg!

 15. Heidi  •  Mar 12, 2009 @11:47

  Jeg har Lady in the Water på DVD, og likte den bedre enn The Village.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat