Skadelig barneTV?

Debatt, Samfunn

drommehagenHopsi Deisi, Hinkelpinkel, Makka Pakka, Konglene, Vottene, Hahoene?

“I motsetning til de fleste programmene som er myntet på smårollinger, er Drømmehagen ikke primært skapt for å være undervisende. Isteden er det meningen at programmet skal hjelpe barn med å slappe av, og å utvikle rolige forhold til sine foreldre. Anne Wood uttalte at «Vi ble veldig oppmerksomme på den nervøsiteten som oppstår rundt det å ta vare på og oppdra små barn, en nervøsitet som viste seg på mange måter, men en av de virkelig vanlige emnene som skapte nervøsitet var sengetid. Dettte er den klassiske tiden for spenninger mellom barn som vil være oppe, og foreldre som vil at de skal legge seg… Så dette programmet handler om å roe ting ned, mens de fleste andre barneprogrammene på TV handler om at mest mulig må skje.»

I 2007 vant Drømmehagen barnas BAFTA for «Pre-School live action».”

Kilde: Wikipedia

Jeg ble idag på vennebesøk nærmest nødt til å se på dette programmet. Med småbarn i huset som skulle legges snart, så hadde de funnet ut at Drømmehagen var en perfekt måte å få sin lille krabat til å roe nerver og dermed komme i god modus for sovetid. Egentlig akkurat slik som det skisseres i sitatet fra Wikia.

2007-3-27-teletubbiesTinky-Winky, Lala, Dipsy og Po?

“Teletubbies er et TV-program produsert for BBC av Ragdoll Productions. Serien er for barn, og handler om Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa, Po og støvsugeren Noo-noo som leker i Tubbieland med kaniner, blomster, en vindmølle, og rør (høyttalere) som stikker opp av bakken og snakker. «Hodepynten» til Teletubbiene skal forestille å være forskjellige typer av TV-antenner. Sola har en sentral del i historiene, som en slags kommentar til det som skjer ved at babyen i sola («spilt» av Jessica Smith) blir overrasket, skvetter, ler og så videre. Skaperene har lagt vekt på pedagogikk og at barna skal oppdage nye ting i programmene etterhvert som de blir eldre.”

Kilde: Wikipedia

Dette var jeg et mer eller mindre frivillig offer for i tiden da jeg ble storebror, og vi fulgte da disse fire figurene med de forskjellige fargene og antennene i sine dagligdagse gjøremål. Det bestod som regel i å vimse rundt på et jorde, danse, hive på seg en kjole og leke litt med en ball. Så tok støvsugeren og ordna opp litt, mens de fire snakka med noen rør rundt omkring på dette jordet.

Spørsmålet er…

Hvor bra er dette egentlig for barna?

Foreldrenes ansvar?
Jeg klarer ikke å la være å stille spørsmåltegn ved pedagoger som tar bort ansvaret for barnas leggetid fra barna og over på barnetv. At barn skal hypnotiseres til å godta leggetiden fremfor at de rett og slett må lære seg til å høre etter de voksne. Det har jo fungert i generasjoner, og det som igjen og igjen har vist seg å være det beste middelet er å være konsistent. Men nei, Drømmehagen skal hypnotisere barnet slik at foreldrene skal slippe å være foreldre.

Ok, nå overdriver jeg. Jeg syns det er kjempeflott at barnetv har iallefall litt fokus på at barna ikke skal hisses opp rett før foreldrene skal legge dem. Jeg misliker bare måten det blir gjort på, og syns ærlig talt at foreldrene må lære seg å sette grenser og regler selv. Hypnose er nok å ta hardt i, men det er nesten ikke langt unna.

Språklig dilemma?
Barn i 0-3-årsalderen er midt i en språklig opplæring, og når disse små da får en daglig dose med skvidder fra begge disse seriene hvor språket til individene er fullstendig mangelfullt, og i beste fall kan de si sitt eget navn og “aaaiiieeeoo” eller tilsvarende, så ser jeg på ingen måte noen positiv effekt av det.

Et direkte eksempel hørte jeg også idag; et barn som hadde begynt å utvikle språk mistet det nesten fullstendig etter det begynte å se på Teletubbies, og måtte læres opp på nytt.

Handlinger?
Her igjen har jeg en del spørsmålstegn. Kan man argumentere med at barna i den alderen ikke bryr seg om handling? Eller er det bare meg som reagerer på at handlingen gjennomgående i disse seriene er ting som ikke har noe rot i virkeligheten?

 • Å fly en luftballong midt i skogen, og se den setter seg fast i trær og greiner.
 • Å snakke til noen rør som stikker opp midt i et jorde
 • Å kle seg opp i skjørt og danse rundt, selv om det er snakk om en mannlig figur
 • Å gå rundt med ei veske
 • Å snu seg mot kamera!
 • Å gjentatte ganger snu seg mot sine to “søsken” og kysse dem på munnen

Det er bare så mye tull i disse seriene, og jeg kan aldri i livet forestille meg at det har noen som helst positiv effekt på våre barn. Snarere tvert imot tror jeg det kan skade dem.

Så jeg spør…

Jeg skal ikke dra dette ut for langt; du fatter poenget mitt. Jeg lurer bare på om det kun er meg som har reagert på dette, og om det er slik at jeg virkelig ikke fatter hvor geniale disse programmene er? For foreldre og barn elsker det jo tydeligvis…

10 Comments

10 kommentarer

 1. Heidi  •  Apr 8, 2009 @18:44

  Kanskje det er litt som loff, at det ikke er direkte skadelig i seg selv, men tar opp plassen til mer næringsrik føde.

  Heidis siste blogginnlegg..Heltemot eller anstendighet?

 2. Joakim  •  Apr 8, 2009 @21:38

  Han ene i Teletibbuie fikk sparken fordi han er homofil:P

  Joakims siste blogginnlegg..Til Ithil

 3. majann  •  Apr 8, 2009 @21:40

  jeg er ganske overbevist om at det er litt sånn at om 20 år, når de som ser barneTV i dag, er blitt så gamle som vi er, så mangler de VERDIFULLE minner om det de så på nrk klokka seks hver dag….jeg har gode minner – utelukkende GODE.

  – det er trist, at de ikke får se Janosch, og Bjørnen og Tigaren i Pa-na-ma, og Portveien med Raffen, og Fraglene, og Bevaremegvel, og…..bumpibjørnene….trist.

  majanns siste blogginnlegg..Lykke er… (2)

 4. Spire  •  Apr 8, 2009 @22:55

  Jeg er helt enig, og du har tatt med de fleste poengene her som jeg har tenkt på i de senere år, da dette kom på tv.

  Da jeg var lita (føler meg gammal nå!), så lærte man jo av postman pat, pelle politibil og thomas tog. Sesam Stasjon, fragglene osv osv.

  Idag lærer barna skvip. Er jo ikke rart mange sliter!

  Spires siste blogginnlegg..Nordlendingen har landet

 5. Ingvild  •  Apr 9, 2009 @12:10

  Jaja, alt var jo så utrolig mye bedre før…

 6. Kille  •  Apr 9, 2009 @17:43

  Hm, nå ses det på barne-tv hver kveld her, men vi har enda ikke sett verken drømmehagen eller teletubbies ;)

 7. gneis  •  Apr 9, 2009 @19:33

  Foreldre elsker ikke disse programmene..men av en eller annen (merkelig) grunn liker barna dem. Meningsløse lyder, som setter seg som LIM i hodet! Åh..slitsomt!

  gneiss siste blogginnlegg..Påske meg her og påske meg der..

 8. Joakim  •  Apr 10, 2009 @00:30

  Dagens barne tv er bare programmer fylt opp med meningsløse fantasifigurer, slitsomme lyder og mange ting som blinker. Unger elsker det jo, det ville sikker alle oss gjort om vi var små også. Men hvor er det pedagogiske dem sier barne tv inneholder? Jeg vil tørre å påstå at Portveien to var mye mer pedagogisk enn Teletubbies

  Joakims siste blogginnlegg..Det er ikke juks

 9. Vivi  •  Apr 10, 2009 @13:28

  Her er Drømmehagen fast takst nesten hver dag, men jeg understreker at vi IKKE trenger dette for å få lagt englene våre. Jeg tror derfor heller ikke det er snakk om at TV’n overtar ansvaret for å roe barna, men det er vel heller et “apropo”…ja, også er det et kjekt program fordi barna roer seg ned – noe som passer når de snart skal legge seg… altså “apropo”.

  Når det gjelder språklig dilemma, tenker jeg at dette er et ikke-problem. Min treåring er nesten for stor til å se drømmehagen, han har altså begynt å miste interessen for det. Han snakker svært rent, til tross for timer foran drømmehagen da han var yngre. Jenta mi på 1 1/2 er derimot svært fascinert – og jeg tror det er lydene i kombinasjon med det hun ser, handlingene, som er årsaken. Det er spennende, det er rart, det er uvant, og slike ting fanger ofte barns oppmerksomhet.

  Som pedagog vet jeg at det er viktig å la barn få være barn, og i hodet på en ettåring (og-der-omkring) skjer det så mye som ikke har logiske forklaringer, og derfor er det greit med et program der barn får være barn. Et program som legger seg på barns nivå. Alt trenger nemlig ikke ha undervisning og rasjonelle handlingsmønstre som agenda, noe kan faktisk tillate seg å bare være tull og tøys. I en ettårings hjerne finnes det nemlig mye av det som vi kaller tull og tøys, og siden Drømmehagen sendes klokken halv seks (før ordinær barnetv) tror jeg nok den er mer myntet mot de ALLER minste og ikke treåringene, som etter mitt syn blir for gamle til dette programmet.

  Postmann Pat, Fraglene og alle de andre programmene som vi voksne kjenner – er også tilgjengelige, enten på dvd eller av og til på barnetv. Om drømmehagen blir like savnet av mine når de selv blir voksne, er for tidlig å si, men jeg tror det.

  Vivis siste blogginnlegg..Mannfolkprat og Neglecta!

 10. Samuel  •  Apr 12, 2009 @11:55

  Heidi:
  Loff er jo ikke akkurat sunt heller da ;)

  Du har muligens et poeng, men jeg tror det er verre enn som så.

  Joakim:
  Hehe, var det han lilla? :P

  majann:
  Nå kan det nok sies at de færreste av oss har relativt lite barnetv-minner fra da vi var 1 år gammel. Forhåpentligvis blir det bedre når de blir litt eldre, men da har de annet piss som DragonBall og YuGiOh… Fysh, don’t get me started!

  Spire:
  I know, det er helt utrolig. Skulle ønske ikke foreldrene tillot det; men som jeg sier til majann; kanskje de får noe bedre når de blir større..

  Ingvild:
  Oh the irony? :P

  Kille:
  Du er min helt, Kille! Can I express myself any clearer? ;)

  gneis:
  Åjoda, jeg har lest mange foreldres lovprisning av dette pisset før jeg skrev blogginnlegget – men godt du er uenig. Kan ikke fordra de klistrende lydene, utrolig at noe så grusomt kan feste seg så mye..

  Joakim:
  Det tror faktisk jeg også. Portveien to med masse prat og normal interaksjon mellom mennesker og figurer. I starten er det gøy på grunn av figurene, og desto eldre en blir desto mer lærer en faktisk av programmet.

  Vivi:
  Jeg har selv snakket med foreldre som sier programmet er så greit fordi det blir så lett å legge barna etterpå, så noen overlater nok litt av arbeidet til barnetv. Som sagt så overdreiv jeg nok hvor “fælt” det var at barnetv roet ned barna – for det syns jeg jo på alle måter egentlig bare er bra. Jeg liker bare ikke Drømmehagens måte å gjøre det på.

  Språklig så eksisterer muligheten for at det skal ødelegge, selv om den ikke er til stede hos deg. Det har jeg allerede eksemplifisert.

  Såklart skal barn få være barn. Du tar opp andre serier som har blitt vist før; jeg tør nå påstå at disse programmene også lot barn være barn selv om det var en hel del pedagogikk lagt inn i disse programmene.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat