Begraves eller kremeres?

Personlig

urne-01Et spørsmål som til stadighet dukker opp i hodet mitt, selv om jeg egentlig tenker lite på temaet, er hvordan jeg vil bli gjenforent med naturen etter jeg er gått bort. Hvis vi nå ser bort fra de mer uheldige metodene som å bli senket til havets bunn i en plastpose mot min vilje, så gjenstår det kun – såvidt jeg vet – to muligheter. Tradisjonell begravelse, eller en litt mer utradisjonell (i Norsk forstand) kremasjon. Spørsmålet er hvordan skal en velge?

Fra jord til jord?

I Norge er det jo absolutt erketypisk å gå for en begravelse med kiste og hele pakka. Senkes i jorden, og gi resten av familien et sted å besøke i senere tid. At det kan være terapi å snakke til sine etterlattes graver kan muligens også stemme, selv om jeg aldri har hørt at folk har gjort det utenfor amerikanske filmer. Allikevel er det å stelle graven og holde det pent der en måte å hedre minnet om våre kjære etterlatte, og dét er veldig vanlig i Norge. Høytider, fødselsdager og andre merkedager er spesielt typiske dager for denslags. Jeg syns absolutt det er en fin tanke, samtidig som jeg ikke mener at vedlikehold av ei grav er nødvendig for å hedre et minne.

Fra jord til støv?

Kremering derimot, det blir noe helt annet. Kroppen blir lagt inn i en ovn og flamberes i noen timer til levningene reduseres til aske. Så knuses benrestene i en slags knusemaskin. De brenner jo ikke like godt. Så helles alt i en urne, og leveres til de etterlatte. De har så noen forskjellige muligheter. Stort sett ender urnen opp på kirkegården den også; enten begraves den, ellers settes den et sted. De etterlatte kan søke om å få begrave urnen selv (i motsetning til hva man kan ved vanlig begravelse), og de kan søke om en privat spredning. Jeg vet ingenting om hvor mange prosent som får tillatelse til dette, men det er jo virkelig her kremering skiller seg mest fra vanlig begravelse. I alle fall når vi ser på avslutningsseremonien.

Tanken, slik jeg har forstått det, er jo at man holder en nokså vanlig minnestund, men i stedet for å senke ei kiste i bakken så har man en urne med personens aske i. Denne asken er man som sagt ikke fri til å gjøre hva man vil med, men det finnes muligheter. Det er her min romantisering av kremeringen kommer inn; for hva om man tømmer asken rundt personens favoritt-tre? Eller på min elskede badeplass? Eller kanskje i havet, dersom det var avdødes ønske? Da ville man i praksis slått flere fluer i en og samme smekk! La meg skrive i ‘jeg’-form fra nå av.

For det første ville jeg slippe å ende opp på en kirkegård med masse andre døde mennesker ved siden av meg, og masse ikoniske steinstøtter over meg som gjør det vanskelig å skille min gravplass med Johannes Gundersens (f. 9.7.22, d. 3.1.81 – takk for alt).
For det andre ville mine etterlatte slippe å stelle ved graven og bruke masse penger på blomster, lykter og andre dekorasjoner.
For det tredje ville de slippe å bekymre seg for gravplasskostnaden og fornydelse/forlengelse av gravene.
For det fjerde ville de i like stor grad kunnet besøke mine levninger bare ved å besøke stedet hvor asken ble tømt – eller en tilknytning til stedet. Eksempelvis om jeg ble tømt i havet eller ei elv, kunne jeg når som helst blitt besøkt ved at vedkommende gikk et eller annet sted langs elven, eller ved havet.
For det femte ville JEG blitt fornøyd, for hvor er det vel bedre å ende opp enn i sitt favorittsted? Heller det enn et sted man nærmest vegrer seg for å besøke…
For det sjette slipper mine etterlatte å tenke på at mine levninger blir spist opp av andre organismer.

Fra jord til …?

Det vanskelige spørsmålet er jo; er min familie klar for det? Når det kommer til hvordan ens kropp skal forenes med moder jord, så vil jeg egentlig si at alle egosentriske behov bør vike for de etterlattes. Ønsker de ett konkret sted å besøke, midt mellom masse andre steiner? Eller liker de idéen på å kunne besøke favorittstedet ditt og minnes deg på den måten? Jeg kan ikke svare for deg og dine, og jeg kan heller ikke svare for mine. For i mitt vedkommende så spiller det jo egentlig ingen rolle, for jeg kommer jo strengt talt ikke til å merke forskjellen!

Så mitt egentlige ståpunkt er at jeg aldri kommer til å be mine etterlatte om å kremere meg; det får bli opp til dem. Uansett håper jeg de tar det de kan ut av kroppen min og donerer det til de som skulle ha behov for det – for organdonasjon er viktig!

Trosrelatert?

Hva med trosspørsmålet? Er det greit å kremere seg i følge kristen tro? Hva med “Fra jord til jord”? Vel, jeg tror ikke Gud ville stoppet noen ved perleporten og si “Hah, nei du ble kremert du – ta heisen ned heller, her er du ikke velkommen”. For ikke å nevne alle de stedene i Bibelen som nevner at kroppen kun er et verktøy, og at det er sjelen som er det vesentlige komponentet i vår bevissthet. Så basert på min tro, så er jeg overbevist om at det er greit. Jeg vet ikke hva som gjelder for andres trossamfunn, det gjør kanskje du?

Til slutt

Som jeg sier så kommer jeg nok aldri til å kreve eller ønske veldig mye i denne sammenhengen, det lar jeg heller være opp til mine etterlatte. Jeg bare merker at tanken på å ende mitt liv flytende nedover elven som jeg elsker over alle andre jordens vidundre tiltrekker meg merkelig mye..

Hva syns du om den tanken da?

21 Comments

21 kommentarer

 1. Spire  •  May 23, 2009 @18:21

  Okei skal vi ta din mening om trosrelaterte begrunnelser, burde jeg absolutt bli kremert. Uansett er dette noe jeg vil, fordi at det å skulle ligge i mørke, langt under jorden, men fem fot jord oppå meg og aldri få se dagens lys og oppleve lys igjen, er torturtanke for en hardbarka nordlending som meg, som lovpriser lyset og de måneden i året der vi har lys døgnet rundt. Jeg vil kremeres og spredes!

  Spires siste blogginnlegg..Hareunge2

 2. Maren  •  May 24, 2009 @00:24

  Sånn standard… Så sier alle at de vil kremeres… Men det vil jeg og!

  Jeg har nemlig fått det for meg at jeg kan våkne til live igjen under jorden, etter at jeg er blitt begravd! Jepp… Jeg har sett aaaltfor mange filmer. Men! Dette har fått meg til å bli livredd for det. Derfor – om jeg kremeres, så er jeg jo… Da er jeg jo aske! Vil påstå at sjansen for å våkne igjen som aske er minimal… ;)

 3. Vrangpeis  •  May 24, 2009 @12:51

  Hadde jo vært litt morsomt å bli sprengt i filler av en kjempeladning med TNT, slik at en virkelig forlot denne verden med et “Bang!” Ellers bør man jo tenke på hvor mye plass man skal bruke på å grave ned døde organsimer.. For min del virker kremering som det eneste alternativ..

 4. Joakim  •  May 24, 2009 @13:55

  Jeg skal kremeres, aldri likt tanken om å bli gravlagt på en kirkegård omringet av x antall andre graver.

  Joakims siste blogginnlegg..Jeg føler meg litt lurt

 5. Lars F  •  May 24, 2009 @20:27

  Jeg foretrekker nok å begraves “vanlig”. Fra jord til jord. Det skal sies at jeg ikke har tenke mye over dette.

  Det jeg vil kommentere er at jeg som personlig kristen, heller ikke ser noe galt med å kremeres. Som du sier, poengterer Bibelen flere ganger at kroppen er “ubetydelig” i den åndelige sammenheng, og at det er sjelen som er vesentlig.

  Lars Fs siste blogginnlegg..Hva ville du gjort-leken

 6. Heidi  •  May 25, 2009 @15:59

  Jeg har lyst til å begraves miljøvennlig. Vanlige, moderne kister er utrolig lite miljøvennlig, av mange grunner, men nå finnes det stadig flere (raskere) biologisk nedbrytbare alternativer som flettede kister, sterkt papir osv. Ikke at jeg ville hatt noe imot å kremeres heller, jeg er jo tross alt død, og ingen skylder den døde kroppen min noe som helst.

  Uansett, jeg liker kirkegårder, siden de minner oss om at vi tross alt skal dø. Vi har et veldig unaturlig forhold til døden i vårt samfunn, og jeg mener vi trenger flere påminnere om at døden er uunngåelig, og at det ikke er noe galt i det. Det er ganske mange religioner og filosofer som snakker om at vi må dø før vi kan leve.

  Jøder kan forresten ikke kremeres.

  Heidis siste blogginnlegg..Om å diskutere som venner

 7. Spire  •  May 25, 2009 @16:38

  Dessuten gir jeg egentlig litt pokker om hvor jeg blir av. Jeg er jo trossalt død. Merker ikke noe av det uansett:p

  Spires siste blogginnlegg..HRMF

 8. Dan  •  May 26, 2009 @15:19

  I veldig mange land er det faktisk påbudt å kremeres av hensyn til plass, så den aller mest vanlige måten å behandle døde på er å kremere dem for å sette urnen enten ved slektens “område” eller hjemme i stua.

 9. Line  •  May 26, 2009 @16:23

  Jeg vil begraves. Like hel som jeg er nå. Men helst ikke enda på en stund.

  Lines siste blogginnlegg..Siden det er mandag…

 10. Kille  •  May 26, 2009 @20:07

  Hvis det går etter mitt ønske, vil jeg kremeres (etter evtl. “tømming” for brukbare deler ;)) og spres i vannet. Jeg liker overhodet ikke kirkegårder og tanken på å lage masse jobb til mine etterlatte etter at jeg er død. Jeg mener at man fint kan minnes de døde hvor som helst og tanken på å være “litt overalt” etter min død er egentlig ganske flott. Jeg elsker vannet og har alltid gjort det :)

 11. Samuel  •  May 27, 2009 @07:40

  Spire:
  Hvorfor bør du kremeres basert på det jeg sier om religion? Jeg tok ikke den helt…

  Maren:
  Sjansen er faktisk helt ikke-eksisterende ;) Men jeg tror ikke du trenger å bekymre deg for å våkne til live under jorden, for det gjøres nemlig såpass mange undersøkelser av deg før du begraves at sikkerheten om at du faktisk er død er så nær opp til (om ikke akkurat) 100 % som det er mulig.

  Vrangpeis:
  BOOOOM! Takk for meg ;) Hehe, er ikke uenig i det du sier, selv om en litt mindre voldelig død nok hadde vært lettere å svelge for mine etterlatte.

  Joakim:
  Det vil altså si at du setter ditt ønske om å kremeres over dine etterlattes ønsker, eller har du diskutert dette med dem?

  Lars F:
  Det er jo den mest vanlige måten å avslutte livet på, så det er ikke rart. De færreste av oss tenker nok så veldig mye over akkurat dette (enda). Takk for at du backer opp med litt biblefacts ;)

  Heidi:
  Høres veldig bra ut det :) Liker din økologiske tankegang.

  Dan:
  Jepp, men hva ønsker du?

  Line:
  Hehe, nei, forhåpentligvis ikke enda :) Men er det noen spesiell grunn til at du ønsker å begraves fremfor å kremeres? Bare god gammeldags tradisjon, eller har du noen annen grunn?

  Kille:
  Tømming er viktig. Det ser ut til at vi er veldig enige med tanke på hvor vi i så fall ønsker å spres, og det er jo hyggelig. Vi kan tilbringe evigheten sammen som små støvkorn i vannet ;)

  Det er hyggelig å se at du tar hensyn til dine etterlatte. Hva da om dine etterlatte har et sterkt ønske om å ha ei fast grav å besøke; ville du da muligens ombestemt deg?

 12. Kille  •  May 27, 2009 @08:41

  Siden mine etterlatte i tilfelle også risikerer å være “spredd” rundt i Europa, er det sikkert det enkleste for alle ;) Men sånn generelt sett synes jeg at den avdødes ønsker burde gå foran de etterlattes ;)

 13. Samuel  •  May 27, 2009 @09:37

  Kille:
  Hadde min mor gått bort og hatt noen ønsker, hadde jeg gledelig imøtekommet dem uansett hva jeg følte selv. Personlig har jeg derimot ingen sterke ønsker, det er derfor jeg føler at jeg kan la andre ta sine valg for mine levninger uten at de skal ha dårlig samvittighet for det.

 14. Maren  •  May 27, 2009 @14:01

  Jeg har jobbet på Berge Gård. Der var det flere som døde. Der tok de ikke masse tester, akkurat. Bare en lege innom for å sjekke at hjertet ikke slo lenger. Og – det er faktisk mulig å våkne igjen selv om ikke hjertet slår, tror jeg…

 15. Maren  •  May 28, 2009 @23:09

  Dessuten – Du sa: … nær opp til (om ikke akkurat) 100 % som det er mulig. Jeg er nemlig helt sikker på at jeg er den ene prosenten som ikke er heeelt død.

  Jadda…

 16. Joakim  •  May 29, 2009 @15:47

  Jeg har diskutert det med min familie, og flere av dem vil kremeres selv.

  Joakims siste blogginnlegg..Endelig sommer

 17. Spire  •  May 31, 2009 @11:53

  Maren skrev:

  Jeg har jobbet på Berge Gård. Der var det flere som døde. Der tok de ikke masse tester, akkurat. Bare en lege innom for å sjekke at hjertet ikke slo lenger. Og – det er faktisk mulig å våkne igjen selv om ikke hjertet slår, tror jeg…

  Men så er det minimalt med luft i bakken når du blir begravd da. Vil påstå at du faktisk kveles ganske raskt :p Om ikke av oksygenmangel, men av karbondioksidforgiftning.

 18. Maren  •  May 31, 2009 @14:42

  Spire:

  Men… Hvis ikke jeg er helt død når jeg er “død”. Da vil jeg heller dø av å brennes ihjel, enn å dø av å bli kvelt. Jeg syns vaffal det høres bedre ut. Men jeg er litt rar da ;) Hehe!

 19. Spire  •  May 31, 2009 @19:16

  Maren:

  Jeg er helt enig i at det høres bedre ut, derfor vil jeg også kremeres:p

  Spires siste blogginnlegg..HRMF

 20. Maren  •  Jun 1, 2009 @20:25

  Det er godt! Da er vi helt enige! (:

 21. Chuck  •  Dec 31, 2011 @11:31

  Thanks for helping me to see things in a dffireent light.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat