Forståelse for fotballhysteri? Kanskje…

Debatt, Morrosaker

Det er rart.. dette med fotballhysteri… Helt siden jeg spilte Championship Manager 97 (tror det var 97) med Barcelona, hvor jeg hver eneste gang jeg startet en sesong begynte med å kjøpe Erik Nevland – så har jeg likt denne spilleren til tross for at jeg ikke vet noe som helst om hans sportslige prestasjoner. Jeg eller noen av mine venner fant ham ved en tilfeldighet, og han hadde statistikk og evner som overgikk det meste av de profesjonelle spillerne den sesongen av spillet, i tillegg til at han var svært ung. Det førte jo til at alle kjøpte ham til sitt lag, på hver sin versjon av spillet.

soccer-player-1

Det jeg merker nå er at hver gang jeg nå hører om Erik Nevland, så tenker jeg på en spiller som er utrolig flink! Som virkelig kan drible seg gjennom sine motstandere og som burde sitte på toppen av tronen. I virkeligheten spiller han for Fullham. Fullham er et passe kjipt lag som i flere sesonger har kjempet for å forbli i Premier League og aldri gjort noe særlig av seg, men han har proffstatus da – så han smiler nok iallefall litt bredt. Poenget et at jeg rett og slett bare må innse at Erik Nevland er en ok spiller, men ikke den ultimate fotballspilleren jeg en gang trodde han var og ville bli. Jeg må innse at jeg tok feil.


Jeg klarer det ikke. Hver eneste gang jeg hører navnet hans, dukker det lille minnet om hans fantastiske statistikk opp, og jeg tenker atter en gang “Wow, for en spiller!”. Mitt hode er låst fast i en slags hypnose hvor jeg ikke klarer å glemme det gode, og ikke klarer å huske det dårlige eller middelmådige.

Hmmm…

Det er vel kanskje litt sånn det er med fotballfans også – de digger selv om laget ikke nødvendigvis spiller bra… De mimrer om seire og pokaler de aldri vil se igjen, og fryder seg over den tilfeldige seieren en gang hvert skuddår. De syter og klager over tapene; noen går så langt at deres humør daglig blir preget av lagets prestasjon; og alt som trengs er å innse sine dårlige valg og ta mer kvalifiserte valg.

Hmmm…

De klarer det heller ikke. Selv om laget deres hadde spilt seg ned i 6. divisjon så hadde de vært stakkarslige ofre av denne hypnoseliknende transen som ikke slipper taket på dem, og drar mye av selvrespekten deres ned i søla når den får dem til å proklamere sin kjærlighet offentlig – samtidig som de påstår laget sitt er det beste uten noen form for forbehold. Et destruktivt ballegrep som ikke later til å slippe taket tross at alle objektive fakta peker i andre retningen.

Altså…

Jeg tror jeg endelig forstår dem. Delvis. Ikke hooligan-delen. Ikke “vi-er-best”-delen. Den delen som gjør at de holder fast på sin affeksjon. Den delen som gjør at de aldri forandrer mening.

Jeg mener… Navnet Erik Nevland henger fremdeles fast i meg. Det er dumt, men jeg står iallefall for det. Begrunner det med at på CM97 så var han en kongespiller, for det var han virkelig. Akkurat det samme som disse stakkars supporterne – som i tillegg til å bemerke seg navnet faktisk tilskriver seg det og sier ‘vi’ når laget omtales. Som forteller at ‘vi’ gjorde det bra for ti år siden, eller at ‘vi’ vant de tre siste kampene mot Manchester United.

Det å velge et favorittlag.. det er kanskje ikke det smarteste en kan gjøre, for det går nesten alltid på subjektive fakta. Allikevel så får de min kudos for at de klarer å holde fast på idiotien.

Litt respekt står det nemlig av et så dumt valg!

18 Comments

18 kommentarer

 1. Maren  •  May 4, 2009 @16:20

  Øhhø… Jeg har aldri forstått meg på dette. Jeg er medgangssuporter så det holder! Huff… Det er ikke bra.

  Men… Nå går det bra. Så HEIA START! ;D

 2. Fru Irene, hun pene  •  May 4, 2009 @16:29

  Takk for respekten ;)
  Årh, fotball er deilig…

  Og i helga vant vi begge kampene – nasjonalt og internasjonalt! Juhu!

  Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Fantastisk helg og fantastiske venner

 3. Samuel  •  May 5, 2009 @07:14

  Maren:
  Jeg er også en fanatisk medgangssupporter, og ser jeg en sjelden gang en fotballkamp så heier jeg alltid med det beste laget. Dette blir veldig tydelig om jeg heier på lag A, og plutselig spiller lag B bedre fotball – da bytter jeg lag! Noen ganger heier jeg på et lag bare fordi alle i rommet heier på det andre. Fotball blir utrolig mye mer underholdende av det!

  Fru Irene, hun pene:
  Samtidig syns jeg jo det er sørgelig hvor mye enkelte gir seg hen til fotballen og lar det påvirke deres liv ;)

 4. Fru Irene, hun pene  •  May 5, 2009 @12:09

  Hvorfor er det sørgelig å la seg engasjere? Uansett hva man er engasjert i, så vil det påvirke ens liv – ikke bare når det gjelder fotball. Andre kan da synes at det er sørgelig at du gir deg hen til ting som måtte engasjere deg – og lar det påvirke ditt liv.

  Synes du først og fremst skal holde fast på respekten overfor andres interesser, jeg.

  Dessuten må jeg påpeke at det er fælt om man kun er medgangssupporter. Det handler om å dele både gode og mindre gode opplevelser sammen. I vanskelige tider trenger klubbene fansen sin enda mer. I’ll be there – trofast :)

  Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..LOVSANGER

 5. Dæniel  •  May 5, 2009 @12:44

  Må bare spørre, 96/97 eller 97/98? :)

 6. Samuel  •  May 5, 2009 @13:28

  Fru Irene, hun pene:
  Vel, jeg syns at det er litt sørgelig at noen kan finne på å være i dårlig humør og la det gå ut over de rundt dem – bare fordi laget de holder med tapte en kamp. Jeg syns faktisk dét er helt patetisk.

  Det er nemlig stor forskjell på å “la seg engasjere” og å “bli fullstendig påvirket av”. Det er den forskjellen jeg syns er både skremmende og sørgelig.

  Til sist vil jeg si at du viser en del av den “vi”-mentaliteten jeg nettopp påpeker i innlegget; for du står nemlig ikke sammen med eksempelvis Liverpool om du fremdeles er supporter selv om de taper. De står fremdeles alene, lykkelig uvitende om din status som supporter eller ei. Dersom du derimot reiser på kampene deres og hoier og skriker selv om de spiller elendig, da er du kanskje heller en supporter som faktisk utgjør en forskjell.

  Det er slik jeg kan forsvare min svært lite øyensynlige (men allikevel tilstedeværende) status som medgangssupporter, og det er absolutt ikke fælt. Det er mer riktig enn noe annet å nettopp holde med de som spiller bra, for da har en det gøy nesten uansett hvilken kamp en ser på.

  Jeg vil bare minne deg på en ting (som du kanskje har misforstått):
  Fotball og ekteskap er ikke det samme!

 7. Samuel  •  May 5, 2009 @13:29

  Dæniel:
  Jeg er for å være ærlig ikke helt sikker, begge delene høres like kjent ut :P

 8. Dankel  •  May 5, 2009 @14:33

  Takk for litt forståelse da.
  kjekt innlegg å lese til tross for:
  “Fullham er et passe kjipt lag som visstnok kjemper for å forbli i Premier League,”

  Det syns jeg var i strengeste laget! Jeg kommenterer direkte på dette og sier deg:
  Ta deg en bolle.

  sjekk ut tabellen/fakta før du skriver noe slikt! ( http://www.skysports.com/football/league/0,19540,11660,00.html )

  hvis du ser her så er Fulham på en delt 8plass og dermed bare bak everton og aston villa ( + de 4 store. )

  de som kjemper for å forbli i premier league er overaskende nok Newcastle og de på bunnen.

  De 2 siste sesongene endte fulham over nedryksstreken, og hadde problemer, men per i dag, er Fulham en klubb jeg har stor respekt for! Jeg ender gjerne komentaren med å si at de slo Manchester United 2-0 i år.
  -a

 9. Samuel  •  May 5, 2009 @16:51

  Dankel:
  Jeg tar meg en bolle og oppdaterer teksten. Takk for at du oppklarer slikt, det er til det beste for alle! :D

 10. Lars F  •  May 6, 2009 @13:40

  Først og fremst; det å ha et favorittlag er bra! Det skaper samhold, relasjoner, gode sosiale muligheter og tusenvis av samtaleemner!

  Jeg har heller aldri forstått meg på hooligan-greia, det er idiotisk. “Vi er best”-dealen er lettere å forstå seg på, men kan tidvis bli litt dum.

  Jeg mener Liverpool har vært bedre en Manchester United i år. Det kan kanskje virke som en dum påstånd, i og med at Utd har sanket flere poeng enn Liverpool. Men United har spilt utrolig mye kjedelige 1-0-kamper, mens Liverpool har etter min mening spilt langt bedre fotball. Hadde poeng-differansen vært større, hadde påstanden min vært idiotisk.

  Med andre ord, jeg mener Liverpool har vært best, selv om tabellen viser noe annet. Men siden det er (maks) seks poeng forskjell synes jeg det er en mening jeg kan ha. Hadde jeg vært Arsenal-supporter (12p bak Utd) og ment det samme, da hadde “mitt lag er best uansett”-greia blitt litt for dum.

  Og ja, jeg digger, ja til og med elsker laget mitt selv når de ikke leverer.

  Jeg var på Liverpools stadion, Anfield og så at laget i mitt hjerte ble “knust” 1-3 mot et lag jeg ikke har så mye til overs for, Chelsea. Det var en vanvittig skuffelse, men allikevel kjente jeg bare en glede over å kunne støtte de i motgang, så jeg sang av full hals for det.

  Lars Fs siste blogginnlegg..Godt nok bevis?

 11. Lars F  •  May 6, 2009 @23:59

  Btw. Artig at du blogger om fotball. Selv om jeg tar opp andre ting når jeg blogger om fotball, er det et spennende tema.

  Lars Fs siste blogginnlegg..Instrumentalo – Min nye gitar-instrumenal

 12. Samuel  •  May 7, 2009 @07:39

  Lars F:
  At det skaper de tingene inad i fanskaren er jeg så klart ikke uenig i. Fotball er samtidig kilde til en god del krangel og tull som ikke innbefattes under hooligans, men jeg antar at du har samme tankegang om det som hooligans.

  Poeng vs. best er naturligvis en ting som kan diskuteres om og om igjen. Er best nødvendigvis morsomst? Er Liverpool bedre fordi de spiller gøyere fotball, eller er Manchester United best fordi de spiller jevnt godt, holder kontrollen, og vinner kampene? Jeg vil hevde det siste – men jeg ser heller en morsom kamp enn en kontrollert kamp. Du er blant de få som jeg har hørt si “Greit, vi er ikke best, men…”. Så jeg respekterer nok deg mer enn den gjennomsnittlige supporter. Det er allikevel det ‘men’et du slenger på som gjør at jeg kvier meg litt. Har hørt deg liste opp hvor mange ligaseire og cupseire (og sikkert mer) flere ganger, og jeg mener at det er irrelevant for klubbens nåværende status.

  At du elsker en klubb syns jeg er litt over kanten, men det er ikke min sak. Det høres bare ut som en fjortis som slenger begrepet elsker mot alle mulige andre ting enn hva slike ord faktisk skal brukes om. Allikevel er definisjonen av ordet veldig flytende, så det er galt å hevde at det ikke er mulig å elske en klubb.
  (jeg syns bare det høres omtrent like snålt ut som å si at en elsker paraplyen sin)

  For øvrig har jeg faktisk skrevet om fotball før ;)

 13. Fru Irene, hun pene  •  May 8, 2009 @08:54

  Jeg elsker paraplyen min!

  Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..I’m living on the edge…

 14. Samuel  •  May 8, 2009 @11:47

  Fru Irene, hun pene:
  Tviler ikke :P

 15. Lars  •  May 9, 2009 @17:08

  Jeg elsker Liverpool! Hva nøyaktig er fjortis med det? Er elske kun et begrep som kan brukes om venner, familie og kjærester?

  Historie irrelevant (for nåværende status)? Jeg vet om mange historielærere som ville vært sterkt uenig. Historien til et fotballag er det samme som historien til et land, en by eller hva det skal være. Det handler om tilhørigheten, hvem vi er og hvorfor vi er som vi er. Historie har absolutt betydning for dagens status! Derfor er Leeds et spesielt lag. Bare for noen år siden var de et topp fire-lag i Premier League, mens i dag er de i andredivisjon. Statusen og atmosfæren rundt laget, er helt annerledes enn de fleste andre i samme divisjon, nettopp pga. deres historie.
  Historie er irrelevant mtp. hvor bra et lag er pr. dags dato, men ellers er det naturligvis viktig.

  Har som du sier ingen problem med å innrømme et nederlag. Å takle det er en helt annen ting. – Skal sies at jeg ikke er så aller værst til å takle et nederlag heller.

  Btw. Jeg hater vold, spesielt når fotballen er årsaken – in other worlds, I don’t like hooligans!

  Larss siste blogginnlegg..Instrumentalo – Min nye gitar-instrumental

 16. Marley Kristin  •  May 9, 2009 @21:20

  E er ikkje interessert i fotball i det hele tatt..å e vet ikke hvem som er best eller dårligst. Men e er likevel fan av tromsøfotball-lag!

  men, det e hang meg opp i ved teksten var ordet “hooligan”, Hva er det? hvorfor er det dumt å være hooligan?xP

  Marley Kristins siste blogginnlegg..La oss spre latter og glede!

 17. Samuel  •  May 10, 2009 @00:37

  Lars:
  Så klart er ikke historien irrelevant for lagets totale prestasjon; det er ikke det jeg sier. Jeg sier bare at det er galt å si at laget er best basert på hvordan de spilte for 20 år siden, og det er du nok enig i :)

  Er Leeds trykka helt ned i 2. divisjon? Total kollaps? Wow…

  Å elske en klubb:
  Jeg bare syns det er rart og totalt unaturlig. Jeg kunne aldri ha elsket en slik sammensetning, det blir for meg feil. Heldigvis kan vi mene hvert vårt om dette :)

 18. Samuel  •  May 10, 2009 @00:37

  Marley Kristin:
  Hooligans er fotballpøbler, som har som målsetning å komme inn i slosskamper og slikt. Lars kan kanskje forklare dette bedre?

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat