Okseløpene i Pamplona

Debatt, Internasjonale tanker, Samfunn

Okseløpene i Pamplona er nå over atter en gang. Resultatet ble mange skadde, og én person drept. Det jeg lurer på er hvordan svarte de kan rettferdiggjøre denne barbariske tradisjonen når så mange ulykker forekommer, og når så mange mennesker protesterer. Det er organisert dyreplageri på sitt verste, hvor oksene tirres opp og mange får panikk og blir helt ville.

Mann skadd i okseløpet

Mann skadd i okseløpet Foto: VG.no

Totalt har 15 mennesker omkommet i okseløpene siden 1910, forrige gang noen omkom var i 2003. Dette driter jeg egentlig i, for menneskene vet risikoen når de løper ut på området. De vet at oksene har blitt tirret, og de vet at de risikerer å få et skarpt (se bildet) horn i både hodet, låret, brystet og liknende kroppsdeler. Personen som døde i år fikk punktert en lunge. Kjip måte å dø på kanskje, men jeg føler ingen medfølelse med ham. Familien derimot, som vet at mannen døde mens han deltok i kollektiv dyreplageri, har jeg heller mer medfølelse med.

Oksene slippes løs

Så mitt spørsmål til dere alle er:

Hvorfor godtas slik? Hvordan får mennesker seg til å reise ned for å løpe fra dyr som er langt sterkere enn dem, langt tyngre enn dem, og kan kaste dem rundt som filledokker, rive opp lårene, punktere lungene, knuse skallene? Er det en slags macho-drift som driver dem? Hah, nå skal jeg bevise min ‘manhood‘ med å gjemme meg i en masse med folk og la de ta støyten for meg? Er det bare meg som syns disse menneskene er noen pingler?

Hvorfor godtas slik? Hvorfor godtas det at okser skal drives inn i en hylende masse hvor alt de opplever er kaos og bråk, og deres naturlige reaksjon er å komme seg vekk? Og de blir jagd videre og videre, for så å (naturlig nok) ende opp som ofre for tyrefekteridioter som skal stå og veive med sine sverd og kapper mot allerede utslitte og forvirrede okser! Er mennesker virkelig så primitive at de finner dette oppbyggende og konstruktivt?

Nei, da liker jeg heller Running of the Nudes, PETAs motsetning til Running of the Bulls. Dette er en gjeng med mennesker som protesterer fredelig mot okseløpene ved å løpe/gå nakne gjennom spanias gater med skilt og holdningstekster mot okseløpene. Litt som Fuck for Forest-konseptet vi har i Norge, bare litt bedre :)

Hva syns du om okseløpet? Burde det forbys?

3 Comments

3 kommentarer

  1. Line  •  Jul 16, 2009 @12:52

    Jeg er helt enig. Har ingen medfølelse for mennesker som blir spiddet av okser i okseløp… Risikoen er de jo fullt klar over, og de deltar helt frivillig, mens oksene blir plaget og mishandlet som underholdning. Okseløpene synes jeg ingenting om!
    .-= Line´s last blog ..Søndagsanbefalinger… =-.

  2. Karoline R.  •  Jul 19, 2009 @10:51

    Det burde absolutt forbys! I likhet med revejakt, hanekamper o.l. er okseløp noe av det verste jeg vet! Den eneste grunnen til at jeg blir litt lei meg når jeg hører at noen har blitt drept i et slikt løp er på grunn av familien til vedkommende. Ellers har jeg absolutt null medfølelse for dem. Jeg blir skikkelig kvalm.. Og for å være helt ærlig håper jeg nesten litt at folk blir skadet i de løpene, for det virker ikke som om de lærer på noen andre måter..
    .-= Karoline R.´s last blog ..Kan du gjette hvem dette er? =-.

  3. Samuel  •  Jul 28, 2009 @22:05

    Som dere sikkert allerede har skjønt, er jeg helt fullstendig enig med dere begge!

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Bloggurat