En kvinne. 15 aborter. 16 år.

Samfunn
Foto: Vg.no

Foto: Vg.no

Denne kvinnen har tatt 15 aborter i løpet av 16 år. Hun skrev en bok om det, og er nå redd for hatbrev. Jeg kommer ikke til å skrive noe til henne, men jeg forstår hver enkelt som gjør det. Å ta livet av mennesker for å skade seg selv er det dummeste jeg har hørt om. Du kan lese saken her om du er interessert.

Kanskje jeg burde føle sympati* for henne? Det er dét avisoppslaget legger opp til. “Stakkars jente, moren tok selvmord, brødrene ble heroinavhengige, hun ble forført av en eldre professor, hun skammet seg, hun hadde selvmordstanker, det kan ha vært et rop om hjelp”. Som jeg har sagt før, er jeg i prinsippet imot abort, men jeg kan i noen situasjoner forstå at en kvinne velger det. I tilfellet til Irene Vilar ville det heller ikke hjulpet om mannen fikk være med å bestemme, som jeg har argumentert for før, siden han tydeligvis ville det samme. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvor i alle dager tankegangen rundt prevansjon var hen.

“I begynnelsen tok jeg p-piller, men ville droppe dem et par dager eller en måned. Jeg kunne få menstruasjon og bli trist, eller oppdage at jeg var gravid og bli redd, men også spent, forklarer Vilar.”

Hun er bekymret for hat-mail og har opplevd at noen har gitt uttrykk for hatske holdninger ovenfor henne. Jeg skjønner det godt. Jeg merker det selv, jeg føler et utrolig avsky for slike mennesker, som gang på gang bruker abort som prevansjon, og som ikke har noen form for følelsesmessig kontakt med livet de bærer på. Spørsmålet er bare: Burde slikt være lov? Burde det ikke finnes en øvre grense i det minste, så lenge ikke abortene har medisinsk grunnlag? Jeg syns det, hun er nok ikke det eneste eksemplet på jenter som har tatt svært mange aborter…

Hva syns du?

17 Comments

17 kommentarer

 1. Aina Regina  •  Sep 24, 2009 @16:40

  Jeg synes det er kjempe trist å høre slikt!
  Det var 15 liv det…!
  prevansjon ja! hva er det liksom? åhoi.
  Synes alle skal bare frem barnet. uansett tilfelle. så kan de heller ADOPTERE det bort eller noe..

 2. Samuel  •  Sep 24, 2009 @21:32

  Aina Regina: Hei Aina Regina, hyggelig at du leser! Det er jo veldig enkelt for utenforstående å si slike ting, og jeg er ikke uenig, men argumentet vil jo raskt bli “Det er ikke bare-bare å gi fra seg et barn en har bært i ni måneder, alle har jo sett magen”. I mine øyne er det et latterlig argument, for det burde virkelig være verre å ta abort enn å adoptere bort et barn. Allikevel er det et av de mest brukte argumentene mot adopsjonsargumentet.

  Et interessant paradoks er jo også det faktum at de ville hatt problemer med å gi bort barnet. Hvis de trodde de ville knytte seg så til barnet, hvorfor abortere i utgangspunktet?

  Uansett – dette handler først og fremst om at jeg er uenig i at jenter bare skal kunne hive fostrene ut av kroppen som om det var søppel slik som hun her gjorde. 15 ganger på 16 år. Det er sykt.

 3. Lyset  •  Sep 25, 2009 @10:09

  Jeg vil ikke dømme denne kvinnen.Om hun vender om og tar imot Jesus kristus er det frelse også for henne.Drap på barnet i mors liv skjer utfattelige 15.000 ganger hvert eneste år i Norge.Det har foregått nå i over 30 år.Det blir mange hundre tusen mennesker som er drept,som ikke fikk sjansen til å leve,som ble tatt bort fordi det ikke passet seg slik for de som skulle føde de,og ta vare på de.
  Drapsmenn vil aldri arve Guds rike,men omvender man seg og bekjenner sin synd vil man finne nåde i Jesus kristus,også for denne synden.

  Staten,legene,sykepleieren og de som til slutt tar avgjørelsen selv om å igjennomføre drapene på barnet sitt er alle like ansvarlige.Ingen av synderene vil noengang slippe unna den dommen som kommer i evigheten om de ikke omvender seg.De vil alle som en måtte stå til rette.

 4. Line  •  Sep 25, 2009 @10:54

  Hun sier jo at hun har gjort det som en form for selvskading. Hun har opplevd mye vondt, og droppet prevansjonen med vilje for å kunne gjøre dette. Det var helt klart dumt og umoralsk av henne, men det tyder jo på at hun ikke har vært helt frisk.
  Istedet for å la henne fortsette slik, burde jo noen av legene fanget henne opp gitt henne en eller annen form for terapi. Det er jo ikke normalt å ta 15 aborter.
  .-= Line´s last blog ..At høsten kommer er noe vi alle kan stole på =-.

 5. Samuel  •  Sep 25, 2009 @11:29

  Lyset: Vel, ingen mennesker er i stand til å dømme. Heldigvis. Allikevel er det hun har gjort galt, og noen burde stoppet det. Det er mitt sterkeste poeng. Du glemmer en ting, kjære lyset. Selv i Bibelen står det at vi mennesker må rette oss etter samfunnets regler. De som handler på vegne av sykehuset følger faktisk samfunnets regler når de gjør som de gjør; det er personen som tar avgjørelsen som står til ansvar, ikke disse andre menneskene.

  Og hvordan kan du hevde at hun ikke har tatt imot Jesus? Det finnes mange omvendte som tar abort.

  Line: Godt å se jeg ikke har mistet deg som leser :D Jeg har ikke så mye annet å si enn at jeg er helt enig med deg. Noen burde sett signalene (eller lest pasientrapporten).

 6. Aina N  •  Sep 25, 2009 @11:56

  Hun er psykisk syk i en eller annen form, og verken umoralsk eller noe annet.
  En annen ting er at et foster i de første ukene av et svangerskap ikke er et menneske. Det kan bli et menneske, men er i realiteten, og grovt sett, en celleklump uten tanker, følelser eller bevissthet.
  Det er greit å være realistisk og ikke la følelsene råde i enhver sammenheng.

 7. Samuel  •  Sep 25, 2009 @12:09

  Aina N: Mennesket er nok den eneste rasen som bevisst leter etter grunner til å unnskylde mennesker som gjør de grusomste ting. Hitler var nok syk han også, syk OG genial, men i følge deg gjorde han ingenting galt. Det er så utrolig misforstått at alle som gjør noe som faller utenfor normalen skal unnskyldes med en eller annen sykdom.

  Selv om man er syk, er man ansvarlig. Greit å være realistisk, og ikke la medfølelsene råde i enhver sammenheng.

 8. PETTER  •  Sep 25, 2009 @22:27

  BAre tull

 9. Samuel  •  Sep 25, 2009 @23:03

  PETTER: Hva er bare tull?

 10. Terje  •  Sep 26, 2009 @01:59

  Står som et bilde for hvor vi i dagens samfunn står rundt menneskeverd.
  Jeg synes det er trist at vi mister normen om at mennesket har verdi i seg selv.

  Mens vi var inne på Hitler – Bare for å komme med en tankevekker (Uten å antyde at du måtte sympatere med ham, Ayna N), så ser vi at han hadde et alternativ syn på menneskeverd enn at de har verdi fra svangerskap av. Han drepte også barn og funkasjonshemmede mennesker. Hvorfor? På grunn av hans menneskesyn. Arbeid gir menneske verdi – Og disse var til ingen nytte for samfunnet. Derfor gjorde han så med god samvittighet.

  Spørsmål: Om vi kan la følelsesløse barn i magen (som gjerne kan reddes ved keisersnitt) tas livet av – Burde vi ikke likeså kunne gjøre det med dem som har sterke funksjonshemninger og ligger bevistløse – med like god samvittighet om personens sosiale nettverk ønsket det?

 11. clawdia  •  Sep 26, 2009 @18:12

  denne kvinnen er jo skrekkelig syk.i dette tilfellet synes jeg tvangssterilisering kanskje hadde vaert paa sin plass.skulle hun formodentlig bli frisk en gang og ville ha barn er det ikke godt aa vite hva hun kunne finne paa med de heller.

 12. Samuel  •  Sep 26, 2009 @22:34

  Terje: Jeg tror dessverre det er mange som ser på et foster som en celleklump, på lik linje med en avbitt negl eller litt løs hud på fingertuppen – og som dermed ikke anser dette som et spørsmål om menneskeverd. Dem om det. Sørgelig. Kanskje sant?

  Over til spørsmålet ditt; mener du funksjonshemninger OG bevisstløse? Eller begge deler (altså; også et helt normalt menneske, som bare tilfeldigvis er bevisstløst)? Bare for å avklare en ting; en funksjonshemning er et svært vagt begrep. Allergi kan føre til funksjonshemninger. Det er rett og slett et begrep som skildrer at en ikke fungerer helt optimalt, at en av dine funksjoner er nedsatte/hemmet. Brukken arm = du er funksjonshemmet. Kan hende du mente psykisk utviklingshemmet?

 13. Samuel  •  Sep 26, 2009 @23:19

  clawdia: Velkommen til bloggen :)

  Hehe, hun har faktisk to barn allerede – jeg tror de har det fint, heldigvis. Jeg er allikevel enig; dette hadde fint vært et tilfelle hvor jeg kunne sett for meg at tvangssterilisering hadde vært nyttig :)

 14. lege  •  Sep 27, 2009 @14:39

  Morsomt at hun stusser over at noen har uttrykt sinne mot henne… Abort er jo faen meg drap.. Jeg har hatt min tørn med ultralydundersøkelser av kvinner som vil ta abort og når jeg ser tilbake på det får jeg uvirkelighetsfølelse.. Hvorfor er det der egentlig tillatt? Det må være en slags massesuggesjon..

 15. gneis  •  Oct 1, 2009 @19:19

  15? Ugh.. så tragisk! :( Jeg vurderer en.. og synes det er alldeles grusomt! Hvilken rett har vi til å gjøre det?
  .-= gneis´s last blog ..Min lykke og forbannelse =-.

 16. Samuel  •  Oct 2, 2009 @10:15

  lege: Beklager at jeg ikke helt tar deg på ordet når du sier du er lege, for en slik formulering vil jeg nok neppe tro at kommer fra en som praktiserer medisin. Det finnes argumenter begge veier når det kommer til abort, og er det noen som kan dem så er det legene. Allikevel er du ikke helt på avveie, massene har nok bidratt til å gjøre abort langt mer akseptabelt enn det burde være.

  gneis: Har vært innom bloggen din, og har ingenting annet enn medfølelse for deg, selv om jeg ikke mener abort er den riktige måten å takle situasjonen på. Uansett hvordan det går, har du mine beste tanker.

 17. gneis  •  Oct 2, 2009 @10:43

  Takk.. :)
  .-= gneis´s last blog ..Min lykke og forbannelse =-.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat