Ignorante, godtroende fjols?

Greit å vite, Økonomi, Samfunn

emil-kjetting_01

Facebook er et fantastisk samfunn. Jeg digger det, rett og slett, det gir meg kontakt med en del av vennene mine som jeg ikke har daglig sosial samkvem med, men som jeg allikevel setter pris på å holde kontakten med. I tillegg så er det også hyggelig å vite litt om hva de driver på med, når de gifter seg, når de får barn og så videre. I mange tilfeller ville jeg ikke visst dette om det ikke var for Facebook.

Samtidig har jo medaljen en bakside; for nå har det kommet en HELT ny plattform for kjedemeldinger, og det finnes utrolig mange godtroende fjols der ute uten noen form for basiskunnskaper. Det irriterer meg! Med jevne mellomrom dukker det opp en eller annen gruppe, melding, veggpost eller liknende som sier at nå skal Facebook koste penger, nå skal Facebook legges ned, nå skal Facebook kaste ut medlemmer og så videre.

Denne fikk jeg i går:

“Jeg beklager å måtte sende denne! Svar Facebook er nylig blitt svært overpopulated har det vært mange klager på at Facebook er blitt svært tregt. Rapporter viser at årsaken er at det er for mange ikke-aktive Facebook medlemmer og på den andre siden, for mange nye Facebook-medlemmer. Vi vil sende denne meldingen rundt for å se om medlemmer er aktive eller ikke. Hvis du er aktiv kan du sende meldingen til minst 15 andre brukere. “Kopier Lim inn” for å vise at du er fortsatt aktiv. De som ikke sender denne meldingen innen 2 uker vil bli slettet uten nøling for å skape mer plass. Send denne meldingen til alle dine venner og å vise meg at det fortsatt aktiv, og du vil ikke bli slettet. Grunnleggeren av Facebook,Mark Zuckerberg”
Denne meldingen ble sendt til nøyaktig 15 andre brukere på Facebook.

For ikke å nevne de utallige stavefeilene og oversettingsfeilene, er det en utrolig stor logisk brist i denne meldingen! Nemlig det at et nettsamfunn som Facebook, som har antall medlemmer som markedsføringsargument, skal slette noen av sine medlemmer uten svært gode grunner! De lever jo på disse medlemmene!

I tillegg vet de aller fleste at av alle problemer man møter på nett, så er ikke lagringsplass et av dem. Det er en grunn til at både Gmail, Yahoo-mail, Hotmail og andre diverse mailklienter tilbyr flere gigabyte med gratis lagringsplass til hver av oss. Lagringsplass er noe av det man har lettest tilgang på i Internettverden idag, det blir nærmest kastet etter en. Nå viser det seg jo faktisk at noen tror at Facebook, multimilliardkonseptet Facebook, har problemer med lagringsplassen..? Folk tenker ikke langt…

For ikke å nevne at Facebook har sidene sine fulle av reklame, og for hver gang noen av dere klikker på en av dem, tjener eierne en ålreit slump. I know, jeg har reklame selv på bloggen, og for hvert klikk som mine lesere tar, tjener jeg et par kroner. Det er ikke småtterier det er snakk om, reklame på nett er big bisniss.

Sist men ikke minst skal jeg påta meg gleden det er å fortelle hvordan aktivitet spores i et nettsamfunn. Det er uhyre enkelt, og krever utrolig lite aktivitet egentlig. Hver gang du gjør noe som helst på Facebook, registreres det. Pålogging er én av disse aktivitetene som forteller Mr. Mark Zuckerberg at du har vært aktiv. Å lese en melding er en annen aktivitet. Å skrive en veggmelding er en tredje. Å klikke på en link, en annen bruker, en applikasjon er også en aktivitet. Med andre ord; det krever ingen videresending på Facebook, spesielt ikke til et spesifikt antall, for å se at du er aktiv. Kjære Facebook-bruker, det er nok at du logger deg inn.

Til slutt

Jeg prøver ikke å fornærme deg. Jeg antar at du ikke er en av de som videresender slike meldinger. Jeg antar du er en av de som skjønner at det er bullshit. Jeg vil bare oppfordre deg om å sende de av dine venner som TROR på slikt, lenken til denne bloggen. Kanskje de da vil forstå at konseptet kjedemeldinger enda eksisterer. At man bør sjekke sine kilder før man sender meldinger videre til alle sine venner. Det hadde for eksempel vært utrolig lett å finne ut at denne meldingen ikke inneholdt et fnugg av sannhet; for en så stor aksjon i verdens største nettsamfunn hadde fått utallige medieoppslag.

Så kommer spørsmålet; hadde du sendt den videre?

11 Comments

11 kommentarer

 1. Spire  •  Oct 2, 2009 @11:53

  Jeg har aldri mottatt kjedebrev på facebook, faktisk, og jeg sender ikke kjedebrev videre, uansett hva slags det er. Spesielt vittig er det de som skriver i statusen sin at det og det skjer, hvis de legger til den og den. Og ganske plagsomt.,

 2. Irene  •  Oct 2, 2009 @22:22

  Nei, jeg hadde ikke sendt den videre. Og jeg har ikke mottatt den. Og jeg misliker kjedemeldinger generelt sett og sender aldri noen videre. Som oftest sletter jeg dem uten å ha lest dem ordentlig en gang.

  Kan jeg spørre hvorfor i all verden du har valgt å ha reklame på bloggen din? Kun for å tjene penger? Synes jeg er ganske stusselig – så jeg velger å ikke trykke på noen av linkene. Synes det nærmest ødelegger hele bloggen din, jeg.
  .-= Irene´s last blog .. =-.

 3. Samuel  •  Oct 3, 2009 @00:33

  Spire: De som spres via statusen er også kjedebrev, og det er også plagsomt – om enn litt mindre direkte. Utrolig at folk går på slikt, men det er godt du ikke får slikt i “posten” ;)

  Irene: Da er vi to, selv om jeg i praksis her i innlegget har videresendt kjedepost. Jeg kan til nøds vurdere å videresende morsomme kjedemeldinger hvis de får meg til å le godt, men der stopper det.

  Angående reklamen så hadde jeg en lang kamp med meg selv før jeg bestemte meg å innføre dem, og jeg har prøvd å gjøre dem nokså diskréte – noe jeg mener jeg lykkes med. Hvis du mener de små firkantene med lenker ødelegger mine poenger, tanker og meninger, så legger du litt for mye i dem. Jeg mener selv jeg har en god begrunnelse bak reklamen, og jeg vil skrive mer om det siden. Kort fortalt planlegger jeg mitt livs ferietur til neste år, og da kommer hver eneste krone meg til stor gavn. Et klikk på en av de reklamene gir meg 2-4 kroner, og hvis noen som leser her er villige til å hjelpe meg å spare til den ferien så er det ikke mye dere trenger å gjøre. Hvis du ikke er, må du gjerne bare se bort fra dem. Foreløpig er det litt uoffisielt, men jeg utdyper gjerne mer om planene privat :)

 4. gneis  •  Oct 5, 2009 @11:35

  Facebook er bedre enn Se og hør ;)

  Når det gjelder den meldingen som blir sendt rundt nå, er den av omtrent samme art som en som florerte og skapte hysteri på nettby, for en tid tilbake. Svada, fra ende til annen.
  .-= gneis´s last blog ..Follow me =-.

 5. gneis  •  Oct 5, 2009 @11:37

  Hæh..? Har du reklame på sida di? Det har jeg ikke lagt merke til før nå, faktisk.. Ergo er jeg mer interessert i å lese innlegg, enn å lete etter hva som ellers måtte være her. ;)
  .-= gneis´s last blog ..Follow me =-.

 6. nils kjell  •  Oct 6, 2009 @11:21

  “Jeg beklager å måtte sende denne! Svar Facebook er nylig blitt svært overpopulated har det vært mange klager på at Facebook er blitt svært tregt. Rapporter viser at årsaken er at det er for mange ikke-aktive Facebook medlemmer og på den andre siden, for mange nye Facebook-medlemmer. Vi vil sende denne meldingen rundt for å se om medlemmer er aktive eller ikke. Hvis du er aktiv kan du sende meldingen til minst 15 andre brukere. “Kopier Lim inn” for å vise at du er fortsatt aktiv. De som ikke sender denne meldingen innen 2 uker vil bli slettet uten nøling for å skape mer plass. Send denne meldingen til alle dine venner og å vise meg at det fortsatt aktiv, og du vil ikke bli slettet. Grunnleggeren av Facebook,Mark Zuckerberg”

 7. Line  •  Oct 6, 2009 @18:34

  Jeg gidder ikke lese sånn kjedemail engang, og hadde i alle fall ikke sendt det videre. Søppel!
  .-= Line´s last blog ..When it rains =-.

 8. Samuel  •  Oct 7, 2009 @11:38

  gneis: Så absolutt, som jeg skriver så liker jeg jo Facebook. Det er bare altfor mange godtroende mennesker her ;) Som du sier – svadaen finnes over alt.

  Det er utrolig godt at reklamen ikke spretter opp i trynet ditt; innholdet skal fremdeles ha fokus, så jeg har gjort hva jeg kan for at reklamen skal være diskrét.

  nils kjell: Hva prøver du å si?

  Line: Godt å høre! Jeg har en tendens til å bli litt oppgitt over hvor lettlurte folk er jeg da ;)

 9. Ari  •  Oct 8, 2009 @15:49

  Fikk også denne. Jeg fortalte de 14 andre at dette var bare tull og håper å aldri se den meldingen igjen.

  Fine poenger du kom med Samuel. Et annet poeng er at den generelle tanken om at alt på internett er sant enda eksisterer der ute.

  Angående reklame på nettsiden så forstår jeg det veldig godt. Det betaler for domene og webhotell, tenker jeg. Men du burde passe deg å ikke nevne for mye om reklamen, og spesielt ikke oppfordre noen til å klikke dem. Det er direkte i strid med ToS. Banning fra AdSense skjer i hopetall.

  ps: CommentLuv-plugin virka veldig stilig. Skal jeg legge det til min egen blogg.
  .-= Ari´s last blog ..Google Wave, hva er det? =-.

 10. Samuel  •  Oct 8, 2009 @21:28

  Ari: CommentLuv er veldig hyggelig, gir kommentørene litt glede av å kommentere. Det er skremmende mange som tror at bare fordi det ligger på internett så er det sant. Samtidig så gir det jo oss en reell utfordring også, fordi man aldri vet helt hva man faktisk kan stole på av det som ligger på nett. Wikipedia er et eksempel på et nettsted som folk stoler blindt på, selv om det mange ganger har blitt grundig dokumentert hvor mye feil det står der. Dette er et stort problem når man søker informasjon.

  Jeg er klar over at man må være forsiktig med å nevne reklamen; jeg gjør mitt beste, men i logiske sammenhenger (slik som i denne artikkelen og koblingen mot Facebook) så var det ingen oppfordring og kun informasjon. Det kan ikke Google banne meg for.

 11. Joakim  •  Oct 9, 2009 @01:05

  Like irriterende er denne meldingen som kjedemeldingen om at msn legges ned…
  .-= Joakim´s last blog ..Politiattesten i helsevesenet er ikke god nok =-.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat