ze frencsh wain-farm, here ai køm

Greit å vite, Reisen

vineyard-grapeDet er nok få jobber som høres like romantiske ut som å jobbe på en Fransk vingård, sanke druer dagen lang, litt vintråkking, og til slutt smake på gårdens forskjellige “hjemmelagde” viner til en herlig middagsrett og nybakt gårdsbrød. Det er en av mine drømmer for en reise jeg skal gjennomføre til neste år. Timingen er perfekt; høstesesongen på druer er mot slutten av september, og jeg reiser mot Frankrike nettopp i starten av september.

En slik jobb er ikke nødvendigvis bare fryd og gammen, og det bør man være klar over før man søker. Det er snakk om å jobbe i timesvis i stekende hete, plukke druer i høyt tempo, bære tunge kasser, gjøre alt dette til en forventet kvalitet, og sist men ikke minst – til lav lønn. Det er ingen luksusjobb, allikevel er det drøssevis av turister som faktisk betaler for å få gjøre dette i noen små timer. Jeg forstår dem, det å gjøre det i en liten periode virker helt fantastisk. Nå er jo jeg også en av de som mener det virker fantastisk å gjøre dette over litt lengre tid.

Som sagt. Sanke druer dagen lang, være med på vintråkking, smake noen av gårdens ferdiglagede viner, lære litt om smaker og aromaer, lukt og små diskréte variasjoner.

Så jeg går frem som jeg bør – finner ut at det er noe som heter WWOOF, eller World Wide Opportunities on Working Farms. Dette er et verdensomspennende nettverk som formidler jobber på nettopp slike farmer, i tillegg til fruktfarmer. Dette er en frivillig organisasjon da, så her får man betalt i et sted å bo samt mat på bordet, mot at man jobber på en organisk gård over en perode. Lærerikt, uten tvil, og en kulturopplevelse av de få. Du kan selv lese mer om dem på denne lenken.

En kanskje enda bedre måte å komme i kontakt med en potensiell arbeidsgiver får jeg gode hint om her, på goeurope.about.com. Her oppgir de kontaktinformasjon til turistinformasjon i lokale områder, som igjen kan videreformidle dine ønsker. Artikkelen beskriver også at EU-regler kan gjøre det vanskelig å få jobb ut over statusen som “frivillig” – men er man interessert i å få kontakt med lokalkultur på en så nær måte som mulig, tror jeg absolutt dette er en god måte å bruke ferien sin.

Foto: Susan Janz

Foto: Susan Janz

Så derfor skal jeg gjøre det. Til neste år. 2010 blir et svært spesielt år for meg, håper og tror jeg. I forkant skal jeg gjøre mitt for å lære meg et par ting jeg tror er greit å kunne mer om.

 1. Jeg skal lære meg å like vin. Det er kun snakk om tålmodighet og viljestyrke, og selv om jeg misliker smaken, har jeg allerede lært meg å like lukten. Det er étt steg på veien. Motivasjonen for dette er at jeg har jo lyst å takke ja til tilbud om å smake på vinene, samtidig som jeg gjerne vil kunne nyte smaken.
 2. Jeg skal lære meg litt fransk. Nok til å kommunisere. Jeg har alt begynt, og kan biiitelitt. Det skal bli mer.
 3. Jeg skal lære meg litt om druehøsting.

Så, hvis du har noen gode tips til meg om disse tre tingene; enten viner som er gode, gode ressurser for å lære seg fransk, gode nettsider med informasjon om høsting av druer – så må du mer enn gjerne benytte deg av kommentarfeltet og overøse meg med informasjon. Kjenner du noen som vet noe om det – gi dem gjerne lenken hit så de kan hjelpe meg.

Hvis svaret på disse to spørsmålene er nei, så håper jeg du allikevel likte innlegget og at det kanskje vekket en liten romantisk drøm i deg også!

9 Comments

8 kommentarer

 1. Spira  •  Oct 9, 2009 @07:38

  Drømmen min, er å reise til texas, i USA, hyre meg inn på en farm (les: ranch) og jobbe der. I ekte boots, cowboyhatt, flanellskjorta, dongerien og skinnet utenpå. Leve som en ekte cowboy (girl), med “howdy mate”, jage kyr på hester (og jeg liker ikke hester), jobbe hardt for føda, se på solnedgangene med en handsome cowboy. Ja, takk!

 2. Irene  •  Oct 9, 2009 @08:41

  Har ikke så mye å si, utenom at det høres veldig kult ut :-) Vintråkkingen, den gjøres vel av maskiner nå? Ikke sånn “brette opp buksa og trå oppi en stor kum”, som de gjør på film?

  Hvitvin synes jeg er lettere å like, start med dem ;-) Torres hvitin er forresten nyydelig. Spør på vinmonopolet om viner som er lette å like, for får du først smaken på noen, så er det kanskje lettere å like de litt mer spesielle også :-)

  Lykke til! Høres knallbra ut!
  .-= Irene´s last blog ..OM TO DAGER =-.

 3. Terje  •  Oct 9, 2009 @10:13

  Morrosamt.
  Den nye norske drømmen har forang framfor den amerikanske; kulturopplevelse.
  Liker det.
  Blir det en solo-reise?

 4. Samuel  •  Oct 9, 2009 @10:23

  Spira: Hehehe, herlig harry :D I like it!

  Irene: Takk for gode tips og ønsker. Joda, de driver fremdeles med vintråkking, men det er nok i større grad en turistattraksjon for tiden, samt for de litt mindre gårdene. De større gårdene har nok oppgradert til maskineri.

  Terje: Gleder meg veldig, jeg må innrømme det. Neida, ingen solo-reise, jeg reiser sammen med kjæresten :) Det blir flere stopp på reisen, mer om det kommer senere!

 5. Spire  •  Oct 9, 2009 @18:07

  Hva i alle dager er harry med en sexy cowboy og en ranch? Du kan rett og slett ikke få det mer romantisk:p

 6. Lars F  •  Oct 12, 2009 @17:30

  Herlig, Samuel!

  Oppmunterene å lese. At du følger drømmen din!

  Som vanlig skriver du meget bra, og det er alltid en fryd å ta turen innom bloggen din!

  Jeg har dessverre ingen tips, til det kan jeg for lite om vin og Frankrike.

  Lykke til, kjære venn.
  .-= Lars F´s last blog ..Min største opplevelse med Liverpool FC – CL-finale 2005 =-.

 7. kristin  •  Oct 13, 2009 @09:17

  Hmmm..Den Samuel jeg en gang kjente rørte ikke alkohol av private grunner..Likte deg best slik..Hvem har forandret deg? Vet du sikkert ikke har tenkt å pøse på med vin, men har du først fått smaken på alkohol så…Ja, det var jo faktisk dine egne ord en gang husker jeg. “Redd for å bli gld i alkohol”..

  Men den gang sa du at du aldri ville ha en kjæreste som røyka også da ;)

 8. Samuel  •  Oct 13, 2009 @09:36

  Spire: Det er jo ikke dét som er harry, å jobbe på en ranch hadde vært utrolig kult. Jeg bare ser for meg kåbbåibiutsene med stjerne på hælen, frynser, skinnjakker, ridebukser, og Texas-dialekta. Disse faktorene er harry. Solnedgang, ranch og en kjekkas er jo bare flott :P

  Lars F: Thanx, mate. Gleder meg veldig, tror det blir utrolig bra :)

  kristin: Du gir deg ikke :) Helt siden før vi ble kjent, har jeg alltid vært interessert i å smake. Jeg har derimot ikke vært interessert i fylla. Det jeg sa var at jeg var redd for å bli glad i rusen, og det står jeg for enda. Jeg har såpass mange argumenter i mitt liv til å ville holde meg unna rus at jeg føler ikke det trenger noen forklaring, i hvert fall ikke her.

  Du har rett, jeg har ikke tenkt å pøse på – jeg har tenkt å lære meg å like det. Som mange vindrikkere har sagt til meg; etter 2-3 glass blir smaken mindre viktig uansett. Derfor kommer jeg til å holde meg til 1-2 glass. Jeg har ikke forandra meg så mye på det punktet. Jeg har bare, av grunner som blir åpenbart senere, blitt mer åpen for å lære å like ting jeg egentlig ikke liker. Kan også nevne i samme sleng kaffe og sterk mat.

  Til siste kommentaren din er jeg heldig nok til å kunne si “Det står jeg for fremdeles, og har ikke det heller”.

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat