Humanitært, internasjonalt arbeid

Internasjonale tanker, Reisen
Foto: American Red Cross

Foto: American Red Cross

Jeg har et brennende ønske om å jobbe som frivillig i en eller annen humanitær organisasjon utenlands, helst i den tredje verden. Bygge skoler, kirker, barnehjem, jobbe på barnehjem, egentlig hva som helst – men jeg vet for lite om det. Det kan gjerne være en kristen organisasjon, men det er ikke nødt til å være det.

Da kunne jeg gjerne sett for meg at jeg signer opp for 3/6/9/12 måneder, men det er et par issues knyttet til dette;

Jeg har ingen spisskompetanse direkte lenket til utvikling i den tredje verden. Jeg er hverken snekker, rørlegger, elektriker, lege, sykepleier eller innehar andre slike umiddelbart nyttige utdannelser. Jeg har it-utdanning (programmering og mediefag), og har litt utdanning i Røde Kors innen førstehjelp og instruksjon. Jeg har også jobbet i barnehage, og jeg vet jeg er dyktig med barn, men… That’s it.

Jeg har heller ikke mulighet til å betale 30/60/90/120 tusen kroner for oppholdet, men jeg kan akseptere å betale reisekostnadene mot at kost og losji betales gjennom arbeidet jeg gjør. Jeg forstår at det ofte er slik at man må betale en del for å jobbe som frivillig, dette er ikke ment som kritikk mot denslags, jeg har bare ikke mulighet til det akkurat nå.

Jeg er villig til å gjøre drittjobber, jeg er villig til å være slave for spesialistene, jeg er villig til å lære praktiske fag som gjør meg i stand til å bistå på alle måter jeg kanskje ikke måtte være utrustet for per dags dato, jeg er villig til å være barnepasser, jeg er villig til å være hva som helst egentlig, bare jeg får bidra i et humanitært samarbeid.

Problemet er; jeg vet ikke hvor jeg begynner og hvem jeg kan spørre. Vet du? Eller vet du om noen som vet? Send dem hit, be dem kontakte meg!

11 Comments

9 kommentarer

 1. Lars F  •  Nov 8, 2009 @12:56

  Gutta i Sarons Dal, Rune E og Helge F har har sikkert noen gode tips til deg. De har bra oversikt utover deres egen organisasjon.

  Jeg regner med du sikkert har tenkt på dette selv, men det kan være lurt å kontakte feks. Kirkens Nødhjelp, Redd Barna osv…

  Jeg vil anbefale deg å velge en kristen organisasjon, for din egen del… Kanskje enda lettere å få påfyll på tunge og vanskelige dager?
  I tillegg til det humanitære kan du se, lære, bidra ift. å spre det “glade budskap”.

  Skulle du velge en ikke-kristen organiasjon er jo det naturligvis også kjempebra.
  Verden trenger deg!

  Du sier du ikke har noen spisskompetanser, det kan så være…
  Men slik jeg kjenner deg er du lærevillig, fysisk og psykisk sterk, og du lærer fort.
  I tillegg er du flink med mennesker, god til å prate, osv…
  Dine “ferdigheter” kan nok brukes like mye som de som kommer med en spisskompetanse.

  Jeg håper du finner en organisasjon for deg. Jeg har veldig tro på deg!

  Lykke til!
  .-= Lars F´s last blog ..– Rafa er mannen for jobben =-.

 2. Samuel  •  Nov 8, 2009 @13:07

  Lars F: Joda, jeg er vel inneforstått med mine personlige egenskaper, men jeg er nok redd at de som blir “sponset” med på slike turer (altså ikke må betale seg inn, som man må i misjonsarbeidet i Sarons Dal) er de som har direkte nyttige egenskaper. Jeg skal kontakte flere slike organisasjoner etter hvert, ville bare lufte stemningen og forsøke å hente inn litt info først.

  Jeg kommer nok til å velge organisasjon ut fra mulighet til å bli med (altså nokså ukritisk hvis jeg først får en mulighet), og selv om en kristen organisasjon hadde vært en bonus så tror jeg det er langt vanskeligere å bli med over lengre tid uten at jeg personlig må betale veldig mye for det. Jeg ser allikevel poenget ditt, og er ikke uenig.

  Skal høre med Rune og Helge, det var et veldig godt tips :) Thanx m8!

 3. kristin  •  Nov 8, 2009 @16:59

  Det er jo ikke vanskelig å få jobb med slikt. Odd Arild, Maria og noen til var jo nede på et barnehjem og jobbet en mnd eller noe. Mange som gjør det. Ikke vanskelig. Jeg skulle egentlig, men ble ikke noe av fordi jeg ble dårlig, så hadde ikke muligheten.

 4. Samuel  •  Nov 8, 2009 @17:04

  kristin: Naturligvis ble du det. Interessant.

  Jeg var ikke klar over at Odd Arild og dem reiste kostnadsfritt, men takk for tipset – jeg skal høre med dem om det. Jeg vet det er mange som gjør det, jeg kjenner en del selv som gjør det via Kirken i Dalen, men da koster det gjerne 30 000 for en 14-dagers tur. Det som er vanskelig (i mine øyne) er å finne organisasjoner hvor det ikke koster skjorta å bli med, og som samtidig gir mulighet for en lengre avtale.

 5. Tinuke Margreth  •  Nov 9, 2009 @01:51

  Kirkens Nødhjelp driver med enorm mye bistandsarbeid i den tredje verden! Changemaker en organisasjon jeg er med i som er ungdomsorganisajonen til KN, driver med mye av det politiske. ( http://www.changemaker.no ) Har et par venner som er med på utveklingsprogrammet deres, KN, de er på Filippinene og i Kenya..

  NORAD søkte for to uker siden, firsten har gått ut.. De søkte 1 fra forskjellige byer. Folk som gjerne vil lære, men er ufaglærte når det gjelder bistand. Som skulle reise til forskjellige land med svært kjente bistandsarbeidere bla Petter Skauen. En slags dokumentargreie.. Men sjekk ut siden til KN, NORAD osv. (NORAD er direktoratet som driver med norsk bistand. http://www.norad.no) Så dukker det nok opp noe.. Fordelen med den type bistandsarbeid er at de har et større nettverk enn alle disse private greiene. De private, må man ofte betale en del for å være med på.. Og det er svært blandet erfaring. Men har noen venner som er på danske bistand folkehøgskole program, som vist nok skal være bra. Men utrolig dyrt! Av de private er Atlantis absolutt de beste, de har også arbeid du kan gjøre som er tilpasset den utdannelsen en har. http://www.atlantis.no

  Kjempebra at du vil gjøre dette! At du vil gjøre en forskjell.. :)
  .-= Tinuke Margreth´s last blog ..Prosjekt = ekstremt vanskelig! =-.

 6. Tinuke Margreth  •  Nov 9, 2009 @01:54

  Forresten: Prisene på Atlantis er ikke så ille.. ca. 12.000 for 3mnd og bare 3.000 ekstra pr mnd..

  Håper dette hjelper..
  .-= Tinuke Margreth´s last blog ..Prosjekt = ekstremt vanskelig! =-.

 7. Samuel  •  Nov 9, 2009 @09:59

  Tinuke Margreth: Supert, har aldri hørt om atlantis før! Skal sjekke alt dette ut, setter veldig pris på at du leser bloggen min og kommer med slike supertips!

 8. Terje  •  Nov 10, 2009 @01:00

  Kanskje volluntør er noe for deg?

  http://www.gus.no/index.php?kat_id=2147 – Normisjon.
  Gå Ut Senteret i Hurdal har tilbudt for dem over 22år med kurs i forkant av reisen. På linken ser du et utvalg av jobbyrker som du kan plukke og velge i.
  – Hvor mye det kan komme til å koste, veit jeg ikke. Du dekker det meste av reisen selv, står det – med unntak av kurset.

  Eller så har vi et mer lokalt tilbud – lagt opp som et studie.
  Hald Internasjonale Senter holder til i Mandal og jobber mot organiasjoner som driver verdensvidt

  Noen i klassen min som har tatt et studieår her med ca. 6mnd praksis med humanitært arbeid.
  Hører utelukkende posetiv tilbakemeldning fra dem.

  Dette arbeidet er lagt opp et studie. Det gir noen økonomiske fordeler – støtte fra lånekassen og en dokumentasjon som ser bra ut på cven.

  Slik beskriver de en av linejene deres, “Act Now”:

  Praksis: Uganda, Tanzania, Peru eller Bolivia.
  Faglig fordypning: Fattigdomsbekjempelse og utviklingsarbeid

  Organsiasjon: Strømmestiftelsen er en utviklingsorganisasjon som bygger på kristne verdier, der menneskeverd, rettferdighet, deltakelse og bærekraft er strategiske bærebjelker i vår kamp for å utrydde fattigdom. Vår målsetting er å ’hjelpe folk i gang’. Etter hjelp-til-selvhjelp prinsippet støtter vi mennesker i deres kamp for å komme ut av fattigdom. Utdanning og mikrofinans er de viktigste redskapene i dette arbeidet.

  Økonomi – (Du får vel omkring 30 000 i stipend ved å stå på eksamen.)
  Egenandelen i 2009-2010 var på kr. 65.000,-. Ny pris for 2010-2011 kommer i november. Da dekkes alle utgifter i forbindelse med oppholdet på Hald og på praksisstedet (kost og losji i Norge og på praksisstedet, reise, visum, forsikring, undervisning, etc.). Du må beregne noen kostnader til vaksinasjon, bøker og lommepenger utenom.

  Lån og stipend
  Hald Internasjonale Senter er en fagskole godkjent av NOKUT. Studentene kan søke om lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning. Søknad fylles ut på http://www.lanekassen.no/nettsoknad Videre kommunikasjon skjer direkte mellom deg som student og Lånekassen.

  Mer info: http://www.hald.no/sider/tekst.asp?side=31

  Uansett hva du ender på: jeg stemmer for :)

 9. Samuel  •  Nov 10, 2009 @10:49

  Terje: Heyhey, mange takk Terje! Jeg setter veldig pris på det, og skal ta en god titt på det!

2 trackbacks

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat