Takk Chris!

Personlig

Chris SyvertJeg har mistet en fetter. Et nært familiemedlem. En helt. Mest av alt en venn. En venn jeg dessverre så alt for lite til disse siste årene av hans liv. Mamma spurte så mange ganger “Har du prata med Chris i det siste?”, og jeg sa “Nei, jeg har ikke det” – og tenkte “Jeg har jo så god tid, vi kommer alltids til å snakkes.”.

Naturligvis angrer jeg nå. Naturligvis håper jeg at jeg lærer. Naturligvis vet jeg at man aldri kan vite. Allikevel angrer jeg på at jeg ikke slo opp navnet hans og ringte.

Helt tilfeldig så befant jeg meg på Harvest Bar i Kvinesdal for noen uker siden, etter en fotballkamp og fest på Feda. Jeg var sjåfør. Der møtte jeg på Chris, og vi ble sittende å snakke en god stund. Så ringte noen som hadde blitt igjen på Feda og lurte på om jeg kunne hente dem, så jeg spurte Chris om han ville bli med, komme seg litt bort fra bråket. Han takket ja, og vi kjørte frem og tilbake sammen, og snakket om mange ting. Jeg husker ikke alt, men det viktigste sitter. Jeg sa han var velkommen til Grimstad en helg, en uke, en måned – om han ville. Han sa ja. Han ville gjerne ta ei helg i Grimstad.

Sist gang før det, som jeg virkelig møtte ham, var da vi kjørte frem og tilbake til Oslo for å hente en bil. Det var før han hadde fylt 18… Før det igjen kan jeg huske en barndom sammen. Jeg pleide å sitte barnevakt for ham mye, og vi fant på utrolig mye morro, og noe fanterier.

Forrige helg var jeg hjemme i Kvinesdal igjen, og jeg stakk innom hos min storebror sammen med mamma etter hun hentet meg på togstasjonen. Jeg ble da gjort oppmerksom på en helt utrolig historie. Du skjønner det, at Chris og min bror var venner og tilbrakte en del tid sammen.  Besøkte hverandre.

Chris mistet sin far da han var svært ung. Faren døde av røykforgiftning. Dette har jeg “alltid” visst. En kveld min bror kom hjem sent satte han noen pølser til kok, og sovnet i stolen. Vannet fordampet, pølsene forkullet. Chris kom opp trappa i 2.-etasje der min bror bor, og han så bare røyken sive ut av frontdøra. Døra var låst, så Chris løp rundt bygningen, klatret opp på altanen, og reiv opp døra. Røyken var så tykk at han ikke så noe som helst, og selv om broren min satt en liten meter til høyre for ham visste han det ikke før han fikk famla seg frem til ham, og dro ham ut.

Den siste meldingen jeg skrev til Chris var en melding hvor jeg sa han fremdeles var velkommen, og at han ikke var noe annet enn en helt for meg. Han hadde tenkt å komme…

Slik kommer jeg alltid til å huske Chris. Han reddet min brors liv mot det som tok livet av hans far. Han var en helt. Han var en man kunne stole på.

Takk, Chris, for tiden sammen i oppveksten, for bilturen til Feda, for at du reddet min brors liv, og for at du er den du er. Jeg kommer til å savne deg fryktelig mye…

Jeg vil avslutte med det aller siste Chris la ut på Facebook, “It’s not over”.

8 Comments

8 kommentarer

 1. Lars F  •  Nov 15, 2009 @23:07

  Dette er så trist. Jeg kjente han ikke personlig, men visste godt om han.

  Kondolerer, Samuel, og resten av familien. Dere er i mine tanker og bønner.

 2. Samuel  •  Nov 16, 2009 @12:01

  Lars F: Mange takk, Lars, det betyr så mye…

 3. Maren  •  Nov 16, 2009 @13:20

  Det er så trist når sånt skjer :(

  Jeg er glad i deg!

 4. Espen  •  Nov 16, 2009 @17:34

  Nei å nei!

  Det gjør vondt veldig vondt at det var Chris som måtte forlate verden på denne tragiske måten…

  Alle mine tanker går til deg og familien nå Samuel! Kondolerer så masse..
  Husker på de dager når vi var små og du hadde med deg Chris rundt, han var en god gutt!

 5. CrimsonK  •  Nov 16, 2009 @23:52

  Kondolerer Samuel. Skikkelig tragiske greier. Var i Kvinesdal da det skjedde.

  Personlig synes jeg det er tragisk at ingenting er gjort med dødsleken som skjer på den sletta hver eneste dag. En kamerat som bor der har kontaktet politiet utallige ganger, men aldri blir noe gjort. Dette var dømt til å skje før eller siden (har selv sett biler som kjører opp mot 200 kmt der) – og det er forjævlig at det er slik. Det verste er at da jeg var ute og luftet Ziggy søndag formiddag var det på ny folk ute og grisekjørte på veien forbi Hamrebakken. Det synker liksom ikke inn – folk tror de er verdensmestere bak rattet. Blir utrolig frustrert av at Kvinesdal måtte oppleve en ny ulykke – og helt sikkert ikke den siste. Dette kunne kanskje vært unngått med fartskontroll en og annen gang der. Men det skjer jo ikke. Aldri. Og det vet alle. Merker det med en gang jeg tar av E39 til Kvinesdal. Halvparten kjører altfor fort.

 6. Ufrivillig  •  Nov 17, 2009 @16:30

  Det er så utrolig trist. Tenker masse på deg1
  .-= Ufrivillig´s last blog ..time for LAP og samtale =-.

 7. Samuel  •  Nov 18, 2009 @14:15

  Maren: Takk Maren, er glad i deg også!

  Espen: Det er absolutt vondt, trist og unødvendig. Prøver å ta vare på minnene så godt jeg kan nå, de er verdt utrolig mye. Mange takk for dine gode ord!

  Ufrivillig: Takk skal du ha, det setter jeg umåtelig pris på! Det er fryktelig trist!

  CrimsonK: Tragisk er en god beskrivelse, intet mindre.

  Og som du sier, dette blir ikke den siste. Konsekvensene av råkjøring er noe de færreste lærer seg å forholde seg til, bortsett fra de som er heldige og overlever alvorlige ulykker. De som opplever kræsj og tilsvarende ler ofte bare av det i etterkant, og trør enda hardere på speeden siden de nå vet at de overlever uansett. Det er idiotisk, og det som gjør det enda mer tragisk er at vi i Norge ikke har et politi som makter å gjøre noe med det. De har rett og slett ikke ressursene, selv om det koster utrolig mye mer å rydde opp i etterkant (reaktiv) enn det er å forebygge (proaktiv).

  Overrasker meg ikke at folk råkjørte allerede på søndag formiddag. Ikke en plass. De fleste som kjører for fort tenker “Pøh, det skjer alle andre, ikke meg”…

 8. Tom-Arne  •  Nov 23, 2009 @13:03

  Dette var utrolig trist å høre. Kondolerer så mye Samuel. Tenker på deg og familien.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat