Dødstraff er egentlig helt greit…

Nyheter, Samfunn
abc

Verdenskart over land med dødsstraff - blått: avskaffet; grønt: avskaffet i fredstid; oransje: ikke avskaffet, men ikke i bruk; rødt: fremdeles i bruk. Illustrasjon: Wikipedia

På verdensbasis blir dødsstraff fremdeles praktisert av over 30 land, dersom man regner USA for å være étt land. Deler man opp USA i stater og tar hver for seg, så praktiseres dødsstraff i 37 av de 50 delstatene. Det har vært diverse skriverier i avisene i det siste, både hos Dagbladet og VG, om mennesker som har blitt dømt til døden i eksempelvis Kina og Pakistan (for ikke å nevne Kongo) – noen av “ofrene” med vestlig opprinnelse. Naturligvis reagerer vi vestlige som vi hør og bør – vi hyler og skriker og krever at UD skal fikse det hver eneste gang en nordmann oppfører seg som en idiot i land med mer strenge lover. Vi beskylder disse landene for å være nettopp primitive og river oss i håret over at land i det moderne 2009/2010 fremdeles praktiserer dødsstraff. Når det kommer til å henrette utlendinger så er det naturligvis ingen tvil – ingen skal ha rett til å henrette utenlandske borgere. Dødsdom generelt har jeg derimot litt andre tanker om.

Jeg er strengt uenig i at vi har noen rett til å reagere på disse urettferdighetene. Jeg mener faktisk at så lenge vi aksepterer at et vestlig land som USA praktiserer dødsstraff, så er det helt naturlig at mindre moderne land også praktiserer dem. Inntil vi har fått USA til å snu på hælen, kan vi heller ikke forvente at andre land vil det.

Som det fremgår på kartet, så er det i hovedsak afrikanske og asiatiske land som fremdeles praktiserer dødsstraff. Og USA.

Jeg er på ingen måte for dødsstraff. Jeg hevder bare at så lenge USA, som fremstiller seg som verdenspoliti og teknologisk verdenssenter, praktiserer dødsstraff, så kan man heller ikke forvente at u-land skal være bedre. Man kan håpe og kjempe for det, men ikke forvente.

Så skal vi først fordømme og kaste drit, så må vi også gjøre det samme – i enda større grad – mot USA.

2 Comments

2 kommentarer

 1. Magnus  •  Jan 12, 2010 @15:00

  Inntrykket mitt er at ikke først og fremst er dødsstraffen som straffeform i seg selv det reageres mot, men heller grunnlaget for dommen. De eneste gangene jeg har hørt om reaksjoner fra vestlige land og organisasjoner er når personer blir dødsdømt pga deres religiøse eller politiske overbevisning.

  Forøvrig er jeg enig i poenget om at hvis en skal reagere mot dødsstraff på generell basis, må også USA inkluderes i dette. Jeg kan imidlertid ikke finne noe grunnlag for å hevde at dette ikke er tilfellet heller?

  Er forøvrig også motstander av dødsstraff.

 2. Samuel  •  Jan 12, 2010 @15:33

  Magnus: Vel, voldtekt og drap er – hvis vi først tar til følge at landene aksepterer dødsstraff – ikke et dårlig grunnlag for en slik straff. Jeg har sett flere tilfeller av reaksjoner mot dødsstraff hvor grunnlagene i seg selv er “gode nok” (selv om vi er enige i at de i prinsippet aldri er gode nok).

  Jeg hevder bare at man må få til endringer i moderne land for å kunne kreve endringer i mindre moderne land, og at USA bør holde seg langt unna debatten så lenge de selv praktiserer det.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat