Om mobbing – fordi jeg fortjener det?

Anbefalinger, Samfunn


Mobbing er et av vårt samfunns virkelig store problemer. Det etterlater en forferdelig stor andel av ofre i fortvilelse . sorg, og mange sliter med ettervirkningene resten av livet. Dessverre er dette noe vi enda ikke har klart å få bukt med, selv om mange prøver så godt de kan.

Fordi jeg fortjener det? av Kristin Oudsmayer

Fordi jeg fortjener det? av Kristin Oudmayer

14. mai 2009 publiserte jeg en av de vanskeligste tekstene jeg noensinne har skrevet. En tekst som beskriver de tyngre delene av oppveksten min, og hvordan jeg selv opplevde mobbingen. Den beskriver lærere som ikke gjorde noe. Den forteller heldigvis også at det går an å reise seg fra opplevelsen.

Jeg hadde over lengre tid hatt planer om å skrive om temaet, men slike tunge temaer trenger ofte litt motivasjon. Så da jeg fikk nyss om at det var satt igang et prosjekt om å skrive ei bok om mobbing, som skulle samle sammen historier fra hele landet og fra alle deler av spekteret, både mobbere og ofre, de som har kommet over det, og de som enda sliter med det, så var det puffet jeg trengte.

Det tok noen timer fra jeg startet å skrive til jeg var ferdig. Jeg sendte inn bidraget. Til Curly. Eller Kristin Oudmayer, som hun heter utenfor bloggeverdenen. Hun brukte det. Og i år, den 15. februar, lanseres boka “Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, håp og ansvar“, og den kan forhåndsbestilles her for de som skulle være interessert. Boken inneholder min historie sammen med historien til nærmere 200 andre, inkludert kunnskapsminister Kristin Halvorsen, Aslak i Gatas Parlament og Olaf Thommessen.

Jeg håper denne boka vil gripe. Jeg håper denne boka vil vri. Jeg håper den vil vrenge. Jeg håper den vil få enda flere til å passe på at barna sine hverken blir mobbere eller ofre. Jeg håper den blir pensum på skolen.

Mest av alt håper jeg den bidrar til å skape forståelse rundt temaet. Det er først da forandringene vil komme. Tror jeg…

Har du et forhold til mobbing?

Tilsvarende innlegg:

5 Comments

4 kommentarer

 1. Lars F  •  Feb 2, 2010 @13:43

  På en måte føler jeg for å gratulere deg. Mens på en annen side er temaets alvorlighet såpass dyp at ordet gratulerer ikke passer helt inn, men sjit øu…
  Gratulerer med at din historie er valgt ut. Siden du sendte den inn, antar jeg at du ønsket at nettopp din historie skulle tas med. Well done, Samuel!

  Enda viktigere: Flott at ditt bidrag KOMMER til å være forebyggende. En trøst. Hjelpe mennesker. Sette fokus på mobbing, slik at det i en større grad kan forhindres og slås ned på.

  Jeg husker blogginnlegget ditt om mobbing godt. Jeg har selv aldri vært utsatt for seriøs mobbing, og det er jeg takknemlig for. Men å lese din historie satte spor. Det gjorde inntrykk.

  Setter pris på deg!
  .-= Lars F´s last blog ..Dilemmaspalten – Hva velger du? Del to =-.

 2. Kristin  •  Feb 8, 2010 @09:00

  Jeg vet ikke helt hva jeg synes om dette her jeg..Jeg skjønner liksom ikke hvilken nytte en bok skal kunne gjøre i kampen mot mobbing..Vi har hørt så mange historier, sett så mye på tv og selv i virkeligheten at jeg er redd det bare blir atter en bok..

  Kult at du kommer med i den altså, gratulerer masse, men jeg er bare redd den vil “drukne” i alle andre bøker og sorger og fortvilelser..Eller at folk leser den en gang og tenker: “Hmmm…Dette har jeg hørt mange ganger før..Trist at det er slik ja, men men..”

  Mobbekurs i skolen har jeg alltid tenkt på som en idé. Ja, ikke å lære elevene å mobbe, men lære hvordan takle en mobb. Tips og triks, hvem en kan henvende seg til osv.

  Jeg er selv mobbeoffer og jeg er redd mobbing er noe vi aldri blir kvitt og det er jo dessverre noe alle vet..For husk; det finnes ikke bare i skolen, men også på jobb og egentlig overalt hvor en ferdes blant flere mennesker..

  “Fordi jeg fortjener det?”…Vel, et spørsmål jeg har stilt meg selv mange ganger og i mitt hodet fikk jeg alltid et ja tilbake. Mobberne har den makten dessverre..

 3. Samuel  •  Feb 8, 2010 @09:23

  Lars F: Gratulasjonen mottas med et smil, det er uansett hyggelig å ha blitt en del av noe så alvorlig. Som jeg har sagt før; kan det være til trøst, glede eller hjelp for kun én person, så har historien min for meg en fantastisk verdi.

  Så takk, Lars! For gode tanker, ord og meninger.

  Kristin: Godt mulig det ikke vil forandre noe som helst, men skal det hindre noen i å prøve? Skal det hindre noen i å sette fokus på en sak som aldri får nok fokus? Jeg ville sagt nei.

  Alle tiltak som iverksettes mot mobbing kan gå i grus, og ende opp uten å kunne vise til noe som helst, annet enn penger brukt. Det bør allikevel ikke stoppe noen fra å gjøre det lille de kan.

  ‘Fordi jeg fortjener det?’ er så vidt jeg vet den første boka av sin type, og den fokuserer på å forandre rollemodellene vi som voksne er. Jeg tror genuint at de av oss som leser den vil bli merket av den. Som du sier – det finnes over alt, også blant voksne. Barna bare dupliserer det de ser voksne gjøre.

  Mobbekurs for barna? Jo, vel, kanskje – prøv! Lag et oppsett med tips og triks, og forsøk å sette det ut i handling. I beste fall hjelper du mennesker.

  Min anbefaling er uansett: Kjøp den, les den, så kan vi diskutere boken.

 4. Kristin  •  Feb 15, 2010 @15:54

  Ja, jeg har tenkt å kjøpe boka.

  Det som er utrolig synd er at mange sperrer først opp øynene av interesse dersom mobbeoffer tar sitt liv på grunnlag av mobbing..Jeg viser til en dokumentar jeg så på TVNorge en gang der fokuset var mobbing, men de som ble intervjuet var familie og venner som fortalte deres historie og om deres sorg over sitt tap av et ungt familiemedlem. Selvfølgelig var dette en utrolig trist dokumentar med mange liv som hadde gått tapt i selvmord etter år med mobbing.

  Det er det som er så trist at når det er en historie, reportasje, program e.l om mobbing og vedkommende ser ut til å ha det tilsynelatende bra i dag, så vet jeg om mange som dessverre blar videre eller skifter kanal..Det blir liksom ikke spennende nok. Ikke stort nok..

  Personlig synes jeg boka høres veldig interessant ut, men hvorvidt den vil hjelpe noe i arbeidet mot mobbing er jeg heller usikker på..Dessverre..

  Men man taper jo ingenting på å gi den ut uansett.

Én trackback

Legg igjen et svar

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Bloggurat