WordPress vs Blogspot

Debatt, Greit å vite

wordpress_logo VERSUS

Å diskutere med en Blogspot-nerd hvilken bloggplattform som er best er fånyttes. Det samme gjelder en WordPress-nerd. Begge står hardbarket på sin forestilling om at de har valgt riktig plattform, og påstår du noe annet tar du såklart veldig feil.

Som bruker av Blogspot over et par måneder, og nå overflyttet til WordPress hvor jeg har tilbrakt den siste måneden, vil jeg egentlig si at jeg kan kalle meg kvalifisert til å ha en saklig mening om de to forskjellige plattformene. Lett systematisk nedover vil jeg nå forsøke å sammenlikne nøkkelegenskaper i de to plattformene slik at du forhåpentligvis vil få et innsyn i forskjellene. Basert på det vil du kanskje kunne trekke en konklusjon om hva du tror fungerer best hos deg. Dersom du ikke er interessert i alle detaljene kan du hoppe direkte til konklusjonen ved å klikke her.

Å skrive et innlegg

Det er en del vesentlige forskjeller på Blogspot og WordPress, og jeg har lenge vært i tvil om hva jeg liker best her. Blogspot omformaterer ikke teksten du skriver, noe WordPress til en viss grad gjør. Dette er for meg svært vesentlig og et stort poeng. WordPress har allikevel såpass mange styrker at jeg kan ikke si noe annet enn at WordPress er det beste på dette området.

WordPress
WordPress gir svært mange gode muligheter, og de er godt plassert inn i designet også slik at man aldri føler seg overveldet av mulighetene. For det første så har man muligheten for “Sider” som da ender opp som egne menyvalg. På min blogg med designet jeg har nå, er de plassert i toppen av siden (om meg, oversikt osv).

I tillegg til dette har WordPress den geniale løsningen med “Les mer…”, som gjør at jeg kan skrive en lang artikkel men kun introduksjonen vises på forsiden. Dette er svært praktisk.

Ut over dette kan man i WordPress passordbeskytte innlegg slik at kun utvalgte får lese. Man kan også definere et innlegg som “klistret”, slik at det alltid ligger på toppen av innleggslisten når noen kommer inn på siden (praktisk for konkurranser eller viktig informasjon).

Det negative er nettopp det med omformateringen av tekst. Et eksempel på det er at du ved å trykke Enter når du skriver innlegg ikke går til neste linje, men hopper en “paragraf”. Dersom man går til HTML-visning fordi man ønsker å ha manuell kontroll, vil WordPress fremdeles korrigere det når du publiserer eller går tilbake til visuell visning. I noen tilfeller vil det at du bytter visning fra HTML til visuell visning føre til visse endringer i formatering (igjen spesielt med tanke på linjeskift). Dette er utrolig plagsomt.

Blogspot
Det positive med blogspot er at formateringen av teksten du skriver nesten aldri blir endret. I tillegg har blogspot mulighet for publisering via e-post og mms, og noen av formateringstypene (f.eks. fonter) er langt lettere tilgjengelig her. Det negative derimot er at blogspot ikke har noen egendefinerte stiler for overskrifter, det eneste er forskjell i skriftstørrelser. I tillegg har du på Blogspot svært liten mulighet for ekstra funksjonaliteter.

Kommentarer

Her var lenge Blogspot min store favoritt. Jeg digget det faktum at kommentarskjemaet åpnet i eget vindu, slik at jeg kunne lese kommentaren du hadde lagt igjen mens jeg skrev svaret – slik at jeg var sikker på at jeg svarte på alt. Det har imidlertid endret seg, og nå er min soneklare favoritt WordPress.

WordPress
Det faktum at WordPress alltid har kommentarfeltet på bunnen og bruker cookies for å lagre informasjon om deg er helt topp. Dette fører til at du slipper å skrive inn navn, mail og webaddresse hver gang du skal kommentere selv om du ikke har WordPress-konto. Selve administrasjonen av kommentarer er også svært god på WordPress, og bloggeier til og med redigere både sine egne og andres kommentarer i etterkant. I tillegg har man en god del fine funksjonaliteter, som det å sitere dem man svarer til, kommentarfeltet kan fordeles på flere sider dersom det blir veldig langt og man har mulighet for hierarkisk kommentarsystem.

Til sist har man en flott kommunikasjon mellom bloggene, som vises i at dersom jeg linker til en annen wordpress-konto, vil de automatisk få beskjed i form av en trackback-link til meg. Dette går naturligvis begge veier.

Blogspot er ikke like avansert. En ting som for mange er en fordel er at Blogspot gir muligheten for tre forskjellige plasseringer av kommentarer. Du har også god kontroll over hvem som skal få kommentere, en bedre kontroll enn hva man har i WordPress. Problemet er at disse kontrollene kan slå tilbake på en og gjøre at mange du gjerne vil ha kommentarer fra ikke får mulighet til det fordi de ikke har blogspot-konto.

Popup-kommentarfeltet var lenge min favoritt, og den er tydeligvis mange andres favoritt også. Det viste en poll jeg kjørte på min blogspot-blogg. Allikevel har jeg nå etter en måneds bruk innsett at dette for mitt vedkommende ikke er tilfelle, og det er bare rotete (noe for øvrig de fleste som bruker WordPress naturligvis er enige i).

Brukervennlighet

oppfordring og med forståelse for at det var en real glipp å ikke nevne dette, legger jeg nå til et avsnitt om brukervennlighet. Her kan jeg like godt gi ballen rett til Blogspot, for det er en soneklar vinner på dette punktet. WordPress har langt flere funksjoner, og det går også ut over brukervennligheten. Jeg må få sagt at jeg ikke syns dette bør ses på som et ankerpunkt mot WordPress – for det tar ikke veldig lang tid å venne seg til det. I tillegg er de fleste viktige funksjonene svært lett tilgjengelige.

Svært mange er veldig fornøyde med å ha hatt en introduksjonstid på Blogspot først, for så å bytte til WordPress pga ønske om flere muligheter. Kanskje dette er noe for deg?

Uansett vinner Blogspot tittelen for brukervennlighet og intuitivt brukergrensesnitt.

Media

Først og fremst er det en mediestørrelsesforskjell på 1Gb hos BlogSpot og 3Gb hos WordPress. Ut over det er den største forskjellen at WordPress ikke støtter direkte videoavspilning av egne filer. Det vil si at dersom jeg tar opp en film selv, kan jeg ikke spille den direkte av på bloggen, men legge ut en link så brukeren kan åpne den i Windows Media Player lokalt. Dette er en svakhet. Begge bloggsystemene støtter avspilling av YouTube og liknende videoer, så problemet er ikke stort. Med min bruk av media vinner WordPress på grunn av enklere og mer brukervennlig innplassering.

Kategorier

Kort beskrevet her; BlogSpot har kun tagger, mens WordPress har både tagger og hierarkiske kategorier. Selv holder jeg meg utenfor det hierarkiske kategorisystemet foreløpig, men å ha både tagger og kategorier er svært fordelaktig og gjør ting langt mer oversiktlig. I tillegg kan du endre navnet på kategoriene når som helst i WordPress, og endringen vil oppdateres i de gamle postene. Igjen vinner WordPress.

Brukere, bloggroll og følging

Brukere
Her slår Blogspot et slag for brukerkjennskap. Hver bruker har ei profilside som man kan besøke, og som legges igjen ved kommentarene. Jeg misliker det faktum at kommentarlinken fører til profilsiden, men liker det at profilsiden inneholder hvilke blogger man skriver, hvilke man følger, og annet info om brukeren. Dette må man lage selv på WordPress – og selv om jeg absolutt syns det funker fint på WordPress, så er BlogSpot-systemet enda litt mer tilgjengelig.

Bloggroll
Begge systemene har gode systemer for bloggroll, men som dere ser på “Følging” så har BlogSpot enda en fordel her.

Følging
Her slår Blogspot enda et slag. For det første så kan en få opp siste skrevne post til hver bruker i blogrollen. I tillegg kan man følge sine venner og de man interesserer seg for å lese direkte i Blogger-systemet, slik at de nyeste innleggene dukker opp i Dashbordet. WordPress har såvidt jeg har klart å finne ut et slikt system, og i beste fall må man nøye seg til RSS-abonnering i Internet Explorer eller via eksterne RSS-følgere.

Design og andre tilpasninger

Design
Blogspot og WordPress har veldig forskjellige systemer rundt designet, og begge kommer med en del ferdiglagede designer. I Blogspot kan du endre farger på det meste, samt størrelser på alle fontene slik at det blir så likt det du ønsker som mulig. Dette kan du gjøre på en svært brukervennlig måte så du ser forandringene med en gang uten å røre koden, og det koster deg ingenting. I tillegg kan du gå inn i koden dersom du ønsker og endre direkte på css og html. Dette gir deg en stor frihet. I tillegg kan du finne ferdiglagede designer gratis online som du bare kan putte rett inn. Hvis du bytter designet på denne måten hos Blogspot er det viktig å huske at du mister alle widgets og må legge inn f.eks. blogrollen (og alle lenkene) på nytt. Dette slipper du i WordPress – her er widgets/plugins definert på en helt annen måte. Hos WordPress må du dessverre betale for å få lov til å endre css-filene, og du kan forandre veldig lite av designet ut over det ferdiglagede som følger med. Har du en WordPress-blogg på en egen server derimot så har du full frihet til å endre css’en. men det er fremdeles vanskeligere å tilpasse selve layouten siden den i større grad er PHP-basert. Her igjen finner du svært mange designer online som du kan velge og vrake i.

Plugins/Widgets
I standardversjonen av WordPress og Blogspot er det ikke store forskjellene på dette området. Men når det kommer til WordPress på eget domene (også kjent som wordpress.org), så vinner WordPress en lang vei. For det første gir alle plugins mulighet for tilpasning, for det andre så finnes det tusenvis av plugins til WordPress og de er langt lettere tilgjengelig og lokaliserbare enn hva widgetsene til Blogspot er. Større variasjon og mer forseggjort er de også.

Bytting av verktøy
WordPress har som eneste verktøy importeringsmulighet fra andre bloggtyper. Det betyr at dersom du har Blogspot idag, og ønsker å bytte til WordPress, kan du få med deg alle innleggene uten noe særlig bry.

Forutsetninger
Her taper WordPress igjen. Som nevnt har du ikke mulighet til å tilpasse css’en hos WordPress uten å betale en viss sum per år. Til gjengjeld har WordPress flere innlagte designer.

Tross denne prisproblematikken så er fremdeles WordPress langt mer tilpassningsvennlig enn hva Blogspot er.

WordPress.com og WordPress.org

Vil også kjapt nevne forskjellene på .org og .com, for de spesielt interesserte. Jeg har henvist litt til forskjellene tidligere, men den totale forskjellen er at .com er gratisversjonen hvor mesteparten er satt opp for deg, og .org er gratisversjonen du må laste ned og legge ut selv. Dermed er .org litt mer komplisert, siden du da må sette opp en del ting selv – men den er dermed også langt mer dynamisk og funksjonell. Det finnes nesten ikke den ting du ikke kan gjøre med .org-versjonen. – men du må gjøre det selv.

Heldigvis finnes det svært god informasjon om dette på nettsidene deres, så er du ingen teknofreak så trenger du allikevel ikke frykte så veldig.

Helhetsinntrykk og konklusjon

Helhetsinntrykket er langt bedre på WordPress. Det fremstår som langt mer profesjonellt og “ferdig” enn hva Blogspot gjør. For eksempel er statistikkverktøy innebygget med mange funksjonaliteter. Totalt sett gir WordPress deg langt mer makt over hva som skjer i din egen blogg, og lar mindre være opp til tilfeldighetene. WordPress er definitivt kjent som det mest seriøse alternativet.

I tillegg vil jeg nevne at dersom du vurderer å bytte til WordPress, og samtidig vil ha fullt utbytte av det, så kan du få dette helt gratis på følgende lenke:

http://norblogg.net/

Etter to måneder med Blogspot og én måned med WordPress er det for meg absolutt ingen tvil om hvilket verktøy jeg ville brukt om jeg startet helt på nytt. Det finnes, som dere forhåpentligvis ser, fordeler og ulemper med begge verktøyene, men én av dem skiller seg ut som klart best totalt sett. Resultatet er kanskje obvious, men allikevel:

Vinneren er:

WordPress

Andre om det samme:
Neppe.no – WordPress.com vs Blogger
Metabloggen – Å velge plattform
Tilbakemeldinger
Hvis jeg har skrevet noe feil, eller unnlatt å nevne noe du mener er svært relevant, setter jeg pris på tilbakemeldinger.

29 Comments

26 kommentarer

 1. Heidi  •  Feb 2, 2009 @19:11

  Jeg er også mer fornøyd med WordPress enn Blogspot, det eneste er som du sier bloggfølgefunksjonen hos Blogspot, den liker jeg.

 2. Joakim  •  Feb 2, 2009 @19:46

  Om du holder inne knappen under capslock (husker ikke navnet i farten) mens du trykker enter så skal ikke wordpress hoppe over en paragraf i innlegget du skriver.

 3. Lise Mette  •  Feb 2, 2009 @20:22

  Veldig fin og nyttig lesning!

  Har lenge hatt lyst til å hoppe over til WordPress, men ante ikke at man kunne importere inn gamle bloggen. Da blir valget litt enklere!

 4. obskur  •  Feb 2, 2009 @20:37

  Som Joakim sier, får du et vanlig linjeskift i WP dersom du holder inne “shift” når du trykker enter – det går an å bruke begge shift-knappene, den under Enter[“Return”]-knappen også. ;)

 5. Samuel  •  Feb 2, 2009 @21:02

  Heidi:
  Jepp, skulle gjerne hatt en plugin til WordPress som gjorde det samme…

  Joakim:
  Jepp, ved å trykke inn SHIFT så skjer det, men allikevel så omformaterer WordPress det til en paragraf-tagg fra redigering til publisering dessverre.

  Lise Mette:
  I så fall har dette blogginnlegget iallefall vært til litt nytte, og det er hyggelig å høre :D Snart velkommen inn i varmen ;)

  obskur:
  Jepp, men igjen – WordPress omformaterer det til en paragraf. Det er til og med kodet inn i PHP-scriptet…

 6. Ari  •  Feb 2, 2009 @21:23

  Greia med wordpress er at om man har det kjørende på egen server (som confusicus), så har man nærmest uendelige muligheter i form av plugins.

  Om en vil forandre på hvordan kommentarfunksjonen oppfører seg, så kan man det. Liker man ikke noe, kan stort sett ALT endres på, om en har kunnskap nok :P.

 7. Joakim  •  Feb 2, 2009 @21:49

  Samuel: Om det skjer hos deg selv om du bruker shift så er det noe galt med wp installasjonen din, for det skjer ikke hos meg når jeg gjør det. Hadde jeg vært deg ville jeg installert wp på nytt, det er jo gjort på to sekunder.

 8. Lise  •  Feb 2, 2009 @21:56

  Jeg synes at blogspot helt klart er best, etter å ha prøvd begge deler. Men hver sin smak!:)

 9. vero  •  Feb 2, 2009 @22:03

  hva skjer med at alle flytter over til worldpress!? begynner å føle meg ensom her på bloggspot ;)

 10. Joakim  •  Feb 2, 2009 @23:04

  Vero: Fordi wp er så uendelig mye bedre enn blogspot, derfor flytter alle over. Følg med du å da vel, alle innlegg og kommentarer kan du flytte over.

 11. Petter  •  Feb 2, 2009 @23:05

  Flott gjennomgang! *springer bort til meg selv for å lenke hit*

 12. Zhivago  •  Feb 2, 2009 @23:24

  Hva med at man ikke kan kjøre java apps i wordpress. som for eksempel Google ads (siden det er det eneste jeg husker akkurat nå). Fant det ekstremt annoying og gikk tilbake til blogspot. Men det finnes kanskje en løsning der?

 13. mirakel  •  Feb 3, 2009 @00:44

  Jeg er enig med deg. Etter over et år på Blogspot og ca. en måned på WordPress svikter jeg Blogspot så det synger etter. ;)

  Men når det er sagt, så tror jeg det var bra jeg bgeynte på Blogspot. Det er et enklere system, og man trenger ikke å kunne så mye der.. syns det kanskje er litt mer komplisert her på WordPress. :)

 14. Samuel  •  Feb 3, 2009 @07:48

  Ari:
  Exactly. It’s pure beauty! :D

  Joakim:
  Hmmm, bør kanskje gjør det da. Det endres ikke med en gang, men etter hvert.

  Lise:
  Det er flere som mener det samme som deg, så du er ikke alene – du er bare i mindretall :)

  Petter:
  Wow, du har jo skrevet en nesten lik gjennomgang! Skal linke til deg også senere idag!

  Zhivago:
  Jeg bruker ikke reklame på bloggen, så jeg vet ikke. Har faktisk aldri tenkt over dette med Java-apps. Skal sjekke det senere idag iallefall, godt mulig du har rett!

  mirakel:
  Det er veldig mye sant i at Blogspot er langt enklere, men jeg må også si at jeg fant overgangen helt smertefri. Det var ikke så komplisert som det kanskje ser ut med første øyekast.

  All hail WordPress ;) Hehe

 15. Petter  •  Feb 3, 2009 @07:49

  Det er vesentlig for leserene å få med seg forskjellen imellom WordPress.com og WordPress.org.

  WordPress.com ligner mest på Blogspot siden begge benytter servere hvor alt er ferdig satt opp. Da har man litt begrenset kontroll selv.

  Med WordPress.org installerer man alt på egen server selv -og får full kontroll med alt. Da får man alle mulighetene med både Blogger og WordPress.com pluss en bøtte til.

  Hvis man vil ha i pose og sekk får man WordPress.org varianten satt opp for seg (se http://norblogg.net/). Makan til Ole Brumm skal du lete lenge etter.

 16. Kristin  •  Feb 3, 2009 @09:12

  Veldig god gjennomgang, men jeg ønsker å være ordentlig pirkete her og si at det er viktig at du skriver at du sammenligner Blogger med WordPress.com, der dette gjelder.

  F.eks. som i Zhivagos tilfelle, så er svaret på om man kan legge inn java-apps som Google-ads i WordPress “Ja”, mens hvis det er WordPress.com som er ment, så er svaret “Nei”.

 17. Viidar  •  Feb 3, 2009 @12:21

  ja, enig med Kristin her.
  Å sammenligne Wordpres.com med .org er to vidt forskjellige ting.
  Kan knapt sammenlignes da man, ved å innstallere WP på ens egen server, får full kontroll over hva man vil ha med av plugins, Google Ads o.l.
  Nå bruker jo flere kommersielle aktører også WP på sine sider. Blant anna NRK og The Arctic Challenge! ;)

 18. Joakim  •  Feb 3, 2009 @13:00

  man kan ha google ads i worspress.

 19. Samuel  •  Feb 3, 2009 @17:25

  Petter:
  Jeg har enda ikke lyktes med å finne en RSS-basert blogroll hvor du får opp siste innlegget til vedkommende – vet du om dette finnes?

  Kristin:
  Viidar:
  Resten av svaret gjelder alle tre.

  For øvrig er det nok sant at jeg muligens har blandet litt i com/org-omkretsen nettopp fordi jeg bruker .org selv. Er det noen vesentlige feil i artikkelen som henviser til .org-løsninger så setter jeg pris på konkrete tilbakemeldinger om dette. Takk til Petter for en god lenke som virkelig gjør saken enklere – jeg hiver den inn i bloggposten.

  Joakim:
  Men kanskje kun om du hoster det selv?

 20. Samuel  •  Feb 3, 2009 @18:09

  En kuriositet:
  Bloggen har blitt lenket til på et hageforum:
  http://hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=54&t=32649

  Hehe :P

 21. majann  •  Feb 3, 2009 @20:24

  JEg har det faktisk så greit at jeg har min private blogg på wordpress-plattform (.org – såklart) og en annen kjekk blogg jeg publiserer på, på blogger-plattform. Planen nå i nærmeste fremtid er å få bloggeer-bloggen på egen server og…så får vi se. Blogg ble ihvertfall enda mer morro på egen server for min del.

 22. Samuel  •  Feb 3, 2009 @20:30

  majann:
  Ok, men da har du altså begge deler du også. Hva er grunnen til at du beholder en av hver fremfor å bare bruke en plattform?

  Uten tvil er blogging gøyere på egen server ;)

 23. Kristin  •  Feb 3, 2009 @23:48

  Samuel; i denne artikkelen så er det kanskje design-delen som er mest forvirrende: først står det at du må sette deg inn i php og så står det at du må betale for CSS.

 24. Samuel  •  Feb 4, 2009 @07:00

  Kristin:
  Ouch, den var ikke så elegant utformet nei :P Ser det nå, og skal fikse det!

  Edit: Nå har jeg fikset det :) Ser det bedre ut nå?

 25. Stig  •  Feb 4, 2009 @23:03

  Jeg er fullstendig enig i det du skriver. Gikk selv over til WordPress etter kort tid med Blogger. Blogger har sine fordeler og brukervennligheten er den aller største. Videre er Blogger en del av google, og det har sine fordeler.

 26. Veronica Leirvaag  •  May 5, 2016 @09:16

  Heisann :-) Kjempe bra lesing! Og ikke minst nyttig. Jeg har wordpress.com og er i grunnen fornøyd med den. Elsker statistikken der. Har forsøkt meg litt på nouw.com også, men der er statistikken helt på tur mener nå jeg. Men, jeg har flere lesere der enn på wordpress så jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre her. Har du noen forslag?

3 trackbacks

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat