
VERSUS 
Å diskutere med en Blogspot-nerd hvilken bloggplattform som er best er fånyttes. Det samme gjelder en WordPress-nerd. Begge står hardbarket på sin forestilling om at de har valgt riktig plattform, og påstår du noe annet tar du såklart veldig feil.
Som bruker av Blogspot over et par måneder, og nå overflyttet til WordPress hvor jeg har tilbrakt den siste måneden, vil jeg egentlig si at jeg kan kalle meg kvalifisert til å ha en saklig mening om de to forskjellige plattformene. Lett systematisk nedover vil jeg nå forsøke å sammenlikne nøkkelegenskaper i de to plattformene slik at du forhåpentligvis vil få et innsyn i forskjellene. Basert på det vil du kanskje kunne trekke en konklusjon om hva du tror fungerer best hos deg. Dersom du ikke er interessert i alle detaljene kan du hoppe direkte til konklusjonen ved å klikke her.
Å skrive et innlegg
Det er en del vesentlige forskjeller på Blogspot og WordPress, og jeg har lenge vært i tvil om hva jeg liker best her. Blogspot omformaterer ikke teksten du skriver, noe WordPress til en viss grad gjør. Dette er for meg svært vesentlig og et stort poeng. WordPress har allikevel såpass mange styrker at jeg kan ikke si noe annet enn at WordPress er det beste på dette området.
WordPress
WordPress gir svært mange gode muligheter, og de er godt plassert inn i designet også slik at man aldri føler seg overveldet av mulighetene. For det første så har man muligheten for “Sider” som da ender opp som egne menyvalg. På min blogg med designet jeg har nå, er de plassert i toppen av siden (om meg, oversikt osv).
I tillegg til dette har WordPress den geniale løsningen med “Les mer…”, som gjør at jeg kan skrive en lang artikkel men kun introduksjonen vises på forsiden. Dette er svært praktisk.
Ut over dette kan man i WordPress passordbeskytte innlegg slik at kun utvalgte får lese. Man kan også definere et innlegg som “klistret”, slik at det alltid ligger på toppen av innleggslisten når noen kommer inn på siden (praktisk for konkurranser eller viktig informasjon).
Det negative er nettopp det med omformateringen av tekst. Et eksempel på det er at du ved å trykke Enter når du skriver innlegg ikke går til neste linje, men hopper en “paragraf”. Dersom man går til HTML-visning fordi man ønsker å ha manuell kontroll, vil WordPress fremdeles korrigere det når du publiserer eller går tilbake til visuell visning. I noen tilfeller vil det at du bytter visning fra HTML til visuell visning føre til visse endringer i formatering (igjen spesielt med tanke på linjeskift). Dette er utrolig plagsomt.
Blogspot
Det positive med blogspot er at formateringen av teksten du skriver nesten aldri blir endret. I tillegg har blogspot mulighet for publisering via e-post og mms, og noen av formateringstypene (f.eks. fonter) er langt lettere tilgjengelig her. Det negative derimot er at blogspot ikke har noen egendefinerte stiler for overskrifter, det eneste er forskjell i skriftstørrelser. I tillegg har du på Blogspot svært liten mulighet for ekstra funksjonaliteter.
Kommentarer
Her var lenge Blogspot min store favoritt. Jeg digget det faktum at kommentarskjemaet åpnet i eget vindu, slik at jeg kunne lese kommentaren du hadde lagt igjen mens jeg skrev svaret – slik at jeg var sikker på at jeg svarte på alt. Det har imidlertid endret seg, og nå er min soneklare favoritt WordPress.
WordPress
Det faktum at WordPress alltid har kommentarfeltet på bunnen og bruker cookies for å lagre informasjon om deg er helt topp. Dette fører til at du slipper å skrive inn navn, mail og webaddresse hver gang du skal kommentere selv om du ikke har WordPress-konto. Selve administrasjonen av kommentarer er også svært god på WordPress, og bloggeier til og med redigere både sine egne og andres kommentarer i etterkant. I tillegg har man en god del fine funksjonaliteter, som det å sitere dem man svarer til, kommentarfeltet kan fordeles på flere sider dersom det blir veldig langt og man har mulighet for hierarkisk kommentarsystem.
Til sist har man en flott kommunikasjon mellom bloggene, som vises i at dersom jeg linker til en annen wordpress-konto, vil de automatisk få beskjed i form av en trackback-link til meg. Dette går naturligvis begge veier.
Blogspot er ikke like avansert. En ting som for mange er en fordel er at Blogspot gir muligheten for tre forskjellige plasseringer av kommentarer. Du har også god kontroll over hvem som skal få kommentere, en bedre kontroll enn hva man har i WordPress. Problemet er at disse kontrollene kan slå tilbake på en og gjøre at mange du gjerne vil ha kommentarer fra ikke får mulighet til det fordi de ikke har blogspot-konto.
Popup-kommentarfeltet var lenge min favoritt, og den er tydeligvis mange andres favoritt også. Det viste en poll jeg kjørte på min blogspot-blogg. Allikevel har jeg nå etter en måneds bruk innsett at dette for mitt vedkommende ikke er tilfelle, og det er bare rotete (noe for øvrig de fleste som bruker WordPress naturligvis er enige i).
Brukervennlighet
På oppfordring og med forståelse for at det var en real glipp å ikke nevne dette, legger jeg nå til et avsnitt om brukervennlighet. Her kan jeg like godt gi ballen rett til Blogspot, for det er en soneklar vinner på dette punktet. WordPress har langt flere funksjoner, og det går også ut over brukervennligheten. Jeg må få sagt at jeg ikke syns dette bør ses på som et ankerpunkt mot WordPress – for det tar ikke veldig lang tid å venne seg til det. I tillegg er de fleste viktige funksjonene svært lett tilgjengelige.
Svært mange er veldig fornøyde med å ha hatt en introduksjonstid på Blogspot først, for så å bytte til WordPress pga ønske om flere muligheter. Kanskje dette er noe for deg?
Uansett vinner Blogspot tittelen for brukervennlighet og intuitivt brukergrensesnitt.
Media
Først og fremst er det en mediestørrelsesforskjell på 1Gb hos BlogSpot og 3Gb hos WordPress. Ut over det er den største forskjellen at WordPress ikke støtter direkte videoavspilning av egne filer. Det vil si at dersom jeg tar opp en film selv, kan jeg ikke spille den direkte av på bloggen, men legge ut en link så brukeren kan åpne den i Windows Media Player lokalt. Dette er en svakhet. Begge bloggsystemene støtter avspilling av YouTube og liknende videoer, så problemet er ikke stort. Med min bruk av media vinner WordPress på grunn av enklere og mer brukervennlig innplassering.
Kategorier
Kort beskrevet her; BlogSpot har kun tagger, mens WordPress har både tagger og hierarkiske kategorier. Selv holder jeg meg utenfor det hierarkiske kategorisystemet foreløpig, men å ha både tagger og kategorier er svært fordelaktig og gjør ting langt mer oversiktlig. I tillegg kan du endre navnet på kategoriene når som helst i WordPress, og endringen vil oppdateres i de gamle postene. Igjen vinner WordPress.
Brukere, bloggroll og følging
Brukere
Her slår Blogspot et slag for brukerkjennskap. Hver bruker har ei profilside som man kan besøke, og som legges igjen ved kommentarene. Jeg misliker det faktum at kommentarlinken fører til profilsiden, men liker det at profilsiden inneholder hvilke blogger man skriver, hvilke man følger, og annet info om brukeren. Dette må man lage selv på WordPress – og selv om jeg absolutt syns det funker fint på WordPress, så er BlogSpot-systemet enda litt mer tilgjengelig.
Bloggroll
Begge systemene har gode systemer for bloggroll, men som dere ser på “Følging” så har BlogSpot enda en fordel her.
Følging
Her slår Blogspot enda et slag. For det første så kan en få opp siste skrevne post til hver bruker i blogrollen. I tillegg kan man følge sine venner og de man interesserer seg for å lese direkte i Blogger-systemet, slik at de nyeste innleggene dukker opp i Dashbordet. WordPress har såvidt jeg har klart å finne ut et slikt system, og i beste fall må man nøye seg til RSS-abonnering i Internet Explorer eller via eksterne RSS-følgere.
Design og andre tilpasninger
Design
Blogspot og WordPress har veldig forskjellige systemer rundt designet, og begge kommer med en del ferdiglagede designer. I Blogspot kan du endre farger på det meste, samt størrelser på alle fontene slik at det blir så likt det du ønsker som mulig. Dette kan du gjøre på en svært brukervennlig måte så du ser forandringene med en gang uten å røre koden, og det koster deg ingenting. I tillegg kan du gå inn i koden dersom du ønsker og endre direkte på css og html. Dette gir deg en stor frihet. I tillegg kan du finne ferdiglagede designer gratis online som du bare kan putte rett inn. Hvis du bytter designet på denne måten hos Blogspot er det viktig å huske at du mister alle widgets og må legge inn f.eks. blogrollen (og alle lenkene) på nytt. Dette slipper du i WordPress – her er widgets/plugins definert på en helt annen måte. Hos WordPress må du dessverre betale for å få lov til å endre css-filene, og du kan forandre veldig lite av designet ut over det ferdiglagede som følger med. Har du en WordPress-blogg på en egen server derimot så har du full frihet til å endre css’en. men det er fremdeles vanskeligere å tilpasse selve layouten siden den i større grad er PHP-basert. Her igjen finner du svært mange designer online som du kan velge og vrake i.
Plugins/Widgets
I standardversjonen av WordPress og Blogspot er det ikke store forskjellene på dette området. Men når det kommer til WordPress på eget domene (også kjent som wordpress.org), så vinner WordPress en lang vei. For det første gir alle plugins mulighet for tilpasning, for det andre så finnes det tusenvis av plugins til WordPress og de er langt lettere tilgjengelig og lokaliserbare enn hva widgetsene til Blogspot er. Større variasjon og mer forseggjort er de også.
Bytting av verktøy
WordPress har som eneste verktøy importeringsmulighet fra andre bloggtyper. Det betyr at dersom du har Blogspot idag, og ønsker å bytte til WordPress, kan du få med deg alle innleggene uten noe særlig bry.
Forutsetninger
Her taper WordPress igjen. Som nevnt har du ikke mulighet til å tilpasse css’en hos WordPress uten å betale en viss sum per år. Til gjengjeld har WordPress flere innlagte designer.
Tross denne prisproblematikken så er fremdeles WordPress langt mer tilpassningsvennlig enn hva Blogspot er.
WordPress.com og WordPress.org
Vil også kjapt nevne forskjellene på .org og .com, for de spesielt interesserte. Jeg har henvist litt til forskjellene tidligere, men den totale forskjellen er at .com er gratisversjonen hvor mesteparten er satt opp for deg, og .org er gratisversjonen du må laste ned og legge ut selv. Dermed er .org litt mer komplisert, siden du da må sette opp en del ting selv – men den er dermed også langt mer dynamisk og funksjonell. Det finnes nesten ikke den ting du ikke kan gjøre med .org-versjonen. – men du må gjøre det selv.
Heldigvis finnes det svært god informasjon om dette på nettsidene deres, så er du ingen teknofreak så trenger du allikevel ikke frykte så veldig.
Helhetsinntrykk og konklusjon
Helhetsinntrykket er langt bedre på WordPress. Det fremstår som langt mer profesjonellt og “ferdig” enn hva Blogspot gjør. For eksempel er statistikkverktøy innebygget med mange funksjonaliteter. Totalt sett gir WordPress deg langt mer makt over hva som skjer i din egen blogg, og lar mindre være opp til tilfeldighetene. WordPress er definitivt kjent som det mest seriøse alternativet.
I tillegg vil jeg nevne at dersom du vurderer å bytte til WordPress, og samtidig vil ha fullt utbytte av det, så kan du få dette helt gratis på følgende lenke:
Etter to måneder med Blogspot og én måned med WordPress er det for meg absolutt ingen tvil om hvilket verktøy jeg ville brukt om jeg startet helt på nytt. Det finnes, som dere forhåpentligvis ser, fordeler og ulemper med begge verktøyene, men én av dem skiller seg ut som klart best totalt sett. Resultatet er kanskje obvious, men allikevel:
Vinneren er:
WordPress
Andre om det samme:
Neppe.no – WordPress.com vs Blogger
Metabloggen – Å velge plattform
Tilbakemeldinger
Hvis jeg har skrevet noe feil, eller unnlatt å nevne noe du mener er svært relevant, setter jeg pris på tilbakemeldinger.
