Telenor, Posten og Statoil!

Morrosaker

Å designe logoer er big business. Desto større bedriften er, desto større er gevinsten. Problemet kommer når designerne ikke gjør annet enn å kopiere noe som allerede eksisterer. La meg vise deg!

Telenor

Gikk fra en utrolig innovativ, talende og tydelig logo, en logo som symboliserer kommunikasjon, mennesker i mellom, og åpne armer – til en logo som ikke signaliserer noe annet enn ønsket om å være nyskapende.

TelenorlogoGikk fra denne…
Ny telenorlogo

...til denne.

For ikke å nevne at det likner mistenkelig mye på dette;

propell

EN PROPELL!

Posten

Her har vi enda et eksempel på et stort firma som byttet logo. Den gamle logoen strålte av tillit, av integritet, og av 200 års tradisjon. Den nye? Jeg får assosiasjoner til noe ukomplett, noe ufullstendig, og noe vinglende. Det kosta 300 millioner å ødelegge Postens varemerke.

Postens logoer

Fra den ene ... til den andre!

Se likheten til disse:

LCH Clearnet - en 100 år gammel bedrift

Marathon

Spillserien Marathon

Jeg gidder ikke legge inn Pokémonballen og dødsstjernen i Star Wars, men dere ser poenget?

Statoil

Så har vi siste tilskuddet til stammen. Norges sannsynligvis største bedrift og varemerke. For min del, så har de aldri hatt en direkte lekker logo, men symbolikken har vært stødig fra dag én. Nå har de derimot forandret profil fullstendig!

Statoils logo

Fra denne

Statoils nye logo

... til denne! Eureka!

Vårt største varemerke er en stjerne eller en blomst – vanskelig å si egentlig, men noe nasjonalstolthet inviterer den ikke til. Og som alltid før, så har logoen blitt “kopiert”. Se likhetene:

Djuice logo

Dette ér nokså likt!

Husfliden-logoen

Denne derimot, er VELDIG lik!

Hva er greia?

Hvorfor lage en logo som er en blåkopi av noe annet, og argumentere med at man er innovativ og kreativ? Interessant nok så vil ikke en gang Statoil bruke den nye logoen fullt ut – bensinstasjoner og alt mulig relatert til disse vil beholde den gamle logoen. Hadde vært svinedyrt å bytte – men å bruke to logoer om hverandre er vel ikke det beste heller?

Uansett må en vel konkludere med at noen har tjent uhorvelige mengder penger på å blåkopiere andres arbeid – og vi kan jo håpe at husfliden, djuice, lhc-clearnet og båtindustrien er blant dem som går i plus på dette?

6 Comments

6 kommentarer

 1. Lars Frøsland  •  Feb 23, 2010 @19:47

  Bra, Samuel:) Artig tema. Hvordan kom du på det?

  Keep up the anti bad work:)
  .-= Lars Frøsland´s last blog ..Gratulerer Pølsa og Petter! =-.

 2. Terje Opsahl  •  Feb 24, 2010 @01:36

  sannelig, sannelig.
  Som webdesigner.
  Har du prøvd å levere løsninger i reklamebransjen?

 3. Samuel  •  Feb 24, 2010 @10:34

  Lars Frøsland: Haha, no problemo ;) Tenkte på det da jeg så den nye Statoil-logoen og syntes den var fryktelig lik logoen til Djuice – og da husket jeg at jeg tidligere hadde tenkt å skrive om Posten og dens nye logo. Altså – perfekt timing til å ta opp begge deler ;)

  Terje Opsahl: Hehe, jeg er jo ingen designer da – så nei, jeg har nok ikke det :P

 4. majann  •  Feb 24, 2010 @14:04

  ..jeg har skrevet (i den grad jeg har noe tekst) noe lignende… (her:http://www.majann.net/blog/?p=1787) Og jeg delvis enig med deg. Jeg er enig i at kopierings-prosenten er i overkant høy, og at Statoils nye logo er til forveksling husflid-aktig…. Men det er en ting du ikke har tatt med i betraktningen din. Og det er hvor gode disse bedriftene var på merkevarebygging.

  Du var aldri i tvil om at den nye logoen tilhørte Telenor. Det handler om reklame og merkevarebygging. Derimot, måtte du le litt da du så statoils fåfengte forsøk, som jeg er RIMELIG sikker på at kommer til å forsvinne igjen. (jeg lurer på om jeg skal sende de en mail, med et forslag som er SÅ mye bedre enn den de valgte)

  Om telenors logo ligner en propell..hva så? det er en “T”, og den ligner ingen annen logo. Det er fullt lov å la seg inspirere…posten dreit seg ut – og de sliter fortsatt litt med å få folk til å godta logoen. Statoil sliter med å godta den selv, og ikke minst – har du SETT den nye logoen til Rimi? Den er helt forferdelig!! ;)
  .-= majann´s last blog ..When 2 Become 1 – in photos! =-.

 5. Samuel  •  Feb 24, 2010 @15:04

  majann: Ingen tvil om at Telenor har vært de beste til å markedsføre logoen sin. Jeg husker fremdeles forvirringen da jeg åpna vg.no og så masse propeller som falt nedover i bakgrunnen. Jeg husker også latteren da jeg skjønte hva det handlet om.

  Det er kanskje et av mine poeng; joda, Telenor har vært utrolig flinke til å markedsføre den nye logoen, men den er like fullt horribel uansett. Den nye logoen til Rimi er grusom, no doubt – men send det logoforslaget til dem – og kopier meg på den e-posten også! Vil se :D

 6. joakim  •  Mar 29, 2010 @19:21

  Mangel på ekte kreativitet og tidspress, er årsaken til at selskaper hermer etter hverandre. Tror jeg da.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat