Kan Gud skape en stein..?

Filosofiske tanker, Religion

Et av de mer kjente “anti-Gud”-bevisene, er følgende:

“Dersom Gud er allmektig, skal han kunne skape en stein som er så stor og tung at han ikke kan løfte den selv. Men hvis han ikke kan løfte den, er han ikke allmektig. Ergo finnes det ikke en allmektig Gud.”

Dette er fritt sitert, har ikke den nøyaktige varianten – men poenget er der.

Den mest brukte motargumentasjonen jeg har lest følger her:
“Selvsagt kan han lage en stein som han ikke klarer å løfte, og så løfte den. Spørsmålet er et paradoks*. Paradokser er noe mennesker ikke kan få til å fungere. Hvis noen er allmektig kan vi ikke begynne å forstå hvor mye makt det egentlig det vil si, da vi ikke aner hvor mye “alt” er. Eller hvor lite “ingenting” er heller, for den saks skyld.”

Jeg mener svaret er så utrolig mye enklere. Gud kan være allmektig og fremdeles ikke ha mulighet til å skape en stein som er så tung at han ikke klarer å løfte den. Dette fordi Gud er størst, og uansett hvor stor han måtte være, vil han aldri kunne skape noe som er større enn seg selv. Og jeg antar og håper at alle som leser dette forstår at jeg ikke snakker om fysisk størrelse. Ergo er det ingen selvmotsigelse at skaperen av universet kan løfte alt han skaper, og at han fremdeles er allmektig.

Dette er et forsøk på å sette ut kristne med en kvasi-intelligent formulert, men fremdeles barnslig, problemstilling.

Kan Gud skape en helt rød ball som er helt gul? Er han ikke allmektig hvis han ikke klarer dette?

Et lite Nota Bene; om han hadde skapt en så ufattelig stor stein, ville den nok omsluttet hele universet – og da ville ingen kunne registrert noen bevegelse uansett – da steinen var ‘alt’ som eksisterte. På samme måte som det ikke finnes lyd om det ikke er ører til stede som tolker lydbølgene, blir ingenting beveget om det ikke forflytter seg i forhold til noe annet.

3 Comments

3 kommentarer

 1. Marianne  •  Aug 28, 2008 @22:57

  Hm. Aldri tenkt over dette. Bra poeng, Samuel. :]

  *fortsetter å tenke over og lurer på om jeg er enig*

 2. viljar  •  Jan 23, 2009 @14:35

  Bra poeng. :)

 3. Samuel  •  Jan 23, 2009 @14:40

  Marianne:
  Hehe, kommet frem til noe? :P

  viljar :
  Takk skal du ha, viljar :)

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat