AAAARGH!

Personlig, Samfunn

Jeg irriterer meg litt av og til. Såpass kan jeg innrømme. Jeg prøver å gjøre en aktiv innsats for å beholde en positiv fokus, men visse ting klarer jeg bare ikke å la være å irritere meg over. Idag skal bloggen handle om irritasjonsmomenter!

La meg begynne med å si at de tre første kategoriene i stor grad er basert på min siste tid hvor jeg har jobbet i et fellesareale med ca 200 andre voksne mennesker fra forskjellige firmaer, hvor vi har delt kjøkken, kantine og toaletter. Observasjonene er dermed sterkt empirisk* dokumentert.

Køkultur
Jeg begynner sterkt. Jeg observerer gang på gang folk som sniker i køer. Det er snakk om voksne mennesker som har valget mellom å vente 3-4 minutter ekstra, eller å stille seg foran noen som faktisk var i køen før dem.

Jeg blir like irritert hver gang jeg ser noen snike seg inn foran andre. Når de er så frekke at de stjeler av andres tid med null respekt for de som er bak dem i køen. Når de setter seg selv i fokus så sterkt at de mener det er helt greit å prioritere seg selv foran selve køkulturen, så blir jeg kvalm. Personlig kjenner jeg noen av menneskene som har gjort det, og jeg har observert mange andre. Hvorfor er det forresten typisk middelaldrende damer å snike i kø???

En gang sa jeg ifra. Det var i Oslo, på 7eleven, hvor en fyr som sikkert var midt i 30-årene sakte men sikkert sneik seg foran meg og jenta foran meg i køen. At han sneik foran meg klarte jeg å se gjennom fingrene med, men når han plutselig var foran henne også hissa jeg meg opp.
“Unnskyld, men du var faktisk bak begge oss to i stad, kan du være så snill og ikke snike sånn?” sa jeg nokså diskrét slik at han ikke skulle bli så altfor lagt merke til.
“HÆH? Hva er det for noe tull, jeg har ikke sneket, jeg har stått her hele tiden” utbasunerer fyren, som om jeg var den største tullingen på jorden.
“Nå må du kutte ut. Du var bak meg og henne for to minutter siden. Gå nå bak og oppfør deg som en voksen, slik sniking kan du holde deg for god til.”
Det ble faktisk en liten diskusjon av det, hvorpå han etter hvert sa noe slikt som;
“Okei, hvis du vil foran meg i køen, så skal jeg slippe deg foran, men jeg sneik aldri. Det er du som sniker nå”.
Som en reddende engel kom da tredjepart, jenta, til unnsetning.
| “Jeg vet ikke med han her, men du sneik iallefall foran meg”
Han klarte allikevel ikke å gi seg, og maste i et par minutter til om at jeg hadde sneket og vært en idiot.

TENK om han her bare hadde gitt seg med en gang, og trådd forsiktig bakover med en liten unnskyldning. I stedet fikk hele butikken med seg hvor stor en idiot han var.

Sniking irriterer meg!

Toalettkultur
Det er flere elementer i toalettkulturen som irriterer meg.

papir er ett av de. Da spesielt tørkepapir. At folk ikke kan bruke papiret ordentlig, men heller bruker 4-5 papirservietter bittelitt, er noe jeg aldri kommer til å forstå. På jobben hadde vi en slags dispenser som hadde ark i serviettstørrelse, og uansett hvor våte hendene mine var, var det alltid nok med 2 ark. Dette undersøkte jeg faktisk gang på gang, og forsøkte med forskjellig våthetsgrad på hendene. Jeg har ikke særlig små hender, så jeg fatter ikke hvordan andre kunne gjøre krav på så mye mer.

I tillegg var mesteparten av papirserviettene som lå i søppelboksen nesten helt tørre. Dette førte til at den på guttetoalettet spesielt alltid var full, og etter to-tre uker måtte den pene sølvfargede søppelkurven byttes ut med en gatekjøkkensøppelboks i hvit plastikk.

Kan ikke folk bare bruke papiret ordentlig, i stedet for å ta altfor mye og kaste papirbiter som for det meste er tørre?

Og hva er greia med å kaste papir på gulvet??? Hver eneste dag lå det enten toalettpapir eller papirservietter på gulvet og koste seg. Hvem er det som bommer på søppelbøtta eller toalettet, og IKKE klarer å plukke det opp og kaste det riktig sted?

Mange ord kan brukes om slike mennesker, men jeg tror jeg holder meg til å kalle dem late.

Toalettskålen er også offer for bombarderinger hver dag av folk som går på do, typisk nr.2, og ikke klarer å ordne opp etter seg. På jobben hadde vi et forferdelig dårlig designet toalett som på en måte hellet utover fra veggen, og det var ikke uvanlig for meg å komme på toalettet og helt tydelig kunne se at noen hadde brukt toalettet før meg.

Irritasjonen bygger seg opp når jeg ser at folk gjør sitt fornødne uten å kunne rydde opp etter seg. Det er toalettbørste rett ved toalettet for slike formål. Jeg ser ikke problemet i hele tatt. Hadde de latt det være på samme måte hjemme? Latt kona, mannen eller barna ordne opp i deres dritt?

Utrolig at jeg, en stakkarslig 24-åring, skal få muligheten til å kalle voksne mennesker for barnslige

For ikke å nevne sitteområdet, som svært ofte kunne være dekket med urinskvett. Ærlig talt, vet du at du sliter med å treffe skåla, så har du faktisk tre svært gode alternativer;

 1. Løft opp lokket og ringen
 2. Tørk opp etter deg
 3. Sitt når du pisser

Alle tre er fullverdige alternativer som er bedre enn å la det være opp til nestemann å tørke opp etter deg.

Så er det de du hører gå inn på toalettet og ut igjen uten å vaske hendene. Namm!

Felleskjøkkenkultur
Vi hadde oppvaskmaskin på jobben, til ting som vi brukte når vi spiste lunch. Her også er folk nokså utrolige. For det første er det mange som har en tendens til å fylle på kopper og tallerkener ytterst først. Hva i alle dager er vitsen med det? Det er da visserlig langt lettere å dra ut risten og sette tingene innerst, enn at alle som kommer senere skal måtte gjøre det samme, men samtidig måtte snike seg over dine ting?

Buss
Et tema med mange nyanser, en av dem sitter jeg og titter på akkurat i skrivende stund.
Bagasje i store kvantum er det nemlig en del reisende som har en tendens til å ta med seg INN i bussen, selv om det er store rom for bagasje under bussen. Så langt gjør de ingenting som er direkte galt, men så setter de kofferten sin midt i gangen…

Og det er mange av de som setter fra seg bagasjen, og lar den stå der når folk skal gå forbi også. Hadde de løftet den bort, hadde jeg ikke brydd meg, men når de lar den stå der, slik at folk må klatre eller snike seg rundt den, så blir jeg mektig irritert.

I tillegg er det jo mange som ikke ser den fordi den står delvis i skjul av stolene, og man leter jo ofte etter sitteplass, så folk holder jo tidvis på å deise i bakken av disse koffertene.

Årh, som de folka irriterer meg. Akkurat nå ser jeg på en slik koffert, og det er faktisk den som inspirerte dette irritasjonsinnlegget. Jeg har faktisk lyst å gå bort til ham og be ham sette kofferten i fanget når det kommer folk forbi. Han burde klare å gjøre det på eget initiativ.

Når mener du at man skal ta frem betalingsmiddelet? Når man står i kø og venter på bussen, eller helst når man står rett foran bussjåføren, med kø bak deg, og passasjerer som venter på at bussen skal kjøre?

Jeg tror dere skjønner hvilket alternativ jeg stemmer for.

I bussene er køkulturen ofte like fraværende som ellers, her er det bare større overvekt av eldre damer som faktisk sniker.

Innvandrere
Her har jeg to kommentarer som lett skal nevnes uten å kommenteres uten å argumenteres så altfor mye på. Uansett nasjonalitet; tysk, engelsk, iransk eller afghansk; lær dere norsk og snakk norsk når dere er ute blant folk. Gjør dette for deres egen del, for å minske på fremmedfrykten som faktisk eksisterer.
Og ikke krev at kulturen vår skal tilpasse seg dere, men gjør deres for å tilpasse dere til vår kultur.
Jeg forsøker å trå forsiktig her; for jeg mener ikke at innvandrere generelt feiler på disse punktene. De fleste er helt supre! Det irriterer bare når de gjør det.

Sånn, da har jeg fått ut en del ting jeg har irritert meg over. De som mener jeg alltid klarer å tenke positivt vil nok få seg en liten overraskelse, men det får nå bare være! Jeg måtte bare få ut litt frustrasjon idag, basert på flere ting, blant annet innholdet i ett blogginnlegg som jeg hadde skrevet ferdig men bestemte meg for ikke å publisere :P

Kanskje du har noe som irriterer deg også? Slipp det løs, det var faktisk utrolig godt å få blåst det ut litt :D

17 Comments

16 kommentarer

 1. Irene, hun pene Ü  •  Oct 2, 2008 @17:21

  Oi… Skal si du hadde mye innestengt irritasjon… Blir helt matt her jeg sitter :o

  Hva hadde du skrevet et ferdig innlegg om uten å publisere? Jeg synes at det irriterer når folk (du) sier A uten å si B ;)

 2. Åse-Beate  •  Oct 2, 2008 @17:24

  Jeg er så enig i det du skriver! Noe av det som irriterer meg mest er når folk på konserter begynner å skubbe og dytte på alle og enhver for å komme seg helt fram til scenen. Fy søren, det er ikke ofte jeg slenger dritt etter andre, men når sånne ting skjer… åhr, jeg blir så sur!

  Du hadde rett, det gjorde godt å få det ut!

 3. Spire  •  Oct 2, 2008 @19:24

  Okei, Samuel, nå ler jeg:p Er faktisk enig i de fleste punktene dine, men jeg vil få påpeke to.

  Grunnen til at jeg gjerne tar to eller tre ark når jeg tørker henda, er for å få dem TØRR. Ofte merker jeg at papiret blir fuktig, dermed blir hendene fuktige også. Jeg tar også et papir for å skylle ned toalettet og åpne døra ut fra toalettet.

  og HELDIG er dere som har bagasjeluker under bussene, sånn er ikke på lokalrutene her i Bodø. Tvert i mot, og på en full skolebuss hvor halve bussen har med seg 1 sekk, jentene 1 svær veske og 1 gymbag, så blir den fort overfyllt. Også irriterende når bagasjeplassen i bussen egentlig er ståplasser, så alle står å trør i bagasjen til andre.

  En annen ting som irriterer meg er frekke kunder. Kassamannen/dama kan da vel ingenting for at varen er utsolgt? Og man trenger ikke klikke for at personen i kassa spør om vedkommende skal ha pose, selv om det er kul på bagasjebåndet. De svarer som oftest “ja, fan, trur æ ska bær alt under arman? Selvfølgelig ska æ ha posen, kan itje du berre se tell helvette å gjør jobben din”. Jeg har flere ganger sagt til folk at å si noe sånt er totalt unødvendig, da hun faktisk GJØR jobben sin og spør om du skal ha en pose. “ja æ kan jo itje bær varan heim, går itje an å pakk alt i lomma. Så berre jekk de ner lille frøken og ikke vær så snusfornuftig”. Og da blir jeg mer forbanna og forteller mannen eller dama noen sterke ord, med ei forklaring om at den trillebagen som sto bak bagasjebåndet KUNNE være hans, og at han skulle pakke i den.

  DET irriterer meg.

  Og så irriterer det meg at jenter som ikke pakker inn tampongen sin på do, og man ser blodet. og at de forpester hele rommet med parfyme, sminke og hårspray, for deretter å klage på at de har kviser.

  For min del irriterer det meg ikke at man ser andre har vært på do, så lenge det er I doskåla. Hjemme i heime min, så har jeg aldri sett en mann ta i en dobørst, eller skru på en vaskemaskin.

 4. Samuel  •  Oct 2, 2008 @19:45

  @ Irene:
  Nå har jeg sluppet den fri da :D Tror vi alle går og holder på litt frustrasjon, og jeg pleier ikke lufte min så altfor ofte tror jeg :P

  Hehe, innlegget jeg ikke publiserte handlet om en viss “profesjonell” situasjon privat. Da antar jeg at du kanskje forstår hva det handler om? Hvis ikke er det bare å spørre på msn, jeg tar ikke den offentlig :)

  @ Åse-Beate:
  Ja, de folka der er utrolige. Jeg har faktisk vært borti folk som klynger seg sammen to og to, og bare dytter og drar på hverandre slik at hele publikum blir skubba rundt. BARE for å lage “bølger” i publikum, bare for piss. DA blir jeg også irritert.

  Jeg er glad min blogg kan være en ventil for din frustrasjon :D Hehe

  @ Spire:
  Du kan jo evt bruke siste arket du behøvde for å bli tørr, til å også dra opp og åpne døra :)

  Jeg må bare si at jeg satte veldig pris på blod-historien din… Den satte litt…farge på bloggen min…

  Apropo, når jeg jobbet som søppelmann, så var det visse kvinner som følte det var lurt å tømme søpla på toalettet dagen før, gjerne uten å dekke noe som helst til. Brukte tamponger i toppen av en søppelsekk er oppskriften på en bra dag.

  Hehe, hørtes ut som om du kommer fra et litt mannsdominert/sjåvinistisk hjem? :P

 5. Spire  •  Oct 2, 2008 @19:55

  Jeg kommer nettopp fra et sånt hjem, pappa kan ikke en gang åpne døra på vaskemaskinen. Hvis ikke det sier en del, så vet ikke jeg:p

  Kom forresten på en annen ting, gamle folk har en tendens til å irritere meg på bussen, der de bruker VELDIG lang tid på å finne penger (greit, det kan de jo ikke noe for), men når de i tilegg står og skravler med bussjåføren slik at sjåføren ikke kan kjøre, da kjenner jeg sinnet koke:p

  Og folk som skal stoppe meg i å gå på handicaptoalettet, selv om jeg går på to ben, betyr ikke det at jeg ikke er handicappa liksom!

 6. ditte  •  Oct 2, 2008 @20:28

  Godt å høre at det ikke bare er jeg som irriterer meg over “sånne” ting ;) –jeg har en laang liste..hehe…men jeg kommer sikkert til å bli irritert hvis jeg skriver den ned nå… Så jeg får heller ta det en dag jeg faktisk er irritert :P

 7. Anonymous  •  Oct 2, 2008 @20:38

  Kan irritere meg over mye rart, men i dag må jeg dra frem “utlendingen” i meg ;) Har faktisk hørt en halv lunsjpause full av div. meninger om innvandrere i dag og er like forbauset hver gang over hvor lett alle blir skjært over en kam. Greit at “15 – 20% av alle invandrere i Sverige er kriminelle” og at det er en høy %-sats i forhold til Svenskene, men hva med de 80-85% som faktisk IKKE er det og som blir sett like rart på? Og at det er så lett å si for de “innfødte” at “det er verst med de som ikke har jobb og bare snylter på statens regning”… Prøv nå å bli kalt inn på intervju når man ikke heter Kari/ Ola Nordmann, eller bare nevner en annen nasjonalitet. Folk ble faktisk overrasket når de skjønte at jeg snakker norsk. Hallo? Jeg hadde da sendt en full søknad + vedlegg på norsk???

  Den er ikke myntet på din kommentar, men mer på det jeg opplever og hører hver dag rundt omkring meg. Og nei, det er jo ikke myntet på meg, fordi jeg er jo tysk (og dermed en “snill” utlending… snakk om klasseskille her, ja ;))

  Dagens oppfordring: gi folk en sjanse før dere dømmer!

  (En liten personlig ting jeg irriterer meg over og som jeg må gjøre noe med fort er at jeg er for sløv til å snakke tysk med barna…- fordi vi må da ha lov til å holde på _litt_ av vår kultur også?)

  Hehe, dagens utblåsning fra meg og det var faktisk veldig godt :D

  Kille

 8. Samuel  •  Oct 2, 2008 @21:42

  @ Spire:
  Jøss, hørtes ut som en bra fatter ;)

  Et stort spørsmål; ER du handicappet, eller stopper de deg faktisk berettiget? ;)

  @ ditte:
  Hehehe, ok, jeg syns det var frigjørende jeg ;) Hører kanskje fra deg en annen dag da :P

  @ Kille:
  Hehe, jeg er veldig imot forhåndsdømming og “alle-under-en-kam”-holdningene vi ser rundt selv.

  Det gjelder nemlig kristne også veldig ofte, så jeg har merka det på kroppen :P

  Jeg syns heldigvis mange “nye landsmenn” er kjempetrivelige, og du er jo ikke snill fordi du er tysk, du er snill fordi du er snill :D

  Jeg er så glad det kan føles godt å få ut litt trykk :D

 9. Irene, hun pene Ü  •  Oct 2, 2008 @23:16

  Jeg må faktisk også føre til en ting på irritasjonslista… Folk som IKKE bruker blinklys! Det er direkte trafikkfarlig (i mange situasjoner) og uansett er det brudd på trafikkreglene. Det irriterer meg enormt. Aller mest irriterer det alle de gangene jeg ser politibiler som ikke bruker blinklys. Forbilder, du liksom.

  Tror jeg skjønte hva den andre saken handlet om :)

 10. Spire  •  Oct 3, 2008 @07:08

  Samuel, nei jeg er ikke handicappa, men du misforstår poenget mitt. Det finnes mange handicap som man ikke direkte kan SE med det blotte øyet at en person har. Hvordan gir det rett til gamle folk å komme å ta meg i skuldra og nekte meg å gå på do?

  I mitt tilfelle er det at jeg ikke tåler melk, får jeg i meg melk, kommer det FORT ut, og da er det bare å ta det mest tilgjengelige, nettopp et handicaptoalett;)

 11. Constantine  •  Oct 3, 2008 @07:33

  Tingen med gamle damer er vell det at de tror de har førsteretten fordi de er så gamle.. men det er jo heelt på jordet ..

  sniking er vell det værste jeg veit, og det med blinklys, SINNSYKT IRRITERENDE :O selv har jeg da altså ikke kortet men har øvelseskjørt litt og det er like ille hver eneste gang..

  selv er jeg lærling som servitør da, og jeg kan ganske mye om sercive.. var inne på en dressmann butikk for å kjøpe noe klær gjennom jobben for en stund siden.. Personen bak disken sto der og ikke gjorde enn dritt og jeg er inne på butikken og ser ganske så spesifikt etter noe jeg liker.. jeg prøver, men personen kommer da altså ikke og spør om jeg skal ha noe hjelp noe jeg absolutt skulle hatt.. sånn er det på veldig mange butikker. Det irriterer meg veldig.

  Ellers så er den med papir ganske mye snakk om økonomi f.eks på et kjøkken. stort papirforbruk og man kunne klart seg med halvparten.

  Det var ganske godt å skrive litt nå. skal ikke på jobb før 1700 i dag så jeg skjønner virkelig ikke hvorfor jeg i det heletatt er våken atm..
  som tidligere nevt, du skriver like fantastisk som alltid ^^

 12. Crimsnon King  •  Oct 3, 2008 @10:08

  folk som ikke blinker burde skytes på stedet. enkelt og greit ;) herregud så irriterende. spesielt når det er mye trafikk og man er avhengig av at folk bruker blinklys slik at man kan se når man kan smette inn i rundkjøringa. verste jeg vet når jeg må vente ekstra fordi en tomsing ikke blinket. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh. nå ble jeg irritert nå.

 13. Crimson King  •  Oct 3, 2008 @10:09

  en irriterende ting til: Feil orddeling! argh!

 14. Samuel  •  Oct 3, 2008 @10:20

  @ Irene:
  Se der, dine mørke hemmeligheter kommer frem ;) Hehe, som du ser har du nå hjulpet et par å få ut sin frustrasjon ;) Er det ikke deilig? :D

  Jeg er for øvrig kjempeenig!

  @ Spire:
  Jeg er enig i at de ikke har rett til å anta at du ikke er handicappet, men slike toaletter er faktisk bygget for mennesker med fysiske handicaps (derfor de er bygget ekstra store, men støtter på hver side av toalettet).

  Så egentlig gjør de ikke noe galt heller ;)

  @ Constantine:
  Jeg har ofte tenkt at de føler de har førsteretten fordi ingen tør si noe på snikingen uansett. Så tenker de “jeg er gammel, and here I come”.

  Men viktig å ikke ta alle under en kam :P

  Godt å se du kunne få ut litt frustrasjon :D Hehe, og mange takk for hyggelig kompliment :D

  @ Crimson King:
  Se der ja. Få det ut, kame rat! Få ut alle frustrasjoner, og klikk som en gal på tasta turet. Jeg irriterer meg også over folk som ikke klarer å blinke ut av rund kjøringene, så blir jeg stående der og vente som en og annen sulle bukk.

  Rund kjøringer er en plass hvor det er enda viktere å følge blinke kravene!

  Men du ble visst mer irritert av å skrive dette? Det var jo ikke helt planen ;)

 15. Crimson King  •  Oct 3, 2008 @10:21

  Mens vi er i drivet:

  Noe annet utrolig irriterende i trafikken er bilister som må ligge to meter bak. faen til idioter. selv om man ligger litt over fartsgrensa skal de likevel forbi. Det utrolige er at det alltid er en Audi. Hva faen er det med dere Audi-eiere? Tror dere at dere eier veien?

  Nesten like ille er det med dem som sneiler avgårde 10 km/t under fartsgrensa (nei – det er faktisk mye verre med dem som absolutt skal kjøre 15-20 km/t fortere enn grensa og må ligge 2 meter oppi ræva di) – men det finnes tilfeller hvor veisneglene er verre – og det er dem som plutselig øker farten med 20 km/t såfort det blir to felt eller en lang rett strekning slik at man ikke får kjørt forbi uten å råkjøre. AAAAAAAAAAAAAAAAaaaaargh!

 16. Anonymous  •  Oct 3, 2008 @11:22

  Gidder ikke bruke energi på å irritere meg over sånne egentlige bagateller i hverdagen..Fyller meg selv bare med negative ting hvis jeg skal legge merke til alt irritable faktorer i samfunnet..

  Men skjønner hva du mener altså :) Bare meg som ikke ser samme “verdi” i å gå rundt og irritere seg over slike bagateller når det er så utrolig mye annet i dette livet som er langt mer viktig å tenke på med evt sinne..

  L.G

Én trackback

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat