Hvem betaler?

Samfunn, Sex og samliv
Foto: Inmagine.com

Foto: Inmagine.com

En debatt som stadig gjentas er spørsmålet jeg tar opp idag, og det handler om dateverdenen og etikette rundt dating. Klassisk dating går gjerne ut på mat, kino og/eller en eller annen form for aktivitet – og ofte koster noe eller alt av dette penger.

Dagens spørmål er: Hvem er det egentlig som skal betale?
 

Senest idag deltok jeg i en liten diskusjon om temaet, og meninger strekte seg fra at “alt skal betales hver for seg” til “gutten skal betale!”. Jeg har hørt mange av disse argumentene før, og syns at de fleste har noen interessante vinklinger.

Det er kanskje like mange meninger som det finnes mennesker, og jeg har ingen universelt svar – men jeg har en mening som jeg tror at kan inneholde noen gode poenger.

Mannlig stolthet

For det første kan jeg nevne at for mange gutter så dreier det seg litt om stolthet. At dama skal betale maten vår føles til tider demaskuliniserende, og det kan sammenliknes med å pisse i buksa mens en holder en tale foran alle de vakreste jentene i verden. Å få være den som faktisk stepper opp og betaler gir motsatt effekt – vi føler oss som “jakteren” som reiser ut i den store verden og kommer hjem med maten. Altså forsørgeren, en rolle de fleste gutter trakter etter.

Kvinnelig egenrådighet

Naturligvis er dette også en av grunnene til at noen jenter ikke liker å bli betalt for – for nå for tiden så skal jo jentene klare seg selv, og dermed også betale selv. Det dreier seg kanskje om å løsrive seg litt fra avhengigheten til mannekjønnet? I diskusjonen tidligere idag så møtte jeg et synspunkt fra ei jente, hvor hun rett og slett sa at dersom gutten insisterte på å betale så kunne det være over og ut for hele deres forhold. Hun ville dele alle utgifter likt, og det var ikke snakk om at han kunne betale kinoen hvis hun betalte snacks. Neinei, her skal alt betales hver for seg.

Heldigvis var det de som var uenige her, både blant jentene og guttene. Jeg er nok en av dem.

Hvem inviterte?

Det jeg syns er at det blir helt feil å invitere ut ei jente på middag og forvente at hun skal betale. Det blir helt feil å invitere hjem ei jente på middag og be henne legge igjen penger for innkjøpet. Det blir generelt feil å bli invitert ut på noe, og sitte igjen med regningen. Mitt poeng er;

Inviterer du noen ut på date – da er det ditt ansvar å ta regningen. Uansett kjønn!

Åpen diskusjon

En liten og deilig nyanse er dersom det er åpen debatt rundt betalingen – som det ofte er. Da er det kjempefint om det for eksempel avtales at han betaler første date, men hun tar andre. Eventuelt at han tar middagen dersom hun tar kinoen, eller motsatt. Det finnes mange kreative og gode løsninger som kan arbeides frem her.

For ingenting er mer stusslig i mine øyne enn å dele ei middagsregning på to…

Jeg syns…

Jeg syns ikke at mannen alltid skal betale som standardløsning. Spesielt ikke dersom jenta forventer det, noe som også kan være litt offputting. Jeg personlig syns det er veldig fint å kunne ta regningen. Jeg er ikke den mest maskuline personen, og det å kunne være forsørgeren gir meg litt brus i fjæra, noe jeg liker. Allikevel så aksepterer og forstår jeg jentas ønske om å kunne være sin egen forsørger, og ikke ville få alt rett i fanget, og vil derfor aldri være kjempesta på at jeg skal dekke alt dersom hun er imot det.

Hva syns du?

 

34 Comments

34 kommentarer

  1. Line  •  Feb 12, 2009 @01:37

    For meg er det helt greit at hvis en betaler maten, så tar den andre kinoen, eller hvis en betaler den ene dagen, så tar den andre en annen gang. Om så den ene skulle ende opp med å betale mer enn den andre en dag, så blir det kanskje omvendt neste gang. Ingen vits å være så kjipe på akkurat det.
    Jeg synes det blir for dumt å dele regninga på restaurant, eller å holde regnskap krone for krone.

  2. David  •  Feb 12, 2009 @09:43

    Fantastisk skrevet! Moro å lese:)

    Davids siste blogginnlegg..Where to start? :)

  3. Samuel  •  Feb 12, 2009 @10:44

    Line:
    Hehe, da er vi enige :) Selv syns jeg nå egentlig det er greit om gutten tar mesteparten, men med dagens selvrådighet hos jenter så blir det ikke alltid slik ;)

    David:
    Takk skal du ha, David :)

  4. Maren  •  Feb 12, 2009 @10:49

    enig med du i det! den som inviterer bør betale ;)

  5. Ufrivillig barnløs  •  Feb 12, 2009 @10:50

    Hos oss er det alltid mannen som betaler, men så var det jo en felleskonto, hehe!
    Men hvem betaler?! Syns det er mye som spiller inn. Hvor mange ganger han man datet? Hvor dyr er maten? er det veldig i startfasen så spiller det litt inn hvem som inviterte enn ut. En grei ting kan være et en bataler maten og den andre for evt leiefilm/kino. Som oftes er ikke en date bare mat :)

    Ufrivillig barnløss siste blogginnlegg..

  6. Kaja  •  Feb 12, 2009 @11:56

    Å finregne er usjarmerende, så man kan gjerne at regninga annehver gang f.eks. men at mannen skal drive “å forsørge” meg synes jeg er så turnoff at jeg kan ikke få sagt det nok. Da føler jeg meg ikke som en likeverdig person, men en litt stakkarslig person som må passes på. En mann som synes det er demaskuliniserende at jeg betaler er jeg ikke interessert i å tilbringe så mye tid med.

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  7. Fru Irene, hun pene  •  Feb 12, 2009 @12:55

    Felles økonomi gjør alt så mye lettere :) Men selvsagt kan man ikke ha det fra første date. Vil gutten betale når man er ute, så er det kjempekoselig. Så kan jenta bidra i blant, økonomisk eller på andre måter (og nei, Samuel, da tenker jeg ikke seksuelle måter). Selvsagt må jenta betale maten når hun inviterer gutten hjem på hjemmelaget middag eller grandiosa og fotball. Ville vært frekt av gutten å bla opp penger da :)

    Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Lett blanding fra mitt liv

  8. Dan  •  Feb 12, 2009 @16:06

    Tror svaret du leter etter er: “noen andre”.
    God helg, snart!

  9. Samuel  •  Feb 12, 2009 @16:54

    Maren:
    Hehe, det er godt vi er enige!

    Ufrivillig barnløs:
    Det kommer jo helt an på – kommer man i riktig stemning kan man sitte i timesvis med bordet og spise og nibble på småting. Spesielt om det er tidlig i “forholdet” så bør man kanskje unngå kino nettopp fordi man skal bli kjent, og derfor må bruke kvelden på å snakke sammen. Syns du ikke?

    Å dele litt på det er som regel den greieste løsninga for begge to, dersom jenta ikke er av typen som mener mannen bør ta alt.

    Kaja:
    Hehe, det skjønner jeg veldig godt – og jeg er nok enig. Hadde garantert følt meg uvel om jeg ble utsatt for en slik jente som insisterte på å betale uansett. Allikevel så er det en gammeldags tradisjon at gutten betaler, og mange henger nok igjen i oppfatningen av at det er det riktige uten at man bør se ned på dem av den grunn. I mange tilfeller er det jo ikke bevisst for å “undertrykke”, men bare en gammel tradisjon han ikke har oppdatert seg på. Eller hva syns du?

    Fru Irene, hun pene:
    Hehe, det er nok få som har felles økonomi fra første date ja. Siden du insisterer på at jeg automatisk trodde du tenkte seksuelt når du skrev “andre måter” håper jeg du kan gi noen gode eksempler på “andre måter” man kan bidra på en date ;)

    Håper for øvrig ingen inviterer meg hjem på grandis og fotball… :P

    Dan:
    Haha, I’ll take it ;) God helg til deg også snart!

  10. Fru Irene, hun pene  •  Feb 12, 2009 @17:03

    Med andre måter tenker jeg på ulike hyggelige ting jenta kan gjøre for gutten, som hjelp tilbake for å bli skjemt bort ;) Som å henge opp klesvask, ta oppvasken, gi en koselig gave… Slike ting :) Så føler jenta (hvis hun ikke liker helt at gutten betaler for det meste) at hun også får gjort noe for ham :)

    Grandis og fotball er en slager! Oioioi, det er helt fantastisk! :D Dobbel hygge – både grandiosa og fotball OG sosialt samvær! Da slipper man å gå glipp av kampene man vil se, selv om man blir invitert med for å finne på noe :)

    Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Lett blanding fra mitt liv

  11. Samuel  •  Feb 12, 2009 @17:22

    Fru Irene, hun pene:
    Jojojo, men nå er du langt inn i forholdet – henge opp klesvask, oppvask og gaver er ikke sånn man gjør tidlig i dateprosessen; altså der hvor det kan eksistere en problemstilling på hvorvidt gutten eller jenta skal betale ;)

    Grandis og fotball er kanskje en hyggelig parkveld, men neppe noen datesuksess ;)

  12. Fru Irene, hun pene  •  Feb 12, 2009 @18:06

    Jeg snakker ikke om langt uti forholdet, er jo det som er selve poenget. Skal si min kjære ble glad for at jeg hjalp til med oppvask og hengte opp klær og kom med søte gaver – slik som jeg synes er gøy – selv tidlig i prosessen! Nemlig! :)

    Og for mange – spesielt gutter vil jeg tro – vil grandis og fotball være en suksess til dating :)

    Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Lett blanding fra mitt liv

  13. Samuel  •  Feb 12, 2009 @18:24

    Fru Irene, hun pene:
    Mitt poeng, kjære pene, er at i den delen av forholdet som man kaller initierende dating (altså der man ikke enda har snakket så mye om hvem som betaler for maten), så er man ikke i posisjon til å henge opp klær og sånt – og en gave vil nok være veldig pressende.

    Ikke glem at innlegget føyer seg under kategorien “datingetikette” :)

    Hvis man forutsetter det generelle synet på dating; altså prosessen helt i starten hvor man skal prate sammen og bli kjent, så tror jeg de færreste ville likt en usosial happening som å sitte to stk og spise jallamat og se på tv…

  14. Fru Irene, hun pene  •  Feb 12, 2009 @19:38

    Noen er kanskje i posisjon til det?
    Og for noen er en liten gave koselig.
    Var uansett bare ment som eksempler på hvordan man kan gjengjelde hvis man føler den ene parten har betalt mest/for mye…

    Men for all del, jeg skal forsøke å være enig med deg, så blir stemningen bedre… Men selv om DU måtte synes at grandiosa er jallamat og at å se på fotball sammen kun vil være en usosial happening, så må det vel ikke gjelde for alle? Det er faktisk utrolig lavterskel for å bli kjent, så sant man heier på samme lag (som i grunnen heller ikke er et krav) og har funnet ut at den interessen er til stede. Men greit, kanskje ikke fotballinteressen er til stede hos deg, så da må vi vel bare konkludere med at det vil være en “usosial happening som å sitte to stk og spise jallamat og se på tv…”

    Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Heklet lue – håndarbeidspresentasjon Ü

  15. Kaja  •  Feb 12, 2009 @20:51

    Mesteparten av dagens undertrykking og mannssjåvinisme er nettopp rester fra tradisjon og skjer i mange tilfeller ubevisst. Det betyr ikke at man må godta det ;)

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  16. Samuel  •  Feb 12, 2009 @21:24

    Fru Irene, hun pene:
    En hyggelig stemning er fint, men dette er en diskusjonsblogg – og så lenge vi kan være uenige og fremdeles være venner så må du gjerne være så uenig med meg du bare vil :D

    Jeg er fremdeles uenig, og tror vi tenker på to vidt forskjellige typer dating :) Men det er greit.

    Kaja:
    Hehe, nei, men det betyr ikke at man trenger å ta det negativt når det kun er ment positivt heller :)

  17. Kille  •  Feb 12, 2009 @21:24

    Kommer kanskje litt mer an på livsituasjonen til begge? Hvis en er i full jobb med fast inntekt og den andre student finansiert av lånekassen, er det kanskje helt i orden hvis den med fast inntekt betaler litt mer? Ellers ville jeg si at man kan bytte litt på. At mannen/ gutten skal betale “av tradisjon” er like idiotisk som mye annet som skjer ene og alene av tradisjon i dag, uten at det har noe som helt igjen av den egentlige meningen med tradisjonen.

    Hilsen,
    Kille – kvinnelig hovedforsørger ;)

  18. Terje  •  Feb 12, 2009 @21:53

    Samuel tar viktige ting på dagsorden :)

    Sier meg enig i at en form for fordeling er lurt.
    Dette burde kanskje også gjelde ‘alle’ prisgitte materielle goder, sånn i det generelle løp?

    Om ikke; vil motparten ikke føle en viss form for skyld? “Kjøpt og betalt” til tjeneste?

    Terjes siste blogginnlegg..Away – av Ingrid og Lars Frøsland

  19. Fru Irene, hun pene  •  Feb 12, 2009 @21:54

    Det er litt flott de gangene vi er uenige om ting, at du ofte skal få det til å framstå som om vi ikke tenker på samme “utgave” av det gjeldende tema. Sånn som nå; så tenker vi visstnok på ulike typer dating. Og du kan ikke da tro at jeg tenker på samme type som deg..?

    Ser du ikke at jeg faktisk i grunntanken på fordeling av betaling i starten av et dateforløp er enig med deg? Du må ikke henge deg opp i detaljene i forslagene til andre måter i gjengjelde sjenerøsiteten i å spandere på, heller ikke la det at du ikke interesserer deg for fotball og tydelig synes at grandiosa er jallamat være det som understreker din uenighet. Tror nemlig ikke vi er så uenige. Men du tror igjen ikke vi diskuterer samme type dating.

    Den mindre hyggelige stemningen var det du som bringte inn i diskusjonen.

    Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Heklet lue – håndarbeidspresentasjon Ü

  20. Vivi  •  Feb 12, 2009 @22:23

    For å si det sånn: Blir jeg bedt ut, regner jeg også med at den andre betaler. Såklart sier jeg, av høflighets grunn, at vi kan dele, men jeg er rask til å gi meg om den andre protesterer ;-) Forresten en bra blogg du har!

    Vivis siste blogginnlegg..Pupper på avveie!

  21. Kaja  •  Feb 12, 2009 @22:32

    Jeg tror du misforsto poenget mitt. Selv om det kanskje er ment positivt ligger det til grunn et kvinnesyn som er ganske nedlatende.

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  22. Samuel  •  Feb 12, 2009 @23:35

    Kille:
    EHEY, velkommen tilbake til bloggen – selv om du sikkert har vært her med jevne mellomrom er det lenge siden du sist deltok! Gøy å se ditt “navn” igjen!

    Er absolutt ikke uenig i at den som har sikrest økonomi gjerne kan ta litt mer. Jeg har brukt det som unnskyldning mange ganger selv, spesielt siden jeg syns det er et veldig gyldig argument.

    Terje:
    Hehe, real life debatter inspirerer ofte til blogginnlegg, jeg skal ikke legge skjul på det. Som du sier er det nettopp denne “kjøpt og betalt”-ordningen jeg ikke liker, og dermed støtter jeg også på alle måter en fordelingspolicy. Man skal ikke ende opp med forventninger på grunn av et betalt måltid, og frykter man det bør man absolutt finne en god ordning på det slik at begge kan føle de har delt et måltid uten noen etterfølgende krav!

    Fru Irene, hun pene:
    Ok, vi er enige i betalingspolitikken – men når det kommer til gjenytelsene du nevner så diskuterer vi helt forskjellige stadier av datingen, det tør jeg påstå med sikkerhet.

    Jeg snakker om den fasen av datingen hvor de to partene såvidt har møttes, og skal offisielt treffes one-on-one for første eller andre gang. Dette er perioden før man tar folk hjem til seg, og før det blir naturlig å kjøpe gaver. Dette er perioden hvor man møtes på et sted, kanskje spiser litt mat, og snakker og deler historier og blir kjent.

    Du snakker om fasen etter det, hvor kanskje mannen har betalt et par ganger, og man inviterer hjem. Da kan det nok i noen tilfeller være helt ålreit med klesopphenging og diverse.

    Det var kun dét jeg mente med at vi snakket om litt forskjellige ting.

    Vivi:
    Hei og velkommen til bloggen :D Hyggelig å se nye navn, og alltid hyggelig med koslige komplimenter.

    Det syns jeg er en veldig god måte å forholde seg til en deit på, og jeg er helt enig. Det er ikke så veldig kult å begynne å nærmest krangle om betalingen, spesielt ikke første gang :D

    Kaja:
    Jeg forstår poenget ditt, men jeg mener bare at så lenge intensjonen kun er å være hyggelig – og ikke nedlatende – så bør man kalle en spade for en spade og ikke lete etter negative tendenser :)

  23. Kaja  •  Feb 13, 2009 @08:40

    Og jeg mener at selv om man tror man er hyggelig må man skjønne at det føles nedlatende å bli behandlet som en mindreverdig. Man skal ikke akesptere at noen behandler deg som et svakere menneske som trenger å passes på bare fordi de tror det er å være hyggelig. Det er ingenting annet enn mannsjåvinisme. Det har du spaden din.

    Jeg er så glad for den mannen jeg har funnet meg ikke har slike tendenser.

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  24. Samuel  •  Feb 13, 2009 @09:03

    Kaja:
    Må bare se om diskuterer det samme her…

    For hvis vi snakker om en fyr som gjentatte ganger insisterer uten forbehold på å betale, og når hun sier hun vil ta det så fremholder han sitt syn om å få betale, så er jeg helt enig med deg, og har egentlig vært det hele tiden. Da kan vi avslutte diskusjonen med et smil over det faktum at vi har vært på forskjellige sider, og at jeg har misforstått deg :)

    Men hvis vi (som jeg har gått ut fra) fremdeles snakker om de 1-2 første datene, og han nærmest betaler uten å tenke seg om, så har det absolutt ingenting med mannsjåvinisme å gjøre, og vi kan fortsette debatten.

  25. Kaja  •  Feb 13, 2009 @09:58

    Ja, jeg snakker om de som mener det er mannen som skal betale uansett fordi han skal “forsørge meg”, og det presiserte jeg også i det første innlegget. Men det er godt å se at vi ikke er så uenige allikevel :)

    Likevel synes jeg det er rart at du skal føle deg uvel fordi en kvinne insisterer på å betale på den første daten, når du ber meg la være å lete etter negative ting i en hyggelig handling. Litt inkonsekvent her? ;)

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  26. Samuel  •  Feb 13, 2009 @10:45

    Kaja:
    Puh, jeg liker ikke å krangle, så det er godt vi ikke er så helt på viddene i forhold til hverandre!

    ;)

    Det at jeg ikke hadde likt det handler rett og slett om at det med aller størst sannsynlighet hadde vært meg som hadde invitert henne med ut. Da er det i mine øyne rett og rimelig at personen som blir tilbydt et måltid ikke skal bli krevd penger for det. Personlig har jeg lite imot at jenta betaler, men jeg syns ikke det er riktig at jeg skal si “Hey, bli med og spis mat – men ta regninga selv!” :)

    Skjønner du den utrolig stygge håndskrifta mi bedre nå? ;)

  27. gneis  •  Feb 13, 2009 @10:56

    Mannen betaler. Selvfølgelig. Likestilling gjelder ikke på alle områder. Litt gammelt må henge igjen. Det gjør det hele litt mer … romantisk?

    gneiss siste blogginnlegg..Gnagsår

  28. Kille  •  Feb 13, 2009 @11:17

    Sitat Samuel: “Puh, jeg liker ikke å krangle,…”

    HAHAHAHA, ROFL… (Sorry, måtte bare *fnis*)

    Kille

  29. Samuel  •  Feb 13, 2009 @12:01

    gneis:
    Hehe, tydeligvis ikke ifølge noen av jentene her ;)

    Kille:
    Hehe, jeg kunne fint omformulert meg til “Jeg liker ikke dårlig stemning”, men krangel er ikke noe jeg liker – diskusjon derimot er jeg farlig glad i!

    Men takk for et bra innspill ;)

  30. Kaja  •  Feb 13, 2009 @13:36

    Hvorfor er det mest sannsynlig at det er du som ber ut da? Men jeg ser logikken din ellers, og den duger den ;)

    Jeg synes ikke det er noe romantisk over det å bli behandlet som et litt underlegent menneske, som er ute av stand til å ta vare på seg selv og tjene sine egne penger. Jeg synes det er mye mer romantisk med gutter som ser meg som et likeverdig menneske, og ikke som en kjønnsrolle.

    Kajas siste blogginnlegg..The Voice of the Voiceless

  31. Samuel  •  Feb 13, 2009 @16:27

    Kaja:
    Hvis det finnes en statistikk over hvem som inviterer mest ut av gutter og jenter er jeg nokså sikker på at den støtter min påstand ;)

    Allikevel tror jeg ikke det er alle som er enige i ditt perspektiv på kjønnsroller, jeg har møtt jenter som mener det er selvsagt at gutten skal betale også. Tror det her er viktig at hvis jenta ønsker å betale, så kan hun bare si det. Da bør mannen være såpass ålreit at de kan bli enige. Dersom hun aldri protesterer ser jeg heller ikke noe problem med at han skal få betale – da må man vel regne med at begge er fornøyde :)

  32. Minneapolise  •  Feb 13, 2009 @20:01

    Jeg har aldri datet noe særlig, istedet henger jeg med gutter jeg har lyst å bli bedre kjent med på samme måte som jeg henger med nye venner uansett kjønn. Og da blir det ikke noe annerledes enn spørsmålet om hvem som betaler når venner går ut.

    Det fungerer veldig fint, fritt for pinlige avbrudd og man blir kjent på en mer naturlig måte (med den personen faktisk er, ikke en datingversjon).

    Minneapolises siste blogginnlegg..minnea.com

  33. Terje  •  Feb 14, 2009 @13:48

    Du slutter ikke å overraske, Samuel
    Interessert og engasjert i alt som pulserer på vår moderlige jord.

    Du skulle ikke ha interesse av å bli journalist?
    Kanskje med et årsstudium i etikk i bakhånd?

  34. Samuel  •  Feb 14, 2009 @16:18

    Minneapolise:
    Hehe, det er faktisk det samme jeg for det meste har gjort – så dette er ikke så veldig aktuelt for min del heller. Du blir faktisk langt bedre (og mer ekte) kjent med en person om du treffer den i en eller annen sosial sammenheng først, enn om en går direkte på datingversjonen.

    Terje:
    Hehe, merker jeg en viss sarkasme? ;)

    Kunne for all del vært interessant – men å begynne å studere igjen nå virker ikke som det mest lukrative igrunnen. Har man først fått sansen for the sweet taste of gold, så skal det mye til å gå tilbake til studielånsordningen og 6000 i måneden… ;)

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Bloggurat