Offentlig flatulens – jatakk?

Debatt, Personlig, Samfunn
Foto: Colourbox.com

Foto: Colourbox.com

De fleste er smertelig klar over at promp lukter, men at det er mindre enn 1% av gassen som faktisk fører til lukten er helt nytt for de fleste – inkludert meg. Promp inneholder faktisk et stoff som kalles indol, som – dersom det blir tynnet ut – faktisk kan lukte som parfyme. Det vitenskapelige navnet på tarmgass er ‘flatus’, og selve prompingen har derav navnet ‘flatulens’. Både gutter, jenter, barn og kjendiser – altså alle – produserer flatus. Allikevel er jenter generelt sett mindre åpne rundt det enn gutter.

Gjennomsnittlig produserer hvert enkelt menneske ca. en halv liter gass hver dag, fordelt på (igjen gjennomsnittlig) 15 fjert. Dette er nok til at de aller fleste ser på promp som noe helt naturlig – noe det også er. Det er faktisk et tegn på at fordøyelse fungerer som den skal. Allikevel er tankegangen bak frigjøringen av nettopp denne prompen svært forskjellig fra person til person, og der noen er svært liberale er andre veldig konservative. For de aller fleste av oss så er det avhengig av hvem vi er rundt.

De forskjellige *ismene

Det finnes som nevnt flere forskjellige typer tankeganger, jeg forsøker her å liste opp de vanligste:

Kjønnsliberalismen
Dette er den vanligste tankegangen rundt flatulens, og det å slippe seg løs rundt medlemmer av samme kjønn er for de fleste helt naturlig. Grunnen til dette er nok at de fleste forholder seg helt naturlig til at en selv fiser, og dermed alle andre av samme kjønn også det. Inad i kjønnene er det lite sjenanse i forhold til de andres uvaner.

Dette betyr i praksis at gutter som sitter og ser film sammen, uten sjenanse fiser og kan gjerne le av det. Infantilt kanskje, men til tider er lyden og/eller lukten så uvanlig at det blir morsomt! For jenter er kanskje situasjonen tilsvarende, uten at jeg tør si det med sikkerhet.

Denne gruppen tilhører jeg, noe jeg kommer til å utdype senere.

Kompisliberalismen
Dette gjelder menneskene som syns det er helt greit å fise i nærheten av venner og slikt, og dette går på tvers av kjønn. Jeg husker en debatt jeg selv har deltatt i, hvor ei jente som tydeligvis var kompisliberalist spurte meg hvorfor ikke jeg bare kunne fise – og dermed gjøre at hun kunne være litt avslappet i forhold til sin egen flatulens – noe som viser at de fleste kanskje trenger en gjensidig holdning for å tilhøre denne gruppen.

Kjæresteliberalismen
Er du sammen med samme mennesket lenge nok, blir det etterhvert for de fleste helt vanlig å slippe seg rundt hverandre. Promping er jo fullstendig naturlig, og å holde seg fører ofte til ubehageligheter og vond mage. Dette fører til at mange kjærestepar blir veldig liberale i forhold til hverandre når det kommer til promp, og dermed slipper seg usjenert rundt hverandre.

Dette er en helt særegen kategori, og kan dermes kombineres med de andre kategoriene.

Jeg har også hørt om kjæresteliberalister som definerer begrensninger i forhold til hverandres promp – slik at det ikke blir for mye av det “gode”. Interessant!

Liberalismen
Her har du de som ikke har noen begrensninger i forhold til hvem de fiser med, og som dermed fiser rundt alle uten å bry seg.

Konservativismen
Dette igjen er de stikk motsatte av liberalistene; de som ikke slipper seg rundt andre enn seg selv.

Variasjonene
I tillegg finnes det kjønnskonservatister som også er kompiskonservatister, og dermed kun slipper seg rundt likekjønnede venner. Det finnes kjæresteliberalister som ikke er det nå, fordi deres nåværende kjæreste er uenig. Det finnes kombinasjoner av forskjellige typer også. Naturligvis har vi også familieliberalismen, en gruppe så mange tilhører at jeg faktisk ikke gidder å liste dem opp under de forskjellige kategoriene.

Min *isme

Jeg tilhører en kombinasjon av kjønnskonservatismen og kompiskonservatismen. Det å slippe seg rundt folk en ikke kjenner, eller mennesker av motsatt kjønn, er for meg helt utenkelig så lenge jeg klarer å unngå det. Grunnen til det er for meg enkel, og her kommer…

Mine årsaker til å kun fise rundt guttekompiser

Utrolig enkelt å svare på egentlig, og det er flere grunner.

For det første så er gass fra kroppens indre illeluktende, og på samme måte som jeg ikke liker tanken på jenter som uten betenkeligheter slipper seg rundt meg (og dermed fratar dem litt av eksklusiviteten og attraksjonsverdien) så vil ikke jeg gjør det rundt dem.

For det andre har det noe med generell høflighet å gjøre. Man kan påstå at høflighet ikke har noe med kjønn å gjøre, og det er mye sant i det, og derfor velger jeg som sagt å forholde meg til gutter jeg vet har samme holdning som meg. De som ikke har det, tilpasser jeg meg til. Det blir litt som å røyke, ta et godt drag, og slippe det ut rett i ansiktet på en som ikke røyker.

For det tredje så har det noe med romantikk å gjøre (og da tenker jeg spesielt i forhold til kjærester). Å sitte ved kjæresten og plutselig kjenne illeluktende gass har nok mye å si for romantikken, og det som kunne blitt et deilig kyss ender opp med at en vegg av duft skiller oss.

Det er flere grunner også, men trengs det egentlig?

For meg så er følgende sammenlikning passende;

 • Å fise stille kan sammenliknes med det å kysse offentlig. De fleste gjør det (kysser eller “sniker en ut”, og de færreste bryr seg (så lenge ikke lukten merkes).
 • Å fise høyt kan sammenliknes med å offentlig tungekysse skikkelig heftig. De færreste gjør det, fordi de skjønner at det er ubehagelig for andre å forholde seg til.

Problemer ved å holde flatusen inne

For alle som har gått en hel kveld og holdt seg av hvilkensomhelst grunn, så er det ingen tvil om at det har sin negative effekt. Gassen går jo ingen vei, og den bygger seg opp. Det kan føre til magesmerter og oppblåsthet, og er generelt utrolig ubehagelig. Når en endelig er alene så kan slipper en som regel ut den oppsamlede gassen, men magesmertene opphører ikke alltid.

Løsningen er enkel

Det er faktisk bare å stille trekke seg unna til toalettet og flatulere det en ønsker. Det er høflig, og du slipper å la andre lide av dine gasser. Personlig så stemmer jeg for dette alternativet.

Debatten begynner – hva syns du?

Så lurer jeg da på – hvilken gruppe tilhører du? Hva syns du om det å slippe seg usjenert? Og hva syns du om promp generelt?

6 Comments

6 kommentarer

 1. Minneapolise  •  Feb 16, 2009 @06:56

  Kjæreste og kjæledyr liberalist her ;)

  Minneapolises siste blogginnlegg..minnea.com

 2. Samuel  •  Feb 16, 2009 @10:12

  Minneapolise:
  Hehe, se det :P Ikke verst at ei jente var den første (og potensielt eneste) til å kommentere akkurat dette innlegget!

 3. Maren  •  Feb 16, 2009 @12:35

  altså… Jeg syns nå at det er vandelig folkeskikk at man ikke fiser i all offentlighet. Syns man skal bruke doen, jeg! Syns ikke det er for mye å forlange, nei ;)
  Jøss, så veslevoksent svaret blei… Men ærlig talt! ;)

 4. Heidi  •  Feb 16, 2009 @12:42

  Med fare for å høres litt ekkel ut, doen er vel strengt tatt ikke det beste stedet med tanke på at en porselensskål lett kan virke som en lydforsterker.

 5. Maren  •  Feb 16, 2009 @13:12

  Hehe… Jeg ler xD Vitti beskrivelse. “Med fare for å høres ekkel ut”. Okei, så ligger det kanskje noe i det… Kanskje det kan være like greit å la vær å sette seg på doen… Men man kan nå gå stille å rolig inn på badet, for så å sleppe seg? (:

 6. Samuel  •  Feb 16, 2009 @17:53

  Maren:
  That’s my point exactly ;)

  Heidi:
  Hehe, veldig riktig – men planen var jo aldri å trekke ned buksa og sette seg på porselenet om en bare skal flatulere ;)

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat