Skiene kastes!

Morrosaker, Personlig, Vitenskap
Foto: Per Arne Kvamsø

Foto: Per Arne Kvamsø

“Hey, blir du med ned skogsløypa?”

“Jada, jeg kommer jeg”, sier jeg idet jeg svinger til høyre etter skiheisen. Jeg har ingen anelse om hvor de mener, men det er 8-10 stk der, så jeg blir like godt med. Jeg tar stavene til hjelp og skøyter meg mot dem.

Det bærer utfor. Først er det helt vanlig oppkjørt skibakke, men så tar vi til venstre. Her er det et tykt lag med nysnø med noen få spor her og der. Jeg er relativt uerfaren med Carwing-skiene, så det tar ikke lang tid før jeg går på snørra. Ansiktet dekkes av iskald snø, men jeg blir ikke kald, jeg bare reiser meg opp og børster det litt bort. Smiler.

Flere hopp, flere faceplants. Jeg går regelrett på trynet gang på gang i min første erfaring med kombinasjonen av nysnø og slalomski. Allikevel er det utrolig gøy, for nettopp på grunn av snøen så gjør det aldri vondt. Det er bare litt kaldt. Så jeg reiser meg opp gang på gang, og blir forbikjørt av mange 14-15-åringer som virkelig hadde knust meg i en konkurranse.

Skiheisen tar oss opp igjen, og det er ikke vanskelig å bestemme seg for å ta turen ned igjen flere ganger. Som det konkurransemennesket jeg er vil jeg gjerne mestre bakken iallefall gjennomsnittlig, og etter flere runder så nærmer jeg meg faktisk et akseptabelt nivå. Eller.. egentlig langt ifra!

En runde til. Nå skal jeg virkelig satse. Hoppene går greit. Det første. Det andre. Heyhey, jeg klarer å stå. Plutselig merker jeg noe rart. Noe merkelig. Jeg ser ned, og en av skiene er borte! Jeg blir sykt overrasket, og faceplanter over en liten kant så det synger. Når jeg kommer til meg selv har jeg en fot godt druknet i snø og en ski 20 cm under snø. Jeg ser jeg tilbake, og ser ingenting til skien min. Bruker vel 4-5 minutter på å kave meg opp igjen av den meterdype snøen, foten forsvinner gang på gang, mens skien er det eneste som holder meg over snøen. Når jeg er oppe ser jeg at det faktisk var bindingen som sviktet; en bit av den ligger rett ved skien.

Nå er jeg altså en fjerdedel ned bakken jeg sleit med å komme meg ned med begge skiene på beina, og så har jeg plutselig bare én ski å overleve de resterende tre fjerdedelene med…

Naturligvis forsøker jeg å fikse skien. Prøver å skli, trykke og presse på bindingsbiten, men den ser ut til å være brukket – så jeg legger den i lomma og gjør meg klar til nedturen. Jeg innser kjapt at det vil bli vanskelig å komme meg ned med både staver og en ski i armene – så jeg får lånt bort stavene til en i følget, og så begynner nedturen…

Den viste seg å bli en stor utfordring.

Å stå på ÉN ski nedover en bakke jeg nesten ikke klarer å holde meg på beina i med to ski, kan jeg faktisk fortelle deg at er veldig vanskelig. Det tok vel ca 10 sekunder før jeg falt første gang; jeg sklei plutselig ut av sporet og over en kant, og slo albuen min i fjellet. Full av mot reiste jeg meg allikevel opp igjen.

Å stå på ski med kun én ski foregår omtrent slik som dette;
Jeg gjør mitt aller beste i å balansere på ett ben nedover bakken, og forsøker å holde fast på den adre skien så godt jeg kan. Av og til må det andre benet ned, og jeg merker hvordan det nærmest forsvinner i snøen mens jeg sparker fra. Farten øker og øker, og det blir vanskeligere å holde balansen.

Igjen går jeg på trynet så det synger, og snøen fester seg i alle krinkler og kroker av ansiktet og nedover halsen. Skien holder jeg godt fast på, og når jeg reiser meg opp igjen kommer jeg til å tenke på disse menneskene som balanserer med en sånn lang stav. Så jeg tenker at det er lurt å prøve det samme med skien. Ut går den – og nå har jeg en balansepåle. Det blir faktisk helt andre smuler i salaten nå!

Balansen blir forbedret, og jeg renner nedover bakken i full vigør. Bruker fremdeles den andre foten innimellom, og dessverre får det den effekten at løypa blir litt opptråkket – noe de andre som renner merker. Plutselig renner en gutt på rundt 11 forbi som jeg aldri har sett før. Veslevoksen liten dritt som sier: “Du, kan du ikke bare ta på deg den andre skien så du slipper å ødelegge løypa”. Ærlig talt – trodde han jeg gikk på én ski fordi jeg hadde lyst? Hehe, jeg merket at jeg ble litt provosert – samtidig som jeg ikke kunne annet enn å le av hele situasjonen.

Uansett blir jeg utrolig positivt overrasket over hvor greit det går nedover bakken med én ski på beina og én ski i hendene. Jeg når nokså raskt ned til skiheisen igjen, og ved en enkel forklaring får jeg en fyr i bua til å kjøre meg opp bakken på snøscooter og opp til utleiebua. Det var faktisk utrolig gøy!

“Naturligvis forsøker jeg å fikse skien. Prøver å skli, trykke og presse på bindingsbiten, men den ser ut til å være brukket – så jeg legger den i lomma og gjør meg klar til nedturen.”

I utleiebua tar det karen der 20 sekunder å fikse skiene UTEN verktøy…

Har du noen gøye skihistorier?

28 Comments

28 kommentarer

 1. Fru Irene, hun pene  •  Feb 10, 2009 @08:46

  Jeg anbefaler snøfjøl :) Da har du begge beina plantet på samme brett, så slipper du miste noe… Hehe… Ellers: Morsom lesning! Jeg vil også på fjellet og tryne x antall ganger i snøen! :)

 2. Maren  •  Feb 10, 2009 @09:46

  merker at jeg skulle ønske jeg var med på denna turen.. hadde vært litt av et syn! :D

 3. Line  •  Feb 10, 2009 @11:07

  Jeg anbefaler også brett :) Selv om jeg også tryner utallige ganger i løpet av en dag i trekket, og det har ført til mye frustrasjon, og uhelbredelig knirking i albuen min. Det er sååå verdt det ;)
  Morsomt å lese Samuel, du er flink å skrive!

 4. Irene  •  Feb 10, 2009 @11:27

  Og av “gøye ski/bretthistorier” kan jeg nevne da jeg trynte på brett på Hovden og kneet mitt fikk dobbel størrelse på to sekund. Jeg måtte hentes av Røde Kors-scooteren, ble lagt på “tilhengeren”, pakket godt inn med tau og greier – og kjørt ned langs der folk sto i trekket på vei opp. Det var flaut, det. Ikke ofte man ser så mange som peker og ler og sperrer øynene opp. Hehe…

 5. Maren  •  Feb 10, 2009 @14:41

  har jeg forresten nevnt da jeg sto på brett i østerrike, og tryna ganske heftig? havna i “tilhengeren”, og rett i ambulansen i, jeg nevner det igjen, i ØSTERRIKE! sa jeg forresten at folka på sykehuset og i ambulansen ikke kunne anna enn tysk, og at verken jeg eller min kjære far som var med i ambulansen kan minimalt av tysk?

  huff… det var litt av en opplevelse! nå har jeg testa det, og det er IKKE kult, så dere trenger ikke å teste dere og.. jeg har gjort det for dere ;) bare så dere vet det liksom! :D

 6. Spire  •  Feb 10, 2009 @15:04

  Du bare bekrefter beslutningen min mer og mer, jeg skal aldri mer ha ski på beina :)

 7. Samuel  •  Feb 10, 2009 @16:58

  Fru Irene, hun pene:
  Hehe, problemet er bare at jeg ikke klarer å manøvrere ei snøfjøl i det hele tatt – og da er jeg ikke en gang like langt!

  Men takk – var sabla gøy igrunnen, så det anbefales!

  Apropo så hørtes det ikke ut som en gøy skiopplevelse; heller en kjip og flau en ;) Har du helt misforstått spørsmålet mitt eller? :P Huff, det er så kjipt å skade seg i bakken!

  Maren:
  Haha, det skulle du virkelig vært ;)

  Du har nevnt det ja, men jeg har ikke fått med meg at de kun preikte tysk. Ouch, kjedelig! Men.. har du noen eksepsjonelt GØYE opplevelser du kan dele? :D Det er ekstra gøy å høre om kanskje!

  Line:
  Dere brettfantaster altså, helt umulige å forholde seg til. Mine knær er knirkefrie og de skal forbli slik!

  Men for all del – det både ser og høres gøy ut. Jeg må bare ha ei helg eller ei uke i vinterland på meg dersom jeg skal gidde – for når jeg bare har én dag på meg så vil jeg helst ha full valuta for pengene ;)

  Spire:
  Det er det dummeste jeg har hørt – dette var jo UTROLIG morro! :D

 8. Maren  •  Feb 10, 2009 @17:08

  hm.. vittie.. jess! NÅ kom jeg på en! har ikke så mange om meg selv.. jeg er mer av den uheldige typen som faktisk slår meg, jeg, siddu! men min kjære far! haha! han har hatt noen meget underholdende tryn… ;)

  … okai…
  vi rant i skogen.. sant? så kommer pappa, som egentlig er ganske flink på carwing, og hopper på et hopp som så meget stort ut, men som viste seg og ikke være det. han hopper på hoppet, og tar skia i kryss bak på ryggen. ganske profft i grunn! eller.. det så profft ut helt til han satt begge skituppene godt ned i snøen (så godt at de blei værende der), mens selve han føly videre, rett i en saftig faceplant… det hele var UTROLIG vitti! lover deg! jeg lo så heftig at jeg var støl i magen dagen etterpå :D hehe.. sitter å flirer bare jeg skriver om det… HAHA! =P

 9. Line  •  Feb 10, 2009 @17:14

  Jeg kan vel ikke akkurat kalles noen brettfantast, siden det ikke er mer enn et år siden jeg sto første gang… Og knærne mine er også helt knirkefrie – de er det ingenting i veien med! ;)

  Lines siste blogginnlegg..Siste mandag som 19

 10. Samuel  •  Feb 11, 2009 @08:31

  Maren:
  Hahaha, herlig :P Hørtes utrolig vittig ut å se på :P

  Line:
  Albuer eller knær – what’s the difference? :P (jeje, I know, jeg dreit meg!)

 11. Elise  •  Feb 11, 2009 @10:14

  Kan jeg spør hvor du var?
  Og slalom og skogsløyper er noe av det gøyeste som finns!

 12. Samuel  •  Feb 11, 2009 @10:40

  Elise:
  Vatnar ;)

  Var utrolig gøy :D

 13. Marihønemus  •  Feb 18, 2009 @22:30

  Hyl! Har du vært på ski?!?

  Kom hjem å bli med til Sirdal eller Knaben! Eventuellt kommer jeg/vi bort så tar vi en tur til Telemark.

  Hvis du vil renne brett så renner jeg switch en dag så starter vi begge fra scratch.

 14. Samuel  •  Feb 18, 2009 @23:27

  Marihønemus:
  Jeg har vært på ski ja :)

  Jeg er absolutt med på dette. Skal få meg en tur hjem om ikke alt for lenge, glatt med på tur da. Må dra med Danus også om han er hjemme – evt kan vi samles her ei helg og ta en grom lørdagstur? :)

  Hva er Switch? :P

 15. Marihønemus  •  Feb 21, 2009 @18:01

  switch er å stå motsatt vei på brett enn det du pleier, altså å ha “feil” bein framover.

 16. Maren  •  Feb 21, 2009 @19:33

  … Og det er ikke langt ifra umulig… ;)

 17. Samuel  •  Feb 23, 2009 @10:21

  Marihønemus og Maren:
  Pardon my french, men hva er poenget med dette da?

 18. Maren  •  Feb 23, 2009 @13:31

  Altså… Det er ikke veldig mye poeng i det. Det eneste er at når du hopper, kanskje tar 180, sant? Så havner du med det andre beinet først. Derfor er det noen som gjør det. Umulig!

 19. Marihønemus  •  Feb 23, 2009 @23:22

  hva er poenget med å stå på ski i det hele tatt?

 20. Samuel  •  Feb 24, 2009 @10:41

  Maren og Marihønemus:
  Altså, hvis det bare er fordi det er vanskeligere, så forstår jeg kanskje ikke poenget – men hvis det er som Maren sier – og faktisk har en praktisk verdi, så er det noe helt annet. Ski er jo utrolig gøy, men det betyr jo ikke at jeg tar på meg skia feil vei bare for å gjøre alt vanskeligere ;)

 21. Marihønemus  •  Feb 25, 2009 @21:46

  sant som Maren sier. Åpner for å gjøre en del triks.

  Pluss når du har stått på brett en stund så er kanskje ikke det så stor utfordring lenger. Så da må du finne på nye ting for å holde det interessant. God følelse å få til noe man ikke har gjort før. Men er det nok nysnø er det som regel gøy og tryne også :D

  Regner med du er enig, eller står du bare på ski fordi det er praktisk?

 22. Samuel  •  Feb 25, 2009 @22:16

  Marihønemus:
  Hehe, jeg skjønner ;) Og er enig – det ER gøy å tryne og spesielt er det gøy å få til nye ting :D

  Står vel aldri på ski fordi det er praktisk… :P

 23. Line  •  Feb 25, 2009 @22:28

  Jeg har bare stått på snowboard i en sesong, og står begge veier, rett og slett fordi jeg ikke har klart å finne ut hvlket bein som er best å stå med. Jeg er like god (/dårlig…) på begge to ;) Men det er skillekig morro uansett, tross alle fall. Og etter en hel dag med skiheis-ramling fant jeg i alle fall ut at det var lettest å komme seg opp med “feil” bein, så nå er det ingen problem… :)

  Lines siste blogginnlegg..Hva gjør man…

 24. Marihønemus  •  Feb 25, 2009 @22:33

  Line:
  få noen til å gi deg et puff i ryggen. Det beinet du automatisk trår fram med for å ikke å falle er det beinet du skal stå med først. Hvertfall det de sier…

 25. Line  •  Feb 25, 2009 @22:40

  Jeg har prøvd det, men ikke funnet noe godt svar.
  Jeg hinker på “feil” bein, men sparker fotball med “riktig”. Når jeg satser for å hoppe bruker jeg det ene beinet, mens når jeg kjører snowboard i heisen bruker jeg det andre. Beina mine er flinke til hver sine ting, derfor er det ikke så lett å finne ut… Hehe :)
  Men takk for tips, Marihønemus.

  Lines siste blogginnlegg..Hva gjør man…

 26. Marihønemus  •  Feb 25, 2009 @23:27

  Du prøvde men fikk ikke noe godt svar? Vil det si at du ikke tok fram noen av beina og gikk i bakken? :P

  Noe som forresten ikke er særlig godt. Tilbake til der posten starta, tror faktisk mitt vondeste fall er en gang jeg stod nesten helt stille på brettet og ventet på noen i en islagt bakke, men så hektet brettet framme og jeg falt framover uten å rekke å ta frem hendene for å dempe fallet. Mine fall på brett inkluderer også å få skuldra ut av ledd og brekke binding på Ålsheia, samt hoppe ut i en bekk i Østerriket og lande på en stein så jeg hadde en blå arm i over en uke etterpå. Likevel er det jeg hvertfall husker som vondest å falle framover mens jeg stod stille. Litt merkelig…

 27. Line  •  Feb 26, 2009 @00:02

  Når jeg var forberedt på å bli dytta, så var det jo ikke tilfeldig hvilket bein som kom først… Jeg tenkte så hardt på å la være å tenke på hvilket bein jeg skulle bruke, at beinet som kom først, kom på bestemmelse, ikke på refleks… Hvis du skjønner ;)Hehe…

  Lines siste blogginnlegg..Hva gjør man…

 28. Samuel  •  Feb 26, 2009 @07:55

  Marihønemus:
  Dang! Jeg tror nesten jeg stemmer for Carwing da, for jeg har kun ET skikkelig ille fall. Det var på Knaben da jeg plutselig datt på ryggen i et scooterkjørt spor som hadde frosset til skare… DET rista i ryggen det, og jeg sleit med å reise meg etterpå.

  Line:
  Men… er det ikke bare å be en venn dytte deg “i løpet av dagen”, så vil det ikke skje på et bestemt tidspunkt? Så vil det skje per refleks?

  Nå er det jo strengt talt unødvendig da – du har jo funnet di greie som funker for deg :D

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat