Luksusfellen – hva f@en?

Samfunn

luksusfellenDet har gått en stund nå. Programmet som belønner idiotene. Programmet som viser hvor galt det kan gå om man er komplett hjernedød og ikke tenker lengre enn øyelokket sitt. Programmet som hjelper mennesker som er dummere enn det man leser om, og som man nesten ikke tror på når man ser det en gang.

Hva f@en?

Det handler om mennesker som har kjørt seg inn i en alvorlig finansiell knipe. Som har kjøpt over sitt forbruk og ikke viser noen interesse for å gjøre opp for seg. Som fortsetter forbruket sitt uten å bruke en øyeblikks tanke på hvor skadelig det er for dem og de rundt dem. Det handler om mennesker med kone, mann, barn. Det handler om mennesker med andre å forholde seg til. Det handler kanskje om komplette idioter og egoister?

Det går ut på

Programmet går ut på å rett og slett hjelpe disse menneskene ut av uføret. Økonomiske eksperter styrter til. Gir dem tips og rett og slett setter alle virkemidler til verks for å ordne opp i kaoset. Selge huset om så skulle være nødvendig. Selge alt, og ta opp nye lån, og ta en hyssing som alt for lenge har surret seg til, og nøste den opp til en fin ball igjen. Det er god underholdning. Det er lærerikt. Det er nyttig for oss å se hvor galt det kan gå om vi ikke tar oss av økonomien vår. Slikt sett er det et bra program.

Men hva dreier det seg egentlig om?

Jo! Idioter!

Mennesker uten fremtidsvisjon. Uten konsekvensanalytisk tankegang. Uten noen form for rasjonell virksomhet i de små grå. Jeg kan fint kalle dem idioter uten å få dårlig samvittighet, for mennesker med tykke bunker med regninger hjemme og fjorten kredittkort som de ikke kan betale – og som fremdeles kjøper seg nye støvletter eller mp3-spillere; jo, de fortjener ingen annen tittel enn idioter.

Jeg kunne forstått det

Dersom de hadde dårlig råd, og forsøkte å dra seg ut av trøbbelet selv. Dersom de hadde gjort en innsats for å fortjene hjelpen, så hadde jeg kunnet godta og forstå dette tv-programmet. Det er ikke slik, det er en gruppe mennesker som ikke har gjort noe som helst for å fortjene hjelpen, men som kommer på tv på grunn av deres dumhet som har ført dem opp i et nøste de ikke hverken klarer eller gidder å prøve på å dra seg ut av.

Disse menneskene får hjelp?

Jeg har bare en ting å si;

Hva faen er det som feiler Underholdningsnorge som bruker så mye ressurser og tid på mennesker som ikke i hele tatt fortjener det, når de som faktisk trenger og fortjener det må krype på sine såre knær til sosialen og Nav, og oftes ikke får utbetalt en dritt?

Hva faen???

51 Comments

51 kommentarer

 1. SecretS  •  Mar 13, 2009 @19:54

  Forstår deg! Syns det finnes for mange med “siden-alle-andre-har-da-må-jo-jeg-og-ha” – mentalitet… Triste skjebner…

 2. Heidi  •  Mar 13, 2009 @20:16

  Samboeren og jeg pleier å se på det, og mens jeg ser at mange rett og slett har vært uansvarlige, er det noen som helt klart har et problem, at kjøping er en avhengighet, og da en avhengighet som kan sidestilles med avhengighet av narkotiske stoffer, sigaretter, sex osv. De menneskene mener jeg vi må ha sympati med, akkurat som alle andre som lider av en (p)sykdom.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 3. Joakim  •  Mar 13, 2009 @20:50

  Aldri likt det programmet. Jeg skjønner virkelig ikke hvordan folk kan gå så på ræva med pengene sine.

  Joakims siste blogginnlegg..Hva ville du sagt?

 4. Dæniel  •  Mar 13, 2009 @21:24

  Heh, er enig i at de ikke virker til å være blant de aller smarteste. Men er enig med Heidi, noen av dem tror jeg nesten må ha en avhengighet. Om ikke likestilt med fysisk avhengighet som narkotika/røyk o.l., så iallefall på linje med spilleavhengighet.

 5. Samuel  •  Mar 13, 2009 @22:07

  SecretS:
  Velkommen til bloggen :)

  Det er akkurat dét det gjør. Alt for mange stakkarer som ikke føler seg fullstendige uten det nyeste av gadgets, selv om det går på bekostning av barn og familie. Stusslige folk igrunnen.

  Heidi:
  Vel, det er nok ingen tvil om at det er noen av dem som faktisk har et psykologisk problem, men det betyr ikke at de er renvasket. Som med spilleavhengighet så har de nok på et punkt skjønt at det begynte å ta overhånd, og det er enten da eller før man må ta meg sammen – nemlig før det faktisk blir en réell avhengighet.

  Det faktum at de har latt seg forføre av den søte smaken av avhengigheten kan nok til dels tilegnes personlige egenskaper hos dem – for på ett punkt hadde de muligheten til å snu uten at de grep den.

  Joakim:
  Jeg syns det er interessant å se hvordan de klarer å snu prosessen, men jeg blir like provosert av disse idiotene gang på gang.

  Dæniel:
  Vel, hvis det er psykisk så kan en jo stille seg spørsmålet; hvorfor rammer det spesielt de som på et punkt har grei styring over økonomien? Jo, fordi det er et velferdsproblem som vedkommende rett og slett gir seg hen til uten å tenke. På ett eller annet punkt så gir de fra seg kontrollen, og DER gjør de feilen. Derfor kan skylden tilegnes dem, på samme måte som noen som røyker eller drikker seg halvt i hjel en gang tok valget selv.

  På et eller annet nivå er det snakk om mangel på selvkontroll, either you like it or not.

 6. Lars F  •  Mar 13, 2009 @22:11

  Hva søren!

  Lars Fs siste blogginnlegg..Liverpool – Real Madrid – Menn mot gutter!

 7. Fru Irene, hun pene  •  Mar 13, 2009 @22:21

  Ikke “viser noen interesse for å gjøre opp for seg” ? Det er jo nettopp det de gjør. De trenger jo hjelp, de har kjørt seg inn i noe som de ikke kommer ut av på egen hånd. Og det kan faktisk sidestilles med mange andre sørper som folk må hjelpes ut av. Penger har stor makt. Nesten hvem som helst kan merke at pengene sliter og drar og at kjøpepresset er stort. Så har det gått galt for noen. De trenger hjelp, og det er flott at de kan få det. Bra at de kan få hjelp for å få økonomien på stell igjen i framtiden, bra at de får gode restriksjoner på pengebruken, at de lærer å ikke la pengene og kjøpepresset ta overhånd lenger.

  Ikke idioter. Kaller du spilleavhengige og alkoholikere også idioter? På lik linje med spilleavhengige har de med økonomiske problemer også innsett det på et tidspunkt, men klarer ikke å snu situasjonen selv.

  Dette ble rett og slett helt over kanten, Samuel. Forståelsen for at folk kan ha ulike problemer er jo helt forduftet. Tror ikke de ønsket selv at det skulle bli så ille!

  Fru Irene, hun penes siste blogginnlegg..Hurra!

 8. Samuel  •  Mar 14, 2009 @00:01

  Lars F:
  Et godt tillegg til diskusjonen ;)

  Irene:
  Tja, de fleste som kontakter programmet har ikke akkurat begynt på prosessen innen folka kommer og skal gjøre alt for dem. Såklart det er flott at hjelp tilbys, men jeg mener det er svært mange som fortjener økonomisk hjelp fremfor de ignorante menneskene som ofte vises på programmet.

  Å tilegne alle disse menneskene kjøpeavhengighet blir helt fullstendig feil. Det er en god prosent av menneskene som rett og slett ikke gidder tenke på det. Alle er ikke syke.

  Såklart er noen alkoholikere og spilleavhengige idioter på et eller annet plan. Røykere også. Det er mennesker som har gitt seg hen til en sykelig avhengighet uten å forsøke å ta tilbake kontrollen, eller å ha gitt opp forsøkene. Det er mennesker som har latt sine egne behover komme langt foran de rundt seg. I stor grad kan mange av disse (ikke alle) kalles idioter på et eller annet plan.

  Jeg har stor forståelse for problemer av mange slag, så den er ikke forduftet – bare sensurert i akkurat dette tilfellet. De ønsket nok ikke det skulle bli så ille nei, men programmet viser nok av mennesker som rett og slett ikke bryr seg.

 9. Heidi  •  Mar 14, 2009 @16:57

  Overraskende at du som kristen har dette standpunktet, Samuel.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 10. Samuel  •  Mar 14, 2009 @17:26

  Heidi:
  Så fordi jeg er kristen så har jeg ikke lov til å mene at folk som driter i alt og alle skal måtte dra seg ut av knipa selv? Jeg ser ikke helt den parallellen; kristne mennesker er ikke nikkedukker som ser urettferdighet og tenker “Herren være lovet!”…

 11. Heidi  •  Mar 14, 2009 @18:31

  Jeg tenkte heller på det at kristendommen er tilgivelsens religion. Jesus er jo manifestasjonen av nye sjanser og en utstrakt hånd.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 12. Samuel  •  Mar 14, 2009 @23:40

  Heidi:
  Vel, det gjør ingen av oss feilfrie, og selv om vi kristne som alle andre bør ønske det beste for andre mennesker, betyr ikke det at hver eneste av oss klarer det. Jeg syns ærlig talt at disse menneskene ikke fortjener det som blir gitt dem gjennom dette tv-programmet, og jeg blir overrasket over hvor totalt idiotiske noen av dem kan være.

  Det er min rett til å reagere på dette uansett livssyn :)

 13. Kaja  •  Mar 15, 2009 @12:13

  Ja, de er kanskje idioter. Men kan de noe for det da? Og mener du at de fortjener å få livet sitt lagt i grus på grunn av det?

  Og tenk på de familiene der det er barn involvert. De er i hvert fall uskyldige ofre oppi alt dette. De fortjener i hvert fall å få vokse opp i et hjem som ikke er preget av økonomisk krise.

  Kajas siste blogginnlegg..Godteri

 14. Samuel  •  Mar 15, 2009 @13:56

  Kaja:
  Jeg syns ingen fortjener å få livet sitt lagt i grus. Spesielt ikke barna, de bør beskyttes for alt det er verdt.

  Men det du (og mange andre) ser ut til å glemme her er at disse menneskene gjør noe som i prinsippet er kriminellt. De bruker penger som ikke er deres, uten intensjoner om å gå inn for å betale dem tilbake. “Jaja” tenker de, og kjøper seg en ny Prada-veske.

  For å dra en litt far-off parallell, så er pedofile ofte regnet som syke mennesker som gjør ting ut fra en trang de selv ikke kan styre. Dersom de har barn som de ikke forgriper seg på, fortjener ikke disse menneskene i stedet for fengselsstraff bare et kurs eller en operasjon for å fjerne trangen, så de kan være med barna? Eller fortjener de straffen for det de har gjort, og at de må overlate barna til de neste beste?

  Mennesker som har så lite økonomisk styring at de risikerer barnas ve og vel bør kanskje ikke stå som ansvarshavende ovenfor andre mennesker?

 15. Kaja  •  Mar 15, 2009 @14:50

  Nå er det vel ikke kriminelt å ha gjeld.

  Og jeg tror at dersom du var barnet i en slik familie så ville du ha foretrukket at man prøvde å hjelpe familien ut av uføret før du ble sendt vekk til fremmede mennesker.

  Kajas siste blogginnlegg..Godteri

 16. Samuel  •  Mar 15, 2009 @15:04

  Kaja:
  Nei, men det er kriminelt å låne penger uten intensjoner om å betale tilbake – også kjent som å stjele (i praksis).

  Det finnes svært få barn som ønsker å bli tatt bort fra familien, men i svært mange tilfeller er dét det beste for barna. Det hersker vel liten tvil om at det finnes mange familier som ikke er bra, og at barna ikke vet hva som er best for dem på sikt.

 17. Ingvild  •  Mar 15, 2009 @17:42

  Det er vel strengt tatt ulovlig å være narkoman, også da?

 18. Heidi  •  Mar 16, 2009 @10:45

  Samuel, i ett øyeblikk snakker du om at ingen mennesker er perfekte, i et annet om at barna bør tas fra foreldre som gjør feil.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 19. Kristin  •  Mar 16, 2009 @17:12

  Enig med Heidi. Du er en hykler, Samuel. Du taler så fint om hvor god du later til å være, men du er som alle oss andre dødelige og du viser i dette innlegget at du også dømmer.

  Programmet viser mennesker som virkelig sliter og ja, mange av dem er bare dumme og ikke tenker over konsekvensene, men mange lider også svært mye under dette da det er en psykisk lidelse kalt mani som ofte forårsaker slike impulskjøp og som vedkommende som har denne sykdommen får svi masse for etterpå. Tvangstanker er også meget vanlig i en slik setting, men dette hysjes ned på tv. Jeg kjenner ei som var med der. Jeg var innlagt med henne og hun lider av tvangstanker på å måtte kjøpe kjøpe, så vær forsiktig med å dømme andre når du ikke kjenner deres fulle historie..

  Kristin

 20. Samuel  •  Mar 16, 2009 @23:52

  Ingvild:
  Og?

  Heidi:
  Det er stor forskjell på feil. Foreldre som ikke har råd til mat, men spiller bort det lille de har på nettspill har ingenting med barn å gjøre.

  Jeg understreker at de menneskene jeg i størst grad skriver om er nettopp de menneskene som gir faen, selv om jeg også mener at de som faktisk har en tendens til avhengighet bør bli belastet. Mennesker som putter barna i andre rekke syns jeg ikke bør ha ansvaret for våre fremtidige voksne. De som gjør feil og prøver å rette seg inn etter det bør såklart få en andre sjanse, men programmet vi her snakker om handler om mennesker som har sendt en søknad og håper på at tannfeen kommer og rydder opp for dem. Det er kanskje et mikroskopisk steg i riktig retning (og for noen prosent av dem så er det løsningen), men tendensen er fremdeles at de ikke en gang har startet på oppryddningen før tannfeen faktisk kommer.

  Selv om jeg mener mennesker bør få sjanser, og at såklart ingen er perfekte, så syns jeg allikevel at ens handlinger bør få konsekvenser. Finn et menneske som ikke syns det så imponerer du meg.

  Andreas aka Isabelle aka Kristin:
  Vel, endelig så har jeg skrevet (som du har forespurt så mange ganger) noe som kan slå tilbake på meg og viser meg fra et imperfekt ståpunkt (som du også har etterlyst), og fremdeles benytter du enhver sjanse til å angripe meg – tross de mange gangene du har påstått du ikke lengre leser bloggen min :)

  Vel, velkommen skal du være – det er helt greit at du er uenig, og jeg ventet egentlig generelt svært lite “jeg er enig”-kommentarer på dette innlegget, men jeg skrev ut fra mine meninger.

  Jeg har aldri dømt alle, jeg har kommentert den generelle tendensen hos menneskene. Men det er godt du endelig har forstått at jeg ikke forsøker å heve meg over andre.

  Vis gjerne hvor jeg “taler så fint om hvor god jeg later til å være”, for jeg vet ikke hva du snakker om.

 21. Kristin  •  Mar 17, 2009 @02:59

  Skal jeg fortelle deg en ting? Jeg leser ikke bloggen din, Samuel. Jeg har slurvet gjennom overskriftene to-tre ganger dette året. Du er så jævla innbilsk at det er kvalmt ;) Så vittig at du ikke vet noenting om hva jeg gjør eller ikke gjør, men trekker egne konklusjoner utifra hva du tror ;) Samme gjør jeg og det står jeg for, men det har du alltid slått hardt ned på. Sorry, men der er atter en likhet ;) Man slår ofte ned på andres feil fordi man har dem selv ;) Så du kan tro så mye du vil om at jeg leser bloggen din, for jeg vet sannheten og den er meget langt borte ;) Ble tipset om et innlegg tidligere dette året som omhandlet meg og som vedkommende hadde sett du hadde skrevet og sa jeg burde lese det. Det var første gang på evigheter at jeg gikk inn og kommenterte. I dag skummet jeg igjennom overskriftene, men slapp av; skjer ikke igjen ;) Denne bloggen er ikke SÅ interessant ;)

  Natta pus ;)

 22. Spire  •  Mar 17, 2009 @08:26

  Jeg skjønner ikke at folk rett og slett ikke har innsikt nok i økonomien sin, slik at man ikke bruker mer enn man har. En slik selvkontroll har ALLE, men dessverre, det er ikke alle som velger å bruke den.

  Så egentlig… I agree!

  Spires siste blogginnlegg..Glimt spiller

 23. Heidi  •  Mar 17, 2009 @11:48

  Har du noen gang vært syk? Lidd av tvangslidelser, mani, avhengighet e.l.? Hvis ikke er det vanskelig å forstå at en del av denne sykdommen også består i at den “stjeler” viljestyrken din, i den forstand at sykdommen bruker din kraft og styrke til å tjene seg selv. Noen mennesker kan faktisk bli friske ganske raskt, gjennom en raskt oppvåkning når de står overfor skadene sykdommen forårsaker (jeg tror det er tilfellet med flere i Lkssfellen), mens andre igjen trenger terapi. Jeg sier ikke at alle i programmet er dypt syke, men har sett at flere er det, jeg kjenner symptomene og det handler i bnn og grunn om lidelse. Den lidelsen synes jeg du bagatelliserer når du ikke ønsker å hjelpe disse menneskene. Lidelse kan du vel identifisere deg med? All lidelse er den samme, selv om den manifesterer seg på ulike måter.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 24. Dan  •  Mar 17, 2009 @12:34

  Heidi:
  Tull å tøys.
  “Lidelse” er i dette tilfelle bare et fint ord å kamuflere feil avgjørelser med.
  Det er til sist bare 1 person som har driti seg ut og det er DEG SELV.
  Hvis folk bare kunne ta ansvar for kleine valg å ikke sitte å skylde på alt og alle andre hadde vi sluppet en masse NAV svindlere, masse opptatte sykesenger av hypokontere, bortkastete skattepenger til pskykologer til folk som faktisk ikke trenger det. Pluss alt det andre jeg glemte å skrive.

 25. Kristin  •  Mar 17, 2009 @16:27

  Heidi: Endelig en som forstår! Endelig en som ser lenger enn sin egen nesetipp! :) En som skjønner at det finnes mennesker som ikke er som alle andre og lider helt for jævlig under det. Jeg er en av dem. Lider av mani og tvangstanker og brukte 5000kr på puter, tepper og annet dill til leiligheten som jeg dagen etter kjøpte på nytt i en annen farge og satt igjen med over 30 pynteputer jeg ikke hadde bruk for. Heldigvis hjalp venner meg ut av krisa ved å kjøpe noen av putene, så noen av pengene kom tilbake til meg. Dette var i en kraftig manisk periode, men fikk masse økonomiske problemer etter dette.

  Men du mener altså da at jeg er dum?

  Du har så utrolig lite peiling på livet utenfor din egen komfisone, Samuel, så ikke uttal deg for mye her inne om ting du virkelig ikke har noe peil på..

 26. Samuel  •  Mar 17, 2009 @17:38

  Kristin #1:
  Vel, allikevel har du vendt tilbake til bloggen 3 dager på rad nå ;) Jeg er egentlig bare glad for at du har holdt deg unna, for du evner ikke å diskutere på en voksen, saklig og objektiv måte. I tillegg drar du som regel alltid inn en eller annen form for angrep i diskusjonen, og dette er ting som gjør at du egentlig ikke hører hjemme i en voksen diskusjon – du er rett og slett ikke på det nivået mentalt.

  Spire:
  Du forenkler det kanskje litt, for med voksenlivet så kommer det mange faremomenter og fallgruver. Dette programmet dreier seg om mennesker som ikke bare trår i disse, men 40 andre – og det er mangfoldet som virkelig utgjør den store krisen.

  Men godt du er enig uansett ;)

  Heidi:
  Hehe, vel, jeg syns vi mennesker (spesielt vestlige) har en tendens til å skulle finne en unnskyldning på vegne av alt urett som skjer, og all idioti som foregår. Utallige mennesker har sluppet fengselsstraff pga nettopp slike unnskyldninger. Jeg tror de aller fleste i programmet rett og slett velger å gi faen, og selv når problemene blir større og større så fortsetter de å gi faen. Å ha en kjøpemani er en ting, men å bare la regningene ligge og drite i dem handler ikke om sykdom, det handler om handlingslammethet.

  Dan:
  TEN POINTS! Altfor mange skyver ansvaret bort, og prøver å snylte seg inn igjen. Det finnes såklart virkelige tragiske tilfeller, men det er nok en svært stor prosent som rett og slett bare driter i alt og alle.

  Kristin #2:
  Hvorvidt du er dum eller ikke er nok basert på svært mange andre ting enn nettopp dette putekjøpet. Men greit, at ei jente som har dine diagnoser faktisk kan gå på en slik “trip” det har jeg en helt annen forståelse for enn disse menneskene i programmet. Slikt sett er ditt “eksempel” fullstendig irrelevant.

  Der fikk du kanskje svar på spørsmålet ditt?

  Hvorvidt jeg har peilig eller ei har du faktisk ikke grunnlag til å si noe på. Såklart er det mange ting jeg ikke har peiling på, det gjelder deg også. Men å bli provosert av idioti trenger man ikke ha mye peiling for å få til.

 27. Dan  •  Mar 17, 2009 @18:27

  Det er frykelig greit å gjemme seg bak en diagnose..

  Og hvis det faktisk er en sykdom er det lett å slippe sånne ting hvis du tar forhåndsregler. Som feks å ha alle pengene dine på en sparekonto så du må i banken hver gang du skal kjøpe noe stort, så får du litt tid til å tenke deg om før du gjør dumme ting. Det aller meste handler om å ha LYST til å forandre seg, og ikke bare skylde på en diagnose fordi det er enklere og da kan du fortsette med noe du engentlig liker, men angrer på etterpå.

 28. Heidi  •  Mar 17, 2009 @20:04

  Dan:
  Det går fint an å ha en sykdom uten å faktisk vite om det selv. I slike sykdommer er jo gjerne også fornektelse sentralt, og da er det ikke bare bare å ta forhåndregler. Når jeg hører folk si at det handler om å ha lyst til å forandre seg, som om det er kjempeenkelt hører jeg en dundrende mangel på innsikt. (Vet du egentlig hva en psykisk sykdom er? Vet du at slike sykdommer faktisk endrer måten du tenker på og ofte gjør at du ikke vil bli frisk når du er på det verste?) Det er ikke snakk om å skulle skylde på en diagnose, men å bruke diagnosen for å belyse den situasjonen individer sitter i. Når man har diagnosen vet man også bedre hvordan en eventuell behandling bør foregå.

  Det er mye uansvarlighet i verden, men det er også uansvarlig å avskrive mennesker som en del mennesker har gjort i denne tråden; Det er idioti! Det er idioti fordi det jo er når disse menneskene faktisk får hjelp de igjen kan bli produktive medlemmer av fellesskapet, når de bare skal straffes kan de ikke gjøre det. Og hvorfor er man så opptatt av å straffe, er det ikke ydmykende nok å skulle delta på et slikt TV-program eller skal det ikke lenger være et poeng i å være et medmenneske?

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 29. Samuel  •  Mar 17, 2009 @20:31

  Heidi:
  Du må huske at denne diskusjonen ikke bare dreier seg om de som faktisk har en psykisk sykdom (noe jeg tror mindretallet i det programmet faktisk har). Nå tilegner du oss “motstandere” langt større meningsomfang enn vi har gitt uttrykk for.

  Diskusjonen har gått over fra “Er pengesløsere idioter” til å bli “Bør psykisk syke få hjelp” – og jeg syns vi enten bør kutte av eller gå tilbake til utgangspunktet.

  Men hvorfor er du så opptatt av å frata disse menneskene sitt ansvar, uansett psyke?

 30. Maren  •  Mar 17, 2009 @20:43

  Så enig, så enig, Heidi (: Det finnes mange som er psykisk syke, og da er det faktisk ikke de sin feil, som Heidi så fint forklarte.

 31. Kaja  •  Mar 17, 2009 @21:39

  Jeg tror ikke et sekund at noen med viten og vilje vil velge et liv som gjeldsslave. Ingen velger å være samfunnets tapere.

  Dette handler nok mest om mennesker som ikke har lært seg å håndtere egen økonomi. Det kan være at de ikke er de mest intelligente menneskene i verden, det kan være at oppveksten deres ikke har lært dem det, eller det kan være de har en tvangslidelse. Uansett er disse tingene ikke noe de har valgt selv. At de får muligheten til å lære seg det kan jeg ikke forstå at du synes er negativt Samuel. Det er jo heller ikke som om de får det servert i fanget. Noen må selge, bilen sin, noen må selge huset sitt og andre må ta en ydmykende telefonsamtale og be om hjelp av slektninger. Og det mens hele Norge ser hvor “dumme” de er. Jeg ser ikke på det som en belønning.

  Dersom slike foreldre kan snu økonomien på hodet ved å lære seg litt grunnleggende ting og få noen råd, er ikke det i barnas interesse? Eller synes du virkelig at vi skal rive barn fra foreldrene uten å i det hele tatt prøve å fikse slike problemer først?

  Kajas siste blogginnlegg..Svenske griser kokt levende

 32. Heidi  •  Mar 17, 2009 @22:01

  Jeg er ikke opptatt av å frata noen sitt ansvar, men å hjelpe dem slik at de kan begynne – eller fortsette – å ta dette i fremtiden. Når man straffer noen for at de har rota det til gjør man det enda vanskeligere for dem å faktisk få seg nye og gode vaner, og da taper alle. Som Kaja sier har ikke alle mennesker fått muligheten til å lære dette hjemme.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 33. Dan  •  Mar 18, 2009 @15:55

  Dette blir jo helt feil. At folk som er diagnosert idioter skal få drite på leggen gang på gang mens oss vanlige folk skal sitte igjen med regninga? Klart de skal straffes! Er folk så dumme at de ikke klarer og ha minimalt med kontroll på økonimien sin og ødsler bort andres penger lærer de jo ikke noe av det, hvis det ikke får konsekvenser?

 34. Heidi  •  Mar 18, 2009 @16:19

  Herligheten da, det får jo konsekvenser, alle som deltar på Luksusfellen og har gjeld må betale denne tilbake. Luksusfellen er ikke en fribillett til gjeldsfrihet, men de får jelp til å takle situasjonen og lære seg ansvar, at noen kan se noe galt i akkurat det er over (kremt, under) min fatteevne.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 35. Ingvild  •  Mar 18, 2009 @20:02

  “Men det du (og mange andre) ser ut til å glemme her er at disse menneskene gjør noe som i prinsippet er kriminellt.” (Samuel)
  Du argumenterer med at å ha en slik kjøpe-avhengighet er ulovlig, på lik linje med narkomani. Sidestiller du denne typen avhengighet med narkomani? Synes du narkomane er like idiotiske som du påstår at deltakerne i dette programmet er?

 36. Ingvild  •  Mar 18, 2009 @20:08

  “Hvis folk bare kunne ta ansvar for kleine valg å ikke sitte å skylde på alt og alle andre hadde vi sluppet en masse NAV svindlere, masse opptatte sykesenger av hypokontere, bortkastete skattepenger til pskykologer til folk som faktisk ikke trenger det. Pluss alt det andre jeg glemte å skrive.”

  Dette ga du ti poeng.

  “Du må huske at denne diskusjonen ikke bare dreier seg om de som faktisk har en psykisk sykdom (noe jeg tror mindretallet i det programmet faktisk har). Nå tilegner du oss “motstandere” langt større meningsomfang enn vi har gitt uttrykk for.” (Samuel)

  Dette svarte du Heidi med. Virker som om du synes diskusjonen kan gå milevis utenfor emnet så lenge vi er enige med deg. “Dan” nevner NAV-svindlere, “hypokontere”, og mye annet. Jeg synes disse eksemplene er mer far off enn det de psykisk syke Heidi nevner.

 37. Heidi  •  Mar 18, 2009 @21:42

  “Jeg synes disse eksemplene er mer far off enn det de psykisk syke Heidi nevner.”

  Lol :)

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 38. Samuel  •  Mar 19, 2009 @11:54

  I stedet for å svare hver enkelt, skal jeg prøve å være litt temabasert nå:

  “De har ikke lært å holde styr på økonomien sin”
  Tror du de lærer det ved å få ordnet opp i alt, og det eneste de må fikse er å selge en bunch med ting og så er alt klart og satt opp til nedbetaling? Nei, da lærer de at det finnes nødordninger når de ikke klarer seg selv. Det er én ting å måtte betale for seg, det er en helt annen å lære seg å ordne opp for seg.

  “Det kan være de ikke er så smarte”
  Nei, men det gjelder mange andre på andre nivåer. De fleste (om ikke alle som ikke er svært syke) forstår at dersom en bruker penger, så må det tilbakebetales.

  “Det er ikke kriminelt”
  Så du prøver å si at å bruke andres penger uten å ha til intensjon å betale dem tilbake er lovlig? Det er det nemlig ikke, og man kan få fengselsstraff for det. Disse menneskene har bare vært heldige nok til å få en reddende engel som hjalp dem ut før det skjedde.

  “Hvordan kan du sidestille dette med narkomani?”
  Jeg sidestiller det ikke med narkomani, det var noen andre som tok det opp. Jeg sier bare at narkomani også er en avhengighet man selv har satt seg opp i, siden noen påstår at dette er stakkarslige mennesker som lider av kjøpegalskap. Og ja, jeg syns narkomane er idioter, på samme måte som jeg syns røykere er idioter.

  Gi en god grunn til at jeg ikke skulle syntes at mennesker som prøver stoffer de vet kan ødelegge livene deres er idioter?

  “De får jo bare hjelp til å lære seg å takle ansvaret”
  Nei, de får snarveier til å ordne opp uten å måtte tenke selv. De får smerten av å drite seg litt ut, men alt det praktiske og administrative (som er det faktisk vanskelige) slipper de. Så hva lærer de? Vel, kanskje at “dersom det går til helvete en gang til så kommer det noen og fikser alt og forteller oss hva vi kan gjøre etter alt er fiksa”? Langtidseffekten av dette har vi ingen mulighet til å forutse før det har gått noen år.

  “Hva med barna?”
  For all del, jeg skulle egentlig ønske at alle mennesker på jorda fikk økonomisk hjelp – deriblant disse menneskene. Jeg syns bare vi prioriterer i feil rekkefølge.

  At barn skal være uskyldige ofre for foreldrenes idioti er såklart ikke noe jeg ønsker, og på barnas vegne er jeg kjempeglad for at foreldrene får hjelpen. Hvis ikke hadde jeg jo måttet være et monster. Poenget mitt er at det finnes tusenvis av familier i Norge som rett og slett ikke har muligheten til å drite seg så ut, fordi de har så grusomt dårlig råd i utgangspunktet at familiene lever på brødsmuler og vann. DISSE familiene burde fått hjelp lenge før de familiene i dette programmet.

  “Du digger alt som støtter ditt syn”
  Vel, i alle diskusjoner har man en tilbøyelighet til å være enig med dem som er enig med en. Jeg gav Dan ti poeng fordi han understrekte at folk måtte lære seg å ta ansvar for egne valg (noe jeg har argumentert med gjennom hele denne diskusjonen). Jeg er uenig med Heidi fordi hun nærmest prøver å tilegne alle disse stakkarene i programmet psykisk sykdom.

 39. Kille  •  Mar 19, 2009 @12:37

  Hva mener du om han i går da, som endte opp med tvungen gjeldsordning? Klart, du kan argumentere med at han slipper “billig” unna, fordi han ikke betaler tilbake hele summen han skylder. Men det er neppe en dans på roser å leve på de satsene han får for mat, klær og annet i 5 år og du kan banne på at han lærer seg nøysommelighet på den tiden!

 40. Heidi  •  Mar 19, 2009 @13:04

  Men, det jeg ikke kommer bort fra er at når vi diskuterer veganisme langer du ut i det evige om at folk ikke kan ta ansvar for det de ikke vet om hvordan dyrene i matproduksjonen behandles, de kan ikke klandres, man kan ikke forvente at de faktisk setter seg inn i det osv. Men når det gjelder personlig økonomi, som tross alt ikke dreper noen, eller skader andre enn en selv, da er folk idoter som ikke utdanner seg selv, tar ansvar, ordner opp. Eh?

  Jeg mener ikke at alle som deltar i LF er psykisk syke, men noen er helt tydelig det, og resten har jo også levd med det jeg vil kalle vrangforestillinger, i den grad deres forbruk og handlinger ikke stemmer overens med virkeligheten. Som jeg også mener kjøttetere gjør, uten å forsøke å starte en diskusjon om akkurat det, Samuel, men jeg bare illustrerer hvor inkonsekvent du virker å være når det gjelder dette med å skulle ta ansvar for egne handlinger. Når du er flink til noe, da er alle som ikke klarer idioter, men der du ikke tar ansvar selv, der trenger ingen å ta ansvar.

  Heidis siste blogginnlegg..Abolisjonistisk brosjyre på norsk

 41. Samuel  •  Mar 19, 2009 @13:44

  Kille:
  Såklart lærer noen, sannsynligvis de fleste, noe av denne opplevelsen. Vedkommende (så ikke programmet) vil nok høste sine frukter av den opplevelsen, og i beste fall så lærer alle deltakerne måtehold av det. Jeg tror bare at for en del av dem så blir det en snarvei.

  Heidi:
  Det finnes ingen motsigelser i min forskjellige argumentering mht veganisme og økonomi. For at folk skal få forståelse for det veganistiske prinsippet må de sette seg inn i noe som ikke angår dem direkte og vil føre til en vanskeligere hverdag. Når det gjelder økonomi så handler det om å sette seg inn i noe ytterst personlig og som vil føre dem inn i en enklere hverdag.

  MEN – den siste setningen din er direkte tåpelig. Jeg har aldri hevdet at folk som ikke kan det jeg kan er idioter (og når har jeg hevdet at jeg er god med økonomi?). Jeg har heller aldri hevdet at det er greit at folk driter i det samme som jeg driter i. Ut over det (for å henvise litt til dine paralleller til spisevaner) har jeg faktisk gjort det veldig klart at alle som VET om dyrenes lidelser men ikke gjør noe har tatt et dårlig valg, og jeg har også understreket at jeg er en av dem uten på noe punkt forsøkt å frikjenne meg selv. Snarere tvert imot.

 42. Kaja  •  Mar 19, 2009 @15:36

  Jeg synes det er kaldt og dømmende å ha den holdningen du viser til mennesker som sliter Samuel. Jeg trodde du hadde litt mer omtanke for de som ikke har det vanskelig (i hvert fall når det gjelder mennesker).

  Deletakerene får vel en uke (?) med veiledning og tips. Deretter har de et liv på å bruke disse rådene på å rydde opp og ikke falle tilbake. Alt er langt fra fikset når TV3 pakker sammen og drar.

  Kajas siste blogginnlegg..Hvis barn kunne velge…

 43. Ingvild  •  Mar 19, 2009 @20:32

  For det første, jeg påstod ikke at du sidestiller narkomani med dette, jeg bare spurte. Det virket som om en stor del av din misbilligelse kom av at dette er kriminelt, men det er jo narkomani også. Og jeg trodde ikke at du syntes narkomani var idioti, men der tok jeg feil. Det går an å syntes at røyking er idioti, selv om du ikke synes røykerne er idioter, vet du.

  For det andre. Det er vel uansett ikke de på NAV, de i sykesengene og “hypokonterne” vi diskuterer? Hvordan kan dere uttale dere om dem? Har dere noen tall på det? Det er ganske uinteressant å lese om deres synsing, da jeg tipper at dere ikke egentlig vet noe som helst om det.

 44. Heidi  •  Mar 19, 2009 @21:58

  Samuel, å holde en ansvarlig økonomi vil føles enklere på lang sikt, men ikke nødvendigvis på kort sikt. Oftest kun på langsikt egentlig, jeg hadde likt en liten stund å ta opp et forbrukslån for å erstatte noen av de mest slitte klærne mine, kjøpe en skikkelig kjøkkenmaskin, en ekstra varmeovn til soverommet, men jeg gjør det ikke. Kjedelig og litt irriterende på kort sikt, supert i et langtidsperspektiv. Som veganisme kanskje er slitsomt på kort sikt, men kjempefint på lang sikt. Det tar ofte tid før ansvarlige valg gjør hverdagen lettere, så jeg er derfor ikke enig i det resonnementet ditt.

  Heidis siste blogginnlegg..Kjøttlekasjer

 45. Samuel  •  Mar 20, 2009 @02:44

  Kaja:
  Det er ikke mangel på omtanke som gjør at jeg mener andre mennesker fortjener hjelpen fremfor de menneskene i dette programmet. Det er vel heller deres mangel på ansvar…

  Ingvild:
  Jeg har narkomani i nær familie, og jeg har røykere i nær familie, og greit – ingen av individene er komplette idioter, men de er idioter som har begynt med disse tingene. De som begynte å røyke før “opplysningstiden” kan kanskje til dels unnskyldes, siden altfor få visste om konsekvensene av det da.

  Jeg uttaler meg ikke om de på NAV, de i sykesengene og hypokondere; igjen så vil jeg gjenta at jeg gav Dan 10 poeng fordi han understrekte at folk må ta ansvar for egne handlinger. Allikevel er det ingen tvil i hele tatt om at det finnes mennesker som snylter både staten i flere former, også via sykemeldinger og NAV.

  Heidi:
  Helt greit at du er uenig; det er stort sett mantraet i denne diskusjonen uansett. Men at veganisme kan gjøre hverdagen enklere for noen – bortsett fra kanskje sett i et moralsk perspektiv – tror jeg lite eller ingenting på.

 46. Heidi  •  Mar 20, 2009 @10:09

  Det er fordi du ikke er villig til å erfare det :)

  Heidis siste blogginnlegg..Kjøttlekasjer

 47. Samuel  •  Mar 20, 2009 @12:07

  Heidi:
  Eller fordi jeg ser at det alltid vil være enklere å ha muligheten til å gå inn i butikken og kjøpe hva som helst, lage middag ved å kjøpe ferdigløsninger (som vel strengt talt aldri er veganske), kunne kjøpe hva slags brød jeg ønsker og aldri måtte be om spesifikke hensyn eller ta spesifikke hensyn selv mht mat når jeg er hos venner.

  :)

 48. Vrangpeis  •  Mar 29, 2009 @11:10

  Jeg synes etter å ha lest denne bloggen at det virker som noen har et ønske om at deltagere i Luksusfellen skal “lide” litt for å lære seg å ta ansvar. En snarvei ut av elendigheten unnes dem ikke. Da kan man jo trekke parallellen til noens religiøse valg her inne; er ikke feks kristendommen og troen på syndenes forlatelse tidenes største snarvei? Synes for min del at det ikke virker særlig generøst overfor sine medmennesker å nekte dem en “easy way out”, som du kaller det.
  Å kalle noen idioter skal man være forsiktig med, da du ikke vet noe om grunnene til deres valg. En handling kan være idiotisk, men et menneske skal man være litt mer forsiktig med å betegne. Hvis ikke hadde det jo vært godt belegg for å kunne hevde at religiøse mennesker tar et idiotisk valg med å leve sitt liv “på vent” i den tro at det kommer noe bedre senere. Men jeg kaller dem ikke idioter av den grunn.. Som noen har sagt: jeg er ikke enig med deg, og du gjør som du vil, men du har 1 liv….

  Hvis man skal hevde at dem suger ut penger av systemet, så er det andre grupper her i samfunnet som biter over alt de kan i den sammenheng, og mottar enorme summer hvert år.

 49. Maren  •  Mar 30, 2009 @21:29

  Okei… Nå er jeg litt mere enig med deg, Samuel. Jeg så reklame for luksusfellen istad. Det var en dame som dreiv og handla som bare det, men som ikke betalte bompenger fordi ho ikke hadde. Så ho hadde fått masse bøter osv.

  Jeg vil ikke kalle ho idiot, men de tingene hun gjør… Ja det er vaffal ikke direkte smart… ;)

 50. Samuel  •  May 8, 2009 @11:46

  Vrangpeis:
  Det dreier seg ikke om at jeg ønsker dem vondt, bare at jeg mener de ikke fortjener hva de får. At det er andre som fortjener det mer – ikke de giddalause og late. Ikke de som handler selv om de vet de ikke har råd, og som generelt gir f@en i alt rundt seg og regner med at noen fikser det etter hvert.

  Det finnes så klart andre som suger til seg det de kan, men det er ikke diskusjonsemnet nå.

  Maren:
  Se det! :)

 51. luksusfellen  •  Nov 25, 2010 @12:51

  http://luksusfellen.info

  – her kan du få hjelp med dine økonomiske problemer anonymt!
  .-= luksusfellen´s last blog ..Om Luksusfelleninfo =-.

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat