14 kroner dagen, dag 1

Kosthold, Økonomi, Samfunn
Foto: Geir Einarsen

Foto: Geir Einarsen

Da er første dag av 14 kroner dagen i 14 dager gjennomført, og jeg ønsker å dele mine erfaringer så langt. Jeg kommer ikke til å gjøre dette for hver dag, men for de dagene jeg føler jeg har noe nytt å komme med som er relevant for saken.

Hva det er?

Prosjektet går ut på å leve for 14 kroner dagen i 14 dager. Her har man regnet seg frem til at 14 kroner dagen er en god tilnærmelse til fattigdomsgrensen, og det er den økonomiske situasjonen man skal erfare og lære av. Totalt har en 196 kroner som en kan fordele på to uker.

Hvorfor jeg gjør det

“Det handler om en bevisstgjørelse av hva vi lever av, og hvor mye vi forbruker. Det handler om global urettferdighet og å se gledene og fordelene en har i Norge. Det handler om å kjenne på kroppen hvordan det er å spise det samme over lengre tid. Det handler om å informere sine venner og bekjente om hva som faktisk skjer her i verden. Det handler om å ikke vende et blindt øye til verden.”

Hvordan jeg går frem

Det er jo ingen tvil om at man må planlegge godt hva man skal spise og gjøre. Som nevnt før har jeg og kjæresten slått oss sammen, og vi har dermed 392 kroner å fordele. Vi har da gått til de rimeligste stedene og handlet det vi mener er nødvendig for å klare disse to ukene.

Handlelisten

Ris 4kg Europris =    40kr
Pasta 4kg Europris =    40 kr
Kjøttbuljong 12 biter Europris =    14 kr
Pølser 900 g Nordfjord Rema 1000 =    22 kr
Fiskepinner 30 stk First Price Kiwi =    15 kr
Fiskegrateng 500 g First Price Kiwi =    9 kr
Grønnsaker diverse Lokal bod =    25 kr
Toalettpapir 8 ruller First Price Kiwi =    16 kr
Brød 2 stk Hverdagsbrød Rema 1000 =    28 kr
Totalt =    209 kr

Det er noen småting som mangler, har ikke kvitteringene for meg, men som det går frem av listen så er ikke alle pengene brukt opp, men det er heller ikke handlet pålegg enda og ferskvarer som grønnsaker må kjøpes inn ved behov. Basisvarene har vi nå, og vi kan lage mange middager ut av disse ingrediensene.

Jeg har også tillatt meg å benytte meg av krydder, olje og såper som jeg allerede har. Dette har jeg avtalt sammen med kjæresten og vi har besluttet å trekke bort 12 kroner fra totalbudsjettet for å dekke inn dette. Det kan diskuteres hvor korrekt dette er, naturligvis, men det er vår tilnærmelse.

Første middagen

Første middagen ble laget igår, og var en hyggelig overraskelse. Den ble laget av 3 dl ris, 1 terning kjøttbuljong, 2 gulrøtter, og 6 fiskepinner.

Risen ble kokt som vanlig, men med en terning kjøttbuljong i, og ble tatt av før alt vannet var kokt bort. Gulerøttene ble skivet opp og stekt i litt olje, før fiskepinnene ble stekt i samme panne. Til sist tok vi risen oppi stekepannen, surret det litt sammen, og spiste. Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg syntes det var kjempegodt.

Mat generelt

Vi har lagt opp til en kombinasjon av grønnsaker og krydret ris/pasta til middagene, og brødskiver med First Price pålegg til resten av måltidene. Sett over det hele så er jeg sikker på at vi kommer til å ha igjen store mengder av både ris og pastaen etter disse to ukene, og jeg tror vi fint vil klare å holde oss innenfor budsjettet.

Det var rapporten fra dag en, kom gjerne med tilbakemeldinger eller spørsmål om det er noe du lurer på!

11 Comments

11 kommentarer

 1. Dan  •  Nov 4, 2009 @18:30

  Du jukser din lurendreier.
  Ser ikke den olja i budsjettet ditt!

 2. Dan  •  Nov 4, 2009 @18:30

  Haha jeg las ikke nøye nok!

 3. Samuel  •  Nov 5, 2009 @09:45

  Dan: Er det nå jeg skal si “READ AND WEAP!”, og innse at “Hey, he already did!”? ;) Hehe

 4. Lars F  •  Nov 6, 2009 @11:07

  Har du lov til å for eksempel plukke bær, eller skyte deg til elgkjøtt?

  Lykke til videre! :)
  .-= Lars F´s last blog ..You’ll never walk alone =-.

 5. Samuel  •  Nov 7, 2009 @16:07

  Lars F: Hehe, forsåvidt bør jo det være lov – men da må du kalkulere inn ammunisjonen i budsjettet ;)

 6. kristin  •  Nov 8, 2009 @17:06

  Hehe, du tar ikke med min kommentar, fordi du vil ikke at noen skal være bedre enn deg ;)

  Akkurat slik jeg kjenner deg. Du vil alltid være best og skal klare ting “ingen andre” klarer. Haha, tro meg, vi er maaaange som lever på under 200 lappen på to uker..

  Gå litt utenfor din plettfrie verden, så skjønner du sikkert mer..

 7. Samuel  •  Nov 8, 2009 @17:14

  kristin: Jeg utfordrer deg gjerne til å finne stedet hvor jeg skriver “Jeg er bedre enn *noen* fordi jeg gjør dette. Jeg eksperimenterer, fordi jeg mener det gjør hverdagen litt mer interessant i tillegg til at det faktisk er med på å øke min egen bevissthet rundt den globale fattigdommen. Jeg har fått utallige spørsmål om dette prosjektet etter jeg startet om det, som har resultert i at det har vært med å øke andres bevissthet på sitt eget pengeforbruk i tillegg til min egen.

  Ærlig talt så tok jeg ikke med kommentaren av flere grunner, bl.a. fordi den var fullstendig irrelevant. At du har dårlig råd, og klarer å finne 2 kilo gratis godteri i søppelsjakta under godteristativet, er rett og slett ikke så interessant. I tillegg så syntes jeg det var et dårlig råd, for det er ikke sjeldent at jeg mister en eller flere godteriting på gulvet når jeg fyller opp posen, og da tar jeg det som regel alltid opp fra gulvet og slenger det i søppelsjakta. Så du tar feil når du antar og påstår at det er helt rent. At jeg skulle føle et mindreverdighetskompleks fordi du klarer å finne gratis godteri finner jeg latterlig.

  Jeg har ikke levd et plettfritt liv, jeg lever ikke i en plettfri verden, og jeg tror ikke jeg er bedre enn den generelle befolkningen. Jeg hadde raskt postet svaret ditt om du faktisk kom med en del konstruktive råd, noe du ikke gjorde selv om du tydeligvis i din økonomiske situasjon burde ha mulighet til det. Prøv å skriv litt mindre om deg selv og din posisjon, og heller vær litt mer konstruktiv, så dukker kommentarene dine opp uten sensur.

 8. Terje  •  Nov 10, 2009 @01:04

  Inspirerende!

 9. Samuel  •  Nov 10, 2009 @10:25

  Terje: Takk! Prøv!

 10. Anne Marie  •  Mar 11, 2010 @01:38

  Nå sitter jeg våken i nattetåka å søker etter måter å leve billgere på. Vi har ikke god råa(ikke fattigdomsgrensa, men ikke så veldig langt i fra), og jeg prøver desperat å finne måter å kutte økonomibruket vårt på.

  Så dette var inspirerende lesning! Vi har før hatt konkurranser her i huset om å kjøpe den billigste middagen i uka og slikt, men når en har en ide om å teste ut grenser og samtidig bevisstgjøre seg selv på hvordan mennesker lever, ble dette et godt spark i ræva til å gjøre noe med hvordan vi spiser :p

  Takk for at en kan google opp innlegget på bloggen din :P

  hilsen en fremmed :p

 11. May  •  Mar 13, 2010 @20:26

  Dette likte jeg veldig godt. Innlegget ditt altså.

  Jeg har bestemt meg for å prøve det. Har klart å leve på ca en hundrelapp på to uker også. Men basisvarer som matolje, salt, pepper div krydder, hadde jeg allerede. Det gikk mye i suppe, f.eks soppsuppe. Kjempebillig hvis du allerede har buljong hjemme (tips: buljong på ICA koster ca 8 kr). Ellers mye ris (stekt ris, kokt ris… you name it. Med smakstilsetning av buljong og div krydder – evt litt mais i også gjerne)

  ps. toalettpapir fra Rema 1000 er også billigere! Det koster ca 12 kr (jeg jobber der så selger en del dassruller gjennom dagen ja..)

  hilsen May

Legg igjen et svar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/9/2/confusicus.com/httpd.www/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 124

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Bloggurat